Η ποιότητα της επικοινωνίας μας με τους ανθρώπους που ερχόμαστε σε επαφή, επηρεάζει την ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Μία σημαντική πτυχή της επικοινωνίας, έχει να κάνει με την ικανότητά μας να διαπραγματευόμαστε αποτελεσματικά τα ζητούμενά μας. Η αποτελεσματική διαπραγμάτευση μοιάζει με ένα “δομικό υλικό” που βοηθά να χτίζουμε και να διατηρούμε λειτουργικές και ισορροπημένες σχέσεις .
Συνήθως συνδέουμε την έννοια της διαπραγμάτευσης με τον χώρο εργασίας ή με οικονομικές συναλλαγές. Στην πραγματικότητα όμως είναι ένα στοιχείο που υπάρχει σε κάθε μας σχέση, επηρεάζοντας σημαντικά την ευημερία μας και την επιτυχία μας.
Ο σκοπός μου, μέσα από αυτό το άρθρο, είναι να σε βοηθήσω να στοχαστείς τα εξής:
- Γιατί είναι σημαντικό να ασχοληθείς με την ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής σου ικανότητας.
- Ποιες σχέσεις σου συγκεκριμένα θα ωφεληθούν όταν βελτιώσεις τον τρόπο που διαπραγματεύεσαι .
Η ουσία της διαπραγμάτευσης
Η αποτελεσματική και ισότιμη διαπραγμάτευση φέρνει κοντά τους ανθρώπους που συνδέονται με κάποιου είδους σχέση, βοηθώντας την σχέση να διατηρηθεί και να εξελιχθεί.
Όλοι μας, εμπλεκόμαστε καθημερινά σε πληθώρα καταστάσεων που απαιτούν διαπραγμάτευση, είτε πρόκειται για την απόφαση για το πού θα πάμε για δείπνο με την παρέα μας, είτε για τη συζήτηση των χρονοδιαγραμμάτων ενός έργου στη δουλειά, είτε για την επίλυση διαφορών με αγαπημένα πρόσωπα.
Διαπραγματεύομαι σημαίνει να δηλώνω και να διεκδικώ κάτι σημαντικό για εμένα, δημιουργώντας παράλληλα χώρο στις ανάγκες και στα ζητούμενα της άλλης πλευράς. Γνώμονας της διαπραγμάτευσης είναι να προχωρήσει μπροστά η σχέση και η συνεργασία, αφήνοντας και τις δύο πλευρές ικανοποιημένες.
Είναι μία δυναμική επικοινωνιακή διαδικασία που συνδυάζει την ενσυναίσθηση, την οριοθέτηση, την συμπεριληπτικότητα, καθώς και την τέχνη εξεύρεσης κοινού εδάφους με τον συνομιλητή. Ας εξηγήσουμε τους παραπάνω όρους:
Ενσυναίσθηση:
Είναι η ικανότητα να μπαίνεις συνειδητά στην θέση των άλλων και να βλέπεις μία κατάσταση μέσα από τη δική τους ματιά. Σε βοηθά να αποκτήσεις πραγματική κατανόηση από που πηγάζει η συμπεριφορά του συνομιλητή σου. Όταν μιλάς με έναν άνθρωπο ο οποίος διαθέτει και εμφανίζει δυνατή ενσυναίσθηση, μέσα από την στάση του λαμβάνεις το μήνυμα: Καταλαβαίνω πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό που μου μιλάς. Με ενδιαφέρει αυτό που λες. Δεν σε κρίνω για αυτό που μου λες.
Συμπεριληπτικότητα:
Σημαίνει να διατηρείς μία στάση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη αποκλεισμών και διακρίσεων. Έχει να κάνει με το να μπορείς να δημιουργείς, μέσα από την στάση σου, συνθήκες που ευνοούν την αρμονική συμμετοχή και συνεργασία. Όταν είσαι συμπεριληπτικός μπορείς να συνυπάρχεις εύρυθμα, ακόμα και με ανθρώπους που διαφέρουν από εσένα ή μπορεί να σε βρίσκουν ακόμα και αντίθετο σε κάποια πράγματα. Η συμπεριληπτικότητα και η ενσυναίσθηση λειτουργούν μεταξύ τους σαν συγκοινωνούντα δοχεία.
Οριοθέτηση:
Τα όρια αποτελούν τις φυσικές, συναισθηματικές, σεξουαλικές και πνευματικές τοποθετήσεις που αποφασίζουμε να θέσουμε στο πλαίσιο κάποιας σχέσης, διότι τα κρίνουμε ως απαραίτητα για την διαφύλαξη της σωματικής, της νοητικής μας υγείας και ισορροπίας. Τόσο η απουσία ορίων όσο και τα υπερβολικά όρια, δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις.
Κοινό έδαφος:
Είναι το σημείο συμφωνίας και κατανόησης μεταξύ δύο πλευρών. Εφόσον σε μία σχέση υπάρχουν στοιχεία όπως το ενδιαφέρον, η αγάπη, η εκτίμηση, ο σεβασμός κτλ. κοινό έδαφος μπορεί να βρεθεί ακόμα και σε περίπτωση διαφωνίας.
Έχοντας διαβάσει τα παραπάνω, σε παροτρύνω να στοχαστείς μία σχέση στη ζωή σου, που αυτή την περίοδο αισθάνεσαι την ανάγκη να την «φροντίσεις» περισσότερο. Διερεύνησε με ποιο τρόπο συγκεκριμένα δημιουργούνται διαφωνίες, δυσαρέσκειες ή έλλειψη κατανόησης. Με βάση αυτό, στοχάσου ποια «συστατικά» από τα παραπάνω χρειάζεται να φέρεις περισσότερο μέσα στην σχέση.
- Θα βοηθήσει μήπως να προσεγγίσεις την άλλη πλευρά με περισσότερη ενσυναίσθηση και συμπεριληπτικότητα;
- Μήπως χρειάζεται να θέσεις με καλύτερο τρόπο τα όριά σου ή να δείξεις περισσότερη κατανόηση στα όρια του άλλου;
- Ποιο είναι το κοινό έδαφος μεταξύ εσένα και της άλλης πλευράς, και πώς μπορείς να στηριχθείς σε αυτό, για να διαπραγματευτείς πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα;
Πρακτική εφαρμογή
Οι τεχνικές που θα διαβάσεις παρακάτω θα σε βοηθήσουν να ενδυναμώσεις την διαπραγματευτική σου ικανότητα.
Επίλεξε τι ταιριάζει καλύτερα στην επαγγελματική ή προσωπική σχέση που επιθυμείς να βελτιώσεις και εφάρμοσέ το άμεσα.
- Γίνε ενσυνείδητος ακροατής (mindful listening):
Εν-συνείδητος ακροατής, όπως αποκαλύπτει η ίδια η λέξη, είναι εκείνος ο άνθρωπος που κάθεται να σε ακούσει με πλήρη συνείδηση και συμμετοχή τον συνομιλητή του. Συμμετέχει στην διαδικασία της ακρόασης ενεργά τόσο με τον νου του, όσο και με το σώμα του. Όταν συνδιαλέγεσαι με έναν ενσυνείδητο ακροατή, βιώνεις το ανεκτίμητο συναίσθημα ότι το μήνυμά σου ακούγεται. Η αίσθηση ότι ο άλλος σου δίνει προσοχή, έχει την δύναμη να σε μαλακώσει και σε ενθαρρύνει να συνεργαστείς.Θυμήσου πώς σε βοηθά να επικοινωνήσεις καλύτερα, ένας συνομιλητής που ενσωματώνει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, και βάλε στόχο να γίνεις εσύ ένας ενσυνείδητος ακροατής. Για να το πετύχεις, ξεκίνα από σήμερα να υιοθετείς την παρακάτω στάση όταν επικοινωνείς με κάποιον άλλο άνθρωπο.
- Παρατήρησε πότε σταματάς να ακούς πραγματικά τα λόγια του άλλου και βυθίζεσαι σε δικές σου σκέψεις και συνειρμούς. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό. Όταν παρατηρείς ότι συμβαίνει, επανάφερε την προσοχή σου στον συνομιλητή σου.
. - Τσέκαρε σε ποιο βαθμό ακούς ακέραια την άλλη πλευρά. Το να ακούς ακέραια σημαίνει ότι αποφεύγεις τους αυτοματισμούς, τα βιαστικά συμπεράσματα ή τις υποθέσεις.
. - Ο ενσυνείδητος ακροατής δίνει χώρο στην άλλη πλευρά να εκφραστεί, ακόμα κι όταν δεν συμφωνεί με τον συνομιλητή του. Πάρε την απόφαση να παραμένεις ανοιχτός και ψύχραιμος σε ό,τι ακούς. Η εξάσκηση στο να συγκρατείς τον εαυτό σου από το να παρασυρθεί συναισθηματικά, θα σε βοηθήσει πολύ στο να διαπραγματεύεσαι με επιτυχία τα ζητούμενά σου.Για μία πιο πλήρη εικόνα σχετικά με το πώς θα εφαρμόσεις την μέθοδο της ενσυνείδητης ακρόασης, δες το βίντεό μου στο YouTube εδώ: https://bit.ly/3pXZLqx
- Το παιχνίδι των ρόλων:
Στοχάσου τι χρειάζεται να διαπραγματευτείς μέσα στις επόμενες ημέρες.
Από το πιο απλό, μέχρι το πιο σύνθετο ζητούμενο. Κάνε «πρόβα» στο πώς θα εκφράσεις με σαφήνεια το μήνυμά σου. Φαντάσου ποιες είναι οι πιθανές απαντήσεις που μπορεί να λάβεις, και διερεύνησε επιδέξιους τρόπους για να διαχειριστείς την συζήτηση.
Εντόπισε ποιες εκφράσεις μπορεί να πυροδοτήσουν την συζήτηση προς μία κατεύθυνση που δεν είναι ωφέλιμη, και ποιες εκφράσεις θα μαλακώσουν τον συνομιλητή, συμβάλλοντας στην δημιουργία «γέφυρας» επικοινωνίας. Το παιχνίδι των ρόλων θα σε βοηθήσει επίσης να διαχειριστείς με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση την συζήτηση που θα κάνεις.
. - Διευκρίνισε τα όρια:
Σε σχέση με το θέμα που σε ενδιαφέρει να διαπραγματευτείς στοχάσου ποια είναι τα απαράβατα για σε εσένα όρια, και πού μπορείς να «βάλεις νερό στο κρασί σου». Όταν η άλλη πλευρά βλέπει ότι είσαι διατεθειμένος να κάνεις κάποια υποχώρηση είναι πιο πιθανό να κάνει και εκείνη. Στοχάσου επίσης ποια είναι τα απαράβατα όρια του συνομιλητή σου και γιατί είναι σημαντικά για εκείνον.
. - Γίνε ενσυνείδητος ομιλητής (mindful speaking):
Ένας ενσυνείδητος ομιλητής επιλέγει με επίγνωση τα λόγια του έχοντας πρώτα αξιολογήσει την περίσταση. Είναι πραγματικά «παρών» σε αυτό που συμβαίνει χωρίς να παρασύρεται από αυτό που νομίζει ότι συμβαίνει.Η καλλιέργεια αυτής της επίγνωσης τον βοηθά να εκφράζει την αλήθεια του και να υπηρετεί τον σκοπό του επικοινωνώντας το μήνυμά του αποτελεσματικά. Η εξάσκηση στην ενσυνείδητη ομιλία είναι βασικός πυλώνας για αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Εξασκήσου εφαρμόζοντας τις προτάσεις που θα δεις στο βίντεο που έχω δημιουργήσει εδώ: https://bit.ly/3lXjWlj
———————–
Tην εξάσκησή σου στην αποτελεσματική διαπραγμάτευση, με τους τρόπους που παρουσίασα, θα την εξαργυρώσεις με βελτίωση των σχέσεών σου, βαθιά ικανοποιητικές εμπειρίες και πρόοδο των στόχων σου. Να θυμάσαι ότι, οι περισσότερες συζητήσεις αποτελούν ευκαιρίες για να προπονηθείς και να εξελιχθείς!
Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου;
Δες τρόπους για να αναλάβεις δράση:
- Πέτυχε τους στόχους σου και βρες υποστήριξη στις ομαδικές συνεδρίες coaching – Περιορισμένες θέσεις!
- Σκέψου Αποτελεσματικά – Online Course: Γίνε ο coach του εαυτού σου και ξεχώρισε!
- Έχεις στρες; Ανακάλυψε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποφόρτισης από το στρες στην Ελλάδα.