Μήπως έχεις ανάγκη από Κάθαρση;

Konstantinos charantiniotis

Κάθαρση είναι η διαδικασία απαλλαγής από ό,τι δεν σε ωφελεί και κατά βάση σε εμποδίζει να είσαι καλά. Είναι αυτό που στην ουσία αποκαλούμε εξαγνισμό.

Όλοι οι άνθρωποι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουμε ανάγκη να αποβάλουμε από το σύστημά μας, τα κατάλοιπα που αφήνουν οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας. Αυτά τα κατάλοιπα κάποια στιγμή συσσωρεύονται. Μας επιβαρύνουν και μας κουράζουν σε τρία επίπεδα. Σε σωματικό, σε συναισθηματικό και σε νοητικό επίπεδο. Για να βοηθήσουμε το σώμα και τον νου να ξαναλειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χρειάζεται από καιρό σε καιρό να ασχολούμαστε ενεργά με το πώς θα καθαρίσουμε ό,τι έχει συσσωρευθεί.

Η κάθαρση ως διαδικασία χρειάζεται τρία πράγματα. Πρόθεση, σκέψη και οργάνωση. Το πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσεις προσεκτικά τι σε εμποδίζει να σκεφτείς, να ενεργήσεις και να λειτουργήσεις καθαρά. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας παρακινήσει να κάνετε αυτό το πρώτο βήμα. Θα σας προτείνω λοιπόν να στοχαστείτε πάνω σε κάποια πράγματα και να κρατήσετε σημειώσεις. Το γραπτό που θα προκύψει θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε από τι συγκεκριμένα έχετε ανάγκη να απαλλαγείτε αυτή την περίοδο.

Με οδηγό το δικό σας γραπτό θα καταφέρετε να οργανωθείτε και να ξεκινήσετε μία στοχευμένη πορεία κάθαρσης που θα σας ανακουφίσει, θα σας ανανεώσει και θα αναδείξει τον πιο υγιή και λειτουργικό εαυτό σας!

 Ανακάλυψε τι χρειάζεσαι

Η ενεργή ενασχόληση με πρακτικές καθαρότητας έχει κεντρικό ρόλο στην πρακτική και φιλοσοφία της Υoga. Η Yoga προτείνει τρόπους που όχι απλά οδηγούν σε αυτοπραγμάτωση, αλλά προάγουν επίσης την ευημερία και την ευεξία μας. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η Shaucha, που στα σανσκριτικά σημαίνει καθαρότητα.

Η Shaucha ως προτροπή και οδηγία μας προσκαλεί, προκειμένου να εμφανίσουμε τον ανώτερο εαυτό μας να κάνουμε το εξής: Να υιοθετήσουμε πρακτικές καθαρότητας που θα καθαρίσουν από μιάσματα και “ακαθαρσίες”  όλο το φάσμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό περιλαμβάνει πρακτικές που αφορούν την σωματική  μας υγιεινή και την διατροφή μας, αλλά και πρακτικές εξαγνιστικές για το πνεύμα και το νου μας.

Για να ανακαλύψεις συγκεκριμένα τι έχεις ανάγκη να αποβάλεις από τη ζωή σου αυτή την περίοδο, σου προτείνω να εξετάσεις αυτά που θα διαβάσεις στη συνέχεια. Πάρε ένα τετράδιο και στυλό για να γράψεις τις παρατηρήσεις σου.

  1. Πώς αισθάνεσαι το σώμα σου αυτή την περίοδο; Λειτουργείς εύρυθμα σε οργανικό επίπεδο ή υπάρχουν ενδείξεις ότι χρειάζεσαι διατροφική αποτοξίνωση;

Παρατήρησε μήπως:

  • Αισθάνεσαι κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας ακόμα κι αν έχεις ξεκουραστεί.
  • Αισθάνεσαι βάρος, δυσκαμψία και πόνους στις αρθρώσεις
  • Η πεπτική σου λειτουργία δεν είναι εύρυθμη
  • Παρατηρείς πρηξίματα
  • Η διατροφική σου συμπεριφορά είναι παρορμητική
  • Το δέρμα σου είναι θαμπό και εμφανίζεις δερματικούς ερεθισμούς;

Σημείωσε στο χαρτί σου συγκεκριμένα τι αισθάνεσαι. Ξεκίνα αποτοξίνωση και παρατήρησε πόσο καλύτερα θα αισθάνεσαι όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο είναι καλό να κάνεις αποτοξίνωση. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι δύο μεταβατικές εποχές πριν μπούμε στην ζέστη του καλοκαιριού ή στο κρύο του χειμώνα αντίστοιχα. Καθαρίζοντας το σύστημά σου από τα κατάλοιπα που έχουν συσσωρευθεί την προηγούμενη περίοδο, θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να μεταβεί ομαλά στις νέες συνθήκες.

  1. Φέρε επίγνωση στο πώς περνάς το χρόνο σου. Μήπως κάποιες από τις συνήθειές σου έχουν αρχίσει να μην υπηρετούν την καλή σου υγεία και την ευεξία σου; Έχοντας ως πρόθεσή σου την κάθαρση γράψε τι αποφασίζεις να αλλάξεις. Γράψε επίσης στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος και του εξαγνισμού ποιες δραστηριότητες επιλέγεις να κάνεις και από ποιες επιλέγεις να απέχεις το επόμενο διάστημα. Σημείωσε στο χαρτί σου πώς θα φροντίσεις τον εαυτό σου.
  2. Αναγνώρισε μήπως τον τελευταίο καιρό συντηρείς κάποια συμπεριφορά, σκέψη ή συναίσθημα, που έχει τοξική επίδραση στην ζωή σου. Μήπως γίνεσαι επικριτικός, ανταγωνιστικός ή οξύθυμος; Στοχάσου τι είναι αυτό που μπορεί να εκδηλώνεις ως συμπεριφορά απέναντι στους άλλους ή στον εαυτό σου και «λερώνει» την καρδιά σου. Αφού το ονομάσεις συγκεκριμένα, γράψε με μεγάλα γράμματα την πρόθεσή σου να έχεις “καθαρίσει”, να το έχεις βγάλει από τη ζωή σου, από το σύστημά σου μέχρι το τέλος του μήνα. Σκέψου και αποφάσισε πώς θα το αντικαταστήσεις με κάτι οφέλιμο.
  3. Ονόμασε ποιο είναι το βασικότερο πράγμα που αυτή την στιγμή κάνεις ή συντηρείς και ξέρεις πως όταν το αποβάλεις από τη ζωή σου θα ανακουφιστείς και θα αισθανθείς πιο ανάλαφρος.

Διάβασε τις σημειώσεις σου. Σου φανερώνουν ξεκάθαρα από τι συγκεκριμένα έχεις ανάγκη να καθαρίσεις. Τώρα μπορείς να οργανωθείς, να κάνεις αλλαγές και να εισάγεις στην καθημερινότητά σου πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις καλό ξεκαθάρισμα και να ανανεωθείς.

Ώρα να αναλάβεις δράση λοιπόν! Ξεκίνα να την προσωπική σου πορεία κάθαρσης και παρατήρησε μέρα με την μέρα τον εαυτό σου να αναγεννιέται.

Η πρόκληση της κάθαρσης

Κατά την διάρκεια της κάθαρσης και καθώς θα αποβάλλεις από το σώμα σου, το μυαλό σου και τη ζωή σου τα περιττά βάρη, είναι πιθανό να συναντήσεις κάποιες προκλήσεις. Το σώμα σου και το μυαλό σου θα έχουν την τάση να αντισταθούν στην αλλαγή που πας να κάνεις, διότι έχουν συνηθίσει σε μία άλλη κατάσταση.

Σαν παράδειγμα όταν κάνεις διατροφική αποτοξίνωση, συνήθως κατά την τρίτη περίπου ημέρα μπορεί να αισθανθείς ότι πεινάς. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή πραγματικά ο οργανισμός σου έχει έλλειψη από φαγητό, αλλά επειδή το στομάχι σου έχει συνηθίσει σε μία διαφορετική λειτουργία και καλείται να προσαρμοστεί σε μία νέα πρόταση. Η πρόκληση αυτή δεν κρατάει πολύ. Σε δύο με τρεις ημέρες, θα αισθάνεσαι πολύ καλά.

Αντίστοιχα όταν αποβάλλεις τοξίνες συναισθηματικής ή νοητικής φύσεως, είναι πιθανό να παρουσιάσεις αντιστάσεις. Αναγνώρισε ότι οι προκλήσεις αυτές είναι φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας. Υπενθύμισε στον εαυτό σου το όφελος που θα εισπράξεις. Κάνε «εικόνα» τον εαυτό σου στην πιο ανάλαφρη, χαρούμενη, υγιή και ισορροπημένη εκδοχή του και συνέχισε!

Στην πράξη

Αν διαβάζοντας αυτό το άρθρο και κάνοντας την άσκηση διαπίστωσες την ανάγκη σου να κάνεις ξεκαθάρισμα, τότε σημαίνει πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις την προσωπική σου πορεία κάθαρσης. Στο τέλος της διαδρομής θα αισθάνεσαι υπέροχα! Θα αισθάνεσαι ανακουφισμένος, ανάλαφρος και λειτουργικός.

Στο τέλος του άρθρου θα βρεις link για πρακτικές που θα σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου. Επίσης στα άρθρα που θα δημοσιεύσω  το επόμενο διάστημα θα μοιραστώ προτάσεις που θα σε υποστηρίξουν περαιτέρω να πετύχεις σωματική, συναισθηματική και νοητική κάθαρση. Μείνε συντονισμένοςKonstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Διαβάστε/Δείτε/Ακούστε

Βίντεο: Συναισθηματική Ξεκούραση: Μάθε πώς θα την πετύχεις

Podcast: 4 Συνήθειες για να αποδυναμώσεις το Στρες

Βίντεο: Συναισθηματική Πείνα: Πώς θα την ξεπεράσεις

Άρθρο: Ο δρόμος προς την Αυτοπραγμάτωση

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now