Πώς θα γίνεις ψυχικά ανθεκτικός

«Οι έπαινοι και οι κατηγορίες, τα κέρδη και οι απώλειες, η απόλαυση και η θλίψη, έρχονται και φεύγουν όπως ο άνεμος. Για να είσαι ευτυχισμένος παράμεινε ακλόνητος όπως ένα μεγάλο δέντρο εν μέσω όλων αυτών».

Βούδας (563-483Π.Χ.)

Θες να παραμένεις ακλόνητος απέναντι στις προκλήσεις της ζωής; Θες να στέκεσαι με ακεραιότητα απέναντι σε ό,τι θετικό σου συμβαίνει, ούτως ώστε να μην «προσγειώνεσαι απότομα» όταν οι συνθήκες αλλάζουν; Αν η απάντησή σου είναι «ναι», τότε βάλε στόχο να καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητά σου απέναντι στα πρόσκαιρα φαινόμενα. Αυτό είναι το «μυστικό»!

Οι ανθεκτικοί άνθρωποι παραμένουν ακλόνητοι όταν τα δεδομένα στη ζωή τους ανατρέπονται. Αυτό τους διαφοροποιεί από τους ανθρώπους που η ψυχολογία τους παρασύρεται έντονα από τις περιστάσεις. Από τους ανθρώπους δηλαδή που κλονίζονται βαθιά όταν βιώνουν κάτι το μη επιθυμητό και προσκολλώνται σε ό,τι τους είναι ευχάριστο.

Για να γίνει πιο κατανοητό τι σημαίνει να είσαι ανθεκτικός, διάβασε προσεκτικά αυτό το απόφθεγμα του Βούδα: «Οι έπαινοι και οι κατηγορίες, τα κέρδη και οι απώλειες, η απόλαυση και η θλίψη, έρχονται και φεύγουν όπως ο άνεμος. Για να είσαι ευτυχισμένος παράμεινε ακλόνητος όπως ένα μεγάλο δέντρο εν μέσω όλων αυτών».

Φαντάσου ένα μεγάλο δέντρο που έχει αντέξει στην πάροδο του χρόνου. Κάποιες ημέρες το αγκαλιάζει η ζεστασιά του ήλιου και άλλες μέρες το χτυπάει το χαλάζι. Κάποιες φορές είναι φορτωμένο με καρπούς και άλλες φορές γυμνό. Όσο όμως οι ρίζες του παραμένουν γερές, τόσο το δέντρο αντέχει. Αυτό που καθορίζει πόσο ανθεκτικό είναι ένα δέντρο στις μεταβολές του καιρού, είναι αυτό που δεν βλέπουμε στην επιφάνεια… Το ίδιο ισχύει και για εμάς τους ανθρώπους.

Στο σημερινό άρθρο, χρησιμοποιώντας την μεταφορά του δέντρου θα μοιραστώ μαζί σας μερικές προτάσεις, που θα σας βοηθήσουν να καλλιεργήσετε την ανθεκτικότητά σας απέναντι στις ευμετάβλητες συνθήκες της ζωής.

Η δύναμη του ανθεκτικού ανθρώπου

Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν όχι όλοι, έχουν περάσει τουλάχιστον μία δύσκολη ίσως και τραυματική εμπειρία στη ζωή τους. Μπορεί να είναι ένα διαζύγιο, μία μεγάλη απώλεια, μία οικονομική καταστροφή ή μία δυσάρεστη παιδική ηλικία. Κάποιοι από αυτούς καταφέρνουν να αφήσουν πίσω τους την δυσκολία και να ανακάμψουν. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της ζωής τους και να προχωρήσουν. Η σκέψη του τι «είχαν» και του τι «έχασαν», του τι «θέλουν» και του τι «δεν θέλουν», τους εμποδίζει να βρουν τη δύναμή τους ή και να φτιάξουν τη ζωή τους γενικά .

Η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για ανθρώπους με αναπτυγμένη ψυχική ανθεκτικότητα, ενώ στην δεύτερη όχι. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα που έχει ένα άτομο να προσαρμόζεται θετικά σε ένα τραυματικό ή δυσάρεστο γεγονός και τελικά να ανακάμπτει. Να βγαίνει πιο δυνατό μέσα από τις δυσκολίες.

Είναι μία ικανότητα που δεν είναι έμφυτη. Μπορείς να την καλλιεργήσεις και να την ενδυναμώσεις με πολλούς τρόπους. Χρειάζεται να ασχοληθείς με αυτήν προκειμένου να γίνει χαρακτηριστικό σου. Το μόνο σίγουρο για τη ζωή είναι ότι όλα αλλάζουν και ότι όλα είναι μεταβαλλόμενα. Είναι 100% βέβαιο ότι τα δεδομένα στη ζωή όπως τα ξέρεις σήμερα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα αλλάξουν, ξανά και ξανά και ξανά… Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ασχοληθείς ενεργά με το πώς θα γίνεις ψυχικά ανθεκτικός και έτσι να προχωράς μπροστά και να ευημερείς.

Πώς θα καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητά σου

Κρατώντας στο μυαλό σου την μεταφορά του ανθεκτικού δέντρου που παραμένει ακλόνητο μέσα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, διάβασε παρακάτω τρεις τρόπους που σου προτείνω για να καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητά σου.

1 – Φτιάξε γερές «ρίζες»

Οι ρίζες ενός δέντρου είναι η αθέατή του πλευρά του και από αυτήν πηγάζει η δύναμή του. Ακόμα κι αν τα κλαδιά του είναι γυμνά, όσο οι ρίζες του είναι γερές μπορεί να αντλεί αντοχή και ζωτικότητα. Έτσι θα καταφέρει και πάλι να παράγει καρπούς την κατάλληλη στιγμή.

Ποιες είναι οι δικές σου «ρίζες» από τις οποίες μπορείς να αντλήσεις δυνάμεις και είναι σταθερά εκεί για να σε στηρίξουν ακόμα κι όταν η εξωτερική εικόνα αλλάζει; Είναι οι προσωπικές σου αξίες. Είναι επίσης το δυναμικό σου, δηλαδή οι γνώσεις σου, τα ταλέντα σου και κάθε δεξιότητα που έχεις καλλιεργήσει μέχρι στιγμής.

Όταν ζεις με τρόπο που εκφράζει τις αξίες σου και αξιοποιείς το δυναμικό σου, οικοδομείς μία πορεία που έχει νόημα για εσένα. Η ύπαρξη νοήματος στη ζωή του ανθρώπου αυξάνει τα αποθέματά του σε ψυχική αντοχή, ακόμα και στις πιο απαιτητικές συνθήκες.

Πάρε απόφαση λοιπόν κάθε μέρα, είτε έχει «λιακάδα» είτε «συννεφιά», να επιλέγεις την συμπεριφορά και την δράση σου αφού πρώτα έχεις κάνει στροφή προς τα «μέσα» για να συνδεθείς με ό,τι σε ενδυναμώνει. Έτσι η ψυχική σου διάθεση θα στηρίζεται σε πράγματα που εσύ μπορείς να δημιουργήσεις, αντί σε φαινόμενα εξωτερικά, μη ελεγχόμενα και ευμετάβλητα.

Φρόντισε, σε όποια φάση της ζωής σου βρίσκεσαι, να κάνεις εκείνα τα πράγματα και να αναλαμβάνεις δράση με τρόπους που βοηθούν τις «ρίζες» σου να μεγαλώσουν. Να φροντίζεις διαρκώς για την καλλιέργεια του εαυτού σου. Αυτό θα γίνει συνεχίζοντας να ξεκλειδώνεις τις ικανότητές σου και να εμπλουτίζεις το δυναμικό σου σε συναισθηματικό, πνευματικό και σωματικό επίπεδο. Όσο περισσότερο δίνεις σχήμα στην πιο καλοδουλεμένη εκδοχή σου τόσο πιο ανθεκτικός θα γίνεσαι.

2 – Μάθε να «λυγίζεις χωρίς να σπας»

Γνωρίζουμε από τη φύση ότι τα πιο ανθεκτικά δέντρα είναι τα ευλύγιστα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε εμάς τους ανθρώπους. Όταν στέκεσαι άκαμπτος και αντιστέκεσαι σε κάποια αναπόφευκτη αλλαγή, η πίεση που θα βιώσεις μπορεί να σε κλονίσει στο βαθμό που ίσως ακόμα και να σπάσει το ηθικό σου. Για να είσαι ανθεκτικός στις αλλαγές, να ξεπερνάς τις δυσκολίες και να προχωράς μπροστά, είναι απαραίτητο να είσαι ευέλικτος.  Αναρωτήσου τα εξής:

-Από το 1(λίγο) έως το 5 (πολύ) πόσο ευέλικτος πιστεύεις ότι είσαι;

-Σε ποια ζητήματα συγκεκριμένα είσαι περισσότερο ευέλικτος και σε ποια λιγότερο;

-Υπάρχει κάτι στη ζωή σου αυτή τη στιγμή το οποίο έχει αλλάξει σε κάποιο βαθμό και δυσκολεύεσαι να αποδεχθείς αυτή την αλλαγή;

Σκέψου παραδείγματα από τη ζωή σου και αναγνώρισε πως για τα ζητήματα που είσαι περισσότερο ευέλικτος είσαι ταυτόχρονα περισσότερο ανθεκτικός αν προκύψει κάποια ανατροπή. Στη συνέχεια εντόπισε μήπως χρειάζεται να δουλέψεις περισσότερο με την ευελιξία σου είτε γενικά, είτε συγκεκριμένα σε κάποιο ζήτημα που σε ενδιαφέρει

Σου προτείνω καθημερινά να παρατηρείς πότε γίνεσαι άκαμπτος και να ρωτάς τον εαυτό σου «πώς μπορώ να γίνω πιο ευέλικτος»; Όταν έχεις μία ξεκάθαρη πρόθεση και κάνεις την κατάλληλη ερώτηση, τότε το μυαλό παράγει μία διαφωτιστική απάντηση!

Σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μετακινείσαι ευέλικτα προς την κατεύθυνση που σε εξυπηρετεί καλύτερα. Στην κατεύθυνση δηλαδή που θα σε βγάλει από την πίεση και θα επαναφέρει την ψυχική σου ηρεμία.

3 – Δημιούργησε το περιβάλλον που σου επιτρέπει να «ανθίσεις»

Το περιβάλλον σου αποτελείται από δύο ειδών στοιχεία. Τα στοιχεία που ελέγχεις και τα στοιχεία που δεν ανήκουν στον έλεγχό σου. Επικεντρώσου μόνο σε όσα ελέγχεις και εξέτασε σε ποιο βαθμό οι επιλογές σου δημιουργούν γύρω σου ένα περιβάλλον υποστηρικτικό και ευνοϊκό. Χρειάζεσαι ένα περιβάλλον που θα σου δίνει εναύσματα να έρχεσαι σε επαφή με τις αξίες σου και με ό,τι έχει νόημα στη ζωή σου. Ένα τέτοιο περιβάλλον θα σε τροφοδοτήσει με αντοχή όταν το χρειαστείς. Συλλογίσου λοιπόν με τι περιβάλλεις τον εαυτό σου. Με τι κόσμο, τι πληροφορία και τι δραστηριότητες. Σε γεμίζουν με ενέργεια, ψυχικό σθένος και αντοχή ή απορροφούν τις δυνάμεις σου;

Πώς γεμίζεις τις ελεύθερές σου ώρες; Ασχολείσαι με πράγματα που σε βάζουν σε λήθαργο ή απασχολείς τον εαυτό σου δημιουργικά; Συχνά οι άνθρωποι που επιλέγουν δραστηριότητες που τους ρίχνουν σε λήθαργο, είναι άνθρωποι που δυσκολεύονται να διαχειριστούν κάποια κατάσταση στη ζωή τους. Αναγνώρισε μήπως το κάνεις αυτό σε κάποιο βαθμό και επανεξέτασε τις επιλογές σου αν και όπου χρειάζεται.

Επίλεξε δραστηριότητες και επαφές που σε θρέφουν ψυχικά  και γεμίζουν με νόημα τη ζωή σου. Έτσι όταν κάποια στιγμή χρειαστεί να αντιμετωπίσεις μία δυσκολία (μέρος της ζωής είναι και αυτό) το περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργείς θα διαθέτει υποστηρικτικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να αντέξεις και να ξανανθίσεις.

Στην πράξη

Η ψυχική ανθεκτικότητα ενός ανθρώπου απέναντι στα ευμετάβλητα φαινόμενα της ζωής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευτυχία του.

Τώρα που και εσύ γνωρίζεις το «μυστικό» των ανθρώπων με ανθεκτικότητα, ξεκίνα να αξιοποιείς τα λόγια σοφίας του Βούδα, την μεταφορά του δέντρου και τις τρεις προτάσεις που διάβασες.

Ξεκίνα να καλλιεργείς αυτή την τόσο σημαντική ικανότητα που θα σε βοηθήσει να ξεπερνάς εμπόδια, να ανακάμπτεις και να δημιουργείς την ευημερία σου και την ευτυχία σου στηριζόμενος στις δικές σου δυνάμεις. Στις δικές σου «ρίζες». Η καλύτερη μέρα για να ξεκινήσεις είναι ασφαλώς, σήμερα !

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Διαβάστε/Δείτε/Ακούστε

Άρθρο: Άδραξε το Τώρα

Άρθρο: Αυτό που χρειάζεσαι για να πετύχεις στη ζωή σου

Άρθρο: Η διατήρηση της ψυχραιμίας

Άρθρο: Ο δρόμος προς την Αυτοπραγμάτωση

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now