Μερικές φορές τα παλιά πράγματα πρέπει να φεύγουν από τη μέση. Έτσι, έχουμε χώρο για τα νέα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας.
Randy K. Milholland
Αυτό που αποκαλείς «η ζωή μου» είναι το αποτέλεσμα όλων όσων αισθάνεσαι. Ο τρόπος που βιώνεις οτιδήποτε, περνάει πρώτα μέσα από το φίλτρο των αισθημάτων σου.
Ο «μηχανισμός» λειτουργεί ως εξής. Κάθε ερέθισμα δημιουργεί ένα αίσθημα: ευχάριστο/δυσάρεστο, γνώριμο/άγνωστο, κρύο/ζεστό κτλ. Πρώτα δηλαδή εμφανίζονται τα αισθήματα και μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα γεννιούνται τα συναισθήματα: ευχαρίστηση/ενόχληση, περιέργεια/φόβος, χαρά/λύπη κτλ.
Η αλυσιδωτή αντίδραση συνεχίζεται γεννώντας: επιλογές, σχέσεις, εμπειρίες και συμπεριφορές. Έτσι δημιουργείται το ατομικό σύμπαν της δικής σου ζωής, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν της λογικής που έχει δημιουργηθεί το σύμπαν, με βάση όσα γνωρίζουμε από την επιστήμη της αστροφυσικής και συγκεκριμένα από τον κλάδο της κοσμογονίας. Όπως ακριβώς και στο μεγάλο σύμπαν, έτσι και στο ατομικό σύμπαν όλα αυτά τα συμβάντα υπάρχουν μέσα σε κάτι μεγαλύτερο που τα εμφανίζει, τα διέπει και τα συγκρατεί. Υπάρχουν μέσα στον χώρο. Εν προκειμένω αναφέρομαι στον νοητικό και συναισθηματικό χώρο.
Στο άρθρο αυτό, θα μάθεις τρόπους για να δημιουργείς περισσότερο χώρο όταν αισθάνεσαι την ανάγκη να διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματά σου. Θα σου παρουσιάσω μία πρακτική πολύ σημαντική τόσο για την ψυχική, όσο και για την σωματική σου ευεξία και ισορροπία.
Γιατί τα συναισθήματα χρειάζονται χώρο;
Αν σε ρωτήσω πόσα συναισθήματα βιώνεις μέσα σε ένα 24ωρο, μπορείς να δώσεις απάντηση; Είναι απόλυτα λογικό να μην μπορείς να απαντήσεις, διότι η ποσότητα των συναισθημάτων που βιώνει κάθε άνθρωπος καθημερινά είναι τεράστια.
Τα περισσότερα από αυτά τα συναισθήματα τα διαχειριζόμαστε άμεσα. Σαν παράδειγμα αισθάνεσαι ενόχληση επειδή έχεις φαγούρα, γι’ αυτό τρίβεις το σημείο και περνάει. Κατά αυτό τον τρόπο διαχειριζόμαστε μεγάλο αριθμό συναισθημάτων κάποιες φορές αυτόματα, και άλλες φορές σχεδόν ασυνείδητα. Υπάρχουν όμως συναισθήματα που δεν περνάνε τόσο εύκολα, και επειδή τα αφήνουμε χωρίς διαχείριση καταλήγουν να «στιβάζονται» μέσα μας.
Φαντάσου τον νοητικό/συναισθηματικό σου χώρο σαν ένα δωμάτιο του σπιτιού σου. Μέσα σε αυτό το δωμάτιο φαντάσου ότι έχεις ένα τραπέζι, μία πολυθρόνα και μία βιβλιοθήκη. Είναι ένα δωμάτιο στο οποίο μπορείς να κινηθείς και να λειτουργήσεις άνετα και εύκολα. Ας υποθέσουμε ότι μία ημέρα είσαι πολύ απασχολημένος και γι΄αυτό πετάς πάνω στην πολυθρόνα ένα πράγμα που ονομάζεται «αισθάνομαι αδικημένος». Ας υποθέσουμε επίσης ότι αυτό συνεχίζεις να το κάνεις για πολύ καιρό ακόμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποια στιγμή το μέχρι πρότινος ευρύχωρο και λειτουργικό δωμάτιό σου, θα καταλήξει να είναι γεμάτο με στοίβες πραγμάτων «αισθάνομαι αδικημένος», «αισθάνομαι κουρασμένος», «αισθάνομαι θυμωμένος» κτλ.
Εξαιτίας τις ακαταστασίας θα είναι δύσκολο να αισθανθείς καλά. Σε οτιδήποτε θα προσπαθείς να κάνεις, θα «σκοντάφτεις» πάνω στα στοιβαγμένα συναισθήματα. Σαν παράδειγμα θα θες να είσαι φιλικός και θα σε εμποδίζει κάποιος θυμός, ή θα θες να δείξεις κατανόηση αλλά θα σε εμποδίζει κάποιο αίσθημα αδικίας.
Για να αποφύγεις να βρεθείς σε αυτή την δυσάρεστη και δυσλειτουργική θέση, χρειάζεται να αρχίσεις να δημιουργείς συνειδητά συναισθηματικό χώρο. Αυτό σημαίνει να τακτοποιείς και να ξεκαθαρίζεις τα συναισθήματά σου, όπως θα έκανες εάν ήθελες να δημιουργήσεις περισσότερο χώρο σε ένα δωμάτιο. Συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις πώς ακριβώς θα το κάνεις.
3 συστατικά για να δημιουργήσεις συναισθηματικό χώρο
Η δημιουργία συναισθηματικού χώρου προϋποθέτει 3 βασικά συστατικά.
Πρώτο συστατικό: Ο χρόνος
Ο πιο βασικός λόγος που μας κάνει να αφήνουμε αδιαχείριστα τα συναισθήματά μας, είναι ότι βιαζόμαστε να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα. Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι σχεδόν απίθανο να δημιουργηθεί από μόνος του χρόνος ελεύθερος ώστε να τον αφιερώσεις στην διερεύνηση του τι αισθάνεσαι. Γι’ αυτό χρειάζεται να προγραμματίσεις συγκεκριμένα τον χρόνο με τον οποίο θα ασχολείσαι με την τακτοποίηση του συναισθηματικού σου χώρου. Κανε χώρο και βάλτο στο πρόγραμμά σου, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Δεύτερο συστατικό: Η χωροθέτηση
Έχει να κάνει με τον τρόπο που επεμβαίνεις στον χώρο, και συγκεκριμένα, με το πώς τοποθετείς πράγματα μέσα σε κάποιον χώρο. Στον χρόνο που θα ορίσεις, κάθισε σε ησυχία και παρατήρησε ποια συναισθήματά σου χρειάζονται τακτοποίηση. Γράψε σε ένα χαρτί το όνομα κάθε συναισθήματος ώστε κάθε αφηρημένη αίσθηση να γίνει ξεκάθαρη και συγκεκριμένη. Παρατήρησε τι έχεις γράψει και τοποθέτησέ τα σε δύο κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα συναισθήματα που μπορείς άμεσα να διαχειριστείς και να τακτοποιήσεις. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν συναισθήματα που χρειάζονται μεγαλύτερη διαχείριση.
Ξεκίνα να «τακτοποιείς» την πρώτη κατηγορία. Σαν παράδειγμα αν αισθάνεσαι εκνευρισμό επειδή καθυστέρησες στην κίνηση, αναγνώρισέ το, επίτρεψε στον εαυτό σου να το βιώσει, πάρε μερικές βαθιές αναπνοές και άφησέ το να φύγει. Συνέχισε να παρατηρείς από ποια συναισθηματικά φορτία μπορείς να απαλλαχτείς άμεσα, διότι η διαχείρισή τους είναι εύκολη και παρατήρησε τον χώρο μέσα σου να ανοίγει.
Αφού τελειώσεις με την πρώτη κατηγορία, συνέχισε με τα συναισθήματα που έχεις τοποθετήσει στην δεύτερη κατηγορία και θέλουν μεγαλύτερη διαχείριση. Για να καθαρίσεις τον συναισθηματικό σου χώρο από αυτά, χρειάζεται το τρίτο συστατικό.
Τρίτο συστατικό: Τα εργαλεία
Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς αποτελεσματικά, συναισθήματα που βαραίνουν τον συναισθηματικό σου χώρο και σε επηρεάζουν με μη επιθυμητό τρόπο. Μεγάλη ποικιλία τέτοιων εργαλείων μπορείς να ανακαλύψεις εδώ στο blog, ή στα podcast μου, καθώς και στα βίντεό μου στο YouTube. Στο τέλος του άρθρου θα δεις μία λίστα με παραπομπές σε τέτοια εργαλεία.
Στην πράξη
Μέσα από αυτό το άρθρο σου προτείνω να υιοθετήσεις μία συνήθεια που θα σου επιτρέψει να ελαφραίνεις από συναισθηματικά φορτία. Πρόκειται για φορτία που όταν γεμίζουν τον χώρο μέσα σου διαστρεβλώνουν την οπτική σου, παρασύρουν σε λάθος κατευθύνσεις τις αποφάσεις σου και μπορούν ακόμα και να επιβαρύνουν την καλή λειτουργία του οργανισμού σου.
Ξεκίνα να παρατηρείς πότε αισθάνεσαι την ανάγκη να δημιουργήσεις περισσότερο χώρο για να βιώσεις, να κατανοήσεις και τακτοποιήσεις τα συναισθήματά σου. Μόλις αρχίσεις να το κάνεις συνειδητά και προγραμματισμένα θα παρατηρήσεις την ψυχική σου υγεία να βελτιώνεται. Διάβασε την λίστα με τα εργαλεία που θα βρεις παρακάτω, διάλεξε όποιο ταιριάζει καλύτερα σε εσένα στην παρούσα φάση και εφάρμοσέ το. Όσο πιο σύντομα ξεκινήσεις, τόσο πιο σύντομα θα απολαύσεις το όφελος.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
.
Κλείσε θέση! Ξεκινάμε 8 Μαΐου
Υπάρχει στη ζωή σας κάποια σχέση προσωπική, οικογενειακή ή επαγγελματική που αισθάνεστε την ανάγκη να την βελτιώσετε; Να την κάνετε πιο λειτουργική;
Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου; Τρόποι για να αναλάβεις δράση:
- Σκέψου Αποτελεσματικά – Online Course: Γίνε ο coach του εαυτού σου και ξεχώρισε!
- Έχεις στρες; Ανακάλυψε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποφόρτισης από το στρες στην Ελλάδα.
- Πέτυχε τους στόχους σου κάνοντας ατομικές συνεδρίες
Λίστα εργαλείων προς εξάσκηση
Podcast: H τεχνική R.A.I.N. για την διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων
Podcast: Τι μπορεί να κάνει το mindfulness για εσένα
Video: Συναισθηματική Ξεκούραση: Μάθε πώς θα την πετύχεις