Όταν το σώμα πράττει… ο νους ακολουθεί

σώμα

«Έχεις πολλές σκέψεις και συναισθήματα.
Θυμήσου όμως ότι έχεις μόνο ένα σώμα
και μέσα σε αυτό καλλιεργούνται τα προηγούμενα»

Οποτεδήποτε αισθάνεσαι την ανάγκη να τονωθείς, να επανακάμψεις και να αποφορτιστείς, ξεκίνα από το σώμα σου. Ο νους θα ακολουθήσει! Το σώμα σου είναι το πιο χειροπιαστό επίπεδο της ύπαρξής σου. Είναι αυτό που άμεσα μπορείς να επηρεάσεις και έτσι να βελτιώσεις το πώς αισθάνεσαι σε φυσικό, σε νοητικό και σε ψυχολογικό επίπεδο .

Είναι γεγονός ότι κάποιες φορές μπορεί να απορροφηθούμε σε τέτοιο βαθμό από τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, που ίσως ξεχνάμε πόσο σημαντικό εργαλείο είναι το σώμα. Ξεχνάμε ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε τη διάθεσή μας, να επαναφέρουμε τη διαύγεια μας και να εκτονώσουμε τα συναισθήματά μας.

Στο άρθρο αυτό θα διαβάσετε μία πρόταση, που θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε πώς ακριβώς μπορείτε να πετυχαίνετε κάθαρση σε συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο, όταν με επίγνωση επιλέγετε δράσεις που καθαρίζουν το σώμα σας από «φορτία» που το βαραίνουν.

Επίγνωση για κάθαρση

Καθώς διαβάζεις αυτές τις γραμμές «σκάναρε» νοερά το σώμα σου. Μπορείς να εντοπίσεις κάποιο σημείο που συγκρατεί «φορτίο»; Μήπως αισθάνεσαι κάποιο σφίξιμο ή ένταση στα ισχία σου, στους ώμους σου, στο σαγόνι σου ή κάπου αλλού; Αν εντοπίζεις ένα τέτοιο σημείο, χαλάρωσέ το. Σήκω, τεντώσου και κινήσου για να ανανεωθεί η ενέργειά σου. Παρατήρησε την ένταση να αποβάλλεται.

Χρησιμοποίησε την επίγνωσή σου και στοχάσου πώς προέκυψε αυτό το «φορτίο» στο σώμα σου και τι σε έκανε να το αγνοείς τόση ώρα. Ποια σκέψη ή συναίσθημα σε απασχολεί σήμερα και σε έχει απορροφήσει; Αξίζει επίσης να αναρωτηθείς, πόσο συχνά μπορεί να αγνοείς τις σωματικές σου ανάγκες και τι αντίκτυπο έχει αυτό στη ζωή σου.

Σκέψου αυτό, να το κάνεις κάθε μέρα της ζωής σου. Να χρησιμοποιείς δηλαδή καθημερινά την επίγνωσή σου για να καθαρίζεις το σώμα σου από «φορτία». Πόσο θα βελτιωνόταν η ζωή σου;

Τα «φορτία» στο σώμα συσσωρεύονται, όταν «χανόμαστε» μέσα στις σκέψεις και στα συναισθήματά μας και μας λείπει η επίγνωση. Σκέψου σαν παράδειγμα τι διατροφικές επιλογές κάνεις, όταν επιλέγεις την τροφή σου τυχαία ή με συναισθηματικά κριτήρια, αντί να την επιλέγεις συνειδητοποιημένα με κριτήριο τι θα βοηθήσει το σώμα σου να είναι λειτουργικό και ανάλαφρο .

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ίσως έτσι συντηρείς έναν φαύλο κύκλο; Διότι μέσα σε ένα σώμα που συστηματικά δυσφορεί, είναι δύσκολο να σκεφτείς με διαύγεια και να λειτουργήσεις μέσα από τον πιο ευχάριστο, παραγωγικό και δημιουργικό εαυτό σου. Είναι γνωστό από πολύ παλιά… «νους υγιής εν σώματι υγιεί»!

Σου προτείνω να κάνεις το εξής. Παρατήρησε μήπως τον τελευταίο καιρό γίνεσαι οξύθυμος, γκρινιάρης, απαισιόδοξος, δύσκολος στην συνύπαρξη με τους άλλους ή κάτι ανάλογο. Διερεύνησε σε ποιο βαθμό αυτό μπορεί να έχει σχέση με το γεγονός ότι αισθάνεσαι κατ’ εξακολούθηση κουρασμένος, πιασμένος ή πρησμένος. Σίγουρα θα ανακαλύψεις κάποια σύνδεση. Ξεκίνα να καθαρίζεις σώμα σου από τα «φορτία» που θα εντοπίσεις και ο νους θα ακολουθήσει!

Πρακτικές σωματικής κάθαρσης

Διάβασε στη συνέχεια κάποιες εύκολες πρακτικές κάθαρσης του σώματός που σου προτείνω. Υιοθέτησε τις με συνέπεια για τουλάχιστον για 10 – 15 ημέρες. Αν ακολουθήσεις την πρότασή μου θα αισθανθείς το σώμα σου πιο ανάλαφρο, λειτουργικό και ενεργητικό. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, κατάγραψε πώς υιοθετώντας καθαρτικές παρεμβάσεις στο σώμα, παρατηρείς να «καθαρίζεις» παράλληλα σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Σημείωσε πώς θα αλλάξει η διάθεσή σου και ο τρόπος που σκέφτεσαι. Θα είναι διαφωτιστικό!

  1. Κάνε διατροφική αποτοξίνωση

Φέρε επίγνωση στη διατροφική συμπεριφορά που έχεις το τελευταίο διάστημα και παρατήρησε πώς έχει επιδράσει στο σώμα σου. Για να αποβάλεις τις τοξίνες και να καθαρίσεις από ό,τι περιττό έχει συσσωρευθεί, αφαίρεσε από το μενού των επόμενων ημερών το κρέας και όλα τα ζωϊκά παράγωγα, τα άλευρα, τη ζάχαρη, τον καφέ και το αλκοόλ.

Κατανάλωσε τρόφιμα εποχικά και πιες πολύ νερό. Την Άνοιξη προτίμησε πράσινους χυμούς λαχανικών και φρέσκες σαλάτες. Το Φθινόπωρο δώσε έμφαση σε μαγειρεμένες, ζεστές τροφές όπως σούπες, βραστά και ψητά γεύματα αντί για ωμές και κρύες τροφές. Το καστανό ρύζι, οι φακές, η φάβα, η κινόα, τα αμύγδαλα και οι κολοκυθόσποροι είναι τροφές που μπορούν να συμπληρώνουν τα γεύματά σου και θα σε χορτάσουν. Τα γεύματά σου σε κάθε περίπτωση πρέπει να  είναι ελαφριά. Κατανάλωσε λοιπόν 3 γεύματα και μείνε μακριά από τα σνακς. Θυμήσου ότι θες να βοηθήσεις το σώμα σου να καθαρίσει και να ελαφρύνει.

  1. Κινήσου και ανανέωσε την ενέργειά σου

Ξεκίνα να παρατηρείς πώς η ένταση και η νευρικότητα αποτυπώνεται στο σώμα σου.  Δίνοντας προσοχή θα μπορέσεις να αισθανθείς σε ποια σημεία του σώματός σου η ενέργειά σου «λιμνάζει» αντί να ρέει. Κινήσου με επίγνωση για να αποφορτίσεις και να ανανεώσεις την ενέργειά σου.

Στάσου όρθιος, σήκωσε τα χέρια και τεντώσου καλά από τα δάκτυλα των ποδιών έως τις δάκτυλα των χεριών. Δώσε κίνηση με ρυθμό στα σημεία που αισθάνεσαι φόρτιση. Άσκησε πίεση στα σημεία αυτά με τα χέρια σου σαν να κάνεις μασάζ. Κάθε κίνηση που κάνεις, κάνε την με πλήρη επίγνωση χωρίς να σκέφτεσαι κάτι άλλο. Συνδέσου με το σώμα σου και παρατήρησε πώς με τις παρεμβάσεις που κάνεις αλλάζει η αίσθηση σε κάθε σημείο.

Μπορείς επίσης να κάνεις έναν mindful περίπατο. Αφήσε στο σπίτι συσκευές μουσικής, ρολόι που δέχεται ειδοποιήσεις και το κινητό σου. Ξεκίνα να περπατάς φέρνοντας επίγνωση στον βηματισμό σου. Άφησε τα βήματά σου να ακολουθήσουν το ρυθμό της φυσικής σου αναπνοής. Με κάθε εισπνοή προσκάλεσε φρέσκια ενέργεια μέσα στον οργανισμό σου και με κάθε εκπνοή φαντάσου ότι «καθαρίζεις» σώμα/πνεύμα από την κούραση και την ένταση.

  1. Κάνε Yoga

Η πρακτική της yoga έχει καθαρτική επίδραση στον οργανισμό. Υπάρχει κατηγορία θέσεων (asana) όπως είναι οι στροφές που συμβάλλουν στην αποβολή τοξινών από τα εσωτερικά όργανα. Καθαρίζει επίσης το μυϊκό και το νευρικό σύστημα από την ένταση. Κάνοντας yoga θα συνειδητοποιήσεις πολύ ξεκάθαρα πώς χρησιμοποιώντας το σώμα σου, μπορείς να αποφορτιστείς και να αναζωογονηθείς νοητικά και ψυχικά.

Μετά από κάθε πρακτική θα αισθάνεσαι διαύγεια, ελαφρότητα και ευδιαθεσία. Αν δεν προλαβαίνεις να κάνεις κάθε μέρα μία μεγάλης διάρκειας πρακτική, κάνε ένα πιο σύντομο πρόγραμμα διάρκειας ενός τετάρτου όπως αυτό που θα βρεις εδώ (link).

Στην πράξη

 «Έχεις πολλές σκέψεις και συναισθήματα. Θυμήσου όμως ότι έχεις μόνο ένα σώμα και μέσα σε αυτό καλλιεργούνται τα προηγούμενα». Αυτή η φράση συνοψίζει όλα όσα είναι χρήσιμο να θυμάσαι από αυτό το άρθρο.

Χρησιμοποίησε την επίγνωσή σου για να καθαρίζεις καθημερινά από ό,τι συσσωρεύεται ως φορτίο στο σώμα. Έτσι θα ξεκινάς κάθε μέρα με σώμα λειτουργικό και ανάλαφρο, μέσα στο οποίο ρέει ανεμπόδιστα η ενέργεια. Ένα σώμα-περιβάλλον φιλόξενο σε εποικοδομητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Διαβάστε/Δείτε/Ακούστε

Άρθρο: Μήπως έχεις ανάγκη από Κάθαρση; 
Βίντεο: Συναισθηματική Ξεκούραση: Μάθε πώς θα την πετύχεις
Podcast: 4 Συνήθειες για να αποδυναμώσεις το Στρες
Βίντεο: Συναισθηματική Πείνα: Πώς θα την ξεπεράσεις

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now