Ο «χώρος» του Νου και το «όχημα» της Αναπνοής

Φτάσαμε αισίως στην τελευταία εβδομάδα, του πρώτου μήνα, της νέας χρονιάς!  Για όλους όσους παρακολουθείτε το θέμα της εβδομάδας και συμμετέχετε, με οποιονδήποτε τρόπο, στις πρακτικές που προτείνω, αυτό σημαίνει πως βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες που θα δουλέψουμε πάνω στην γενική ιδέα της ενθύμησης.

Η πρότασή μου για αυτή την τελευταία εβδομάδα είναι να θυμηθούμε ότι διαθέτουμε κάτι που είναι απεριόριστο και ευρύ. Μπορεί το σώμα μας να έχει κάποιους περιορισμούς. Μπορεί ο χρόνος που έχουμε στην διάθεσή μας να είναι πολύ συγκεκριμένος. Υπάρχει όμως και εκείνο το κομμάτι του εαυτού μας που αποκαλούμε πνεύμα ή νους που είναι απεριόριστο. Δεν υπάρχουν ορατά όρια στο πόσο μπορείς να διευρύνεις τον νου σου, ούτε χρονικός περιορισμός για το μέχρι πότε μπορείς να καλλιεργείς το πνεύμα σου.

Ο νους λοιπόν, είναι ένα απεριόριστο πεδίο δυνατοτήτων και αυτό είναι μία αντικειμενική αλήθεια που βρίσκω εξαιρετικά χρήσιμο να την θυμάται κανείς, ιδίως τις στιγμές που μπορεί να αισθάνεται λίγος ή περιορισμένος. Τι είναι αυτό που μπορεί να σε περιορίζει; Ίσως μία πραγματική συνθήκη. Σαν παράδειγμα ένα παράγωγο της πανδημίας που βιώνουμε αυτή την στιγμή. Ίσως όμως να είναι μία δική σου περιοριστική αντίληψη, που εσύ την βιώνεις σαν πραγματικότητα.

Τον περιορισμό, κάθε είδους, είναι σημαντικό να τον αναγνωρίζεις. Να ξέρεις ότι σου συμβαίνει και έτσι να έχεις επαφή με την αλήθεια. Αυτό όμως που δεν σε βοηθά είναι να εστιάζεις στον περιορισμό. Γιατί τότε δεν «βλέπεις» τον απεριόριστο χώρο του νου, όπου εκεί σίγουρα υπάρχει ο τρόπος για να βγεις από την οδύνη.

 Ο «χώρος» του νου και το «όχημα» της αναπνοής

 

Σε ένα υψηλότερο επίπεδο, αυτό που αποκαλούμε νους είναι χώρος. Ένας χώρος-πεδίο εκδήλωσης δράσης μέσα στον οποίο υπάρχει ζωτική ενέργεια, ή αλλιώς prana.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τον νου μπορούμε να τον «αδειάσουμε», να τον «γεμίσουμε» ή να τον «τακτοποιήσουμε». Οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε δηλώνουν ότι τον βιώνουμε ως χώρο. Μπορούμε επομένως και να τον εξερευνήσουμε. Να ανακαλύψουμε το εν δυνάμει του. Χρειαζόμαστε όμως καλή πρόσβαση για να τα καταφέρουμε. Τι σημαίνει καλή πρόσβαση; Σαν παράδειγμα αν θες να αισθάνεσαι καλύτερα, παρόλα αυτά κάνεις τις ίδιες ή και παρόμοιες σκέψεις που δεν σε βοηθούν, τότε μάλλον κάτι εμποδίζει την καλή πρόσβαση στο εν δυνάμει του νου.

Ο ευκολότερος και πιο άμεσα προσβάσιμος τρόπος για να πλοηγηθείς μέσα στον χώρο του νου, είναι το «όχημα» της αναπνοής. Ακόμα και το εξής απλό, να συγκεντρωθείς στην αργή εισπνοή και στην αργή εκπνοή για 3-4 λεπτά, έχει την δύναμη να σε ηρεμήσει και να κατευνάσει την ένταση στο νευρικό σύστημα και στο σώμα σου.

Αξίζει να δούμε πώς μας συμβαίνει αυτό. Η σωστή αναπνοή εξισορροπεί την δραστηριότητα του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Συγκεκριμένα κατά την εισπνοή δραστηριοποιείται περισσότερο το συμπαθητικό νευρικό σύστημα που έχει να κάνει με την ενεργητικότητα, τη δράση, την ταχεία απόκριση και την διέγερση, ενώ κατά την εκπνοή δραστηριοποιείται περισσότερο το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που έχει να κάνει με την χαλάρωση, την θρέψη, την ανανέωση και την ξεκούραση.

Σκεφτείτε τώρα τι συμβαίνει όταν τις στιγμές που χάνουμε την επίγνωσή μας και παρασύρεται το μυαλό από σκέψεις άγχους, στρες και αδυναμίας. Συνήθως εισπνέουμε περισσότερο απ’ ότι εκπνέουμε. Με άλλα λόγια δραστηριοποιείται περισσότερο το συμπαθητικό από το παρασυμπαθητικό σύστημα και γινόμαστε ένας οργανισμός σε υπερδιέγερση. Η υπερδιέγερση είναι και αυτή ένας από τους περιορισμούς που εμποδίζουν την πρόσβαση στο απεριόριστο δυναμικό μας. Είναι βιασύνη, αυτοματισμός, μπέρδεμα και ξόδεμα ενέργειας.

Γιατί όμως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα παραπάνω; Είναι σημαντικό για να θυμόμαστε. Η κατανόηση της λειτουργίας της αναπνοής σε βασικό επίπεδο μας βοηθά να θυμόμαστε την στιγμή που κάτι μας εμποδίσει να διευρύνουμε την σκέψη μας για να βρούμε λύση, πως έχουμε την δυνατότητα να ξεπεράσουμε τον περιορισμό. Ότι έχουμε τρόπους για να αποκτήσουμε πρόσβαση στον απεριόριστο χώρο των δυνατοτήτων του νου. Ο πιο άμεσος τρόπος που έχουμε στην διάθεσή μας για να αποκαθιστούμε την λειτουργικότητά μας είναι η αναπνοή. Είναι πάντα εκεί. Διαθέσιμη.

Η Yoga ως τρόπος πρόσβασης στο απεριόριστο δυναμικό σου

 

Η yoga είναι ένας έντονα βιωματικός τρόπος για να αντιληφθείς και να θυμηθείς το  απεριόριστο εν δυνάμει σου.

Κάνοντας πρακτική καλλιεργείς την επίγνωση ότι νους και σώμα συνδέονται βαθιά μέσα από τον δίαυλο της αναπνοής. Αυτός είναι και ο  λόγος που δίνω πάντα ως οδηγία στις τάξεις μου η κίνηση να ακολουθεί τον ρυθμό της αναπνοής, παρόλο που υπάρχει η τάση για το αντίθετο. Η αντίθετη τάση υπάρχει γιατί αυτός είναι ο συνήθης τρόπος που λειτουργούν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μη ευνοϊκές, περιοριστικές θα έλεγα συνθήκες, τόσο για το σώμα όσο και για τον νου. Μέσω της yoga αυτό μπορείς να το αλλάξεις, να καλλιεργήσεις έναν καλύτερο τρόπο σωματικής και νοητικής λειτουργίας που πρακτικά θα σε ωφελήσει μειώνοντας το στρες, υποστηρίζοντας την καλή εγκεφαλική δραστηριότητα και αλλάζοντας κυριολεκτικά την βιολογία σου ακόμα και σε κυτταρικό επίπεδο.

Ένα καθόλου τυχαίο γεγονός, είναι ότι οι θέσεις στην γιόγκα ονομάζονται στα σανσκριτικά asana. “Αs” σημαίνει κάθισμα. “Ana” σημαίνει αναπνοή. Asana είναι η πράξη του να κάθεσαι, να παραμένεις, με επίγνωση της αναπνοής σου. Η λέξη χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει μόνο το κάθισμα κατά την διάρκεια του διαλογισμού. Στην συνέχεια εξελίχθηκε για  να περιγράψει την κίνηση με αναπνοή και επίγνωση.

Οποιαδήποτε yoga asana γίνεται με αυτό τον τρόπο, αναπνέοντας με επίγνωση δηλαδή, ενισχύει την prana ή αλλιώς την ζωτική ενέργεια. Η prana διαπερνά τα πάντα. Υπάρχει τόσο στο φυσικό σώμα όσο και στον νου από την στιγμή της σύλληψής μας έως και την τελευταία μας αναπνοή. Την στιγμή που μαθαίνεις να την διαχειρίζεσαι σωστά αποκτάς πρόσβαση στο απεριόριστο δυναμικό σου. Γίνεσαι ένας άνθρωπος που κατέχει την δεξιότητα να ξεπερνάει εμπόδια διατηρώντας σε καλή κατάσταση το σώμα, τον νου και την ψυχολογία του.

Στην πράξη

 

Η πρόταση για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου είναι να θυμηθεί ο καθένας από εμάς ότι είναι κάτι μεγαλύτερο από τον όποιο περιορισμό βιώνει.

Να αναγνωρίσουμε ότι το εμπόδιο ναι μεν υπάρχει, όμως παράλληλα διαθέτουμε ήδη τον νοητικό χώρο για να παράγουμε καλύτερες συνθήκες και για τον εαυτό μας και για τον κόσμο μας.

Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε πράγματα για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό τον απεριόριστο χώρο δυνατοτήτων και επιλογών. Απλά πράγματα όπως:

  • Να ρωτάς τον εαυτό σου «πώς αναπνέω» όταν σφίγγομαι. Πώς αναπνέω όταν πονάω; Πώς αναπνέω όταν δουλεύω; Πώς αναπνέω όταν στεναχωριέμαι. Πώς αναπνέω μέσα σε αυτή την κατάσταση; Πώς αναπνέω όταν ενθουσιάζομαι;
    Με επίγνωση την στιγμή που τσεκάρεις τον εαυτό σου, πάρε πίσω τους ώμους, ίσιωσε την πλάτη σου και ανάπνευσε. Ίση εισπνοή, με ίση εκπνοή. Παρατήρησε πώς μέσα σε αυτή την θέση (asana) μπορείς να αισθανθείς την ζωτική σου ενέργεια (prana) να ενισχύεται. Πώς η ενέργεια που ρέει δημιουργεί διαύγεια στον νου, αναζωογόνηση στο σώμα και καλή διάθεση στην ψυχή.
    Αυτή η μικρή υπενθύμιση θα κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στον τρόπο που ζεις. Προτείνω λοιπόν να βάλετε την υπενθύμιση «πώς αναπνέω» σε ένα σημείωμα μπροστά σας, ή σε μία ειδοποίηση στο κινητό σας, από σήμερα και στο εξής. Είναι μια πρακτική που μπορεί να καλλιεργεί την επίγνωσή σας και να σας θυμίζει τις δυνάμεις σας εφ’ όρου ζωής.
  • Όποιος επιθυμεί να προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο, μπορεί επιπλέον να ορίσει στιγμές μέσα στην ημέρα του όπου συνειδητά θα κινείται με επίγνωση. Σαν παράδειγμα μπορείς να βγεις για βόλτα και η κάθε σου κίνηση να ακολουθεί τον ρυθμό της πλήρους και φυσικής αναπνοής σου. Εισπνοή δεξί πόδι μπροστά. Εκπνοή αριστερό πόδι μπροστά. Ίση διάρκεια μεταξύ εισπνοής/εκπνοής και συγχρονισμός της κίνησης. Παρατηρήστε τι αλλάζει. Πόσο διαφορετικά αισθάνεστε.

Σίγουρα άλλος ένας τρόπος είναι η πρακτικές που κάνουμε μαζί στα εβδομαδιαία μαθήματα yoga. Η πρακτική μας στη yoga είναι εκείνη η στιγμή που μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας κατανοούμε πώς δουλεύουμε ως σώμα και ως πνεύμα. Είναι η στιγμή που είμαστε επίγνωση και σύνδεση. Η στιγμή που αφυπνίζουμε το μέγιστο δυναμικό μας.

Με αυτές τις σκέψεις και γνωρίζοντας από προσωπική εμπειρία, αλλά και από όσα κάνω πολλά χρόνια με τους μαθητές μου, έχω φτιάξει και το online yoga retreat Prana Vidya. Eίναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάζω λεπτομερώς εδώ και περίπου έναν χρόνο, για να περάσουμε μαζί ποιοτικό χρόνο κάνοντας πρακτικές ώστε να μπορέσουμε να ανακαλύψουμε μέσα από την αναπνοή, το ενεργειακό μας σώμα τον απεριόριστο δημιουργικό χώρο του νου μας.

Σας προτείνω δείτε ακριβώς τι προτείνω να κάνουμε σε αυτό το link , και εύχομαι να το προσφέρετε στον εαυτό σας, διότι θα είναι μία από τις πιο βαθιές κι αφυπνίστηκες εμπειρίες σχετικά με το πόσο μπορούμε να επηρεάσουμε τον οργανισμό μας θετικά. Θα είναι μία βιωματική εμπειρία για να θυμηθούμε την πρόσβαση που έχουμε στο απεριόριστο δυναμικό της ενέργειάς μας και πώς να την διαχειριζόμαστε, για βαθιά αρμονία στο σώμα τον νου και την ψυχή!

Σας περιμένω λοιπόν, να κάνουμε όμορφα πράγματα μαζί που θα σας αφυπνίσουν θυμίζοντάς σας ότι είσαστε επίγνωση !

________________________________________________

Δείτε περισσότερα

Επόμενα events

Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης

Πώς θα γίνεις άνθρωπος με επίγνωση

Θυμάμαι – Βλέπω – Προοδεύω

ΕΝΘΥΜΗΣΗ – Μία πρόταση για καλή αρχή

 

Sharing is caring!

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now