Πώς να εκφράζεις την αλήθεια σου

Έχεις σκεφτεί τι σε εμποδίζει κάποιες φορές να εκφράσεις την προσωπική σου «αλήθεια» ; Τι μπορεί να σε εμποδίζει να λειτουργήσεις σε συμφωνία με τον καλύτερό σου Εαυτό; Τον Εαυτό που βαθιά απολαμβάνεις να είσαι;

Η προσωπική σου α-λήθεια (α – λήθη) είναι η στιγμή της αφύπνισης. Είναι να διακρίνεις τι θέλεις πραγματικά. Να σου είναι ξεκάθαρο τι εφόδια διαθέτεις, ποιος είναι ο σκοπός σου και τι θέλεις να βιώνεις. Αυτό όμως είναι η μισή δουλειά. Για βιώσεις τα θετικά αποτελέσματα της δουλειάς που έχεις κάνει με τον εαυτό σου, χρειάζεται να κάνεις άνοιγμα έξω στον κόσμο. Να αρχίσεις να εκφράζεσαι μέσα από πράξεις που βρίσκονται σε συμφωνία με τις λαμπρότερες ιδέες σου, με τις αξίες σου, με τα ταλέντα σου, με την ευφυία σου και με τα ζητούμενά σου.

Σε αυτή τη διαδρομή υπάρχουν και δυσκολίες. Μερικές φορές παρόλο που «ξέρεις καλύτερα», υπάρχει κάτι που σε εμποδίζει να δράσεις με τον καλύτερο τρόπο. Τότε παρουσιάζεται η ευκαιρία να εξετάσεις τι είναι αυτό που σαν «πέπλο» έχει καλύψει την αλήθεια και να το αφαιρέσεις!

Συνήθως αυτά τα «πέπλα» είναι τρία. Διάβασε ποια είναι, αναγνώρισε μήπως σε εμποδίζουν να εκφράσεις την προσωπική σου αλήθεια και μάθε πώς να τα αφαιρείς από τη ζωή σου.

Πώς αποκρύπτεται η αλήθεια

Η αναφορά στα «τρία πέπλα» προέρχεται από την φιλοσοφία της ταντρικής παράδοσης. Την χρησιμοποιώ εδώ για να γίνει ευκολότερα κατανοητό πώς περιορίζεται κάποιες φορές η ανώτερη εκδοχή του εαυτού μας. Αυτό που αποκαλούμε αφύπνιση, η αλήθεια μας. Η αντίληψη λοιπόν που παρουσιάζει αυτή η φιλοσοφία, χρησιμοποιώντας φυσικά μεταφορική γλώσσα, είναι ότι υπάρχουν 3 πέπλα (στα σανσκριτικά ονομάζονται malas) που δημιουργούν ένα κάλυμμα που μας αποκρύπτει την πραγματικότητα.

Καθώς θα διαβάζεις ποια είναι αυτά, σε προτρέπω να στοχαστείς μήπως σου θυμίζουν κάποια κατάσταση που βιώνεις και σε αφορά.

Τα 3 πέπλα λοιπόν είναι τα εξής:

  • Το anava mala. Είναι το «πέπλο» που καλύπτει τα εφόδιά σου, τα ταλέντα σου και τις δυνατότητές σου. Μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι δεν είσαι αρκετός ή ότι δεν έχεις ό,τι χρειάζεται για να πετύχεις τους στόχους σου. Αυτό δεν είναι αλήθεια! Όταν βλέπεις την πραγματικότητά σου μέσα από αυτό το πέπλο αρχίζεις να πιστεύεις ότι κάτι σου λείπει. Αυτό μπορεί να σου προκαλέσει ακόμα και θλίψη.
    .
  • Το mayiya mala. Το πέπλο που στην φιλοσοφία της tantra είναι το πέπλο του διαχωρισμού. Η πραγματικότητα έτσι όπως τη ζούμε μας κάνει μερικές φορές να μη βλέπουμε την σύνδεσή των πραγμάτων. Η αλήθεια είναι όμως πως όλα τα πράγματα είναι ενωμένα. Όλα χρειάζονται το ένα το άλλο και μέσα από την ευθυγράμμιση και την συνεργασία των επιμέρους μονάδων καταφέρνουμε να νιώθουμε καλά και να εξελισσόμαστε. Αυτό μπορούμε να το δούμε τόσο στα συστήματα εντός μας (οργανισμός, μυαλό κτλ) όσο και στον κόσμο έξω από εμάς. Το «πέπλο» αυτό λοιπόν, πρακτικά αναφέρεται στις στιγμές που αισθάνεσαι αποσύνδεση και διαχωρισμό με τους άλλους ανθρώπους ή με τον εαυτό σου. Όταν σου συμβαίνει αυτό μπορεί να ενδώσεις και να παρατείνεις κάποιο θυμό, κάποιον άκαρπο ανταγωνισμό ή να οδηγηθείς ακόμα και στο μίσος.
    .
  • Το karma mala. Είναι το «πέπλο» που σου αποκρύπτει την ικανότητά σου για δράση. Φαντάσου το να πέφτει και να καλύπτει τις επιλογές που έχεις και να σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν έχεις επιλογές. Η αλήθεια όμως είναι ότι έχεις πάντα επιλογές. Σαν παράδειγμα μπορείς πάντα να επιλέξεις τι στάση θα κρατήσεις απέναντι σε μία κατάσταση. Η εικόνα της ζωής σου μέσα από αυτό το «πέπλο», μπορεί να σου προκαλέσει άγχος ή και φόβο.

Αν διαβάζοντας τα παραπάνω διέκρινες κάτι που σου συμβαίνει και σε εμποδίζει να εκφράσεις την πραγματική αξία του Εαυτού σου, φαντάσου ότι απλώνεις το χέρι σου και αφαιρείς το «πέπλο». Κάτω από αυτό μπορείς να δεις ποιος μπορείς να είσαι, τι διαθέτεις και τι είσαι ικανός να κάνεις.

Τα «πέπλα» συμβολίζουν τρόπους σκέψεις και νοοτροπίες που μας περιορίζουν μέσα σε έναν «μικρότερο» εαυτό. Περιορίζουν το μυαλό μας μέσα σε σκέψεις που μας εμποδίζουν να είμαστε χαρούμενοι και να εξελιχθούμε. Όταν αρχίσεις να τα παρατηρείς και να τα αφαιρείς από τον τρόπο σκέψης σου, θα βιώσεις ένα άνοιγμα του εαυτού σου νέες και καλύτερες προοπτικές και ευκαιρίες

Αν μέσα σου λοιπόν υπάρχει η επιθυμία να αισθάνεσαι καλύτερα, να ζεις καλύτερα και να αποκαλύψεις το εύρος των δυνατοτήτων σου, χρησιμοποίησε την επίγνωσή σου για να αναγνωρίσεις μήπως βλέπεις τον κόσμο σου μέσα από «πέπλα». Αφαίρεσέ τα πριν δράσεις, για να μπορείς να επιλέξεις τον τρόπο δράσης που εκφράζει το ποιος μπορείς να είσαι αληθινά. Τον τρόπο δράσης που εκφράζει τις φωτεινές σου ιδέες σου, τις αξίες σου, τα θέλω σου, τις ικανότητές σου και την σοφία σου.

αυτοπραγμάτωση

 Πώς να επικοινωνείς την αλήθεια σου

Ας περάσουμε τώρα από την θεωρία στην πράξη. Η πρόταση είναι να ξεκινήσεις να παρατηρείς με ποιο τρόπο και σε ποιες καταστάσεις αυτά τα 3 “πέπλα” εμφανίζονται στην καθημερινότητά σου και σε εμποδίζουν να επικοινωνήσεις την δική σου α – λήθεια.

Σκέψου μία κατάσταση που σε αφορά αυτή την περίοδο και σε κάνει να αισθάνεσαι «λιγότερος» από αυτό που μπορείς να είσαι. Παρατήρησε τι μήνυμα θες να περάσεις και τελικά τι μήνυμα περνάς. Πώς συμβαίνει να διαστρεβλώνεται αυτό που θες να εκφράσεις. Παρεμβαίνει μήπως κάποιο «πέπλο» ανασφάλειας, θυμού ή κάτι άλλο; Αν ναι, ανάλαβε δράση και αφαίρεσέ το και από τα λόγια σου και από την συμπεριφορά σου.

Πρακτικά κάνε τα εξής δύο:

-Σε λεκτικό επίπεδο ανίχνευσε στον λόγο σου εκφράσεις όπως: δεν μπορώ, δεν είμαι, δεν έχω. Παρατήρησε πώς τέτοιου είδους εκφράσεις σε κρατούν στην λήθη, εμποδίζοντας σε να λειτουργήσεις μέσα από το ποιος πραγματικά είσαι, ποιος είναι ο σκοπός σου και τι θες να βιώνεις. Αντικατάστησέ τις με εκφράσεις που κρατούν το μυαλό σου ανοιχτό σε προοπτικές και επιλογές.

-Δώσε επίσης προσοχή στα μηνύματα που επικοινωνείς «μιλώντας την γλώσσα του σώματος». Παρατήρησε εάν η στάση που υιοθετείς ανοίγει χώρο έκφρασης θετικών και ευγενών συναισθήματων ή το αντίθετο. Παρατήρησε πότε κλείνεσαι ως σώμα, και κατ’ επέκταση ως νους, σε έναν χώρο περιοριστικό και άλλαξέ το. Σαν παράδειγμα:

  • Ενεργοποίησε τους ώμους σου προς τα πίσω αν αυτοί γέρνουν.
  • Γαληνέψε το πρόσωπο αν έχεις συνοφρυωθεί.
  • Χαλαρώσε τα σημεία που ίσως σφίγγεις από ένταση.

Κάθε φορά που παρεμβαίνεις με τρόπους σαν και αυτούς, φαντάσου ότι αφαιρείς ένα πέπλο, που βρίσκεται ανάμεσα στο καλύτερο που διαθέτεις μέσα σου και σε αυτό που εκφράζεις έξω στον κόσμο.

Στην πράξη

Στο άρθρο αυτό μοιράστηκα μαζί σου μια ιδέα που θα σε βοηθήσει να εμφανίσεις έξω στον κόσμο αυτό που ξέρεις ότι μπορείς να είσαι. Με αυτό τον τρόπο θα προ(σ)καλέσεις στη ζωή σου καλύτερες ευκαιρίες και προοπτικές.

Ξεκίνα να παρατηρείς ποιες σκέψεις σε εμποδίζουν να συνδεθείς και να εκδηλώσεις την προσωπική σου αλήθεια, δηλαδή τις καλύτερές σου ιδέες, συμπεριφορές και ποιότητες του χαρακτήρα σου. Αναγνώρισε πως οι σκέψεις αυτές μοιάζουν με «πέπλα» που σου αποκρύπτουν το εύρος των δυνατοτήτων σου.

Είναι στο χέρι σου να χρησιμοποιείς την επίγνωσή σου για να αφαιρείς από τα λόγια σου και από την συμπεριφορά σου τέτοια νοητικά πέπλα που εμποδίζουν να αποκαλυφθεί ο «μεγάλος», σοφός σου Εαυτός. Ο Εαυτός που απολαμβάνεις περισσότερο να είσαι, διότι εκφράζει την πιο αληθινή, συνειδητή και ευδαιμονική εκδοχή σου.

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Paros Yoga Retreat – Κλείσε θέση!

Διαβάστε/Δείτε/Ακούστε

Άρθρο: Μήπως έχεις ανάγκη από Κάθαρση; 
Άρθρο: 4 τρόποι για να καθαρίζεις τις σκέψεις σου
Podcast: 4 Συνήθειες για να αποδυναμώσεις το Στρες
Βίντεο: Συναισθηματική Πείνα: Πώς θα την ξεπεράσεις

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now