Όλοι οι άνθρωποι σε στιγμές προσπαθούμε να προβλέψουμε «τι μέλει γενέσθαι». Αρκετές φορές το κάνουμε σχεδόν αυτόματα. Σαν παράδειγμα:
- Αν πάω εκεί θα βαρεθώ
- Αν πάω εκεί θα μου αρέσει
- Αν φάω το τάδε φαγητό θα καλμάρω
- Αν λέω συνέχεια «ναι» θα με συμπαθήσουν
Το να κάνουμε προβλέψεις είναι μία συμπεριφορά που επηρεάζει τις επιλογές μας αλλά και τον τρόπο που βιώνουμε τη ζωή μας. Είναι σίγουρα απαραίτητο να «κοιτάς μπροστά» για να μπορείς να οργανώνεσαι με τον τρόπο που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου. Χρειάζεται όμως να εξασφαλίσεις ότι κοιτάς μπροστά με καθαρή οπτική. Να εξασφαλίσεις ότι προβλέπεις χωρίς προκαταλήψεις.
Στο άρθρο αυτό θα μοιραστώ μία πρόταση που θα σε βοηθήσει να καθαρίσεις την οπτική σου από προκαταλήψεις, για να μπορείς να κάνεις πιο ορθές προβλέψεις. Είναι μία πρόταση που πρακτικά θα σε βοηθήσει να πετυχαίνεις ευκολότερα τους στόχους σου. Οι άνθρωποι που κάνουν προβλέψεις με διάυγεια και νηφαλιότητα, κάνουν με μεγαλύτερη προθυμία την «δουλειά» που χρειάζεται μέχρι να λάβουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αξίζει λοιπόν να εξετάσεις πώς θα γίνεις και εσύ ένας άνθρωπος που κοιτάει μπροστά!
Πώς θα κάνεις προβλέψεις χωρίς προκαταλήψεις
Οι προκαταλήψεις μας κατευθύνουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Φαντάσου την προκατάληψη σαν να είναι ένα ζευγάρι γυαλιά με κόκκινους φακούς. Έστω λοιπόν ότι έρχεται κάποιος και σε ρωτάει: «τι χρώμα είναι ο ουρανός;» Αν εσύ απαντήσεις με βάσει αυτό που βλέπεις, χωρίς να φέρεις επίγνωση στο γεγονός ότι φοράς γυαλιά με κόκκινους φακούς, θα απαντήσεις εσφαλμένα ότι ο γαλανός ουρανός είναι μωβ!
Η παραπάνω μεταφορά μας φανερώνει την πρώτη και κύρια δράση που θα σε οδηγήσει σε ορθές προβλέψεις. Πριν κοιτάξεις προς τα έξω, χρειάζεται να γυρίσεις και να κοιτάξεις προς τα μέσα με επίγνωση. Να εξετάσεις δηλαδή με τι φίλτρα κοιτάς τον κόσμο. Πώς ο εσωτερικός σου κόσμος είναι οργανωμένος και έχεις την οπτική που έχεις; Αυτή η «έσω στροφή» θα σε βοηθήσει να έχεις επίγνωση των προκαταλήψεών σου.
Προκαταλήψεις όλοι έχουμε, διότι συντηρούμε εντυπώσεις από παλαιότερες μνήμες και εμπειρίες. Σαν παράδειγμα μπορεί να συνομιλήσεις με κάποιον άνθρωπο και η συναναστροφή σου να μην είναι ευχάριστη. Η εμπειρία αυτή θα εντυπωθεί σε μία μνήμη. Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να μιλήσεις με έναν άνθρωπο από το ίδιο περιβάλλον, την ίδια εταιρία ή την ίδια καταγωγή η μνήμη θα αναδυθεί. Εκεί είναι που χρειάζεται να κοιτάξεις προς τα μέσα με επίγνωση και να συνειδητοποιήσεις ότι η εντύπωση «δεν θα έχω μία ευχάριστη συναναστροφή» εν προκειμένω είναι προκατάληψη και όχι ορθή πρόβλεψη.
Το να κοιτάς «προς τα μέσα» με επίγνωση και διαύγεια είναι ο τρόπος για να έχεις αυτό που αποκαλούμε ενόραση. Να έχεις δηλαδή μία καθαρή οπτική των διαφορετικών πτυχών της προσωπικότητας σου, των αναγκών σου, των μοτίβων συμπεριφοράς και των επιλογών σου. Είναι γεγονός όμως ότι ο τρόπος που είναι διαμορφωμένη η κοινωνία μας, μας ωθεί να κοιτάμε πολύ περισσότερο προς τα έξω με αποτέλεσμα αρκετές φορές να παραμελούμε την σύνδεση με το μέσα. Λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον όπου μεγάλος αριθμός ερεθισμάτων ζητά την προσοχή μας. Η αυτοβελτίωση λοιπόν προκύπτει όταν καλλιεργήσεις την συνήθεια να περιορίσεις λίγο το «προς τα έξω», με σκοπό να δώσεις χώρο και χρόνο για να συνδεθείς πρώτα με το «προς τα μέσα». Η καλλιέργεια της συμπεριφοράς «κοιτάω προς τα μέσα πριν προβώ σε δράση» θα σε βοηθήσει με τους εξής τρόπους:
- Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να έχεις καλό έλεγχο επί των σκέψεων και επί των συναισθημάτων σου.
- Είναι επίσης ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να διακρίνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή από αυτές που είναι διαθέσιμες .
- Είναι μία συμπεριφορά που σε συνδέει με τον σκοπό σου. Σε συνδέει με ό,τι είναι σημαντικό για εσένα να απολάβεις βάσει των αναγκών και των προσωπικών σου αξιών.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν την ενόρασή σου θα μπορείς να γίνεσαι ένας άνθρωπος που «κοιτάει μπροστά». Ένας άνθρωπος προνοητικός και προβλεπτικός που θέτει σε λειτουργία την ευφυία του, για να δώσει λύσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα που είναι σημαντικά για την προσωπική του ευτυχία και ισορροπία.
Ερωτήματα όπως:
– Ποια συμπεριφορά με εκφράζει και θα με κάνει να αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου;
– Ποια επιλογή συμπεριλαμβάνει τις ανάγκες μου;
– Ποιο είναι το κατάλληλο βήμα για εμένα, για την ανάπτυξή μου και για την ευημερία μου;
– Ποιο είναι το κατάλληλο βήμα που θα φέρει ισορροπία στον οργανισμό μου;
Αυτές είναι ερωτήσεις που προτείνω να τις γράψετε σε ένα χαρτί και να τις απαντήσετε οπότε το χρειάζεστε.
Όταν το «προς τα μέσα» και το «προς τα έξω» συνεργάζονται εναρμονισμένα τότε ο κόπος και η προσπάθεια που καταβάλλεις αποκτά νόημα, και επειδή έχει νόημα, θα κάνεις με μεγαλύτερη προθυμία την δουλειά που θα φέρει βελτίωση σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σου.
Στην πράξη
Η πρόταση που μοιράζομαι σε αυτό το άρθρο είναι να αφιερώσεις συνειδητά χρόνο και χώρο για γείωση, ώστε να προκύψει η διαδικασία της ενόρασης. Ένας πρακτικός τρόπος για να το κάνεις είναι 15 – 30 λεπτά το πρωί, που ο νους είναι φρέσκος και ακόμα δεν έχει προλάβει να απασχοληθεί πολύ με το «έξω», να κάθεσαι σε ησυχία με σκοπό να γυρίσεις «προς τα μέσα» και να συνδεθείς με την συμπεριφορά που θες λειτουργήσεις.
Ακολούθησε τα εξής βήματα:
- Κάθισε σε ησυχία. Χωρίς περισπασμούς όπως είναι το κινητό ή η τηλεόραση. Συγκεντρώσου στον ρυθμό της φυσικής σου αναπνοής. Γειώσου.
- «Δες» μέσα στον μυαλό σου την ημέρα που έχεις μπροστά σου.
- Γνωρίζοντας σε γενικές γραμμές τι θα συναντήσεις αυτή την ημέρα, στοχάσου πώς θέλεις να αισθάνεσαι όταν τελειώσει.
- Σκέψου και γράψε σε ένα χαρτί ποια δική σου συμπεριφορά προβλέπεις ότι θα σου φέρει το επιθυμητό για εσένα αποτέλεσμα.
- Πάρε την απόφαση για το υπόλοιπο της ημέρας να συντονίζεσαι πρόθυμα με αυτή την συμπεριφορά.
Με τον καιρό όσο περισσότερο «κοιτάς μέσα» με την προθυμία να κοιτάξεις μπροστά, τόσο περισσότερο θα μπορείς να κάνεις σωστές προβλέψεις απαλλαγμένες από προκαταλήψεις.
Στηριζόμενος σε σωστές προβλέψεις θα αποκτήσεις ακόμα καλύτερο έλεγχο του πώς εξελίσσεται η ζωή σου.
______________________
Aν αυτό το άρθρο σε βοήθησε, φαντάσου πόσο θα σε βοηθήσει να κάνουμε πιο στοχευμένη δουλειά μαζί! Σε προσκαλώ να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που θα σου δίνουν εργαλεία για να ζεις καλύτερα και να πετυχαίνεις θετικές αλλαγές.
Δες εδώ τι θα σου προσφέρει:
Δείτε επίσης:
Πώς να διατηρείς την προθυμία σου
.
Επιθυμείς αλλαγές; Πόσο πρόθυμος είσαι να αλλάξεις;
.
Πώς να κάνεις reset στην διάθεσή σου
.