Το σώμα πολλές φορές γνωρίζει την απάντηση που ψάχνουμε. Γνωρίζει τις ανάγκες μας και τα όριά μας. Το σώμα, όταν το ακούμε, είναι μία ισχυρή πηγή πληροφοριών, που μας στέλνει συνεχώς σήματα που μπορούν να μας οδηγήσουν σε βελτίωση της ζωής και προσωπική ανάπτυξη.
Επιπλέον, το σώμα μας είναι στενά συνδεδεμένο με τη νοοτροπία μας. Τα αρνητικά μοτίβα σκέψης συχνά εκδηλώνονται σωματικά ως ένταση, δυσφορία ή ακόμη και πόνος. Όταν συντονιζόμαστε και γινόμαστε παρατηρητικοί με αυτές τις σωματικές εκδηλώσεις, μπορούμε να αποκτήσουμε μία πολύ καλή εικόνα της συναισθηματικής και νοητικής μας κατάστασης. Αυτή η επίγνωση μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε θετικές αλλαγές, καλλιεργώντας μια πιο ωφέλιμη νοοτροπία, και σπάζοντας τον κύκλο του στρες και της αρνητικότητας.
Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας συχνά μας εμποδίσουν να “ακούσουμε” το σώμα μας και αυτό είναι πρόβλημα. Η μη σύνδεση με το σώμα επιβαρύνει την υγεία μας τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
Οι ερωτήσεις που θα βρείτε στη συνέχεια, αποτελούν μία άσκηση που θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε την επίγνωσή σας για το πώς αισθάνεστε, ακούγοντας ενεργά το σώμα μας. Εφαρμόζοντας ασκήσεις και πρακτικές, όπως αυτή, όχι μόνο θα καταφέρετε να βελτιώσετε την ευεξία σας, αλλά και να ξεκλειδώσετε τη δυνατότητα για βαθιές αλλαγές σε επίπεδο νοοτροπίας, δημιουργώντας τα θεμέλια για μια πιο ολοκληρωμένη ζωή.
Κάντε αυτή την άσκηση γραπτώς σε ένα τετράδιο καθημερινά και να μπορέσετε να απολαύσετε άμεσα, τα οφέλη στα οποία θα σας οδηγήσει.
Οι ερωτήσεις
- Υπάρχει κάποιο σημείο στο σώμα μου, όπου αισθάνομαι δυσφορία, ένταση ή κάποιου είδους ενόχληση;
Αν ναι, στοχάσου με πιο γεγονός μπορεί να συνδέεται αυτή η αίσθηση. Για παράδειγμα μήπως στρεσαρίστηκες με κάτι; Μήπως θύμωσες ή μήπως έκανες κάποια κατάχρηση;
. - Στοχάσου και γράψε πώς αντιδρά το σώμα σου σε κάθε μία από τις παρακάτω καταστάσεις:
α) χαρά
β) ενθουσιασμός
γ) ψυχική ηρεμία
δ) στρες
ε) θυμός
ζ) ζήλια
Θυμήσου με ποιον τρόπο ακριβώς εκφράζονται σωματικά οι παραπάνω καταστάσεις. Περίγραψε στο χαρτί σου, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Στη συνέχεια διερεύνησε, εάν τώρα μπορείς να εντοπίσεις σωματικά την επίδραση κάποιου συναισθήματος, που προηγουμένως περνούσε απαρατήρητη.
. - Σημείωσε ποιες στιγμές μέσα στην ημέρα αισθάνεσαι:
α) Την ενέργειά σου υπερβολική, σε βαθμό ίσως υπερδιέγερσης. Κατάγραψε σε ποιες δραστηριότητες ή συνθήκες εμπλέκεσαι όταν σου συμβαίνει αυτό.
β) Την ενέργειά σου ισορροπημένη. Κατάγραψε σε ποιες δραστηριότητες ή συνθήκες εμπλέκεσαι όταν σου συμβαίνει αυτό.
γ) Την ενέργειά σου εξασθενημένη. Κατάγραψε σε ποιες δραστηριότητες ή συνθήκες εμπλέκεσαι όταν σου συμβαίνει αυτό.
. - Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που τις λιγουρεύομαι όταν βιώνω μία αρνητική κατάσταση; (πχ. στρες, κούραση, νεύρα κτλ.)
Απάντησε στην ερώτηση και δες ΕΔΩ το βίντεο για την συναισθηματική πείνα που έχω δημιουργήσει, και εφάρμοσε τις προτάσεις για να βελτιώσεις την σχέση σου με το φαγητό. Είναι σημαντικό!
. - Αν παρατηρήσω προσεκτικά το σώμα μου, και το «σκανάρω» από τις άκρες των δαχτύλων του ποδιού, έως την κορυφή του κεφαλιού, μπορώ να διακρίνω την επιθυμία του σώματός μου για κάποια συγκεκριμένη κίνηση ή άσκηση;
Στην πράξη
Με αυτή την άσκηση έχετε στην διάθεσή σας ένα εύκολο και πολύ αποτελεσματικό εργαλείο αυτογνωσίας και αυτοφροντίδας. Εύχομαι να το αξιοποιήσετε, ώστε να ανακαλύψετε πόσο πολύ θα βελτιωθεί η καθημερινότητά σας χτίζοντας μία γερή “γέφυρα” κατανόησης και επικοινωνίας με το πολύτιμο και “σοφό” σώμα σας!
Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου;
Δες τρόπους για να αναλάβεις δράση:
- Σκέψου Αποτελεσματικά – Online Course: Γίνε ο coach του εαυτού σου και ξεχώρισε!
- Έχεις στρες; Ανακάλυψε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποφόρτισης από το στρες στην Ελλάδα.
- Συνεδρίες συμβουλευτικής Ayurveda: Tρόπος ζωής – Ρουτίνα – Διατροφή