Έχετε αναλογιστεί ότι ο χρόνος είναι ίσως το μοναδικό πράγμα, το οποίο για όλους μας τρέχει με ακριβώς τον ίδιο τρόπο; Όλοι έχουμε 24 ώρες μέσα στην ημέρα. Ούτε περισσότερες, ούτε λιγότερες. Το πώς θα τις χρησιμοποιήσουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα την έκφραση “ξοδεύω χρόνο”. Την θεωρώ πολύ ουσιαστική, γιατί υπονοεί ότι ο χρόνος είναι τελικά ένα ενεργειακό “νόμισμα”. Συνεχώς δίνεις τον χρόνο σου, με αντάλλαγμα αυτό που κάνεις.
Μία άλλη αναλογία είναι τα χρήματα που και αυτά είναι, κατά κάποιο τρόπο, ενεργειακές μονάδες μέτρησης. Υπάρχει όμως μία βασική διαφορά. Χρήματα πάντα μπορείς να βγάλεις περισσότερα ή να ξοδέψεις περισσότερα. Χρόνο όμως όχι. Επομένως είναι πιο πολύτιμος. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να σέβεσαι πώς τον “ξοδεύεις”.
Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί αν τις 24 ώρες που έχετε στην διάθεσή σας, τις χρησιμοποιήσετε μέσα από τους όρους “ξοδεύω” και “εξαργυρώνω”; Τι μέτρα και σκοπούς θα βάζατε; Θα ήσασταν “σπάταλοι”;
Πιστεύω ότι αυτή είναι μία από τις πιο χρήσιμες, και διαφωτιστικές ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος. Είναι μία νοοτροπία που θα σε κάνει να παρατηρείς τον χρόνο σου με προσοχή, εκτίμηση και πάνω απ΄όλα με σεβασμό.
Πρώτα απ΄όλα σεβάσου τον χρόνο σου
Αν πάρεις απόσταση από τα πράγματα που σε απασχολούν, ώστε να τα παρατηρήσεις καλύτερα, θα διαπιστώσεις ότι όλα σχετίζονται με τον χρόνο. Σαν παράδειγμα:
-Κάτι που ίσως έγινε ή δεν έγινε και σου άφησε ένα συναίσθημα.
-Κάτι που ίσως γίνεται καθημερινά και σε βαραίνει.
-Κάτι που ίσως γίνει μία μέρα και η σκέψη του σε αγχώνει.
Συμφωνείτε ότι αυτά είναι τα γενικά χαρακτηριστικά που έχουν οι συνηθισμένες μας «οδύνες»; Προσέξτε τώρα, πώς η απόφαση να σεβαστείς τον χρόνο σου, μπορεί να σε απελευθερώσει από την οδύνη.
Αποφάσισε ότι από δω και στο εξής θα “εξαργυρώνεις” τον χρόνο σου σύμφωνα με την αξία του, και παρατήρησε ότι θα γίνει ευκολότερο το να συγκεντρώνεσαι σε αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα. Γιατί μόνο στην παρούσα στιγμή μπορείς να χρησιμοποιήσεις το “νόμισμα” του χρόνου. Ούτε το παρελθόν, ούτε το μέλλον.
Αν πάρεις την απόφαση να επενδύεις την κάθε σου ώρα, με στόχο να βγαίνεις κερδισμένος, τότε οι επιλογές σου θα γίνουν καλύτερες. Βρίσκω πολύ χρήσιμη αυτή την οπτική, γιατί είναι ο τρόπος να κάνεις το mindfulness πράξη. Είναι ένας πρακτικός τρόπος για να παραμένεις ενσυνείδητος.
Η οπτική αυτή μπορεί να σε οδηγήσει στα εξής καλά αποτελέσματα:
– Θα ξέρεις πού να πεις ναι και πού να πεις όχι. Να θέτεις σωστά όρια. Γιατί η πρόθεσή σου να σέβεσαι τον χρόνο σου, θα σε κάνει να μπορείς να διακρίνεις την σωστή, την αληθινή και την ωφέλιμη δράση για κάθε στιγμή. Σου δίνει πρόσβαση στην εφαρμογή της αρχής της σωστής διάκρισης. Μίας έννοιας που στα σανσκριτικά ονομάζεται Viveka.
– Θα μπορείς να κάνεις υπομονή μέσα σε μία κατάσταση, χωρίς να σε ταράζει επειδή είναι διαφορετική απ’ ότι προσδοκούσες. Γιατί εξαργυρώνεις τον χρόνο σου, όταν επιλέγεις τον καλύτερο τρόπο δράσης την κάθε δεδομένη στιγμή. Όχι θέλοντας να αλλάξεις την στιγμή.
– Θα αξιολογείς τις καταστάσεις νηφάλια, για αυτό που πραγματικά έχουν να σου προσφέρουν. Με αυτό το κριτήριο θα επιλέγεις την δράση σου. Χωρίς να τις προδικάζεις με βάση τα μοτίβα προηγούμενων εμπειριών, και χωρίς να προσπαθείς να τις φέρεις στα μέτρα κάποιας προσδοκίας. Όταν δημιουργήσεις και θέσεις την πρόθεση να κάνεις τις επιλογές που εξαργυρώνουν τον χρόνο σου, τότε θα γίνεις πιο ευέλικτος.
Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξα να κλείσω το αφιέρωμα του Ιουλίου στον σεβασμό, γράφοντας γιατί είναι σημαντικό να σέβεσαι τον χρόνο σου. Γιατί αν σέβεσαι τον χρόνο σου, και τον αναγνωρίζεις ως το πολυτιμότερο πράγμα που έχεις, τότε θα αναγνωρίσεις ότι σου αξίζει να τον επενδύεις σε ό, τι σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Όσο καλύτερα γίνεται, μέσα σε μία συνθήκη. Τότε είναι που θα κάνεις θετικές επιλογές, ακόμα και σε δύσκολες περιστάσεις, για τον εαυτό σου, για τους άλλους και για το περιβάλλον σου.
Σας προτείνω να κάνετε πρόθεσή σας το εξής: «όπου κι αν είμαι, ό,τι κι αν συμβαίνει, εγώ θα κάνω εκείνες επιλογές που εξαργυρώνουν την αξία του χρόνου μου». Μπορείτε αν θέλετε, να χρησιμοποιήσετε αυτή την πρόθεση σαν mantra, όποτε αισθάνεστε την ανάγκη να εστιάσετε σε καλύτερους τρόπους διαχείρισης της ημέρας σας.
Η πρόθεση αυτή, θα φέρει στην επιφάνεια χρήσιμες ερωτήσεις. Σαν παράδειγμα:
- Ποια συμπεριφορά αρμόζει στην αξία της στιγμής;
- Ποιον χαρακτήρα αξίζει αυτή την στιγμή να παρουσιάσω;
Οι σωστές ερωτήσεις, οδηγούν στις σωστές απαντήσεις.
Στην πράξη
Οπουδήποτε λείπει ο σεβασμός, ευδοκιμεί η βία. Στις σκέψεις και στην συμπεριφορά. Στα λόγια και στις πράξεις. Στην τροφή του σώματος αλλά και του νου. Στον εαυτό μας και στους γύρω μας.
Ξεκίνα να σέβεσαι τον χρόνο σου. Επένδυσέ τον σύμφωνα την αξία του. Σεβάσου τον χρόνο που δουλεύεις, που κοιμάσαι, που τρως, που κάνεις διακοπές, που βρίσκεσαι με παρέα ή που είσαι μόνος. Κάθε στιγμή αξίζει να την ζήσεις για αυτό που έχει να σου προσφέρει. Κι αν πιάσεις τον εαυτό σου να είναι απασχολημένος με κάτι άλλο από αυτό που συμβαίνει, στοχάσου αν εκείνη την στιγμή ξοδεύεις ή εξαργυρώνεις το «νόμισμα» του χρόνου.
Έχοντας θέσει αυτή την καλή βάση ως αφετηρία, παρατήρησε μέσα από ποιες άλλες πτυχές μπορείς να λειτουργήσεις με σεβασμό, και έτσι να την κάνεις ακόμα καλύτερη την ζωή σου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Ιουλίου στην πρακτική του σεβασμού, είδαμε τρεις πτυχές: την viveka, την υπομονή και την ευελιξία.
Σίγουρα, μπορείς να βρεις ακόμα περισσότερους τρόπους για να λειτουργείς με σεβασμό, και να εξαλείφεις την βία. Η yoga για αυτό, χρησιμοποιεί το όνομα ahimsa. Είναι το πρώτο από τα πέντε yamas, τα οποία αποτελούν τις ηθικές και κοινωνικές κατευθυντήριες γραμμές για καλή ζωή. Ahimsa σημαίνει μη-βία, σε όλες τις πτυχές της ζωής. Είναι εκείνη η αξία που όταν αποφασίσεις να λειτουργείς μέσα από αυτήν, σε βοηθά να δημιουργήσεις ένα ισορροπημένο περιβάλλον χωρίς τοξικότητα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ευδοκιμεί η εξέλιξη και η ευδαιμονία.
Σας περιμένω την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, για τις δύο τελευταίες πρακτικές πριν κλείσουμε για τον Αύγουστο. Θα σας αποχαιρετίσω για τις διακοπές του καλοκαιριού με δύο πρακτικές Yoga απολαυστικές για το σώμα και διεγερτικές για τον νου, τάξεις με θέμα τον σεβασμό.
Δηλώστε συμμετοχή για το μάθημα της Τρίτης στις 18:00 ή και το μάθημα της Τετάρτης στις 08:30 το πρωί στέλνοντας ΟΝΟΜΑ – ΕΠΘΕΤΟ – EMAIL στον [email protected].
Τον Σεπτέμβριο θα είμαστε και πάλι μαζί για μαθήματα yoga από κοντά αλλά και Online.