“Maitri Karuna Muditopekshanam Sukhaduhka Punyaapunya vishayanam
Bhavanatah Citta Prasadanam”
«Ο νους παραμένει ευχαριστημένος, όσο καλλιεργείς την φιλικότητα, την συμπόνια, την χαρά για την αρετή και την αδιαφορία για την αρνητικότητα και την μιζέρια»
–Patanjali Yoga Sutra #33
Η φιλικότητα είναι μία συμπεριφορά – «έδαφος» καλών αποφάσεων. Σοφών αποφάσεων θα έλεγα. Εκτός από συμπεριφορά, είναι και προσέγγιση. Είναι σίγουρα πιο εύκολο να είσαι φιλικός απέναντι στα πράγματα που σου αρέσουν και τα εγκρίνεις. Πόσο φιλικός όμως μπορείς να είσαι, όταν υπάρχει ανάγκη να προσεγγίσεις μία κατάσταση που δεν σου είναι ευχάριστη;
Όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, η καλλιέργεια μίας φιλικής προσέγγισης των άλλων, του κόσμου ή του εαυτού σου, είναι ένας τρόπος για να βρίσκεις το κέντρο σου. Να βοηθάς δηλαδή τον εαυτό σου να λειτουργεί μέσα από την ισορροπημένη του εκδοχή. Την εκδοχή που δεν κρίνει, δεν συγκρίνει, ούτε ζηλεύει. Η φιλικότητα ως συμπεριφορά, σου επιτρέπει να έχεις κατανόηση και καλά κριτήρια αξιολόγησης.
Το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να επανεξετάσετε, σε ποια πτυχή της ζωής σας χρειάζεται να γίνετε περισσότερο φιλικοί. Πλησιάζοντας έναν άνθρωπο; Σε μία κατάσταση η οποία είναι πρόκληση; Προσεγγίζοντας τον ίδιο σας τον εαυτό μήπως; Διαβάστε την συνέχεια για να δώσετε τη δική σας απάντηση.
Η ποιότητα της φιλίας
Η φιλικότητα εδώ θα την εξετάσουμε σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Θα την εξετάσουμε με την έννοια εκείνη όπου η φιλική συμπεριφορά που σε βοηθά να αποδεχθείς αυτό που ισχύει, αντί να θυμώνεις ίσως επειδή, κατά την άποψή σου, θα έπρεπε να ήταν διαφορετικό.
Αυτή τη στιγμή στη ζωή σου, σίγουρα υπάρχουν συνθήκες που έχουν ως έχουν, και ενδεχομένως δεν αλλάζουν άμεσα, που επίσης σε κάποιο βαθμό διαφέρουν από την εικόνα που έχεις στο μυαλό σου. Μπορεί αυτό να αφορά μία κατάσταση στο σπίτι σου, στη δουλειά σου ή να αφορά ακόμα και το σώμα σου.
Υπάρχει μία συνηθισμένη αντίδραση όταν προκύπτουν ανεπιθύμητες καταστάσεις και αυτή είναι η εχθρικότητα, και είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί. Διότι προφανώς, η εχθρικότητα είναι το αντίθετο της φιλικότητας, δηλαδή. Αν σας φαίνεται «βαριά» η λέξη εχθρικότητα, σκεφτείτε την εναντίωση. Το «δεν θέλω» ή το «δεν μου αρέσει». Είναι ένας τρόπος να εκδηλώσουμε εχθρικότητα σε αυτό που συμβαίνει. Το σίγουρο είναι ότι βοηθά πολύ να γνωρίζεις τι θέλεις (από εκεί προκύπτει και το τι δεν θέλεις). Είναι πρόβλημα όταν εστιάζεις στο «δεν θέλω» ή στο «δεν μου αρέσει». Ιδίως για πράγματα που άμεσα, όπως ανέφερα και προηγουμένως, δεν μπορείς να τα αλλάξεις.
Σαν παράδειγμα αν έχεις έναν τραυματισμό στο πόδι σου, είναι λογικό κάποιες δραστηριότητες να μην μπορείς να τις κάνεις όπως θα ήθελες να τις κάνεις. Το σώμα είναι ένα καλό παράδειγμα γιατί έχει περιορισμούς. Οι περιορισμοί διαφοροποιούνται καθώς περνούν τα χρόνια, και αυτό που κάνει το δικό σου σώμα, αυτή την στιγμή, μπορεί να μη μοιάζει με αυτό που έκανες εχθές, ή θες να κάνεις, ή έχεις δει να κάνει κάποιος άλλος.
Σκέψου όμως… Πόσο βοηθάς το σώμα σου όταν δυσανασχετείς μαζί του; Όταν το προσεγγίζεις με εχθρικότητα και όχι φιλικότητα, και ίσως κάποιου είδους αποστροφή; Σκέψου, πόσο θα βοηθήσεις το σώμα σου να ανακάμψει ή και να επουλωθεί, όταν το πλησιάσεις με φιλικότητα; Αν το σώμα ήταν ένα αγαπημένος φίλος, που αυτή την περίοδο δεν είναι στα καλύτερα του, τι συμπεριφορά θα υιοθετούσες και τι λόγια θα χρησιμοποιούσες για να του μιλήσεις θέλοντας να το βοηθήσεις;
Φεύγοντας από το παράδειγμα του σώματος και μιλώντας γενικά για οποιαδήποτε κατάσταση σε αφορά αυτή την στιγμή, είναι σίγουρα πολύ ωφέλιμο να γνωρίζεις τι θες να κατακτήσεις, και να χρησιμοποιείς την φιλικότητα ως την προσέγγιση που θα σε βοηθήσει να το κατακτήσεις.
Στο τέλος της ημέρας ένα ζητούμενο που έχουμε κοινό όλοι οι άνθρωποι, είναι να έχουμε έναν «ευχαριστημένο νου», όπως δηλώνει ο στίχος από τα Yoga Sutras του σοφού της αρχαιότητας Patanjali που διαβάσατε στην αρχή του άρθρου. Θέλουμε να έχουμε ηρεμία στην ψυχή μας.
Η φιλικότητα τελικά, μπορεί αν σε βοηθήσει να εστιάζεις σε αυτό που γίνεται, αντί σε αυτό που δεν γίνεται. Να αισθανθείς άνετα στο σημείο που βρίσκεσαι, ακόμα κι αν δεν είναι το ιδανικό. Αυτό είναι σημαντικό! Γιατί μόνο από το σημείο που αυτή την στιγμή βρίσκεσαι, μπορείς να στηριχθείς, να βάλεις τις δυνάμεις σου και να σηκωθείς ψηλότερα!
Φιλικότητα: Το έδαφος για ισορροπία
Υπάρχουν διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, που αν τακτικά τις βιώνουμε κατ’ εξακολούθηση, μας κάνουν να λειτουργούμε μέσα από τον μη ισορροπημένο μας εαυτό. Σαν παράδειγμα ο θυμός, η ζήλια, η απαξίωση, η γκρίνια είναι τέτοιες συνηθισμένες καταστάσεις και συμπεριφορές. Μπορεί να σε οδηγήσουν στο να κάνεις συγκρίσεις, να εκφράζεις επιθετικότητα και να πικραίνεσαι.
Όταν αποφασίσεις να «σκάψεις» πιο βαθιά σε αυτά τα συναισθήματα θα συναντήσεις έναν…. «καθρέφτη»! Θέλω να πω ότι θα αντικρίσεις την όψη σου, αντί για την «σκανδάλη» του θυμού, της ζήλιας ή της γκρίνιας! Κάποια δική σου ανασφάλεια ή κάποια περιοριστική αντίληψη υπάρχει από πίσω, αν αυτά τα συναισθήματα εμφανίζονται συνέχεια.
Η έλλειψη φιλικότητας θα σε εμποδίσει στην κατανόηση αυτού. Θα σε αποπροσανατολίσει από το να δώσεις λύση, γιατί δείχνει έξω από εσένα. Μπορεί να σε οδηγεί να κοιτάς το «δάκτυλο, αντί για αυτό που σου δείχνει». Καλλιεργώντας όμως την φιλικότητα, θα καταφέρεις να δημιουργήσεις το εύφορο έδαφος για να έχεις καλή κατανόηση και καλή κρίση. Θα έρθεις στο κέντρο σου και θα ξαναβρείς την ισορροπία σου. Θα συνδεθείς με τις καλές, παραγωγικές ιδέες σου.
Στην πράξη
Αν μπορείς τώρα να βελτιώσεις μία κατάσταση που θες να βελτιώσεις έχεις τον τρόπο! Αν θέλει χρόνο και αυτή την στιγμή δεν αλλάζει άμεσα, εξέτασε πώς θα καλλιεργήσεις την προσέγγιση της φιλικότητας ως μέσο βελτίωσης.
Ένας καλός τρόπος είναι η αυτοπαρατήρηση. Παρατήρησε πώς μιλάς για την κατάσταση που σε απασχολεί. Ανακατασκεύασε τα λόγια σου αν χρειάζεται και εκφράσου πιο φιλικά. Θυμήσου το παράδειγμα με τον φίλο και κάνε την ερώτηση στον εαυτό σου: «αν αυτό το ζήτημα το αντιμετώπιζε ένας φίλος πώς θα του μιλούσα;». Παραγωγική αυτοπαρατήρηση μπορείς πάντα να κάνεις και μέσω του διαλογισμού. Θα σε βοηθήσει πολύ, γιατί σου προσφέρει έναν οριοθετημένο χώρο και χρόνο πρακτικής. Ο διαλογισμός θα σε κάνει φιλικότερο ως προς τον εσωτερικό σου κόσμο και θα σε συμφιλιώσει με τα συναισθήματά σου.
Τέλος, από τον Πλάτωνα μπορούμε να πάρουμε ένα σπουδαίο μάθημα για το πώς να διατηρούμε την φιλία, είτε με τον εαυτό είτε με τους άλλους. Μας δίνει δύο οδηγίες.
Πρώτη οδηγία: Αν διαπιστώνεις ότι κάτι δεν γίνεται από πρόθεση, να δίνεις τόπο στην οργή. Δείχνοντας κατανόηση να προσπαθείς να το συγχωρήσεις. Σε ατομικό επίπεδο αυτό σημαίνει να «κάνεις χώρο» και να μην οργίζεσαι με κάτι που σου έφερε η ζωή. Δείξε κατανόηση. Κατάλαβέ το σε βάθος και προχώρησε.
Δεύτερη οδηγία: Να σκεφτόμαστε καλά τις ενέργειές μας υπολογίζοντας την άλλη πλευρά. Σε κάποιες περιπτώσεις εσύ βρίσκεσαι και στην άλλη πλευρά. Σκέψου καλά τα λόγια και την συμπεριφορά σου. Μήπως πληγώνεις τον εαυτό σου κάποιες φορές; Κάνε καλύτερες επιλογές με κριτήριό σου την φιλικότητα.
Όσοι διαβάσατε το άρθρο αυτό, είναι χρήσιμο να στοχαστείτε και να επανεξετάσετε ενδεχομένως κάποια συμπεριφορά σας. Πού υπάρχει χώρος για περισσότερη φιλικότητα και πώς θα σας βοηθήσει να βρείτε ισορροπία, δύναμη και ηρεμία; Μόνο εσείς μπορείτε να δώσετε την απάντηση! 🙂
Αυτή την εβδομάδα θα προσεγγίσουμε την πρακτική μας στη yoga με φιλικότητα. Σας περιμένω να στην παρέα των τάξεων να δώσουμε «καλή τροφή», στο σώμα και στον νου!
Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events
Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β‘
Online Φθινοπωρινό Detox Retreat
Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα
Πόσο αφοσιωμένος είσαι στα θέλω σου;
Πώς να επανακάμπτεις (σίγουρα μπορείς!)