Άσκηση: 10 σημαντικές ερωτήσεις πριν υποδεχθείς την νέα χρονιά

Ποιο είναι το «μάθημα» που θα κρατήσετε από την χρονιά που φτάνει στο τέλος της; Η άσκηση που προτείνω σε αυτό το άρθρο είναι απλή και μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμη .

Θα διαβάσετε κάποιες ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να κάνετε ανασκόπηση του έτους. Να συνειδητοποιήσετε όλα όσα καταφέρατε, όλα όσα θα θέλατε να διατηρήσετε και όλα όσα θα θέλατε να τα κάνετε διαφορετικά την νέα χρονιά.

Ορίστε λοιπόν οι 10 ερωτήσεις, που καλό είναι να κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις ημέρες. Πάρτε χαρτί και μολύβι:

  1. Ονόμασε 5 πράγματα που έγιναν φέτος για τα οποία αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη. Μην αρκεστείς να απαριθμήσεις κάτι γενικό πχ η οικογένειά μου, η δουλειά μου κτλ. Σκέψου και γράψε 5 συγκεκριμένα γεγονότα που έγιναν μέσα στην χρονιά.
  2. Πες ένα πράγμα που έγινε φέτος και για εσένα σημαίνει προσωπική πρόοδος και εξέλιξη. Μπορεί να είναι κάτι μεγάλο ή κάτι πολύ απλό.
  3. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση ή δυσκολία που κλήθηκες να διαχειριστείς. Τι σε έμαθε;
  4. Θυμήσου τον εαυτό σου πριν από 5 χρόνια. Πώς έχεις εξελιχθεί σε σχέση με τότε. Τι είναι αυτό που κάνεις καλύτερα σε σχέση με παλαιότερα;
  5. Φαντάσου τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από σήμερα. Τι είναι αυτό που θα ήθελες να έχεις καλλιεργήσει/δυναμώσει μέχρι τότε; Πώς θες να έχεις εξελιχθεί;
  6. Με βάση όλα όσα έχεις γράψει στις προηγούμενες ερωτήσεις, σκέψου και γράψε την μία λέξη – ποιότητα που ταιριάζει να γίνει η πρόθεσή σου για την νέα χρονιά. Τώρα γράψε πώς μπορείς αυτή την ποιότητα να την εκδηλώνεις κάθε μέρα, μέσα από τα διαφορετικά πράγματα που κάνεις και εμπλέκεσαι.
  7. Σκέψου και γράψε μία συνήθεια που αυτή την στιγμή έχεις, και δεν υπηρετεί την ευεξία σου ή και τον σκοπό σου. Γράψε ακριβώς με ποια καλή συνήθεια/αλλαγή θα την ανταλλάξεις.
  8. Γράψε τρία πράγματα που θα ήθελες να αρχίσεις να κάνεις ή να τα κάνεις σε μεγαλύτερο βαθμό αυτή την χρονιά. Γράψε πώς μπορείς να δημιουργήσεις χρόνο για αυτά.
  9. Γράψε ένα πράγμα που θες οπωσδήποτε να κάνεις φέτος την πρώτη ώρα της ημέρας σου μόλις ξυπνάς, και ένα πράγμα που θες οπωσδήποτε να κάνεις την τελευταία ώρα της ημέρας σου πριν πας για ύπνο.
  10. Το πιο σημαντικό! Πώς θα επιβραβεύσεις τον εαυτό σου για ό,τι καλό έχεις κάνει αυτή την χρονιά;

Πάρε τον χρόνο σου και σκέψου καλά τις απαντήσεις σου πριν γράψεις. Κράτησε αυτές τις σημειώσεις σε περίοπτο σημείο. Κάνε τις το σημείο αναφοράς που θα σου θυμίζει τις αποφάσεις σου. Θα σου θυμίζει ποιος θες να είσαι, τι θες βιώνεις και θα σε βοηθά να οργανωθείς νοητικά, προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now