Θες καλύτερη ζωή; Αποδέξου την πρόκληση!

πρόκληση Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης

Αυτό τον μήνα εστιάζουμε θεματικά στο πώς να κάνουμε άνοιγμα σε νέες και καλύτερες δυνατότητες. Μέχρι στιγμής εξετάσαμε τα πρώτα βήματα της διαδικασίας που σου επιτρέπει να ανοίγεις τις κλειστές «πόρτες» που επιθυμείς να ανοίξεις. Αυτά είναι τα εξής :

-Να αναγνωρίζεις και να ξεπερνάς τις μη ωφέλιμες αντιστάσεις σου. Συνήθως προκύπτουν λόγω συνήθειας ή προσκόλλησης σε κάποια πεποίθηση.

– Να μάθεις να βγαίνεις από την ζώνη της άνεσής σου. Διατηρώντας σωστό μέτρο για το πόσο μακριά θα πας.

– Να παρατηρήσεις πού ίσως χρειάζεται να γίνεις πιο ανοιχτόμυαλος και να εξασκηθείς πώς να «ανοίγεσαι», εκεί που ενδεχομένως εμφανίζεσαι αδιάλλακτος.

Σήμερα σκοπός είναι να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω. Θα διαβάσετε προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο ανοιχτοί σε προκλήσεις. Ένα βασικό «εργαλείο» που σίγουρα χρειάζεσαι για να τα καταφέρεις, είναι το κουράγιο. Το κουράγιο θα σου ανοίξει την πρόσβαση στην δύναμη που διαθέτεις για να αποδέχεσαι, να διαχειρίζεσαι και να ξεπερνάς τις προκλήσεις, καθώς προχωράς στο επόμενο επίπεδο εξέλιξής.

Βρες το κουράγιο να αποδέχεσαι τις προκλήσεις

Συνηθίζουμε να λέμε την έκφραση «μάζεψα ό,τι κουράγιο είχα… » ή «βρήκα το κουράγιο να…». Από πού «μαζεύεις» ή «βρίσκεις» άραγε το κουράγιο; Αυτό μας το αποκαλύπτει η ίδια η λέξη. Το κουράγιο βγαίνει από το λατινικό cor που σημαίνει καρδιά. Περιγράφει την ψυχική ποιότητα που είναι θάρρος και αντοχή ταυτόχρονα. Χρειάζεται επομένως άνοιγμα καρδιάς για να βρεις εκεί το κουράγιο να αποδέχεσαι τις προκλήσεις.

Θα χρησιμοποιήσω εδώ ένα παράδειγμα και μια μεταφορά η οποία έχει να κάνει με την πρακτική της yoga, πιο κάτω όμως θα δείτε πως αυτό παραλληλίζεται αλλά και ταυτίζεται 100% με την νοητική και ψυχική μας κατάσταση. Αν κάνετε γιόγκα έχετε ήδη μία καλή εικόνα για το τι σημαίνει άνοιγμα καρδιάς. Γίνεται κατά κύριο λόγο στις θέσεις που μας καλούν να κάνουμε οπίσθια κάμψη (backbends) στο άνω μέρος του κορμού, ανοίγοντας τον θώρακα και το στέρνο.  Είναι θέσεις στις οποίες πράγματι χρειαζόμαστε κουράγιο! Το σώμα αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια να κάμπτεται προς τα εμπρός, επειδή βλέπει που πηγαίνει.

πρόκληση

Στην κάμψη όμως προς τα πίσω χρειάζεται να αποδεχθείς ότι δεν βλέπεις και ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για εσένα. Χρειάζεται επίσης να έχεις καλή επίγνωση στο τι γίνεται εκείνη την στιγμή στο σώμα σου. Καθώς δηλαδή προχωράς προς το μη ορατό να «αφουγκράζεσαι» κάθε ερέθισμα που σου δηλώνει αν είναι ωφέλιμο να προχωρήσεις κι άλλο, ή αν έφτασες στο σημείο που είναι καλό να σταματήσεις.

Στη ζωή τώρα. Επειδή η γιόγκα είναι πρώτα απ’όλα μάθημα ζωής, είτε κάνετε γιόγκα είτε όχι, είναι χρήσιμο να εμπνευστείτε από το «μάθημα» που μας δίνουν τα backbends για το πώς μπορείς να αποδέχεσαι μία πρόκληση και να προχωράς με καλούς όρους προς το άγνωστο.

Ας τα βάλουμε τώρα σε σειρά… Στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας εξετάσαμε πώς να έχεις ανοιχτό μυαλό. Αυτό έχει να κάνει με την νοοτροπία και είναι το πρώτο που χρειάζεσαι για να μπορέσεις να κάνεις το άνοιγμα της καρδιάς. Το άνοιγμα της καρδιάς σε πρακτικό επίπεδο στην καθημερινότητά μας, έχει να κάνει με την απελευθέρωση περιοριστικών συναισθημάτων. Επιτρέπει την δημιουργία χώρου για να μπορέσουν να αναπτυχθούν ωφελιμότερες ποιότητες, όπως σαν παράδειγμα το κουράγιο.

Το κουράγιο είναι μέσα σου. Αν όμως δυσκολεύεσαι να το βρεις την ώρα που χρειάζεται να αποδεχθείς μία πρόκληση, είναι χρήσιμο να διερευνήσεις ποιο συναίσθημα εμποδίζει την πρόσβασή σου. Μήπως είναι κάποιος φόβος για να προχωρήσεις προς το άγνωστο; Συχνά είναι αυτό.

Η διαδικασία για να αποδέχεσαι τις προκλήσεις που αναλύουμε, έχει εφαρμογή τόσο στις προκλήσεις που έχεις επιλέξει, όσο και σε αυτές που δεν έχεις επιλέξει. Θα εξηγήσω την διαφορά με ένα παράδειγμα. Αν έχεις αποφασίσει να κάνεις το επόμενο βήμα στα επαγγελματικά σου, έχεις επιλέξει την πρόκληση. Αν ξαφνικά βρεθείς χωρίς δουλειά, είναι μία πρόκληση που δεν την έχεις επιλέξει.

‘Όλα υπάρχουν στην ζωή, και αυτό που πραγματικά θα σε βοηθήσει να ξεπερνάς κάθε πρόκληση είναι δουλέψεις με την προσκόλλησή σου στο «θέλω» ή στο «δεν θέλω». Να αποδέχεσαι δηλαδή την κάθε πρόκληση με το ίδιο ανοιχτό μυαλό και την ίδια ανοιχτή καρδιά, για να μπορείς να προχωράς με κουράγιο σε ό,τι νέο εμφανίζεται. Αφήνοντας πίσω τις προκαταλήψεις (νους) και τον φόβο (καρδιά). Αυτή είναι η μέθοδος που επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας!

Θες καλύτερη ζωή; Αποδέξου την πρόκληση!

Για ό,τι επιθυμείς να έχεις ή να είσαι, αποδέξου τις προκλήσεις που θα εμφανιστούν. Η αποφυγή των προκλήσεων απλά καθυστερεί την μετάβασή σου στο καλύτερο επίπεδο.

Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μας φαίνεται πιο άνετο το να αποφύγουμε μία πρόκληση αντί να την αποδεχθούμε. Αν όμως το ζητούμενό σου να φτάσεις σε μία καλύτερη εμπειρία ή κατάσταση, η παραμονή στην ζώνη της άνεσης κάποια στιγμή θα σου φέρει δυσφορία. Όσο αποφεύγεις την πρόκληση, τόσο θα την βρίσκεις ξανά μπροστά σου μέσα σε διαφορετικές συνθήκες. Θα φέρω ένα χονδροειδές παράδειγμα για να γίνει κατανοητό πώς η αποφυγή, τελικά συντηρεί την πρόκληση.

Έστω ότι στον χώρο εργασίας σου γίνεσαι αποδέκτης μίας συμπεριφοράς που δεν την εγκρίνεις από κάποιον συνάδελφο. Αποφεύγεις όμως να το αποδεχθείς την πρόκληση, που σε αυτή την περίπτωση σημαίνει να βάλεις όρια. Κάποια στιγμή ο συνάδελφος αλλάζει εργασία έτσι το πρόβλημα πια δεν υφίσταται στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

Λύθηκε το πρόβλημα; Τοπικά ναι. Συνολικά όχι. Γιατί έχασες την ευκαιρία να «χτίσεις χαρακτήρα» κάνοντας δουλειά με τον εαυτό σου, μέσα από την καλή διαχείριση μίας τέτοιας κατάστασης. Έτσι κάθε φορά που θα εμφανίζεται σε ένα πλαίσιο κάποιο άλλο άτομο που σου συμπεριφέρεται με τον τρόπο που δεν εγκρίνεις, θα σου λείπει το κουράγιο να τον αντιμετωπίσεις! Λάβε υπόψη σου πως την επόμενη φορά αυτό το άτομο ίσως να μην φύγει από μόνο του…

Οπουδήποτε κι αν πας, όσο κι αν αλλάξει το πλαίσιο γύρω σου, έχεις πάντα μαζί σου τον χαρακτήρα που έχεις χτίσει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποδέχεσαι την πρόκληση. Γιατί θα σε βοηθήσει να «χτίζεις χαρακτήρα» δυναμώνοντας ποιότητες που σε θα σε πάνε μπροστά στη ζωή.

mindful περίπατος

O εγκέφαλός σου αγαπά την άνεση… αλλά θα λατρέψει την πρόκληση!

Έχεις έναν ακόμα, πολύ καλό λόγο για να βάλεις στόχο να βρίσκεις το κουράγιο να αποδέχεσαι τις προκλήσεις. Θα κάνεις πολύ καλό στην υγεία του εγκεφάλου σου.

Οι νευροεπιστήμονες το λένε ξεκάθαρα. Είναι απαραίτητο να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας να συνηθίσει να βγαίνει από την ζώνη της άνεσης, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας νέο και λειτουργικό.

Όσο μεγαλώνουμε ο εγκέφαλος έχει την τάση να μικραίνει σε μέγεθος. Έχει υπολογιστεί κατά μέσο όρο ότι γύρω στα 70 έτη, υπάρχει απώλεια 0,7% της «γκρίζας ύλης του εγκεφάλου» και κατά 1% της «λευκής ύλης». Πρακτικά αυτό σημαίνει μπορεί να εμφανιστούν διάφορες δυσλειτουργίες όπως δυσκολία στην επεξεργασία δεδομένων, πάρκισον, αλτσχάιμερ κτλ. Η έρευνα τονίζει πως ένα τρόπος για να  καθυστερήσεις, ακόμα και να αποφύγεις τον εκφυλισμό του εγκεφάλου, είναι να τον τροφοδοτείς με προκλήσεις.

Το άνοιγμα σε νέους τρόπους σκέψης για εξεύρεση λύσεων, δημιουργεί νέες συνάψεις στον εγκέφαλο και τον κρατά ενεργοποιημένο. Παρόλο λοιπόν που ο εγκέφαλό μας έχει την τάση να αντιστέκεται στις προκλήσεις γιατί του αρέσει η άνεση που βρίσκει σε ό,τι του έχει γίνει συνήθεια, κάθε φορά που διευρύνεις τους ορίζοντές σου και εξερευνάς «άγνωστες περιοχές» γυμνάζεις και δυναμώνεις τον εγκέφαλό σου.

Έχεις μάλιστα κάθε μέρα την ευκαιρία για να γυμνάσεις τον εγκέφαλό σου, δίνοντάς του «ελεγχόμενες προκλήσεις», όπως:

  1. Να αντιμετωπίσεις κάτι απλό που συναντάς συχνά στην καθημερινότητά σου και σε δυσκολεύει σε έναν βαθμό. Σκέψου ένα πράγμα που αποτελεί απλή, καθημερινή πρόκληση για εσένα; Το πρωινό ξύπνημα; Η γυμναστική; Το να μειώσεις τις ώρες που ασχολείσαι με μη παραγωγικά πράγματα (πχ πολλές ώρες στα social media;) Να κάνεις κάποιο ξεκαθάρισμα σε ένα δωμάτιο; Ακολούθησε για αυτές τις μικρές προκλήσεις τα βήματα της διαδικασίας που έχεις διαβάσει. 1) κάνε σαφές πού οφείλονται οι αντιστάσεις σου και 2) αναγνώρισε το συναίσθημα που σε κρατάει στην ζώνη της άνεσης. Επιπλέον κάνε μία λίστα με το πώς θα ωφεληθείς όταν αποδεχθείς την πρόκληση. Έτσι θα μπορέσεις να βρεις κουράγιο να ολοκληρώσεις την προσπάθεια.
    .
  2. Αποδέξου κάθε ευκαιρία που σου δίνεται να μάθεις κάτι νέο, κάτι που σε ενδιαφέρει, ιδίως όταν αυτό συμβάλλει στην προσωπική σου εξέλιξη. Η συνεχής μάθηση και καλλιέργεια του εαυτού σου είναι πάντα μία πρόκληση που θα σε βοηθήσει να «χτίσεις χαρακτήρα» δυναμώνοντας καλές ψυχικές ποιότητες. Ξεκινώντας να αποδέχεσαι απλές, καθημερινές, «ελεγχόμενες προκλήσεις» όπου οι αντιστάσεις σου είναι σχετικά μικρές, θα καταφέρεις την στιγμή που ενδεχομένως κληθείς να ξεπεράσεις μία μεγαλύτερη πρόκληση που δεν την έχεις επιλέξει, να βρίσκεις το κουράγιο για να την ξεπεράσεις και αυτή.

πρόκληση

Στην πράξη

Η βελτίωση της ζωής σου, η εξέλιξη των δυνατοτήτων σου και η βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό σου είναι υπέροχες προκλήσεις που δίνουν νόημα και πληρότητα στην ζωή μας.

Για να τις αποδεχθείς την πρόκληση χρειάζεσαι κατά βάση 2 πράγματα. Ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Έτσι θα βρίσκεις πάντα το κουράγιο που χρειάζεται για να ξεπερνάς προκλήσεις.

Εύχομαι μέσα από όσα μοιράζομαι αυτό τον μήνα να κρατήσετε σαν καταστάλαγμα πως κάθε πρόκληση που εμφανίζεται στην προσπάθειά σου για το «κάτι καλύτερο», είναι παράγοντας που θα βοηθήσει την εξέλιξή σου. Αποδέξου την. Εξέτασε πώς μπορείς να βρίσκεις το κουράγιο να παραμένεις ανοιχτός, σε ό,τι σε βγάζει «έξω από τα νερά σου». Κάποιες φορές είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.

Σας περιμένω στις τάξεις αυτής της εβδομάδας, να ανοίξουμε το σώμα και το μυαλό στις ελεγχόμενες προκλήσεις που θα μας εμφανιστούν κατά την διάρκεια της πρακτικής μας.

Konstantinos Charantiniotis


Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Θες να εξελιχθείς; Άνοιξε το μυαλό σου
Ώρα για άνοιγμα σε μία νέα εποχή
Ο Νόμος της Προσφοράς και της Αποδοχής

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Lorem ipsum

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now