Ποιες “μάσκες” έχεις φορέσει τις τελευταίες 24 ώρες;
Είναι σίγουρο ότι έχεις φορέσει περισσότερες από μία “μάσκες”. Μπορεί κάτι να σε τάραξε και να φόρεσες την “μάσκα” της ψυχραιμίας, ώστε να διαχειριστείς καλύτερα την κατάσταση. Μπορεί να ήσουν κουρασμένος ή και προβληματισμένος, και μόλις μπήκες στο σπίτι σου και είδες τους δικούς σου ανθρώπους, να φόρεσες την μάσκα της καλής διάθεσης.
Όλοι οι άνθρωποι φοράμε “μάσκες”, που στην ουσία είναι οι επιλογές που κάνουμε για το πώς θα σταθούμε ως συμπεριφορά απέναντι στις διάφορες καταστάσεις. Οι “μάσκες” λοιπόν με την έννοια που τις εξετάζουμε εδώ, δεν είναι ούτε καλές, ούτε κακές. Είναι οι διαφορετικές μορφές που μπορούμε να πάρουμε.
Είναι απαραίτητο να μπορείς να διακρίνεις πότε η “μάσκα”/στάση που έχεις επιλέξει σε βοηθά, και πότε δεν σε βοηθά. Είναι απαραίτητο επίσης να είναι στον έλεγχό σου το πότε θα αφαιρέσεις την “μάσκα”, για να έρθεις σε σύνδεση με τον αυθεντικό σου εαυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να αρχίσεις να λειτουργείς έξω στον κόσμο με τρόπο που δεν εκφράζει αυτό που θες να είσαι. Το να «χάνεις» τον εαυτό σου πίσω από μία “μάσκα” είναι πρόβλημα
Διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα ωφεληθείς με τους εξής δύο τρόπους:
- Θα κατανοήσεις ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να κρύβεις τον αυθεντικό σου εαυτό πίσω από κάποια “μάσκα”.
- Θα ανακαλύψεις 3 διαφορετικούς τρόπους για να αφαιρείς την όποια “μάσκα”/συμπεριφορά/ρόλο φοράς, και να έρχεσαι σε επαφή με το ποιος πραγματικά είσαι.
Η καλή σύνδεση με το ποιος πραγματικά είσαι και ποιο είναι το διαθέσιμο δυναμικό σου, είναι η βάση για να μπορείς να επιλέγεις συμπεριφορές που υπηρετούν τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου.
Οι “μάσκες” – εμπόδια
Στην καθημερινότητα μας είναι απαραίτητο να φοράμε “μάσκες” και να υιοθετούμε ρόλους. Εμφανίζουμε διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας ανάλογα την περίσταση. Υπάρχουν όμως δύο περιπτώσεις όπου η “μάσκα” αντί για εργαλείο που θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλά κάποια κατάσταση, γίνεται βάρος και μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.
Η πρώτη περίπτωση είναι να έχεις φορέσει ένα προσωπείο που δεν ταιριάζει στα δικά σου μέτρα. Πρόκειται για εκείνες τις φορές που θέλεις να είσαι οργανωμένος όπως ο τάδε, να είσαι αθλητικός όπως ο δείνα, ή να περνάς καλά όπως μοιάζει η εικόνα σε εκείνο το προφίλ που ακολουθείς στο Instagram! Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχεις πρότυπα, και να αντλείς έμπνευση από άλλους ανθρώπους. Θα προκύψει όμως πρόβλημα εάν αυτό που θέλεις να πετύχεις, παραβλέψεις να το φέρεις στα δικά σου μέτρα και σταθμά.
Για να βελτιώσεις τη ζωή σου και να πετυχαίνεις τους στόχους σου, είναι σημαντικό να θυμάσαι να συνδέεσαι πρώτα με τον αυθεντικό σου εαυτό, και οι ενέργειές σου να βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με αυτό που είσαι. Ο αυθεντικός σου εαυτός είναι τα ταλέντα, οι γνώσεις, το σώμα, η ιστορία σου και ό,τι άλλο συνθέτει το μοναδικό αποτέλεσμα που είσαι ΕΣΥ. Είναι η βάση από την οποία χρειάζεται να ξεκινάς την προσωπική σου πορεία εξέλιξης.
Φρόντισε λοιπόν η “μάσκα” που φοράς να απεικονίζει πάντα το δικό σου πρόσωπο (σε όποια εκδοχή υπηρετεί τις ανάγκες σου) και όχι το πρόσωπο κάποιου άλλου.
Η δεύτερη περίπτωση κατά την οποία η “μάσκα” που φοράς γίνεται βάρος και εμπόδιο, είναι τις φορές που ίσως αποφεύγεις να αποκαλύψεις αυτό που υπάρχει από κάτω, διότι αντιμετωπίζεις κάποια πρόκληση ή μπλοκάρισμα. Τέτοιες καταστάσεις σε απομακρύνουν από τον αυθεντικό σου εαυτό, και σε όλους μας κάποιες φορές θα συμβεί.
Ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Μία πολύ περιεκτική και κατανοητή εξήγηση μας την δίνει η κοσμολογία της ταντρικής yoga. Να σημειώσω ότι η yoga είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από την πτυχή της σωματικής άσκησης που γνωρίζει η πλειοψηφία του κόσμου. Είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα που πραγματεύεται την φύση του ανθρώπου και της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Μας δίνει κατευθύνσεις για το πώς μπορεί κανείς μέσω προσωπικών πρακτικών να βρίσκει ισορροπία σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.
Η φιλοσοφία της yoga αντί για τον χαρακτηρισμό “μάσκες”, χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό πέπλα. Μας λέει λοιπόν ότι υπάρχουν τρία νοητικά πέπλα (malas) που μας εμποδίζουν να συνδεθούμε και να λειτουργήσουμε μέσα από τον αυθεντικό μας εαυτό. Αυτά είναι:
- Το anava mala. Είναι το «πέπλο» που σε εμποδίζει να δεις τις ικανότητές σου, τα ταλέντα σου και τις δυνατότητές σου. Μπορεί να σε κάνει να πιστέψεις ότι δεν είσαι αρκετός ή ότι δεν έχεις ό,τι χρειάζεται για να πετύχεις τους στόχους σου, και να στεναχωριέσαι γι΄αυτό.
- Το mayiya mala. Το «πέπλο» που μπορεί να σου προκαλέσει μία αίσθηση διαχωρισμού από άλλους ανθρώπους ή από τον εαυτό σου. Σε κάνει να σκέφτεσαι ότι «οι άλλοι έχουν και εγώ δεν έχω» και γι’ αυτό να αισθάνεσαι θυμό ή ζήλια.
- Το karma mala. Είναι το «πέπλο» που καλύπτει την ικανότητα να δράσεις, να αναλάβεις ευθύνη. Σε εμποδίζει βασικά να δεις τις επιλογές που έχειςνα πιστεύεις ότι δεν έχεις επιλογές. Πρόκειται για μία νοητική κατάσταση που προκαλεί αδράνεια και το αίσθημα της μη εκπλήρωσης.
Αξίζει να καθίσεις και να στοχαστείς μήπως βιώνεις συχνά κάποια από τις καταστάσεις που μόλις διάβασες. Στοχάσου μήπως φοράς κάποιο προσωπείο στην καθημερινότητά σου που αντί να σε βοηθά να ανταπεξέλθεις, σε εμποδίσει να συνδεθείς με την πραγματική δύναμη και αξία του εαυτού σου.
3 τρόποι για να αποκαλύψεις τον αυθεντικό σου εαυτό
Στη συνέχεια θα διαβάσεις 3 τρόπους για να αφαιρείς την “μάσκα” και να έρχεσαι σε σύνδεση με τον αυθεντικό σου εαυτό. Είναι μία πρακτική που προτείνω να την υιοθετήσεις στο πλαίσιο της αυτοφροντίδας σου. Είναι εύκολο. Χρειάζεται μόνο να εξασφαλίσεις 10 – 15 λεπτά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Σε αυτά τα 10 – 15 λεπτά πήγαινε μία σύντομη βόλτα και κάθισε στο αγαπημένο σου παγκάκι, ή κάθισε στην αγαπημένη σου γωνία στο σπίτι σου. Φρόντισε να είσαι μόνος/μόνη χωρίς άλλους ανθρώπους ή περισπασμούς όπως τηλεόραση, κινητό, μουσική κτλ. Σε αυτό τον χρόνο κάνε τα εξής:
- Παρατήρησε τον εαυτό σου από «απόσταση»
Παρατήρησε τι στάση κράτησες τις προηγούμενες ημέρες ή ώρες απέναντι στις διαφορετικές καταστάσεις που συνάντησες. Στοχάσου ποιες διαφορετικές “μάσκες” φόρεσες. Αναγνώρισε ποιες από αυτές σε βοήθησαν και ποιες δεν σε βοήθησαν. Εξέτασε ποιες από αυτές εκφράζουν τον αληθινό σου εαυτό (με τα προτερήματα και τις αδυναμίες του), και ποιες μπορεί να εκφράζουν κάτι ξένο. Η αυτοπαρατήρηση θα σου δώσει τη δυνατότητα να κάνεις παρέμβαση και να διορθώσεις την συμπεριφορά σου, εάν χρειάζεται.
- Εξέτασε τις υπαγορευμένες πεποιθήσεις σου
Όλοι μας “κουβαλάμε” κάποιες υπαγορευμένες πεποιθήσεις. Από την στιγμή που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας, δεχόμαστε επιρροές. Μέσα από τον τρόπο που μας επηρεάζει το περιβάλλον μας, και την απόδοση νοήματος που δίνουμε στις καταστάσεις χτίσουμε πεποιθήσεις, οι οποίες δεν είναι πάντα ακριβείς. Χρειάζονται επανεξέταση. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τις πεποιθήσεις που μας έχουν υπαγορευτεί σε νεαρότερες ηλικίες, τις στιγμές δηλαδή που δεν είχαμε αναπτύξει ισχυρά δικά μας κριτήρια. Ορισμένες από αυτές μπορεί να μας εμποδίζουν να είμαστε ο αυθεντικός μας εαυτός, και να αξιοποιήσουμε το δυναμικό μας. Οι υπαγορευμένες πεποιθήσεις έχουν αυτή την μορφή:
– τα κορίτσια κλαίνε εύκολα (όλα τα κορίτσια; Κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη;)
– τα αγόρια δεν κλαίνε (όλα τα αγόρια; Κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη;
– πρέπει να είσαι σοβαρός (πάντα; Σε κάθε περίσταση;)
Εξέτασε μήπως τις προηγούμενες ημέρες φόρεσες κάποια “μάσκα” φτιαγμένη από υπαγορευμένες πεποιθήσεις. Πώς αισθάνθηκες; Σε βοήθησε ή σε εμπόδισε; Αν σε εμπόδισε ποια άλλη καλύτερη επιλογή θα μπορούσες να κάνεις;
- Διερεύνησε την αυτόαμφισβήτηση
Φέρε επίγνωση ποιες συμπεριφορές που εκδηλώνεις, είναι στην πραγματικότητα προϊόντα αυτόαμφισβήτησης. Σαν παράδειγμα μπορεί να είχες επιθετική στάση απέναντι σε κάποιον, διότι κατά βάθος αισθάνθηκες να αμφισβητείται η αξία σου. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό που πραγματικά έχει συμβεί είναι ότι εσύ ο ίδιος αμφισβητείς την αξία σου. Διότι όταν βρίσκεσαι σε σύνδεση με το ποιος είσαι, ποιες είναι οι δυνατότητές σου και τι έχεις να προσφέρεις, η γνώμη των άλλων δεν μπορεί να σε ταράξει. Εξέτασε λοιπόν τι έχει συμβεί με σκοπό να αποκαλύψεις αυτό που υπάρχει κάτω από την “μάσκα”.
Όταν κάνεις την πρακτική σου προτείνω να έχεις μαζί σου ένα τετράδιο, για να σημειώνεις τις διαπιστώσεις και τις αποφάσεις σου
Στην πράξη
Θα σε ξαναρωτήσω: Ποιες “μάσκες» έχεις φορέσει τις τελευταίες 24 ώρες; Αξίζει να το διερευνήσεις διότι η αυθεντικότητά σου, είναι η δύναμή σου.
Η καθημερινότητά σου θα βελτιωθεί σημαντικά όταν γίνεις πιο παρατηρητικός:
– στο ποια “μάσκα” φοράς
– και μήπως φοράς κάποια “μάσκα” για περισσότερο χρόνο απ’ όσο χρειάζεται.
Εύχομαι να επιλέξεις να αφαιρέσεις τις μάσκες που δεν σε υπηρετούν.
______________________
Aν αυτό το άρθρο σε βοήθησε φαντάσου πόσο θα σε βοηθήσει να κάνουμε πιο στοχευμένη δουλειά μαζί! Σε προσκαλώ να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που θα σου δίνουν εργαλεία για να ζεις καλύτερα και να πετυχαίνεις θετικές αλλαγές.
Δες εδώ τι θα σου προσφέρει: