Πώς το ριγανέλαιο θωρακίζει την υγεία μας

Η άγρια, ελληνική ρίγανη είναι παγκοσμίως γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Είναι ένα βότανο πλούσιο σε ωφέλιμα συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και Α.

Το έλαιο που προέρχεται από αυτήν, έχει ισχυρές  ιδιότητες  στην αντιμετώπιση μικροβίων, μυκήτων, βακτηρίων και ιών πάσης φύσεως. Αυτό το οφείλει κυρίως σε δύο βασικά του συστατικά την Καρβακρόλη και την Θυμόλη. Εν συντομία αξίζει να αναφέρουμε ότι η καρβακρόλη καταπολεμά βακτήρια, όπως η Candida, σαλμονέλα, λιστέρια και σταφυλόκοκκος. Αντίστοιχα η θυμόλη αναστέλλει την δράση μυκήτων επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία και έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και επουλωτική δράση.

Από τα παραπάνω μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το ριγανέλαιο συνιστάται στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων, όπως ακμή, κακή αναπνοή και έντονη οσμή του ιδρώτα, κατακλίσεις και έλκη, διαφόρων ειδών λοιμώξεις όπως της ουροδόχου κύστης, στόματος ή των αυτιών, τροφική δηλητηρίασης, κρυολογήματος και η γρίπης κ.ά  Συμβάλει επίσης στον καθαρισμό του αίματος, στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος και και στην εύρυθμη λειτουργία των στομαχικών διεργασιών. Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί πως οι εργαστηριακές έρευνες δείχνουν ότι οι μικροοργανισμοί τους οποίους καταπολεμά, το ριγανέλαιο δεν γίνονται ανθεκτικότεροι απέναντι στην χρήση του.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ριγανέλαιο

– Σαν πρόληψη απέναντι στο κρυολόγημα και την γρίπη ή για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών, αραιώστε μία με δύο σταγόνα ριγανέλαιου σε ένα ποτήρι νερό.  Μπορείτε επίσης την ίδια δοσολογία να την αναμείξετε σε ένα φλιτζάνι τσάι, χυμό, η γάλα, ή σε μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο, δυο φορές την ημέρα.

– Μπορείτε να κάνετε εισπνοές για να αντιμετωπίσετε αναπνευστικά και πνευμονικά προβλήματα, βράζοντας σε ένα μπρίκι δύο σταγόνες ριγανέλαιο.

– Για να αντιμετωπίσετε ελαφρά εγκαύματα, μολύνσεις του δέρματος και φαγούρα που προέρχεται από δερματοπάθειες ή τσιμπήματα εντόμων, αναμείξτε μία σταγόνα ριγανέλαιου σε μία κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και απλώστε το στο σημείο. Αποφύγετε ωστόσο να το εφαρμόσετε σε ανοιχτές πληγές.

Κλείνοντας, να έχετε πάντα υπόψη σας ότι η χρήση ριγανελαίου δεν συνιστάται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης επειδή μειώνει την ικανότητα αφομοίωσης του σιδήρου από τον οργανισμό χρειάζεται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του για μεγάλα συνεχόμενα διαστήματα ή από άτομα με έλλειψη σιδήρου.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now