Σας έχει συμβεί να ταλαιπωρήστε από μία απρόσκλητη, αρνητική σκέψη ;
Μία σκέψη που εμφανίζεται χωρίς να έχει καμία απολύτως χρησιμότητα. Σαν παράδειγμα ένας στοχασμός πάνω σε ένα πρόβλημα ώστε να βρεις λύση, είναι χρήσιμος. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και η ανησυχία μπορεί να είναι χρήσιμη. Γιατί μπορεί αυτό που τράβηξε την προσοχή σου και σε ανησύχησε να σε οδηγήσει σε μία καλή δράση όπως: «Με ανησυχεί που αισθάνομαι έτσι και γι΄αυτό πηγαίνω στον γιατρό». Τέτοιες σκέψεις – «συναγερμούς», στην σωστή δοσολογία, τις χρειαζόμαστε.
Αυτό που πιστεύω ότι δεν χρειαζόμαστε, και μάλλον θα συμφωνήσετε μαζί μου, είναι τις αρνητικές σκέψεις που σε διακόπτουν από κάτι καλύτερο που έχεις να κάνεις και παρατείνουν την παραμονή τους στην καθημερινότητά σου. Είναι σκέψεις που για διάφορους λόγους ο νους επιλέγει να τις επαναφέρει στο προσκήνιο. Σαν παράδειγμα μπορεί να είναι γενικευμένες ανησυχίες που δεν οδηγούν σε λύσεις. Μπορεί να είναι δυσάρεστες αναμνήσεις. Μη ωφέλιμη κριτική. Υπερανάλυση και άγχος για το μέλλον. Οτιδήποτε «θρέφει» την κακή σου διάθεση. Τα καλά νέα είναι, ότι ο νους μπορεί να εκπαιδευτεί στο μοτίβο συμπεριφοράς που εσύ θα επιλέξεις να καλλιεργήσεις. Στην περίπτωση που επιμένει να διακόπτει αυτό που κάνεις για να σου παρουσιάσει μία αρνητική σκέψη, είναι πολύ χρήσιμο να μάθεις πώς και εσύ θα τον διακόψεις κατ’ επιλογή.
Στο άρθρο αυτό θα διαβάσετε τρεις τεχνικές για να τα καταφέρετε. Οι τρόποι που θα σας προτείνω δεν έχουν σχέση με οδηγίες του τύπου «σκέψου θετικά». Προφανώς το αντίθετο του αρνητικού είναι το θετικό! Στην ζωή όμως πάντα θα υπάρχουν οι αρνητικές και οι θετικές καταστάσεις . Είναι εκτός πραγματικότητας να σου συμβαίνουν μόνο καλά πράγματα. Γι’ αυτό και η οδηγία «σκέψου θετικά» την στιγμή που κατακλύεσαι από κάποιο αρνητικό συναίσθημα, είναι πιθανό να ακούγεται αφηρημένη.
Στο άρθρο αυτό θα βρείτε τρεις τεχνικές που «μιλάνε την γλώσσα του νου» και μας βοηθούν να δημιουργούμε «αποσυμπίεση», διακόπτοντας τον «μονόλογο» της αρνητικής σκέψης.
Οι τεχνικές
-Πες το αλλιώς
Παρατήρησε την σκέψη σου και διατύπωσέ την με τον τρόπο που θα δεις παρακάτω. Σαν παράδειγμα αν η σκέψη είναι «θα αποτύχω», άλλαξέ την σε «αυτή την στιγμή σκέφτομαι ότι θα αποτύχω». Αν σκέφτεσαι «έκανα λάθος επιλογές» μπορείς να το πεις «αυτή την στιγμή σκέφτομαι ότι έκανα λάθος επιλογές» κόκ.
Ποια είναι η χρησιμότητα αυτής της τεχνικής; Δημιουργεί απόσταση μεταξύ εσένα και των σκέψεών σου, βάζοντάς σε στην θέση του παρατηρητή της σκέψης σου. Ως αποτέλεσμα, βιώνεις την κατάσταση όχι ως «αυτός που έκανε το λάθος» αλλά ως «αυτός που παρατηρεί την σκέψη ότι έκανε λάθος».
Αυτή η τόσο μικρή διαφορά της πλευράς στην οποία στέκεσαι απένταντι από την ίδια κατάσταση, έχει την δύναμη να σε αποφορτίσει και να αποδυναμώσει το αρνητικό συναίσθημα. Επιπλέον θα σου προσφέρει διάυγεια και θα σου δείξει διεξόδους και λύσεις.
– Πες ευχαριστώ
Άλλη μία τεχνική για να κατευνάσεις τον νου σου και να διακόψεις την επιρροή μίας αρνητικής σκέψης, είναι να ευχαριστήσεις τον νου σου. Αυτή η τεχνική βοηθά κυρίως όταν κάνει κάποιος σκέψεις που προκαλούν άγχος. Σαν παράδειγμα αν σκέφτεσαι ότι θα τα πας άσχημα σε μία παρουσίαση ή συνέντευξη κάνε το εξής. Άκου την σκέψη και κατευθείαν απάντησέ: «Σε ευχαριστώ νου για αυτή την σκέψη. Σε ευχαριστώ που προσπαθείς να με προετοιμάσεις. Υπάρχουν όμως και άλλα ενδεχόμενα. Υπάρχει η περίπτωση να τα πάω καλά ή υπάρχει η περίπτωση να μην τα πάω καλά, αλλά δεν πειράζει. Σε ευχαριστώ « .
Ίσως να σου φαίνεται περίεργο να μιλάς με αυτό τον τρόπο στον νου σου, είναι όμως πολύ αποτελεσματικό. Ο νους «ακούει» οτιδήποτε λες και λαμβάνει σήματα από τις λέξεις που επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις. Η λέξη «ευχαριστώ» και η εκλογίκευση που εκφράζεις ανοιχτά, δίνει σήματα εφησυχασμού στον νου. Το ευχαριστώ και η εστίαση στο θετικό θα σου φέρει ηρεμία και νηφαλιότητα. Αντιθέτως αν πεις «δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι θα αποτύχω», παρά την καλή σου πρόθεση, θα φορτώσεις άθελά σου με ακόμα περισσότερες αρνητικές έννοιες έναν ήδη ανήσυχο νου.
– Η τεχνική του πίνακα
Αν μία δυσάρεστη κατάσταση που συνδέεται είτε με το παρελθόν σου, είτε με το μέλλον σου επιμένει, φαντάσου την σαν να είναι εικόνα ενός πίνακα. Σκέψου τι απεικονίζει ο πίνακας. Βάλε του τα χρώματα που του ταιριάζουν. Βάλε του κορνίζα. Παρατήρησέ τον. Παρατήρησε το μέγεθός του. Καθώς τον παρατηρείς σκέψου τι ήχος ακούγεται. Είναι κάποια μουσική; Κάποιος θόρυβος; Κάποια λέξη; Τώρα φαντάσου τον πίνακα μεγαλύτερο. Την μουσική πιο δυνατή. Και ακόμα μεγαλύτερο. Ακόμα πιο δυνατά Τώρα μίκρυνέ τον λίγο. Παίξε με το μέγεθός του. Λίγο πιο μεγάλος με δυνατό ήχο, λίγο πιο μικρός με σιγανό ήχο. Μετακίνησε τον πίνακα στο πλάι. Έτσι ώστε να βρίσκεται στην άκρη του οπτικού σου πεδίου. Μίκρυνέ τον. Νοερά πιάσε τον με το «χέρι» σου και στείλε τον πίσω και μακριά. Και πιο μακριά… Και πιο μακριά…. Παρατήρησε να γίνεται όλο και μικρότερος όσο απομακρύνεσαι. Τόσο μικρός που πλέον δεν βλέπεις την εικόνα, ούτε την ακούς.
Διαβάστε επίσης:
Επόμενα Events
Online τάξεις yoga
Με την αγάπη όλα είναι δυνατά
Επαναφορά
Πώς να κάνεις reset στην διάθεσή σου