Ολοκληρώνοντας το θέμα του μήνα για την αγάπη, θα σας μιλήσω για μία συνήθεια που είναι πολύ χρήσιμο να την αλλάξουμε, αν θέλουμε να βιώνουμε την αγάπη. Αναφέρομαι στην «συνήθεια» του παραπονιέμαι διαρκώς, της λεγόμενης γκρίνιας.
Παρόλο που μπορεί να φαίνεται σχετικά ακίνδυνη και να την χρησιμοποιεί κάποιος ως μέσο για να επικοινωνήσει ό,τι είναι αυτό που τον ενοχλεί, η γκρίνια στην πραγματικότητα προκαλεί φθορά. Αργά και σταθερά φθείρει τις σχέσεις, τις σκέψεις, το σώμα και την ψυχολογία μας. Περιορίζει την οπτική μας σε ό,τι δεν μας αρέσει, εμποδίζοντάς μας να δούμε το καλό που υπάρχει γύρω μας.
Μπορώ να πω πως τελικά είναι ο αντίθετος δρόμος από την αγάπη. Γιατί όταν γκρινιάζεις, παύεις να λειτουργείς με τους τρεις βασικούς τρόπους που λειτουργείς όταν εκφράζεις την αγάπη σου προς κάποιον ή κάτι. Την συμπεριληπτικότητα, την ακεραιότητα και την ευρυχωρία.
Η «τοξίνη» της γκρίνιας
Εσείς πόσο συχνά γκρινιάζετε; Προσπαθήστε να θυμηθείτε αν γκρινιάξατε για κάτι σήμερα ή εχθές. Συμβαίνει κάποιες φορές να το κάνουμε ασυναίσθητα. Γκρινιάζουμε επειδή είχε κίνηση, επειδή έχουμε πολλή δουλειά ή επειδή κάτι μας δυσαρέστησε. Ή επειδή απλά είσαι κουρασμένος… Καθημερινά… (Θέλει προσοχή αυτό!)
Η γκρίνια είναι ένας τρόπος που χρησιμοποιούμε για να εκφραστούμε και να εκτονωθούμε από ένα αρνητικό συναίσθημα. «Θα γκρινιάξει και θα του περάσει», λέμε.
Αν όμως παρατηρήσουμε τους ανθρώπους που γκρινιάζουν συχνά, βλέπουμε πως με την γκρίνια όχι μόνο δεν περνάει η δυσφορία, αλλά επιπλέον επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα της ζωής τους με τους εξής τρόπους:
–Ο εγκέφαλος τους εκπαιδεύεται να αντιδρά αρνητικά και να βλέπει παντού δυσκολίες και λάθη.
– Επειδή εστιάζουν συνεχώς στο αρνητικό ή το ανεπιθύμητο προκαλούν στρες στον εαυτό τους
-Λόγω του στρες επηρεάζεται η χημεία του εγκεφάλου. Σαν παράδειγμα προκαλείται έκκριση της νορεπινεφρίνης, m’iaw ορμόνης, που συμβάλλει στο αίσθημα πανικού και αυξάνει την πίεση και τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Το στρες επιπλέον ρίχνει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και προκαλεί πόνους στο σώμα. Αυτά είναι κάποια συμπτώματα που συχνά ταλαιπωρούν τους γκρινιάρηδες ανθρώπους.
– Μέσα από την γκρίνια το άτομο ξεσπά, χωρίς να δίνει ουσιαστική λύση στα προβλήματά του. Γι’ αυτό συνήθως γκρινιάζουμε για τα ίδια πράγματα, υπεραναλύωντάς τα.
– Τελικά ο γκρινιάρης άνθρωπος γίνεται κουραστικός και μονότονος στους γύρω του, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά και οι σχέσεις του,
Επομένως η γκρίνια δεν είναι μία «αθώα», επιφανειακή συνήθεια. Σίγουρα δεν είναι κάτι που μας βοηθά. Γι’ αυτό σας προτείνω να δώσετε προσοχή πότε και πόσο γκρινιάζετε. Υπάρχουν καλύτεροι και πιο υγιείς τρόποι για να εκφράσετε τα συναισθήματά σας.
Η γκρίνια είναι επί της ουσίας μία τοξίνη. Όσο δεν κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να καθαρίσουμε, τόσο πιο εμφανείς γίνονται οι φθορές που προκαλεί στην ζωή μας.
Πώς θα δώσεις τέλος στην γκρίνια
Θα σας πω δύο τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δουλέψετε, ώστε να βάλετε τέλος στην γκρίνια.
Α) Ο πρώτος είναι να εξασκηθείς στο να μην λες τίποτα. Για τα περισσότερα πράγματα που γκρινιάζουμε, το να πούμε το οτιδήποτε δεν βοηθά πραγματικά. Σαν παράδειγμα όταν βρίσκεσαι κολλημένος στην κίνηση, η γκρίνια δεν σε βοηθά να πας γρηγορότερα. Μία πολύ χρήσιμη πρακτική λοιπόν, είναι να αποφασίσεις πως αν αυτό που θα πεις δεν σε βοηθά να λύσεις με κάποιον τρόπο στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, να μην το πεις καθόλου. Μπορείτε για τις επόμενες ημέρες αυτή να είναι η άσκηση mindfulness που θα κάνετε. Πέρα από το ότι θα σας ελαφρύνει από το «φορτίο» της γκρίνιας, θα αυξήσει την επίγνωσή σας για να βελτιώσετε γενικότερα τον τρόπο που σκέφτεστε και εκφράζεστε.
Β) Ο δεύτερος τρόπος είναι να ραφινάρετε αυτό που θέλετε αν εκφράσετε. Το ίδιο πράγμα που μπορούμε να το πούμε με γκρίνια, μπορούμε να το πούμε και χωρίς γκρίνια. Σαν παράδειγμα:
Αντί για «αμάν πια δεν μαζεύεις τα πράγματά σου», πες «μάζεψε σε παρακαλώ τα πράγματά σου». Ακόμα κι αν το έχεις ζητήσει κι άλλες φορές, θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα αν εκφράσεις ξεκάθαρα το αίτημά σου αντί να γκρινιάξεις. Ειδικά στις περιπτώσεις που θες να περάσεις ένα μήνυμα σε κάποιον άλλο, θα καταφέρεις να το κάνεις με μεγαλύτερη επιτυχία, όσο περισσότερο περιοριστείς στο να πεις μόνο αυτό που θες. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που χρειάζεται να κάνεις μία παρατήρηση, μείνε συγκεντρωμένος στον σκοπό σου. Στην συμπεριφορά που θες να διορθώσει ο άλλος δηλαδή. Η γκρίνια θα σε παρασύρει στο δικό σου «δράμα» και σε συναισθηματική φόρτιση. Θα πάρεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα λειτουργώντας με ακεραιότητα. Δοκιμάστε το από σήμερα. Πιάνει!
Δώσε επίσης προσοχή στον τρόπο που απαντάς, σε ερωτήσεις όπως «πώς είσαι», ή «πώς ήταν η ημέρα σου;» . Υπάρχουν άνθρωποι που πάντα η απάντησή τους είναι κάπως έτσι:
«Πώς να είμαι καλά με την κατάσταση…» ή «Ε, πώς να είμαι, αφού έχω την μέση μου…». Γνωρίζεις εκ των προτέρων πως οποτεδήποτε και να τους ρωτήσεις, η απάντηση που θα πάρεις θα είναι αυτή. Σε αυτούς τους ανθρώπους η αρνητικότητα και η γκρίνια είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στον νου τους. Η ταυτότητά τους έχει γίνει «η μέση που πονάει». Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αυτό είναι και το μόνο θέμα συζήτησης που τους ενδιαφέρει, και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η συζήτηση θα καταλήξει πάντα εκεί.
Το ραφινάρισμα εδώ, στην περίπτωση που και εσείς ίσως κάνετε το παραπάνω, είναι να ξεκινήσετε πρώτα από το καλό που σας συμβαίνει. Φυσικά και θα μιλήσετε για αυτό που σας απασχολεί, δεν χρειάζεται όμως ούτε να είναι το πρώτο, ούτε να είναι το μόνο πράγμα που θα πείτε. Ραφινάρετε επίσης το πώς θα μιλήσετε για το πρόβλημα. Μπορείς να μιλήσεις για κάτι αρνητικό, αφαιρώντας από μέσα του τον αρνητισμό. Τότε η συζήτηση θα είναι περισσότερο χρήσιμη και ανακουφιστική. Θα σας βοηθήσει να εκτονωθείτε πραγματικά.
Στην πράξη
Σας ενθαρρύνω να επιλέξουμε πιο χρήσιμους τρόπους έκφρασης από την γκρίνια. Είναι αλήθεια, πως θα μπορούσε να βρει κανείς διάφορους λόγους για να γκρινιάζει αυτή την χρονιά. Γιατί όμως να γεμίζουμε με τοξίνη την ζωή μας, την στιγμή που μπορούμε να κάνουμε άλλες επιλογές που μπορούν να μας ευφράνουν σε σώμα και πνεύμα;
Αυτές τις ημέρες λοιπόν, ας εστιάσουμε σε όλα όσα μας κάνουν να αισθανόμαστε αγάπη και ας λειτουργήσουμε με γνώμονα την αγάπη σε ό,τι κάνουμε. Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας με αυτό τον τρόπο να κάνει κάθαρση. Να απελευθερωθεί από βάρη, τοξικά συναισθήματα και συμπεριφορές όπως η γκρίνια.
Διαβάστε επίσης:
Επόμενα Events
Online τάξεις yoga
«Γράψε» καινούργιο τέλος. «Γράψε» καλύτερο τέλος
Με την αγάπη όλα είναι δυνατά
Επαναφορά