Ώρα για Απολογισμό! Ακολούθησε αυτά τα 5 βήματα

απολογισμό

Εσύ κάνεις απολογισμό; Κάθεσαι δηλαδή με αφοσίωση να αξιολογήσεις το σύνολο των δράσεων σου κατά μία χρονική περίοδο, προκειμένου να διαπιστώσεις σε πιο σημείο έχεις βρεθεί λόγω αυτών;

Σου προτείνω να το κάνεις! Είναι μία πρακτική που θα σε βοηθήσει να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις, αναγνωρίζοντας πώς διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου, τις ευκαιρίες σου και τις δυνάμεις σου.

Ο απολογισμός πάνω απ’ όλα είναι ένας καλός τρόπος για να αφοσιωθείς σε αξίες υψηλές, που έχουν ουσιαστικό νόημα για εσένα. Θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις επαφή με αυτό που αποκαλούμε τη «Μεγάλη Εικόνα» και να αποδεσμευθείς από πράγματα μικρά (σκέψεις και ασχολίες) που ενδεχομένως περιορίζουν όσα πραγματικά μπορείς να καταφέρεις.

Το άρθρο αυτό το έγραψα γιατί γνωρίζω από προσωπική εμπειρία, πόσο σημαντική πρακτική είναι ο απολογισμός, όταν γίνεται οργανωμένα και μεθοδικά. Επιθυμώ να μοιραστώ με όλους σας, όχι απλά μία προτροπή για να κάνετε απολογισμό, αλλά και έναν αποτελεσματικό τρόπο για να τον κάνετε πράξη, ο οποίος απαρτίζεται από 5 βήματα.

Μία πρακτική για να αφοσιώνεσαι όπου πραγματικά αξίζει

Από – λογισμός. Η λέξη, αν το σκεφτείς, σου φανερώνει ένα τρόπο για το πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου.

Σου προτείνει να αξιολογήσεις όσα έχει συγκρατήσει το μυαλό σου σε σχέση με μία δεδομένη περίοδο. Μπορείς να κάνεις απολογισμό μίας ημέρας, ενός έτους, ή μίας σχέσης. Για οτιδήποτε μπορείς να ορίσεις χρονικά, μπορείς να κάνεις και τον απολογισμό του.

Για ποιο λόγο να το κάνεις; Κατά βάση για 3 λόγους που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τα εξής:

Α) Τι έγινε και πως έγινε,

Β) Τι δεν έγινε και γιατί δεν έγινε

Γ) Πώς θα κατευθυνθείς προς τα εκεί που θες να κατευθυνθείς.

Τα σημαντικότερα οφέλη που θα κερδίσεις υιοθετώντας τη συνήθεια να κάνεις απολογισμό είναι:

  • Θα κάνεις καλή διαχείριση του παρελθόντος σου. Το παρελθόν είναι χρήσιμο όταν το χρησιμοποιείς ως μάθημα και γίνεται εμπόδιο όταν προσκολλάσαι σε αυτό. Η πρακτική του απολογισμού σε βοηθά να έχεις μία υγιή σχέση με το παρελθόν σου. Σε καλεί να το εξετάσεις με το ενδιαφέρον ενός σπουδαστή, αντί με νοσταλγία ή πικρία.
  • Θα δυναμώσεις την ικανότητά σου να παίρνεις αποφάσεις. Τον απολογισμό τον κάνεις με σκοπό να αναγνωρίσεις τις ευθύνες σου και να πάρεις αποφάσεις.Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα καταφέρεις να αναγνωρίσεις ό,τι καλό έχεις πετύχει για να αποφασίσεις πώς θα το διατηρήσεις, αλλά και τι ενδεχομένως χρειάζεται να βελτιώσεις. Γι΄αυτό και διαφοροποιείται από την αναπόληση, την επίκριση ή ακόμα και την «παρελθοντο-λαγνία», όπως την αποκαλώ προσωπικά.|
  • Θα μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου. Κάθε φορά που κάνεις απολογισμό μαθαίνεις λίγο περισσότερο τον εαυτό σου, όσον αφορά τόσο τις δυνάμεις, όσο και τις αδυναμίες σου. Έτσι σου δίνεται η ευκαιρία να πετύχεις καλύτερα πράγματα την επόμενη φορά.
  • Ένα όφελος που ανάγεται σε ακόμα πιο υψηλό επίπεδο, είναι ότι όσο περισσότερο κάνεις απολογισμό, τόσο καλλιεργείς την ικανότητά σου να αφοσιώνεσαι σε ανώτερες αξίες.

Προσεγγίζεις δηλαδή αυτό που στη φιλοσοφία και πρακτική της yoga αποκαλείται Ιsvara Pranidhana. Αφοσίωση στο ανώτερο, στην Μεγάλη Εικόνα. Τον όρο αυτό τον συναντάμε στους αφορισμούς του Patanjali, γνωστοί και ως τα Yoga Sutras. Είναι το τελευταίο από τα Niyamas, τους όρους δηλαδή με τους οποίους προτείνεται να κάνεις «δουλειά» με τον εαυτό σου, προκειμένου να διατηρήσεις ένα ευνοϊκό περιβάλλον μέσα σου, που σε βοηθά να εξελιχθείς.

Ο προσωπικός απολογισμός γενικότερα αποτελεί μια ευκαιρία να αντιληφθείς και να επανασχεδιάσεις, αν χρειάζεται, το πού αφοσιώνεσαι μέσα στην καθημερινότητά σου ως σκέψη και ως δράση. Αφοσιώνεσαι σε πράγματα ουσίας και αξίας ή σε εμμονές και προσκολλήσεις; Σε επιλογές συνειδητές που έχουν νόημα για εσένα ή σε ό,τι έρθει μπροστά σου τυχαία;

Εαυτό

Απολογισμός: Η πρακτική σε 5 βήματα

 Διάβασε τώρα 5 βήματα που προτείνω να ακολουθήσεις για να κάνεις τον προσωπικό σου απολογισμό, μεθοδικά και αποτελεσματικά.

  • Βήμα πρώτο: Αναγνώρισε τις σημαντικές ερωτήσεις. Πριν ξεκινήσεις να αξιολογείς το χρονικό διάστημα που σε ενδιαφέρει να εξετάσεις, γράψε ακριβώς τι σε ενδιαφέρει να μάθεις. Έτσι θα αποφύγεις να παρασυρθείς σε αναπόληση ή σε κάποια άλλη μη ωφέλιμη χρήση του παρελθόντος.
    .
  • Βήμα δεύτερο: Για κάθε ερώτηση κάνε τον «coach» στον εαυτό σου. Ο coach είναι ένας άνθρωπος που θέλει να σε βοηθήσει και το κάνει μεθοδικά, φέρνοντάς σε μπροστά στην αλήθεια. Ακούγοντας με ακεραιότητα σε καταλαβαίνει και σε υποστηρίζει να βρεις λύσεις. Σε έναν πρώτο βαθμό μπορείς να μάθεις να κάνεις τον coach στον εαυτό σου και αυτό θα σε βοηθήσει πολύ, ιδίως κατά την διαδικασία του απολογισμού. Μάθε εδώ στο επεισόδιο podcast «Πώς να κάνεις SelfCoaching», πώς θα το πετύχεις: https://spoti.fi/3gx2jJM .
    .
  • Βήμα τρίτο: Κατάγραψε τι έγινε. Αφού ορίσεις ποιες είναι οι σημαντικές ερωτήσεις και τις διαχειριστείς με κάποιες παραμέτρους coaching, απάντησε γράφοντας συνοπτικά τα γεγονότα, τα συναισθήματά σου και τις απόψεις σου πάνω στο ζήτημα που εξετάζεις. Φρόντισε να είναι ξεκάθαρο τι αποτελεί γεγονός, τι αποτελεί συναίσθημα και τι αποτελεί προσωπική άποψη.
    .
  • Βήμα τέταρτο: Κατάγραψε τι δεν έγινε. Είτε τι επιθυμούσες να γίνει και δεν έγινε, είτε τι θα μπορούσε να γίνει εναλλακτικά το οποίο ενδεχομένως θα σου έφερνε καλύτερο αποτέλεσμα. Επικεντρώσου μόνο σε πράγματα που ανήκουν στο πεδίο ελέγχου σου .
    .
  • Βήμα πέμπτο: Κρατώντας κατά νου την αξιολόγηση που μέχρι τώρα έχεις κάνει, γράψε τις αποφάσεις που παίρνεις για το επόμενο «κεφάλαιο». Πώς στο επόμενο διάστημα θα πετύχεις να αφοσιώνεσαι περισσότερο σε δράσεις με ουσία και νόημα, ώστε να λάβεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Στην πράξη

 Εύχομαι μέσα από όσα διαβάσατε στο άρθρο, να πάρετε απόφαση να υιοθετήσετε τη συνήθεια του απολογισμού.

Το τέλος μίας χρονιάς, μίας περιόδου ή μίας συνθήκης είναι πολύ καλά χρονικά ορόσημα για να αξιολογήσετε την δράση σας, ώστε να πάρετε καλές αποφάσεις για την μετέπειτα πορεία σας.

Δεν είναι όμως απαραίτητο να είναι ημερολογιακά προσδιορισμένη η στιγμή του απολογισμού. Οποιαδήποτε στιγμή αισθανθείτε την ανάγκη να εξετάσετε το πώς προχωράτε, ακολουθήστε τα πέντε βήματα που μοιράστηκα μαζί σας. Στηριχθείτε στο «πόρισμα» του απολογισμού σας. Είναι μία γερή βάση, που θα το χρησιμοποιήστε για να ανεβείτε ψηλότερα!

Σας περιμένω στα μαθήματα yoga αυτής της εβδομάδας να ενσωματώσουμε την ιδέα του απολογισμού στις πρακτικές, και έτσι να οδηγήσουμε σώμα και νου σε νέα, καλύτερα «κεφάλαια».

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Πώς να βρεις τον Εαυτό σου
.
Πώς θα καλλιεργήσεις την Αυτογνωσία σου
.
Πόσο αφοσιωμένος είσαι στα θέλω σου;
.
Πώς να επανακάμπτεις (σίγουρα μπορείς!)

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now