Πόσο αφοσιωμένος είσαι στα θέλω σου;

Με πόση αφοσίωση ασχολείστε με τα θέλω σας, τους στόχους σας ή κάποιον σκοπό σας; Η αφοσίωση διαφέρει από την πειθαρχία, από το ενδιαφέρον, την επιθυμία ή την συνέπεια.

Είναι εκείνη η ποιότητα που βοηθά τον άνθρωπο να γειωθεί και να συγκεντρωθεί πιο πολύ στην πραγματικότητά του. Όταν είσαι αφοσιωμένος στα πράγματα που έχεις επιλέξει να συμμετέχεις, τότε θα καταφέρεις να αποβάλεις τα περιττά και να κρατήσεις τα ουσιαστικά. Είναι μία στάση που φέρνει ουσία και αποτελεσματικότητα είτε μέσα σε μία σχέση, είτε σε μία δραστηριότητα. Διότι πολύ απλά, η αφοσίωση συγκεντρώνει το μυαλό σου. Δεν του επιτρέπει να σκορπιστεί σε άλλα πράγματα.

Η πρόταση που μοιράζομαι μαζί σας, είναι αυτή την εποχή να εξετάσει ο καθένας για τον εαυτό του, σε τι θα ήταν χρήσιμο να αφοσιωθεί για τις επόμενες 30 ημέρες. Στην ευεξία σου; Να αφοσιωθείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου σε κάτι που κάνεις στη δουλειά σου; Μήπως, να αφοσιωθείς να βελτιώσεις εκείνη την επαφή, σχέση ή κατάσταση; Είναι πάντα χρήσιμο να δίνεις χρόνο στην καλλιέργεια μίας ποιότητας, ώστε να μπορέσει να αφομοιωθεί μέσα στον νου σου και έτσι να εκδηλωθεί στην συμπεριφορά σου, για να πάρεις καλά αποτελέσματα.

Στο άρθρο αυτό, θα πάρετε ιδέες και έμπνευση για να αρχίσετε να καλλιεργείτε την ποιότητα της αφοσίωσης και να την φέρετε μέσα σε καταστάσεις που σας ενδιαφέρει να τις βελτιώσετε.

Η δύναμη της Αφοσίωσης

Οι μύθοι υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν σημαντικά νοήματα, να μας βοηθούν να κάνουμε ενδοσκόπηση και τελικά να μας παρακινούν σε καλύτερη δράση.

Γι’ αυτό και θα σας μιλήσω για την δύναμη της αφοσίωσης μέσα από έναν μύθο. Στην φιλοσοφία της Yoga υπάρχει ένας μυθικός χαρακτήρας, με θεϊκή ιδιότητα, που ονομάζεται Hanuman. Αν έχετε δει ινδικές απεικονίσεις είναι ο χαρακτήρας που έχει την όψη πιθήκου. Ο Hanuman συμβολίζει την αφοσίωση, το κουράγιο και την πίστη. Εμφανίζεται στην Ραμαγιάνα, ένα από τα μεγαλύτερα έπη της ινδικής μυθολογίας.. Ο Hanuman στον μύθο αναλαμβάνει να σώσει την σύζυγο του πρίγκιπα Rama, την πριγκίπισσα Sita την οποία έχει απαγάγει ένας δαίμονα. Η διαδρομή όμως είναι στρωμένη με τεράστιες προκλήσεις. Ο Hanuman έχει τεράστια δύναμη και ικανότητες, παρόλα αυτά εξαιτίας κάποιας κατάρας το έχει ξεχάσει.  Στην πορεία καταφέρνει και τις θυμάται.

Ξανασυνδέεται με τις δυνάμεις του και με όλα όσα έχει την δυνατότητα να κάνει. Ως θεός μπορεί να κάνει καταπληκτικά πράγματα! Να γίνει τεράστιος σε μέγεθος ή με ένα άλμα να διανύσει τεράστιες αποστάσεις! Έτσι καταφέρνει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, να νικήσει τους εχθρούς και να σώσει την Sita.

Μεγάλης σημασίας είναι  αυτό που γίνεται στο τέλος του μύθου. Ο Rama (που έχει θεϊκή υπόσταση) θέλει να επιβραβεύσει τον Hanuman για την αφοσίωση του και του προσφέρει ένα δώρο. Το δώρο είναι ένα πετράδι. Ο Hanuman το πετάει αδιαφορώντας για το πετράδι, λέγοντας πως δεν του χρειάζεται κάτι τέτοιο, καθώς η καρδιά του είναι αφοσιωμένη στον Rama. Oι αξιωματικοί του παλατιού θεώρησαν προσβολή την κίνησή του και αγρίεψαν. Ο Hanuman εκείνη τη στιγμή όμως έσκισε με τα χέρια του το στήθος του και φανέρωσε την καρδιά του. Πάνω στην καρδιά τότε είδαν όλοι ότι ήταν γεμάτη από την εικόνα του Rama και της Sita. Ο Rama συγκινημένος από την αληθινή αφοσίωση του Hanuman τον ανταμείβει κάνοντάς τον αθάνατο.

Ο αλληγορικός αυτός μύθος θέλει να μας διδάξει ότι η αφοσίωση είναι μία ποιότητα καρδιάς που μας κάνει πιο δυνατούς. Μας κάνει απόλυτα συγκεντρωμένους σε αυτό που για εμάς έχει υψηλή αξία και έτσι μας βοηθά να πετύχουμε τον στόχο μας.  Ο Rama συμβολίζει την μεγαλύτερη ιδέα. Αυτό το «κάτι» που σε εμπνέει να αφοσιωθείς σε αυτό. Όταν έχεις έναν σκοπό που σε εμπνέει στο μυαλό σου, τότε σαν τον Hanuman συγκεντρώνεσαι για να τον πετύχεις και όσες προκλήσεις και να συναντήσεις βρίσκεις την δύναμη να συνεχίζεις. Όταν είσαι αφοσιωμένος σε μία μεγαλύτερη ιδέα είναι δύσκολο να παρασυρθεί η συγκέντρωσή σου από ανασφάλειες ή αρνητικούς μονολόγους (αυτοί είναι οι μεγαλύτεροί μας αντίπαλοι συνήθως). Η αφοσίωση λειτουργεί σαν φάρμακο στις ανασφάλειες του ανθρώπου. Σε βοηθά να μην ψάχνεις επιβεβαίωση από κάτι εφήμερο (όπως το πετράδι), γιατί ξέρεις ποιος είσαι και τι μπορείς να κάνεις.

Θα επαναλάβω λοιπόν την πρόταση… Ποια είναι η εκδοχή της ζωής σας ή του εαυτού σας που σας εμπνέει να αφοσιωθείτε στο πώς θα την δημιουργήσετε ή θα την διατηρήσετε;

Πού επιθυμείτε να δείτε βελτίωση μέσα στις επόμενες 30 ημέρες;

Πού χρειάζεται να συγκεντρώσετε την προσοχή και τις δυνάμεις σας ώστε να ξεπεράσετε μία ενδεχομένως μεταιχμιακή κατάσταση στην οποία βρίσκεστε;

Συμβαίνει μερικές φορές, κάποιες πτυχές της ζωής μας να πέφτουν σε λίμπο. Σε αναμονή.  Αυτές οι μεταιχμιακές καταστάσεις επηρεάζουν άμεσα τον μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου μας και δημιουργούν φόβους, άγχη και ανασφάλειες. Μπορείτε μήπως να εντοπίσετε αυτή τη στιγμή κάποια κατάσταση στη ζωή σας που την αισθάνεστε σαν να έχει πέσει σε λίμπο; Αν ναι, τότε γνωρίζετε ήδη πού είναι σημαντικό να δείξετε την αφοσίωσή σας.

Στην πράξη

Πώς λοιπόν στην πράξη μπορείτε να καλλιεργήσετε την αφοσίωση πάνω σε κάτι που επιθυμείτε να βελτιώσετε ή να πετύχετε;

Σας προτείνω 3 βήματα.

  1. Ξεκινήστε κάνοντας ενδοσκόπηση. Στραφείτε προς τα «μέσα», αφιερώνοντας χρόνο για εξέταση της κατάσταση που σας ενδιαφέρει να βελτιώσετε. «Ξεδιπλώστε» το περιεχόμενο του μυαλού σας σε ένα χαρτί. Η πρακτική της γραφής οδηγεί σε αποκαλύψεις. Η ενδοσκόπηση θα σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε το μυαλό σας στο ζητούμενό σας, και να δείτε τα μέσα και τις δυνάμεις που έχετε στη διάθεσή σας.
  2. Εξασφαλίστε την υπενθύμιση. Η ενδοσκόπηση θα σας φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. Η υπενθύμιση όμως είναι το στοιχείο που χρειάζεστε για να διατηρείτε την αφοσίωσή σας. Ξεκινήστε λοιπόν την ημέρα κάνοντας την δήλωσή σας. Τοποθετήστε στο γραφείο σας ένα αντικείμενο, μία φωτογραφία ή μία σημείωση που θα σας θυμίζει τον σκοπό σας. Βρείτε κάτι που κάθε φορά που θα το κοιτάτε ή θα το ακούτε θα σας εμπνέει να παραμείνετε αφοσιωμένοι σε αυτό που θέλετε να πετύχετε.
  3. Προβείτε σε δράση. Εξετάστε πώς οι πράξεις σας θα εκφράζουν την αφοσίωσή σας, και παρατηρήστε πώς δρώντας με αφοσίωση επηρεάζετε και αλλάζετε την κατάσταση που σας αφορά.

Η αφοσίωση μέσα σε 30 ημέρες μπορεί να φέρει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Εύχομαι το άρθρο αυτό να σας ενέπνευσε, ώστε να το διαπιστώσετε από μόνοι σας !

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Πώς να επανακάμπτεις (σίγουρα μπορείς!)

Πώς να ξυπνάς κάθε μέρα με σκοπό

Οικειότητα: Αυτό που όλοι στο βάθος αναζητάμε

Eπανένωση… όχι απλά επιστροφή!

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now