Πώς να ξυπνάς κάθε μέρα με σκοπό

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκινάς την ημέρα σου, είναι να ξυπνάς με σκοπό να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να περάσεις όσο το δυνατό καλύτερα.

Εδώ μπορεί να εμφανιστεί αντίλογος… «Καλά τα λες, αλλά όταν έχεις υποχρεώσεις… τρεξίματα… βάρη… Πού χρόνος για να γνωρίσεις τον εαυτό σου και πού έγνοια για να περάσεις όσο το δυνατό καλύτερα!».

 Στην πραγματικότητα όμως ο αντίλογος αυτός δεν έχει βάση. Γιατί οι υποχρεώσεις δεν αναιρούν τον σκοπό. Το αντίθετο! Ένας ισχυρός σκοπός έχει τη δύναμη να σου φανερώσει τα μέσα για να ανταποκριθείς καλύτερα τις υποχρεώσεις σου. Πάντα υπάρχει ένας τρόπος για να κάνεις τα πράγματα…. και υπάρχει και ο καλύτερος τρόπος για να τα κάνεις!

Ο καλύτερος τρόπος, είναι αυτός που σε αφήνει στο τέλος της ημέρας με μία όμορφη αίσθηση εαυτού. Που σε αφήνει με όμορφες σκέψεις, έμπνευση και ευγνωμοσύνη για ό, τι καλό διαθέτεις. Παρά την όποια κούραση ή τις υποχρεώσεις, που ίσως να σε περιμένουν και την επόμενη ημέρα. Σε ένα πιο ουσιαστικό, βαθύ επίπεδο, το να επιλέγεις τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να ζεις την ημέρα σου, σε επανασυνδέει με το νόημα που έχει για εσένα η ζωή σου. Σε επανασυνδέει με την προσωπική σου απάντηση στο μεγάλο υπαρξιακό ερώτημα: «Γιατί κάνω ό,τι κάνω;»

Η πρόταση λοιπόν που επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας, είναι αυτή την νέα σεζόν να μην ξυπνάτε απλά για να εξυπηρετήσετε ένα πρόγραμμα, αλλά να ζείτε την ημέρα σας με ξεκάθαρο σκοπό να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να περάσετε όσο το δυνατό καλύτερα. Στις δύσκολες καταστάσεις και στις εύκολες καταστάσεις.

Αυτός ο προσανατολισμός, θα σας βοηθήσει να παραμένετε σε σύνδεση με τις επιλογές που εξυπηρετούν τις ανάγκες σας, και να αποφεύγετε τις επιλογές που σας απομακρύνουν από αυτές. Θα σας βοηθήσει να οργανώνεστε καλύτερα και να ζείτε καλύτερα!

yoga Konstantinos Charantiniotis

Ο σκοπός… φανερώνει τα μέσα!

Το «μάθημα ζωής» που μοιράζομαι σε αυτό το άρθρο, είχα την ευκαιρία να το μάθω από πολύ νωρίς. Όταν ακόμα ήμουν μαθητής στην yoga, είχα ενταχθεί σε μία ομάδα πολύ αφοσιωμένων και προχωρημένων μαθητών, που σήμερα διαπρέπουν ως αναγνωρισμένοι δάσκαλοι σε όλο τον κόσμο. Η πρακτική μας ήταν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ο δάσκαλός μας όμως, δεν έδινε έμφαση σε αυτό! Αντιθέτως, το «σύνθημά» του ήταν: «κάνε την πρακτική σου για δύο λόγους. Για να γνωρίσεις τον εαυτό σου και για να απολαύσεις την διαδικασία».

Αυτή η οδηγία φαινομενικά ερχόταν σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες ή την επιθυμία κυριαρχίας επί των σωματικών περιορισμών για την κατάκτηση μίας δύσκολης θέσης. Ειδικά το κομμάτι «απόλαυση», φαινόταν πολύ μακρινό όταν τα πράγματα γίνονταν δύσκολα. Ίσως γιατί τότε αγνοούσα ότι το απολαμβάνω, έχει να κάνει με το από – λαμβάνω.  Σε όλους συμβαίνει κάποιες φορές, να μας διαφεύγουν αλήθειες που βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας! Μία τέτοια αλήθεια είναι πως αν σε οτιδήποτε κάνεις, σκοπός σου είναι να μάθεις κάτι χρήσιμο για τον εαυτό σου και να κάνεις επιλογές που θα σου φέρουν κάποια απολαβή (όπως διατήρηση της ψυχικής ηρεμίας, της διαύγειας, της καλής διάθεσης κτλ) σίγουρα θα περνάς καλύτερα!

Ο δάσκαλος λοιπόν προσπαθούσε να μας εμφυσήσει αυτή την εξαιρετική νοοτροπία, και γι’ αυτό δεν έμοιαζε να συμμερίζεται τις ανησυχίες μας! Παρότι τα μαθήματά του ήταν απαιτητικά, αρκετές φορές δύσκολα, επέμενε να μας υπενθυμίζει τον σκοπό μας. Αυτή η νοοτροπία, που στην αρχή δεν την καταλάβαινα, και για κάποιο διάστημα νόμιζα ότι την καταλαβαίνω, έμελλε τελικά να εντυπωθεί βαθιά μέσα σε εμένα και σε πολλούς άλλους συνοδοιπόρους. Έμελλε να γίνει η κυρίαρχη νοοτροπία που έδωσε νόημα όχι μόνο στην προσωπική πορεία του καθενός στο μονοπάτι της yoga, αλλά γεμίζει με νόημα την καθημερινότητα και βοηθά στην προσωπική εξέλιξη σε κάθε τομέα της ζωής. Αυτό είναι το κέρδος του να πορεύεσαι με έναν ξεκάθαρο σκοπό.

Είναι αλήθεια όμως, ότι η προτροπή «βρες έναν σκοπό» μπορεί να είναι πρόκληση. Γι’ αυτό επιθυμώ να σας απαλλάξω από το μπέρδεμα που μπορεί να δημιουργήσει η αναζήτηση σκοπού, προτείνοντας σας να υιοθετήσετε έναν σκοπό που είναι κοινός σε όλους μας. Όλοι θα βρούμε βαθιά γαλήνη και ικανοποίηση, όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας και απολαμβάνουμε (λαμβάνουμε όφελος) αυτό που είμαστε και μπορούμε να γίνουμε.

Σε κάθε διαφορετική κατάσταση λοιπόν, φέρε επίγνωση στις ευκαιρίες για αυτογνωσία που σου δίνονται. Να λες σαν παράδειγμα, «τι μπορώ να μάθω από αυτό», αντί «άντε πάλι τα ίδια»! Έτσι θα ανακαλύπτεις τρόπους για να συναντάς την εμπειρία, που θες να συναντάς. Τρόπους που ίσως πριν δεν τους έβλεπες.

Σε κάθε διαφορετική κατάσταση μπορείς να περάσεις όσο τον δυνατό καλύτερα…. ή και όχι! Μπορείς να στρεσαριστείς για 5 λεπτά (είναι ανθρώπινο) και να πεις «πρώτα θα ηρεμίσω και μετά θα συνεχίσω αυτό που κάνω». Μπορείς να κάνεις την δουλειά που έχεις να κάνεις γκρινιάζοντας ή κάνοντας πιο χρήσιμες σκέψεις. Μπορείς να θυμώσεις (είναι φυσιολογικό) και να πεις «μισό λεπτό να μου περάσει και μετά θα απαντήσω…».

Περνάω όσο καλύτερα μπορώ, δεν σημαίνει πως όλα είναι πάντα ρόδινα! Σημαίνει κάτι πολύ καλύτερο και πιο ρεαλιστικό! Είναι η ικανότητά μου να επιλέγω ό,τι με βοηθά να αισθάνομαι καλύτερα σε συναισθηματικό, νοητικό και σωματικό επίπεδο! Είναι η ικανότητά μου να από – λαμβάνω.

Γι’ αυτούς τους λόγους σας παροτρύνω να υιοθετήσετε τον σκοπό που μοιράζομαι μαζί σας, και με βάση αυτόν να οργανώνεστε καθημερινά. Θα σας φανερώσει πιο λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης και τα καλύτερα μέσα για να εξυπηρετήσετε τις ανάγκες σας. Θα σας βοηθήσει να βοηθήσει να βγείτε από λούπες που ίσως σας έχουν κουράσει.

Προσωπικά από τότε που συνάντησα αυτό τον σκοπό και τον υιοθέτησα, δεν αισθάνθηκα ποτέ την ανάγκη να αναζητήσω κάποια άλλη κατεύθυνση. Με βοηθά να λειτουργώ με επίγνωση και να είμαι ικανοποιημένος με τον εαυτό μου. Με βοηθά να επαναφέρω την ισορροπία μου. Να βάζω και να πετυχαίνω στόχους, και να διατηρώ όλα όσα συγκρατούν την ζωή μου σε τάξη. Είμαι βέβαιος ότι με τον ίδιο τρόπο θα βοηθήσει και εσάς !

Στην πράξη

Είναι αλήθεια ότι όλοι θέλουμε να περνάμε όσο το δυνατό καλύτερα και να απολαμβάνουμε τη ζωή! Μία πραγματικά μεταμορφωτική απόφαση είναι να ξυπνάτε με σκοπό να γνωρίσετε τον εαυτό σας και να περάσετε όσο το δυνατό καλύτερα.

Με τον καιρό θα γίνει ο φυσικός τρόπος σκέψης σας. Πρακτικός, αισιόδοξος και υποστηρικτικός. Θα καταλάβετε ότι έχει αρχίσει να δουλεύει για εσάς όταν θα συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να χαμογελάει περισσότερο, να αντιμετωπίζει πιο ψύχραιμα τις προκλήσεις, να κάνει καλύτερες σκέψεις πριν τον ύπνο, και να ξυπνάει με περισσότερη ενέργει και όρεξη. Σώμα – νους – διάθεση σε ισορροπία.  Επανασύνδεση με ό,τι σας εκφράζει βαθιά και δίνει νόημα στη ζωή σας.

Στο ξεκίνημα κάντε το όσο το δυνατό πιο εύκολο στον εαυτό σας. Μην περιμένετε να θυμηθείτε τον σκοπό σας. Γράψτε συγκεκριμένα τις ιδέες σας:

Πώς θα γνωρίσω τον εαυτό μου:

Στην δουλειά

Στην ομάδα

Στην πρόκληση

Αλλού

Πώς θα περάσω όσο το δυνατό καλύτερα

Στην δουλειά

Στην ομάδα

Στην πρόκληση

Αλλού

Εσείς γνωρίζετε τις λεπτομέρειες της ζωής σας και μπορείτε να κάνετε πιο συγκεκριμένες σημειώσεις με ονόματα, πρόσωπα, καταστάσεις. Ξεκινήστε με ξεκάθαρο σκοπό και βάσει αυτού, φτιάξτε σχέδια δράσης που θα βελτιώσουν την καθημερινή σας εμπειρία. Ξεκινήστε!

Μία από τις ιδέες που θα κάνουμε πρακτική στις ερχόμενες τάξεις, είναι να κινηθούμε με σκοπό να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να περάσουμε όσο το δυνατό καλύτερα. Είναι μία ιδέα που θα μας δώσει την ευκαιρία για πολύτιμα μαθήματα ζωής. Ανυπομονώ να μοιραστούμε την εμπειρία! Σας περιμένω!

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Οικειότητα: Αυτό που όλοι στο βάθος αναζητάμε

Eπανένωση… όχι απλά επιστροφή!

Για ό,τι θες να καταφέρεις… απλά εμφανίσου!

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Lorem ipsum

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now