Ο νόμος του Κάρμα και πώς δουλεύει

Κάρμα

Για κάθε δράση υπάρχει μία επίδραση. Αυτό είναι νόμος στο σύμπαν μας. Ισχύει για τα πάντα και για τους πάντες. Οτιδήποτε κάνεις ή σκέφτεσαι τώρα, θα εμφανίσει κάτι στο μέλλον. Κάποιες φορές άμεσα, άλλες φορές λίγο αργότερα. Με αυτό έχει να κάνει ο νόμος του Κάρμα.

Στα σανσκριτικά η λέξη κάρμα σημαίνει «η δράση που έχει ήδη γίνει». Συχνά παρομοιάζεται σαν ένας σπόρος που ήδη έχεις φυτέψει. Σαν παράδειγμα, αν έχεις φυτέψει «μηλιές» τότε μπροστά σου κάποια στιγμή θα βρεις «μήλα».

Ξεκινώντας να αναγνωρίζεις το τρόπο που καθημερινά χτίζεις το κάρμα σου και πώς το αποτέλεσμα του κάρμα που έχεις ήδη χτίσει εμφανίζεται τώρα στη ζωή σου, σε έναν μεγάλο βαθμό θα καταφέρεις να το ελέγχεις .

Το άρθρο αυτό το έγραψα με σκοπό να μοιραστώ μαζί σας κάποιες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε σε ένα πρώτο επίπεδο πώς δουλεύει ο νόμος του Κάρμα στην πραγματικότητα. Απογυμνωμένος από την μυθοπλασία που κάποιες φορές τον περιβάλλει και ίσως οδηγεί σε παρανoήσεις.

Η  κατανόηση του νόμου του Κάρμα και οι προτάσεις που θα διαβάσετε σχετικά με το πώς «καθαρίζεις» το παλιό κάρμα που σε συνοδεύει, θα σας βοηθήσει να ζείτε καλύτερα. Θα σας βοηθήσει να κάνετε «αλλαγή σελίδας» εκεί όπου μπορεί να το χρειάζεστε, μέσα από την κατανόηση ότι κάθε άνθρωπος μπορεί ελεύθερα να χαράξει την πορεία του αποδεσμευμένος από το παρελθόν του, τις μνήμες του ή τις συνήθειές του.

Τι είναι ο νόμος του Κάρμα

Το Κάρμα συνήθως είναι μία παρεξηγημένη έννοια. Πολύς κόσμος νομίζει ότι είναι η κακή του τύχη. Κάποιες φορές το ταυτίζει με την μοίρα πιστεύοντας ότι η μοίρα είναι κάτι το προγεγραμμένο, από μία άγνωστη δύναμη ίσως. Σίγουρα αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Το κάρμα είναι ένας νόμος συμπαντικός και όπως κάθε άλλος συμπαντικός νόμος, απλά μας δείχνει πώς λειτουργεί η ζωή. Όταν έχεις επίγνωση του πώς λειτουργεί κάτι, τότε μπορείς και να το αξιοποιήσεις.

Κάρμα λοιπόν, σημαίνει ότι έχουμε δημιουργήσει εμείς το σχέδιο για τη ζωή μας μέσα από τις σκέψεις μας, μέσα τις πράξεις μας και μέσα από τις συνήθειές μας. Σε έναν βαθμό «κουβαλούμε» Κάρμα από τους προγόνους μας. Ο κάθε ένας από εμάς έχει γαλουχηθεί σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, μέσα από ένα συγκεκριμένο σύστημα αξιών και συνηθειών. Επίσης φέρουμε κάποια χαρακτηριστικά στον γενετικό μας κώδικα.

Σχεδόν σε όλα τα παραπάνω μπορείς να επιλέξεις να χαράξεις νέα πορεία και να δημιουργήσεις καλύτερο Κάρμα. «Να φυτέψεις καλύτερους σπόρους» αν το επιθυμείς. Να επιλέξεις επίσης ποιες παραδόσεις αξίζει να τις συνεχίσεις ή να τις εξελίξεις και ποιες όχι. Αυτό μπορείς να το κάνεις σε έναν βαθμό ακόμα και για την φυσική σου κατάσταση. Αν καρμικά «κουβαλάς» μία όχι καλή φυσική κατάσταση διότι ίσως έχεις μία γενετική προδιάθεση ή απλά επειδή μεγάλωσες με συνήθειες που σου δημιούργησαν αυτή την φυσική κατάσταση, στις περισσότερες περιπτώσεις στο χέρι σου είναι να ξεκινήσεις να χαράζεις μία νέα και καλύτερη πορεία!

Η δουλειά που χρειάζεται να κάνεις προκειμένου να καθαρίζεις το παλιό «κακό Κάρμα» και να χτίσεις νέο καλό Κάρμα είναι να φέρνεις επίγνωση στο μηχανισμό «δράση – επίδραση». Να αναγνωρίζεις τι είδους σπόροι είναι ήδη φυτεμένοι στη ζωή σου. Επίσης, τι είδους σπόρους φυτεύεις καθημερινά. Να αναγνωρίσεις δηλαδή μέσα από ποιες προθέσεις, σκέψεις, επιλογές και κίνητρα δημιουργείς δράση/επίδραση. Η επίγνωση του πώς λειτουργεί η δράση/επίδραση στη ζωή σου είναι απαραίτητη για να απελευθερωθείς από το «κακό σου κάρμα»!

Όταν λοιπόν λέμε «αυτό είναι το κάρμα μου», στην πραγματικότητα σημαίνει «αυτό έχω δημιουργήσει μέχρι σήμερα». Ο νόμος του κάρμα σε καθιστά απόλυτα υπεύθυνο για τη μοίρα σου και την εμπειρία της ζωής του. Από εσένα εξαρτάται! Εσύ το δημιουργείς!

Κωνσταντίνος χαραντινιώτης coaching

Κάρμα και «προηγούμενη ζωή»

Μία ακόμα συνηθισμένη παρανόηση είναι ότι το κάρμα έχει να κάνει με αυτό που ήσουν στην προηγούμενη ζωή σου. Τι σημάνει όμως προηγούμενη ζωή;  Σημαίνει ότι είχες γεννηθεί με σάρκα και οστά ως κάποιος άλλος; Όχι…. Το παρελθόν σου είναι η προηγούμενή σου ζωή. Η χθεσινή ημέρα είναι η προηγούμενή σου ζωή. Η μέρα (ή τα χρόνια) που έζησες εχτές είναι το κάρμα που εισπράττεις σήμερα.

Αν λοιπόν διατηρείς συνήθειες και σκέψεις που σου φέρνουν οδύνη και ανεπιθύμητα αποτελέσματα, αυτά θα γίνουν το Κάρμα σου και θα τα βρίσκεις διαρκώς μπροστά σου . Έτσι διατηρείται ο κύκλος της οδύνης που μυθολογικά λέγεται Samskara. Είναι ένας κύκλος επαναγέννησης που προκύπτει απο τις παρελθοντικές πράξεις και εν-τυπώσεις. Όταν κάνεις ξανά και ξανά τα ιδιά, οδυνηρά για εσένα πράγματα «φυτεύεις τους ίδιους σπόρους» και «συλλέγεις τους ίδιους καρπούς». Στα αρχαία φιλοσοφικά κείμενα της Yoga και στη φιλοσοφίας του Βούδα η θεωρία της Samskara εξηγεί την επίδραση που έχουν οι αναμνήσεις στον πόνο, στην ευτυχία και στην ικανοποίηση που βιώνουμε στο παρόν, καθώς και πώς οι αναμνήσεις/καταγραφές και εν-τυπώσεις διαμορφώνουν το μέλλον μας.

Για να καθαρίσεις το παλιό σου Κάρμα χρειάζεται να κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου, κατά βάση με δύο τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι να δουλέψεις με πρόθεση να αλλάξεις τα μοτίβα συμπεριφοράς που δεν υπηρετούν την ευτυχία σου. Ο δεύτερος τρόπος είναι να δουλέψεις με πρόθεση να καλλιεργήσεις την μη προσκόλληση στο παρελθόν σου. Να απελευθερωθείς από το παρελθόν και από την μοιρολατρία.

Θες λοιπόν καλύτερο Κάρμα; Ξεκίνα να καλλιεργείς τη νοοτροπία πώς για ό,τι σου συμβαίνει σήμερα εσύ έχεις την ευθύνη. Όχι οι γονείς σου ή κάποιοι άλλοι άνθρωποι! Ούτε το σύμπαν, ούτε η μοίρα σου ευθύνονται! Ανάλαβε ΕΣΥ την ευθύνη. Γίνε ο δημιουργός της πορεία σου.

4 προτάσεις για να διορθώσεις το παλιό Κάρμα

Τώρα που κατανοείς πώς λειτουργεί ο Νόμος του Κάρμα και γιατί αξίζει να του δώσεις προσοχή, διάβασε 4 προτάσεις προς εφαρμογή, που θα βοηθήσουν να διορθώσεις το παλιό κάρμα και να θέσεις τις βάσεις για μία καλύτερη πραγματικότητα από εδώ και στο εξής.

Νούμερο 1: Αναγνώρισε πώς εμφανίζεται το Κάρμα σου καθημερινά

Σε ό,τι επιθυμητό ή μη επιθυμητό σου συμβαίνει αναγνώρισε πώς έχει δημιουργηθεί. Σαν παράδειγμα αν έχεις καλή διάθεση πώς συνέβη αυτό. Αν αισθάνεσαι κάποιο βάρος, πώς συνέβη αυτό. Ξεκίνα να παρατηρείς πώς εμφανίζεται το δίπολο δράση/επίδραση.

Νούμερο 2: Βάλε όρια στις τοξικές σκανδάλες

Κάνοντας το νούμερο 1 είναι πιθανό να διαπιστώσεις ότι κάποιες δράσεις/επιδράσεις έχουν τοξικό αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι σκέψεις που κάνεις, άνθρωποι που έρχεσαι σε επαφή ή πράγματα με τα οποία φέρνεις σε επαφή τον οργανισμό σου και το μυαλό σου. Κάνε μία λίστα με τους «τοξικούς σπόρους» που ενδεχομένως «φυτεύεις» και βάλε όρια ή αφαίρεσέ τους τελείως από τη ζωή σου.

Νούμερο 3: Επίλεξε με επίγνωση τους σπόρους και τους «καρπούς» σου

Με επίγνωση δηλαδή κάνε επιλογές που σε κάνουν να αισθανθείς πραγματικά καλά. Σαν παράδειγμα, δώσε καλή τροφή στο σώμα σου (σπόρος) και θα αισθανθείς πιο όμορφα οργανικά και πνευματικά (καρπός). Βοήθησε το σώμα σου να βρει το εύρος της κίνησής του, να ξεπιαστεί και να δυναμώσει (σπόρος) και θα εισπράξεις ευεξία, καλύτερη υγεία και βελτιωμένη διάθεση (καρπός). Κάνε επιλογές με γνώμονα τον παραβολισμό του σπόρου και του καρπού και έτσι θα αρχίσεις να χτίζεις καλύτερο κάρμα.

Νούμερο 4:  Συγχώρησε το παρελθόν σου

Το «κακό κάρμα», ο «κύκλος της οδύνης» θρέφεται από τον θυμό, την αυτολύπηση και τον αρνητισμό. Φαντάσου αυτά τα συναισθήματα σαν αγριόχορτα στον κήπο που θες να καλλιεργήσεις. Χρειάζεται να τα ξεριζώσεις για να πάρεις του καρπούς που θες να γευθείς. Αναγνώρισε αν κάποιος τέτοιος παράγοντας σε κάνει να «ξαναγεννιέσαι» μέσα στον ίδιο κύκλο οδύνης. Αν αυτό ισχύει για εσένα εστίασε στο πώς θα το λύσεις. Κάνε δουλειά με τον εαυτό σου και ζήτα βοήθεια αν αυτό χρειάζεσαι. Έχεις δικαίωμα να ζεις καλά και να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου. Τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από αυτό.

Στην πράξη

Εν κατακλείδι το  περιβόητο Κάρμα σου εξηγεί ακριβώς με ποιον τρόπο είσαι ο «συγγραφέας» του πεπρωμένου σου.

Κάρμα είναι η δράση σου αλλά και η θέληση που υπάρχει πίσω από αυτήν. Οι προθέσεις, οι σκέψεις, οι μνήμες και οι αντιλήψεις που έχεις, χτίζουν το Κάρμα σου. Εσύ όμως είσαι ο δημιουργός όλων αυτών. Από εσένα εξαρτάται να απελευθερωθείς από τις οδύνες. Σίγουρα μπορείς να αλλάξεις τα περισσότερα πράγματα που έχουν ουσία και είναι παράγοντες της ευτυχίας σου. Η καλλιέργεια αυτής της νοοτροπίας είναι η δύναμή σου.

Σύντομα θα μοιραστώ περισσότερα εργαλεία και γνώση γύρω από τον Νόμο του Κάρμα. Όσοι αποφασίσετε να τα αξιοποιήσετε θα σας βοηθήσουν να καταφέρετε σημαντικές θετικές αλλαγές στη ζωή σας. Στο πλαίσιο αυτό έχω ετοιμάσει και ένα σχετικό βίντεο, το οποίο πραγματικά είναι ένα μίνι σεμινάριο το οποίο θα μοιραστώ στο Youtube , κάντε εγγραφή στο κανάλι μου για να ειδοποιηθείτε όταν δημοσιευθεί.

Από την ιδέα του Κάρμα θα αντλήσουμε επίσης έμπνευση για την θεματολογία των τάξεων των επόμενων ημερών. Σας περιμένω!

 

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Ώρα για Απολογισμό! Ακολούθησε αυτά τα 5 βήματα
Πώς να βρεις τον Εαυτό σου
Πώς θα καλλιεργήσεις την Αυτογνωσία σου

Πόσο αφοσιωμένος είσαι στα θέλω σου;

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now