Η Βασική Αρχή της Παροδικότητας & γιατί να συμφιλιωθείς μαζί της

παροδικότητας

«Όλα τα φαινόμενα υπόκεινται σε αλλαγές και φθορά και ως εκ τούτου είναι παροδικά»
Βούδας

Για ένα πράγμα μπορείς να είσαι 100% σίγουρος σε αυτή τη ζωή! Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι τα πάντα σε αυτό τον κόσμο είναι παροδικά. Τόσο τα ευχάριστα, όσο και τα δυσάρεστα.

Παροδικό είναι ακόμα και εκείνο το συναίσθημα ή εκείνη η κατάσταση που ίσως συντηρείς εδώ και χρόνια. Αν το παρατηρήσεις προσεκτικά θα διαπιστώσεις ότι καθώς περνάει ο χρόνος κάπως έχει αλλάξει. Κάπως αλλιώς το βίωνες στην αρχή, και κάπως αλλιώς το βιώνεις μετά από καιρό. Σαν παράδειγμα, εσύ ο ίδιος κάπως αλλιώς ήσουν πριν ένα – δύο χρόνια και κάπως αλλιώς είσαι τώρα.

Τα πάντα είναι παροδικά συμπέρανε ο Βούδας μελετώντας την φύση του νου, με στόχο να ανακαλύψει πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ησυχάσει από τις οδύνες που είναι παράγωγα των σκεψεών του. Έτσι διατύπωσε την έννοια της «Anicca», που σημαίνει παροδικότητα, και αποτελεί βασική αρχή και «κλειδί» στην διδασκαλία του. Μαζί του, κατά κάποιο τρόπο, συμφωνεί άλλος ένας «λαμπρός νους» της αρχαιότητας, ο Ηράκλειτος, που είπε το περίφημο «τα πάντα ρει». Όλα κινούνται και αλλάζουν συνεχώς, γι΄αυτό όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν γίνεται να μπεις στο ίδιο ποτάμι δύο φορές!».

O πρώτος μελέτησε την φύση του νου. Ο δεύτερος μελέτησε την φύση, τον ουρανό, τα ζώα και τον άνθρωπο. Συμφωνούν και οι δύο πώς λειτουργούμε πιο εύρυθμα, ισορροπημένα και αρμονικά όταν συμφιλιωνόμαστε και προσαρμοζόμαστε στην αναπόφευκτη παροδικότητα των πραγμάτων.

Ενώ όμως ξέρουμε ότι το σώμα μας αλλάζει, οι σχέσεις αλλάζουν, οι ανάγκες μας αλλάζουν και οτιδήποτε γύρω μας ή και μέσα μας είναι παροδικό, μπορεί να υποφέρουμε επειδή δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε την εφήμερη φύση των πραγμάτων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να συμφιλιωθεί κανείς με την βασική αρχή της παροδικότητας.

Εμπνέομαι λοιπόν από τα λόγια σοφίας του Βούδα και την βασική αρχή της παροδικότητας και μοιράζομαι μαζί σας ένα άρθρο με σκοπό να σας παρακινήσω να υιοθετήσετε μία οπτική που θα σας βοηθήσει με δύο τρόπους. Πρώτον θα σας απαλλάξει από τα συναισθηματικά φορτία που δημιουργεί η προσκόλληση σε όσα επιθυμούμε αλλά και η αποστροφή σε ό,τι δεν μας είναι επιθυμητό. Δεύτερον θα σας βοηθήσει να βρίσκετε την ισορροπία σας σε έναν κόσμο που διέπεται από συνεχείς διακυμάνσεις. Θα διαβάσετε επίσης τρεις εύκολους τρόπους για να εξασκηθείτε όσοι επιθυμείτε στο να συμφιλιωθείτε με την παροδικότητα.

Η Βασική Αρχή της Παροδικότητας

Ο βαθμός συμφιλίωσης που έχει καλλιεργήσει ένας άνθρωπος με την παροδική φύση των πραγμάτων, είναι καθοριστικός παράγοντας για την ευημερία του. Πολυάριθμες έρευνες από τον τομέα της ψυχολογίας καταλήγουν ότι οι άνθρωποι που έχουν αποδεχθεί και αναγνωρίζουν την παροδικότητα όλων των στοιχείων που συνθέτουν την καθημερινότητά τους, είναι ψυχικά πιο ανθεκτικοί, συναισθηματικά πιο ισορροπημένοι και τελικά, απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή τους

Αυτό συμβαίνει κυρίως για δύο λόγους:

  • Όταν τους συμβαίνει κάτι ευχάριστο το δέχονται και το απολαμβάνουν χωρίς προσκόλληση σε αυτό. Χωρίς δηλαδή να εύχονται «μακάρι αυτό να κρατήσει για πάντα!».

    Αν θέλεις για πάντα να κρατήσει το καλό ή ευχάριστο, καλλιεργείς σκέψεις προσκόλλησης όπως η παραπάνω και με αυτόν τον τρόπο σε κάποιο βαθμό, καλλιεργείς οδύνες. Μέσα σου αληθινά γνωρίζεις ότι τίποτα δεν κρατά για πάντα έτσι ακριβώς όπως το βιώνεις μία δεδομένη στιγμή. Η αντίσταση σου σε αυτή την συμπαντική αλήθεια θα σε ταλαιπωρεί. Θα σε εμποδίζει να βιώσεις απροβλημάτιστα την χαρά και την απόλαυση της στιγμής.

  • Ο δεύτερος λόγος που οι συμφιλιωμένοι με την παροδικότητα των πραγμάτων άνθρωποι ζουν καλύτερα από τους μη συμφιλιωμένους, είναι επειδή όταν κάτι μη επιθυμητό τους συμβαίνει, το δέχονται και το αντιμετωπίζουν χωρίς αποστροφή. Χωρίς δηλαδή να εύχονται «μακάρι αυτό να μην είχε συμβεί!».

    Θα σε βοηθήσει πολύ όταν σου συμβαίνει κάτι μη επιθυμητό να θυμάσαι και να αναγνωρίζεις ότι αυτό που βιώνεις την δεδομένη στιγμή είναι παροδικό. Έτσι θα βρίσκεις διαύγεια, ψυχραιμία και νηφαλιότητα για να διαχειριστείς όσο το δυνατό καλύτερα την κατάσταση. Ακόμα και γεγονότα που ίσως επηρεάσουν ή αλλάξουν σημαντικά τη ζωή σου, θα τα αντιμετωπίσεις πολύ καλύτερα όταν αναγνωρίσεις ότι διαφορετικά τα βιώνεις την πρώτη ημέρα που σου συμβαίνουν και αλλιώς θα τα βιώνεις σε βάθος χρόνου. Αναγνωρίζοντας ότι ο τρόπος που βιώνεις τώρα αυτή την κατάσταση είναι παροδικός και δουλεύοντας συνειδητά με το πώς θα την διαχειριστείς, θα καταφέρεις να ανακάμψεις όσο το δυνατό καλύτερα και να ξαναβρείς ισορροπία.

Να λοιπόν δύο καλοί λόγοι για να αρχίσεις να αναγνωρίζεις και να συμφιλιώνεσαι με το γεγονός ότι όλα είναι παροδικά. Είναι το κλειδί για να ξεπερνάς ευκολότερα τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν αλλά και για να ευχαριστιέσαι πραγματικά τις καλές στιγμές που σου παρουσιάζονται.

3 τρόποι συμφιλίωσης με την παροδικότητα

Θα διαβάσετε τώρα τρεις εύκολους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να συμφιλιωθείτε με την παροδικότητα των πραγμάτων και να αρχίσετε να βλέπετε τη ζωή σας μέσα από το πρίσμα αυτό.

  1. Στο τέλος της ημέρας πριν χαλαρώσετε και ξεκουραστείτε, γράψτε σε ένα ημερολόγιο ένα πράγμα που σας τάραξε, σας άγχωσε, σας εκνεύρισε ή σας στεναχώρησε τον τελευταίο μήνα. Γράψτε πώς το βιώσατε στην αρχή, πώς έχει αλλάξει τώρα, πώς πιστεύετε ότι θα έχει αλλάξει σε έναν μήνα ή ένα χρόνο από σήμερα. Οποτεδήποτε κάποιο συμβάν σας ταράξει και σας δημιουργήσει συναισθήματα αποστροφής, κάντε αυτή την άσκηση και καταγράψτε πώς αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Με αυτό τον τρόπο θα το δείτε ξεκάθαρα να αποδυναμώνεται.
  2. Καθίστε σε μία άνετη θέση με την πλάτη ορθή όπως θα καθόσασταν για να κάνετε διαλογισμό. Παραμείνετε σταθεροί και συγκεντρωθείτε στον ρυθμό της φυσικής σας αναπνοής. Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί κάποιου είδους ενόχληση. Μία φαγούρα, ένα πιάσιμο, μία τάση να κουνηθείτε ίσως! Από την ώρα που θα εμφανιστεί αυτή η ενόχληση παραμείνετε παρατηρητές την αναπνοής σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι «αυτό που αισθάνομαι είναι παροδικό». Παραμείνετε στη θέση σας για τουλάχιστον 20 αργές αναπνοές, χωρίς να ενδώσετε στην ενόχληση. Παρατηρήστε πώς η επιτακτικότητα του ερεθίσματος που αρχικά λέει «κουνήσου τώρα» αρχίζει να ξεθυμαίνει.
  3. Βάλτε στόχο σας για τις επόμενες 20 ημέρες σε στιγμές που αισθάνεστε κάτι ευχάριστο ή κάτι δυσάρεστο, να κάνετε νοητική αναγνώριση ότι αυτό είναι παροδικό. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι:
  • Αυτή την στιγμή αισθάνομαι ευχάριστα και θα περάσει. Το απολαμβάνω τώρα που μου συμβαίνει.
  • Αυτή την στιγμή αισθάνομαι κάτι μη επιθυμητό και θα περάσει. Το διαχειρίζομαι τώρα που μου συμβαίνει.

Στην πράξη 

Η ζωή είναι μία συνεχής αλλαγή. Όλα είναι παροδικά. Τόσο τα πράγματα που επιθυμούμε, όσο και τα πράγματα που αποστρεφόμαστε. Η συμφιλίωση μας με την βασική αρχή της παροδικότητας, με την anicca όπως την αποκάλεσε ο Βούδας, μας δίνει πρόσβαση σε μία πιο νηφάλια οπτική για ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας.

Μας βοηθά να χαιρόμαστε με τις χαρές μας, χωρίς να υποβόσκει η αγωνία μίας μελλοντικής αλλαγής που αναπόφευκτα θα έρθει. Μας βοηθά επίσης να αντιμετωπίζουμε επιδέξια τις αναποδιές της ζωής, χωρίς να υπερβάλλουμε ή να τις συντηρούμε ως νοητικό φορτίο για περισσότερο από όσο χρειάζεται. Η συμφιλίωση με την παροδικότητα, μας βοηθά να ζούμε ενσυνείδητα. Να αξιοποιούμε δηλαδή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάθε στιγμή της πολύτιμης ζωής μας.

Σας περιμένω στις τάξεις yoga και διαλογισμού αυτή την εβδομάδα να δουλέψουμε με την έννοια της παροδικότητας και να δούμε πώς εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο την ώρα της πρακτικής. Οι τάξεις αυτές θα σας τροφοδοτήσουν με ιδέες και έμπνευση που μπορείτε να υιοθετήσετε για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας.

 

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Διαβάστε/Δείτε/Ακούστε

Άρθρο: Αυτό που χρειάζεσαι για να πετύχεις στη ζωή σου

Άρθρο: Η διατήρηση της ψυχραιμίας

Άρθρο: Ο δρόμος προς την Αυτοπραγμάτωση

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now