Από πού αντλείς κουράγιο;

κουράγιο

«Έμαθα ότι κουράγιο δεν είναι η απουσία φόβου, αλλά ο θρίαμβος επί του φόβου»

Νέλσον Μαντέλα

H ζωή μας επιφυλάσσει λίγο απ’ όλα. Θα ζήσουμε και χαρές και απογοητεύσεις. Ευκολίες και δυσκολίες. Από τα πράγματα που θα συναντήσουμε στην πορεία μας, κάποια ανήκουν στο πεδίο ελέγχου μας. Αν κοιμηθούμε νωρίς, θα ξυπνήσουμε ευκολότερα νωρίς το άλλο πρωί! Υπάρχουν όμως και πράγματα που δεν υπάρχει δυνατότητα να τα ελέγξουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως, χρειάζεται να δείξουμε κουράγιο.

Κουράγιο σημαίνει να μπορείς να έχεις θάρρος και αντοχή ταυτόχρονα. Η λέξη ετυμολογικά βγαίνει από το λατινικό cor που σημαίνει καρδιά. Όταν έχεις κουράγιο βρίσκεις θάρρος και αντοχή για να ξεπεράσεις τις προκλήσεις. Καλλιεργείς καλύτερη κατανόηση ότι κάποια πράγματα δεν τα ελέγχεις γι’ αυτό είναι χρήσιμο να κοιτάς μπροστά. Έτσι καταφέρνεις να αφιερώνεις την προσοχή και την ενέργειά σου, μόνο σε ό,τι ανήκει εντός του πεδίου ελέγχου σου. Το κουράγιο πάνω απ’ όλα, καθαρίζει την καρδιά και τον νου από τον φόβο.

Για να βρεις το κουράγιο να αντιμετωπίσεις προκλήσεις και φόβους την κατάλληλη στιγμή, χρειάζεται να έχεις εξασφαλίσει πρόσβαση σε εκείνες τις πηγές που θα «μιλήσουν» στην καρδιά σου και θα υπενθυμίσουν στον νου σου, τι πραγματικά έχεις την δυνατότητα να καταφέρεις.

Στόχος αυτού του άρθρου είναι σας ωθήσει να ανακαλύψετε ποιες είναι οι διαθέσιμες πηγές στη ζωή σας από τις οποίες θα μπορέσετε να αντλήσετε κουράγιο, τη στιγμή που θα το έχετε ανάγκη.

Από πού αντλείς κουράγιο;

Κουράγιο αντλείς από εκείνη την πηγή, που θα σου θυμίσει το δυναμικό και τους διαθέσιμους πόρους  σου. Όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με την ικανότητα να έχουμε αντοχή και θάρρος. Ο βαθμός που τελικά θα καταφέρουμε να την φέρουμε στην επιφάνεια όταν χρειαστεί, εξαρτάται από το πώς έχουμε μάθει να ανταποκρινόμαστε στις καταστάσεις.

Η ανταπόκριση ανήκει στο πεδίο ελέγχου σου. Ως άνθρωπος λειτουργικά μπορείς να εξασκηθείς και να μάθεις διαφορετικούς τρόπους ανταπόκρισης. Μπορείς να καλλιεργήσεις νέες συνήθειες και να ελευθερωθείς από μοτίβα συμπεριφοράς που δεν υπηρετούν τις ανάγκες και τους στόχους σου. Είναι λοιπόν στο χέρι σου να καλλιεργήσεις την ποιότητα του κουράγιου, για να είσαι κατάλληλα «εξοπλισμένος» να ξεπερνάς προκλήσεις και φόβους.

Θυμήσου τώρα, εκείνη τη στιγμή που ίσως αντιμετώπιζες μία δοκιμασία, και κάποιος φίλος ή γνωστός σου είπε «μπορείς»… και όντως μπόρεσες! Την δυνατότητα σίγουρα την είχες και πριν ακούσεις τα λόγια που σε ώθησαν να βρεις κουράγιο. Κάποιες φορές όμως όλοι χρειαζόμαστε κάποιον να μας το θυμίσει. Το υποστηρικτικό πλαίσιο μπορεί να βρεθεί στο δρόμο σου τυχαία, ή (ακόμα καλύτερα) μπορείς να εξασφαλίσεις ότι στην ζωή σου έχεις εύκολη πρόσβαση σε πόρους, πλαίσια και περιβάλλοντα από τα οποία θα μπορείς να αντλείς κουράγιο την κατάλληλη στιγμή.

Η παρακίνηση τελικά που επιθυμώ να εμπνεύσω σε εσένα που διαβάζεις αυτό το άρθρο, είναι να εξετάσεις ποιες πηγές έχεις διαθέσιμες αυτή τη στιγμή.

Είναι κάποιο πρόσωπο;

Είναι η ενθύμηση κάποιας μνήμης ή εμπειρίας που σε ενδυναμώνει;

Είναι μήπως κάποια δραστηριότητα που σε βοηθά να συνδέεσαι με τις δυνάμεις σου και να αναδεικνύεις τον θαρραλέο και ανθεκτικό σου εαυτό;

-Στοχάσου πρώτα ποια είναι τα οικεία περιβάλλοντα από τα οποία μπορείς να αντλείς κουράγιο.

-Εξέτασε στη συνέχεια πώς μπορείς να κρατάς στενή επαφή με αυτά. Να βρίσκεσαι σε σύνδεση με τους ανθρώπους ή τις πρακτικές που σε υποστηρίζουν και σε ενδυναμώνουν τη στιγμή που το έχεις ανάγκη.

-Σε περίπτωση που εντοπίζεις ότι χρειάζεται να αναλάβεις δράση ώστε να ανακαλύψεις περισσότερες διαθέσιμες πηγές από τις οποίες θα αντλείς κουράγιο, θυμήσου ότι αυτό είναι κάτι που ανήκει στο πεδίο ελέγχου σου. Αναλογίσου λοιπόν, τι είναι αυτό που πρέπει να προσφέρεις στον εαυτό σου. Πώς ακριβώς θα τον βοηθήσεις;

Κάθε επένδυση που κάνεις στον εαυτό σου σήμερα, είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα ανταμείψει εσένα και τους αγαπημένους σου.

ζώνη άνεσης

Μία άσκηση για να αντλείς κουράγιο

Στη συνέχεια θα διαβάσεις μία άσκηση, στην οποία μπορείς να ανατρέχεις οποτεδήποτε αισθανθείς την ανάγκη να θυμηθείς το δυναμικό που διαθέτεις, προκειμένου να ξεπεράσεις κάποια πρόκληση ή φόβο. Για την άσκηση θα χρειαστείς ένα σημειωματάριο και ένα στυλό. Σε μία κενή σελίδα γράψε πάνω – πάνω την εξής φράση: «Κουράγιο σημαίνει να αναλαμβάνω δράση παρόλο που φοβάμαι ή ανησυχώ. Θυμάμαι ότι έχω θάρρος και αντοχή, και συντονίζομαι με αυτές τις πτυχές μου».

Στη συνέχεια θυμήσου μία κατάσταση όπου στο παρελθόν αντιμετώπισες μία πρόκληση, δυσκολία ή φόβο, αλλά τελικά βρήκες το κουράγιο, και έτσι την ξεπέρασες. Αφού την φέρεις στο μυαλό σου αντίγραψε αυτές τις ερωτήσεις:

  • Γράψε τι αισθανόσουν και τι σκεφτόσουν στην αρχή, πριν βρεις τον τρόπο να ξεπεράσεις την πρόκληση.
  • Τι ήταν αυτό που τελικά άκουσες, είδες ή έκανες και σε βοήθησε να βρεις κουράγιο και να προχωρήσεις; Πώς θυμήθηκες τις δυνατότητές σου;
  • Ποια ήταν η δράση που ανέλαβες; Θυμήσου και γράψε πώς μπαίνοντας σε δράση άρχισε να φεύγει ο φόβος.
  • Αυτή η εμπειρία που θυμήθηκες, πώς μπορεί να σε βοηθήσει σχετικά με την κατάσταση που τώρα σε απασχολεί;
  • Ποια απόφαση για δράση παίρνεις τώρα μετά από τον προηγούμενο στοχασμό. Γράψε την πρώτη ενέργεια που θα κάνεις και θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις.

Στην πράξη

Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν τα ελέγχεις, όπως είναι η εμφάνιση μίας πρόκλησης ή του αισθήματος του φόβου. Μπορείς όμως να εξασφαλίσεις ότι στην ζωή σου έχεις διαθέσιμες πηγές από τις οποίες μπορείς να αντλείς κουράγιο.

Στοχάσου και κάνε πρακτική σε όσα διάβασες σήμερα. Θα σε βοηθήσουν να:

  • Ανταποκρίνεσαι ήρεμα στο μη επιθυμητά γεγονότα της ζωής
  • Να αποφεύγεις την προσκόλληση στο παρελθόν ή σε υποθέσεις (φαντάσου να μην είχε γίνει αυτό, αλλά να είχε γίνει το άλλο!)
  • Να ξεπερνάς προκλήσεις, να μαθαίνεις από αυτές και να εξελίσσεσαι.

Σου προτείνω, αν αυτή την περίοδο αισθάνεσαι την ανάγκη να πάρεις περισσότερες ιδέες που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίζεις επιδέξια τις προκλήσεις να διαβάσεις επίσης το άρθρο: Θες καλύτερη ζωή; Αποδέξου την πρόκληση! και να δεις το βίντεο: Coaching Tips: 4 ερωτήσεις για να ξεπεράσεις εμπόδια

Θα χαρώ να σας δω στις τάξεις yoga κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη και στην πρακτική διαλογισμού κάθε Πέμπτη. Ο διαλογισμός και η yoga (επειδή το μάθημα ενέχει την εφαρμογή φιλοσοφίας) προσφέρουν το υποστηρικτικό πλαίσιο που σε ενδυναμώνει σε ψυχικό επίπεδο. Σε βοηθά να καλλιεργήσεις ψυχικές ποιότητες όπως το κουράγιο, και να ανακαλύψεις τρόπους για να κάνεις θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου. Σε περιμένω!

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β
Online Φθινοπωρινό Detox Retreat

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Πόσο αφοσιωμένος είσαι στα θέλω σου;

Πώς να επανακάμπτεις (σίγουρα μπορείς!)

Πώς να ξυπνάς κάθε μέρα με σκοπό

Οικειότητα: Αυτό που όλοι στο βάθος αναζητάμε

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now