Σας έχει συμβεί να λέτε «ναι» σε περισσότερα από όσα μπορείτε πραγματικά να διαχειριστείτε;

-Ναι σε ένα επιπλέον project.

-Ναι στο να βοηθήσεις έναν φίλο στην μετακόμιση

-Ναι στο να αναλάβεις να ετοιμάσεις δείπνο για πολλούς ανθρώπους

-Ναι σε μία πρόταση για έξοδο.

Αφού όμως έχεις πει “ναι” ξαφνικά συνειδητοποιήσεις πως όλα αυτά τα έχεις προγραμματίσει για την ίδια ημέρα! Μπορεί μάλιστα να αρχίσεις να εύχεσαι να ακυρωθεί κάτι, γιατί θεωρείς ότι είναι πολύ αργά πλέον να πεις όχι. Θες να αποφύγεις να απογοητεύσεις τους άλλους και πάνω απ΄ όλα να απογοητεύσεις τον ίδιο σου τον εαυτό.

Όταν συμβαίνει αυτό, συνήθως δεν έχουμε καταλάβει πώς ακριβώς καταλήξαμε σε αυτό το σημείο, καθώς ξεκινήσαμε με καλή πρόθεση. Ίσως αυτή η προθυμία να συμμετέχεις στα πάντα να πηγάζει από ενθουσιασμό. Ίσως να κάποια «ναι» να τα είπατε από υποχρέωση, στην προσπάθειά σας να μην απογοητεύσετε κάποιον.

Από την εμπειρία όμως γνωρίζουμε ότι τα πολλά «ναι» δεν ισούνται πάντα ενός επιθυμητού αποτελέσματος. Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις το «όχι» είναι που θα σου εξασφαλίσει ηρεμία, λειτουργικότητα, ξεκούραση, χαρά, επιτυχία κτλ.

Όταν κάτι είναι ξεκάθαρα αρνητικό για εμάς τότε είναι πιο εύκολο να πούμε «όχι». Αυτό όμως συνήθως δεν ισχύει στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι, ότι αναλαμβάνεις περισσότερα απ’ όσα μπορείς να διαχειριστείς, με αποτέλεσμα να φτάσεις στα όριά σου. Μπορεί πραγματικά να σου αρέσει κάθε μία από όλες αυτές οι προτάσεις, και γι’ αυτό να παρασύρεσαι και να λες αυτόματα «ναι». Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα λύνεται όταν διατηρείς το μέτρο. Για να βρίσκεις το μέτρο, βοηθούν δύο πράγματα. Να έχεις οργάνωση και να παίρνεις απόσταση.

Η άσκηση που θα βρείτε στη συνέχεια θα σας βοηθήσει να πετύχετε αυτά τα δύο.

Η άσκηση 

Πάρτε ένα σημειωματάριο και ένα στυλό και κάντε την παρακάτω άσκηση:

  • Φέρτε στον νου σας το πρόγραμμά σας. Γράψτε σε μία λίστα όλα όσα χρειάζεται να κάνετε αυτή την εβδομάδα. Συμπεριλάβετε όλες σας τις υποχρεώσεις. Ως υποχρεώσεις, εννοούνται όλα όσα θέλετε να φέρετε εις πέρας. Υπάρχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις, οικογενειακές, κοινωνικές και υποχρεώσεις απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό. Με το τελευταίο αναφέρομαι, σε όλα όσα χρειάζεται να κάνεις για να ικανοποιήσεις τις ατομικές σου ανάγκες και την υγεία σου.
  • Γράψτε τις ημέρες της εβδομάδας και αρχίστε να κατανέμετε τις υποχρεώσεις σας σε ημέρες. Ξεκινήστε με τις υποχρεώσεις που πρέπει να γίνουν συγκεκριμένη ώρα. Πχ η ώρα που πάτε στην δουλειά σας, η ώρα που αφήνετε τα παιδιά σας στο σχολείο, η ώρα που έχετε προγραμματισμένο ένα μάθημα. Στην συνέχεια βάλτε στο πρόγραμμα τις υποχρεώσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν, αλλά δεν περιορίζονται από συγκεκριμένη ώρα. Ορίστε τους εσείς μία ώρα που σας βολεύει.

Παρατηρήστε το πρόγραμμά σας. Πλέον η κάθε μία υποχρέωση έχει την ημέρα και την ώρα της. Τώρα προχωρήστε στο επόμενο βήμα. Στην ερώτηση που θα διαβάσετε δώστε την πρώτη απάντηση που σας έρχεται στο μυαλό. Για να λειτουργήσει σωστά η άσκηση, αποφύγετε να αλλάξετε την απάντησή σας μετά από ανάλυση ή κριτική.

Ερώτηση: Το πρόγραμμα που βλέπετε μπροστά σας είναι ρεαλιστικό; Μπορείτε πραγματικά να κάνετε όλα όσα περιέχει;

Αν όχι:

Α) ποιες υποχρεώσεις δεν είναι σημαντικές για εσάς και δεν σας πειράζει να τις αφαιρέσετε εντελώς

Β) ποιες υποχρεώσεις μπορείτε να τις αναθέσετε αλλού ή να ζητήσετε βοήθεια

Εξετάστε επίσης:

  • Είναι ισορροπημένο το πρόγραμμά σας; Θυμηθείτε αυτό που διαβάσατε νωρίτερα για τα διάφορα ήδη υποχρεώσεων. Συνήθως η μη ικανότητα να διαχειριστούμε το πρόγραμμά μας προκύπτει όταν η «ζυγαριά» γέρνει προς μία μόνο κατεύθυνση. Οι υποχρεώσεις που τείνουμε να παραβλέπουμε είναι οι προσωπικές. Εξετάστε αν το πρόγραμμά σας έχει προγραμματισμένο χρόνο για προσωπική φροντίδα, ύπνο και άσκηση. Σαν παράδειγμα, είναι ένα πρόγραμμα που σας επιτρέπει να τρώτε υγιεινά γεύματα ή θα σας αναγκάσει να έχετε πρόχειρα γεύματα σε τυχαίες ώρες; Εξασφαλίστε ότι θα ζήσετε την ημέρα σας χωρίς να επιβαρύνετε την υγεία σας.
  • Ξεχάστε για μία στιγμή την λίστα και τις υποχρεώσεις σας. Σκεφτείτε πώς θα ήταν μία ιδανική ημέρα για εσάς. Τι είναι αυτό που επιθυμείτε να κάνετε; Σκεφτείτε κάτι που ξέρετε ότι είναι στον έλεγχό σας να το κάνετε και θα σας ευχαριστήσει/ικανοποιήσει βαθιά. Σκεφτείτε κάτι καταφερτό όπως το να δοκιμάσετε να φτιάξετε εκείνη την νέα συνταγή, να κάνετε έναν περίπατο, να κάνετε την τάδε δραστηριότητα κτλ.
  • Τώρα που το έχετε στον νου σας «αυτό το κάτι», προγραμματίστε το.Μην περιμένετε να σας τύχει… Κάντε το να συμβεί.

Όταν κάτι νέο προκύπτει

Αν ακολουθήσετε τα προηγούμενα βήματα, θα έχετε στα χέρια σας ένα πρόγραμμα λειτουργικό και ισορροπημένο . Ένα πρόγραμμα που σας βοηθά να είσαστε αποδοτικοί, χωρίς να σας εξαντλεί. Πάνω απ’ όλα σας δίνει μία σαφή εικόνα του, πώς διαχειρίζεστε τον χρόνο σας.

Έτσι, όταν κάτι νέο προκύψει μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα πώς θα το εντάξετε στο πρόγραμμά σας, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι διαχειρίσιμο.

Κάθε φορά που σας γίνεται μία νέα πρόταση για να εμπλακείτε με κάτι, δώστε στον εαυτό σας περιθώριο μίας ημέρας πριν δεσμευθείτε. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται να  απαντήσετε πιο άμεσα. Πάρτε τον χρόνο σας για να αναρωτηθείτε:

– Για ποιο λόγο θέλω να το κάνω;

– Η ιδέα ότι είπα «ναι» και δεσμεύτηκα πώς με κάνει να αισθάνομαι; Ενθουσιασμό και χαρά ή πίεση και βάρος;

– Τι βάζω στην «άκρη» για να το κάνω. Αξίζει ή όχι;

Πώς θα σας βοηθήσει αυτή η άσκηση

Αν κάθε Κυριακή αφιερώνετε λίγη ώρα στον σχεδιασμό του προγράμματός σας με τον τρόπο που σας προτείνω, σας υπόσχομαι ότι η εβδομάδα σας θα ρέει πιο εύκολα.

Το να κουραστεί κανείς λόγω ενός γεμάτου προγράμματος, είναι φυσιολογικό. Αυτό όμως που εξασφαλίζεις ακολουθώντας την συγκεκριμένη μέθοδο οργάνωσης, είναι ότι δεν θα φτάσεις μέχρι την εξάντληση.

Όλοι όσοι κάνετε αυτό που σας προτείνω, θα διαπιστώσετε ότι αυτού του είδους η οργάνωση φέρνει ηρεμία στο νου. Θα λειτουργεί σαν ένας χάρτης της καθημερινότητάς σας, που θα εξασφαλίζει ότι παραμένετε στη σωστή κατεύθυνση. Είναι πολύ πιο χρήσιμο αυτό, από το να ακολουθείς μία κλασική λίστα “to do”, η οποία μερικές φορές ίσως δημιουργεί άγχος ή απογοήτευση αν δεν καταφέρεις να την διεκπεραιώσεις.

Καλλιεργείστε λοιπόν αυτή την νοοτροπία για να δώσετε λύση στο πρόβλημα που προκύπτει, στην περίπτωση που λέτε περισσότερα «ναι» απ’ όσα μπορείτε να διαχειριστείτε. Το μεγαλύτερό σας όφελος θα είναι ότι θα αισθάνεστε καλά και θα ευχαριστιέστε περισσότερο την καθημερινότητά σας.