Άδραξε το Τώρα

έλεγχος

«Η yoga ξεκινάει στο Τώρα»


«Atha yoga anushasam»
Yoga Sutras, Patanjali, Κεφάλαιο 
1, στίχος 1

Αν όχι τώρα… πότε; Κράτα καλά στο μυαλό σου αυτή τη φράση. Υπενθύμισέ την στον εαυτό σου με κάθε ευκαιρία.

  • Αν θες να αισθάνεσαι πιο ήρεμος, πιο χαρούμενος, πιο υγιής, αν όχι τώρα… πότε;
  • Αν θες να βάλεις όρια σε μία κατάσταση, αν όχι τώρα… πότε;
  • Αν έχεις την επιθυμία να ξεκινήσεις κάτι νέο ή να συνεχίσεις κάτι που έχεις αφήσει ανολοκλήρωτο, αν όχι τώρα… πότε;

Κάθε στιγμή είναι καλή στιγμή για να αδράχνεις το τώρα.

Ο σκοπός που γράφω αυτό το άρθρο είναι να σας παρακινήσω να αντιληφθείτε και να αξιοποιήσετε τη «δύναμη του Τώρα». Η ιδέα που θα μοιραστώ μαζί σας απορρέει από το Sutra (η σανσκριτική απόδοση της λέξης αφορισμός/απόφθεγμα) του Patanjali, ενός σοφού της αρχαιότητας, που διαβάσατε στο ξεκίνημα του άρθρου και λέει ότι: «Η yoga ξεκινάει στο Τώρα»

 Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις πώς μπορεί αυτό το sutra να έχει εφαρμογή στην δική σου καθημερινότητα, να σε εμπνεύσει και να σε καθοδηγήσει για να ζεις καλύτερα. Η λέξη Yoga στα ελληνικά μεταφράζεται ως ζεύξη. Κατά βάση έχει να κάνει με την ζεύξη όλων των αντιθέτων τα οποία δημιουργούν το «ένα». Αυτό το «ένα» που το ονομάζουμε ο Εαυτός μας είναι ζεύξη δύο δυνάμεων, του νου και του σώματος. Yoga είναι η στιγμή της ζεύξης αυτών των δυνάμεων, όπου τελικά νους και σώμα λειτουργούν αρμονικά. Είναι οι στιγμές που λειτουργείς με καλό συντονισμό. Εκεί δηλαδή όπου οι σκέψεις και οι δράσεις σου ευθυγραμμίζονται με τον σκοπό σου και έτσι καταφέρνεις καλά αποτελέσματα.

Το sutra αναφέρεται στην μεγάλη αξία που έχει αυτή η μοναδική στιγμή που ονομάζεται “τώρα”, και που είναι η στιγμή που μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ικανότητές μας, τις γνώσεις μας και την προσοχή μας, για να πετυχαίνουμε την σύνδεση με τη δύναμη του Εαυτού μας. Αυτό είναι εφικτό μόνο σε μία στιγμή του χρόνου. Στο “τώρα”!

Η ζωή συμβαίνει τώρα!

Σκέψου πόσο θα αλλάξει ο τρόπος που βιώνεις την καθημερινότητά σου, όταν περιορίσεις τον χρόνο που αφιερώνεις αναπολώντας το παρελθόν ή προσμένοντας/ανησυχώντας για το μέλλον και αρχίσεις να ασχολείσαι με πλήρη παρουσία με ό,τι συμβαίνει στο παρόν.

Πόσο πιστεύεις θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής σου, όταν συνειδητοποιημένα αρχίσεις να επαναφέρεις τον εαυτό σου στο εδώ και τώρα;

Σίγουρα θα πετύχεις τα εξής:

– Θα απαλλαχθείς σε μεγάλο βαθμό από συναισθήματα «βαριά» που πηγάζουν από τις μνήμες του παρελθόντος. Θα απαλλαχθείς επίσης από ενδεχόμενα άγχη ή φόβους που πηγάζουν από σκέψεις και σενάρια που κάνεις σε σχέση με το μέλλον. Ο νους σου γίνεται πιο λειτουργικός προς την επίλυση προκλήσεων και δυσκολιών, όταν συγκεντρώνεσαι μόνο στο τώρα. Στο τώρα είναι πραγματικά ο μόνος χρόνος που έχουμε επίδραση. Όπως λέει και το sutra λοιπόν, από αυτό το «τώρα» ξεκινάμε και με ό,τι είναι στη διάθεσή μας την παρούσα στιγμή για να μπορούμε να παίρνουμε καλύτερες και σοφές αποφάσεις.

– Θα πετυχαίνεις πιο εύκολα και πιο σίγουρα τους στόχους που βάζεις. Συχνά αναλωνόμαστε σε μνήμες του παρελθόντος ή σενάρια του μέλλοντος και αυτό είναι προφανώς πρόβλημα διότι μας «παίρνει» από το τώρα. Η υπερανάλυση του «τι δεν πήγε καλά προηγουμένως» και η «προσκόλληση στο τελικό ιδανικό αποτέλεσμα» είναι δύο κλασικοί «σαμποτέρ» της επίτευξης των στόχων σου. Σπαταλούν την ενέργειά σου και αποσπούν την προσοχή σου, υπονομεύοντας την πειθαρχία σου. Όταν μάθεις να συγκεντρώνεσαι 100% στο παρόν, να φέρνεις το παρελθόν και το μέλλον στο τώρα και να τα εξετάζεις ακέραια, η προσπάθειά σου θα είναι πιο εύστοχη και αποτελεσματική. Έτσι σταθερά θα εξελίσσεσαι.

– Θα βελτιωθεί επίσης η ποιότητα των σχέσεών σου με τους γύρω σου. Οι άνθρωποι της ζωής σου είτε είναι φίλοι, είτε οικογένεια, είτε συνεργάτες, χρειάζονται πάνω απ΄όλα την ειλικρινή σου προσοχή. Κάθε στιγμή που περνάς μαζί με κάποιον άλλο άνθρωπο, είναι μοναδική. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις κάθε φορά που επικοινωνείς με έναν άλλο άνθρωπο πως έχεις την μοναδική ευκαιρία να συνδεθείς ουσιαστικά μαζί του, και ότι η ευκαιρία αυτή δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά η ίδια.

– Όταν βιώνεις μία δυσκολία, η πλήρης παρουσία σου στο παρόν θα σε βοηθήσει να την ξεπεράσεις πιο εύκολα. Μόνο στο παρόν μπορείς σαν παράδειγμα να φέρεις επίγνωση στην αναπνοή σου. Μόνο τώρα μπορείς να ηρεμήσεις, να ξαναβρείς τη διαύγειά σου και να αποβάλεις το στρες ή την ένταση. Μόνο στο παρόν μπορείς να απολαύσεις τη ζωή, να δώσεις λύσεις και να αναλάβεις δράση. Ουσιαστικά μόνο στο παρόν έχουμε την αίσθηση της ζωής μας. Εδώ και τώρα μπορούμε να την απολαύσουμε τη ζωή. Να δώσουμε λύσεις και να αναλάβουμε δράσεις. Το παρόν είναι η μόνη «τοποθεσία στο χρόνο» στην οποίο πραγματικά υπάρχεις!

Στην πράξη

Το παρελθόν και το μέλλον λειτουργούν ως περισπασμοί όταν τους αφιερώνεις αλόγιστα την προσοχή σου, τον χρόνο σου και την ενέργειά σου. Ακόμα και η συμφιλίωση με το παρελθόν ή ο σχεδιασμός ενός καλού μέλλοντος, μόνο στο παρόν μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.

Αναγνώρισε ότι η ζωή συμβαίνει μόνο τώρα και υπενθύμισε στον εαυτό σου να αναλαμβάνει δράση, χρησιμοποιώντας σαν mantra την φράση: Αν όχι τώρα… πότε;

Εύχομαι λοιπόν αυτό το άρθρο να σας δώσει ώθηση. Να πάρετε απόφαση για ό,τι θέλετε να βιώσετε, να πετύχετε ή να γίνετε, να αδράξετε τη στιγμή με κάθε ευκαιρία!

Σας περιμένω στις πρακτικές yoga και διαλογισμού αυτής της εβδομάδας να δούμε στην πράξη, τα καλά αποτελέσματα στην επαφή και στην σύνδεση με την καλύτερη εκδοχή του Εαυτού, που θα μας φέρει η συνειδητή συγκέντρωση στο “εδώ και τώρα”. Το βασικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να το πετύχουμε, είναι η καλλιέργεια της αντίληψης για το πιο είναι το περιεχόμενο του “τώρα”. Η καλλιέργεια του χώρου, του χώρου της αναπνοής και του χώρου στο φυσικό σώμα, είναι τα βασικά εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε την σύνδεσή μας με το παρόν.

Το μεγαλύτερο μάθημα είναι ότι με τον ίδιο τρόπο που η αναπνοή και ο χώρος θα μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερη αντίληψη την ώρα της πρακτικής, μπορούν να μας υποστηρίξουν και κάθε άλλη στιγμή της καθημερινότητάς μας. Περισσότερα από κοντά… ! Σας περιμένω!

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Διαβάστε/Δείτε/Ακούστε

Άρθρο: Αυτό που χρειάζεσαι για να πετύχεις στη ζωή σου

Άρθρο: Η διατήρηση της ψυχραιμίας

Άρθρο: Ο δρόμος προς την Αυτοπραγμάτωση

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now