Θυμήσου τον εαυτό σου τις στιγμές που αποφεύγεις να κάνεις κάτι. Αυτό το κάτι, ούτε μπορείς να το ξεχάσεις, ούτε σου περνά αργότερα η επιθυμία να το κάνεις ή να το έχεις. Από καιρό σε καιρό σε απασχολεί και το σκέφτεσαι. Είναι ένας στόχος που έχεις, μικρός ή μεγάλος, για τον οποίο ακόμα κάτι σε εμποδίζει να αναλάβεις δράση. Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε;
Συνήθως ο ανασταλτικός παράγοντας είναι κάποιος φόβος. Σαν παράδειγμα, ο φόβος ότι “δεν θα έχεις χρόνο”, ή ότι “δεν θα τα καταφέρεις” ή ότι μπορεί “να μην αξίζει τελικά η προσπάθεια”.
Ο φόβος είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που μπορεί να περιορίζουν κάποιον άνθρωπο. Μπορεί να τον εμποδίζει να λειτουργήσει σωστά και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τον εαυτό του. Ο φόβος είναι μία κατάσταση που αποσυντονίζει. Μπορεί να είναι η αιτία που αντί να εστιάζεις στον σκοπό σου, προβάλλεις δικαιολογίες που σε απομακρύνουν από τον σκοπό σου. Κατά μία έννοια ο φόβος μοιάζει με “σκοτάδι”. Μέσα στο “σκοτάδι” σαφώς έχεις περιορισμένη οπτική, αλλά και περιορισμένη δυνατότητα για δράση
Ένα ισχυρό αντίδοτο στον φόβο, είναι το αίσθημα της σιγουριάς. Όταν είσαι ξεκάθαρα σίγουρος ότι υπάρχει τρόπος για να πετύχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς, τότε ο φόβος αναστέλλεται και αποδυναμώνεται. Ένας τρόπος για να χτίσεις σιγουριά, και έτσι να περάσεις από το «σκοτάδι» στο «φως», είναι μέσα από την εκλογίκευση των δεδομένων που συνθέτουν μία κατάσταση.
Η πρόταση που μοιράζομαι σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσει ιδέες για το πώς να εκλογικεύετε τον φόβο, και να χτίζετε την σιγουριά που είναι απαραίτητη για να πετυχαίνετε τους στόχους σας και πράγματα που επιθυμείτε.
Γνωριμία με τον φόβο
Υπάρχουν δύο βασικά είδη φόβου, που κοινά αναγνωρίζουμε εμείς οι άνθρωποι ότι μπορεί να μας κάνουν απόφύγουμε να κινηθούμε και να διεκδικήσουμε κάποιο στόχο. Αυτά είναι:
- Ο φόβος της αβεβαιότητας
Οι καταστάσεις που μας είναι αβέβαιες, άγνωστες ή αόριστες μπορεί να μας προκαλέσουν φόβο και σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικό. Όπως ένα μικρό παιδί φοβάται «κάτι που κρύβεται μέσα στην ντουλάπα», έτσι και οι ενήλικες σε αρκετές περιπτώσεις φοβούνται κάτι πέρα από το αναμενόμενο «που κρύβεται», και μπορεί να το συναντήσουν στην πορεία τους.
Είναι γνωστό ότι σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας μας έχουμε ανάγκη για έλεγχο. Ο φόβος της αβεβαιότητας στηρίζεται στην ανάγκη μας για έλεγχο. Η αλήθεια όμως είναι, ότι τo πιο βέβαιο πράγμα στη ζωή είναι… η αβεβαιότητα! Για λίγα πράγματα μπορείς πραγματικά να είσαι σίγουρος. Είναι επομένως αβάσιμο να έχεις την προσδοκία να μπορείς να ελέγξεις τα πάντα, καθώς επίσης είναι ανώφελο το να προσπαθείς να αισθανθείς σιγουριά μέσω του απόλυτου ελέγχου.
Η αποδοχή ότι σε κάθε κατάσταση υπάρχουν παράγοντες που μπορείς να ελέγξεις και συγχρόνως παράγοντες που δεν μπορείς να ελέγξεις, είναι ο τρόπος για να εξουδετερώσεις τον φόβο της αβεβαιότητας. Είναι απελευθερωτική η στιγμή που θα αποδεχθείς την αβεβαιότητα, διότι θα μπορέσεις πολύ πιο αποτελεσματικά να καλλιεργήσεις μηχανισμούς διαχείρισης προκλήσεων. Τότε είναι που θα καταφέρεις να αισθανθείς πραγματικά σίγουρος για τον εαυτό σου και για τις ικανότητές σου.
- Ο φόβος της αποτυχίας
Το δεύτερο είδος φόβου είναι ο φόβος της αποτυχίας. Είναι παράγοντας που μπορεί να σε οδηγήσει σε αδράνεια, και έτσι να σου στερήσει την επίτευξη κάποιου στόχου. Ο φόβος της αποτυίας μπορεί να σου αποκρύψει τις δυνατότητες που έχεις. Κάποιες φορές μπορεί να αναβάλλουμε την ανάληψη δράσης, και να προβάλλουμε διάφορες δικαιολογίες (δεν έχω χρόνο, δεν με αφήνουν κτλ), ενώ στην πραγματικότητα το κάνουμε για να αποφύγουμε μία ενδεχόμενη αποτυχία.
Αν κάποιος φοβάται την αποτυχία είναι διότι ενδεχομένως έχει μάθει να την βλέπει από λάθος οπτική. Εχθρός της επιτυχίας δεν είναι η αποτυχία, αλλά ο φόβος για αποτυχία! Διότι ο μόνος πραγματικά τρόπος για να πετύχεις τους στόχους σου, είναι μετά από κάθε αποτυχημένη προσπάθεια να «πατάς» πάνω στο μάθημα της αποτυχίας, και να συνεχίζεις σοφότερος και πιο έμπειρος. Αν εκλογικεύσεις λοιπόν την αποτυχία, θα κατανοήσεις ότι είναι μέρος της διαδικασίας που οδηγεί σε επιτυχία.
Από τον φόβο στη σιγουριά σε 5 βήματα
Το πέρασμα από τον φόβο στην σιγουριά είναι αυτό που σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να κάνεις, προκειμένου να πετύχεις την βελτίωση κάποιας κατάσταση. Μπορεί αυτή η κατάσταση να έχει να κάνει με την υγεία σου, με την σχέση σου με έναν άλλο άνθρωπο, με κάποια επαγγελματική απόφαση ή με τις συνθήκες τις καθημερινότητάς σου.
Σε ενθαρρύνω να σκεφτείς αν υπάρχει κάτι που τώρα επιθυμείς να πετύχεις, αλλά κάποιος φόβος σε εμποδίζει να αναλάβεις δράση. Στη συνέχεια διάβασε τα 5 βήματα που προτείνω ως πρακτική, για να εξουδετερώσεις τον φόβο και να χτίσεις σιγουριά.
Βήμα πρώτο: Αναγνώρισε τον φόβο σου
Κάθισε παρέα με τον φόβο σου, με την διάθεση να τον κατανοήσεις και να συμφιλιωθείς μαζί του. Η εξουδετέρωση ενός φόβου ως διαδικασία, μοιάζει με την επίλυση ενός γρίφου.
Πάρε χαρτί και στυλό και στοχάσου τα παρακάτω:
– Τι φοβάσαι, συγκεκριμένα;
– Με ποιες μνήμες/στερεότυπα συνδέεται ο φόβος αυτός;
– Ποια ιστορία λες στον εαυτό σου και με αυτό τον τρόπο συντηρείς τον φόβο;
– Υπάρχει περίπτωση υπερβάλλεις;
– Ποια άλλη ιστορία/εκδοχή υπάρχει, και με ποιους τρόπους θα σε βοηθήσει να σκέφτεσαι αυτή την εκδοχή;
– Τι θα σε κάνει πιο χαρούμενο; Να αναλάβεις δράση (ακόμα κι αν υπάρξουν προκλήσεις) ή να μην αναλάβεις δράση λόγω του φόβου;
Βήμα δεύτερο: Φίλτραρε τις δικαιολογίες
Ο φόβος, όπως ανέφερα και προηγουμένως, μας κάνει να προβάλλουμε δικαιολογίες όπως: “είμαι κουρασμένος”, “δεν είναι τόσο σημαντικό”, “αυτά δεν είναι για εμένα” κτλ. Είναι ευκολότερο να ρίξουμε το φταίξιμο για την αδράνειά μας στην “’έλλειψη χρόνου”, αντί να παραδεχθούμε ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε υπεύθυνοι που δεν αναλαμβάνουμε συγκεκριμένη δράση. Σε σχέση λοιπόν με τον φόβο που θες να αποδυναμώσεις, εξέτασε ποια από αυτά που λες είναι δικαιολογία. Για κάθε δικαιολογία στοχάσου και γράψε μία λύση.
Βήμα τρίτο: Οπτικοποίησε τον στόχο σου
Ο φόβος σε κάνει να εστιάζεις σχεδόν αποκλειστικά σε αυτόν. Για να βοηθήσεις το μυαλό σου να αλλάξει σημείο εστίασης, οπτικοποίησε τον στόχο σου. Φτιάξε ένα σχεδιάγραμμα (vision board), με τα βήματα του στόχου σου, τα υλικά που χρειάζεται, το χρονοδιάγραμμα, και φυσικά τα οφέλη που θα αποκομίσεις. Κάθε ιδέα, σχέδιο ή στρατηγική που κάνεις σε σχέση με έναν στόχο, γράφε την στο χαρτί. Έτσι θα μπορείς κυριολεκτικά να βλέπεις τον στόχο μπροστά σου και να εστιάζεις σε αυτόν.
Βήμα τέταρτο: Εστίασε σε «ιστορίες επιτυχίας»
Ο φόβος “μιλάει” στο μυαλό σου για όλα όσα δεν μπορείς να καταφέρεις. Παρουσίασε λοιπόν στο μυαλό σου την εκδοχή που “μιλάει” για όλα όσα είναι εφικτά. Το καλύτερο επιχείρημα για να βοηθήσεις το μυαλό να ακολουθήσει μία πιο ωφέλιμη κατεύθυνση, είναι να του παρουσιάσεις πραγματικές ιστορίες επιτυχίας. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι, που ήδη έχουν πετύχει αυτό που εσύ επιθυμείς να πετύχεις. Διάβασέ τους. Παρακολούθησέ τους. Επιδίωξε να βρεις τέτοιους ανθρώπους και να συζητάς μαζί τους.
Περιόρισε την επαφή με ανθρώπους που σε αποθαρρύνουν και τροφοδοτούν τους φόβους σου. Εμπνεύσου από ανθρώπους που η επαφή μαζί τους και η ιδεολογία τους, θα ενισχύσουν την σιγουριά σου και την αυτοπεποίθησή σου.
Βήμα 5ο: Καλλιέργησε την κατάλληλη νοοτροπία
Φαντάσου την νοοτροπία που έχεις σαν να είναι ο “χάρτης” με βάση τον οποίο πορεύεσαι στη ζωή. Αν δεν σου αρέσουν τα μέρη που συνήθως καταλήγεις, ακολούθησε διαφορετική διαδρομή στον χάρτη, και έτσι θα βρεθείς σε καλύτερα μέρη! Δες το βίντεο που έχω δημοσιεύσει εδώ. Θα σε βοηθήσει να καλλιεργήσεις μία νοοτροπία που θα σε βοηθά να πετυχαίνεις θετικές αλλαγές με μακροπρόθεσμη διάρκεια.
Στην πράξη
Αξίζεις να ζεις την ζωή σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αξίζεις να αισθάνεσαι πληρότητα, πετυχαίνοντας στόχους που σε κάνουν χαρούμενο.
Αν συμφωνείς με την παραπάνω δήλωση, οφείλεις στον εαυτό σου να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να ξεπερνάς τους φόβους που σε εμποδίζουν να αναλάβεις δράση.
Εύχομαι το άρθρο αυτό να σου δώσει έμπνευση και ώθηση για να προσφέρεις στον εαυτό σου αυτό που πραγματικά αξίζεις. Να θυμάσαι πάντα ο φοβος είναι κάτι φυσιολογικό για τον άνθρωπο. Το να φοβάσαι όμως να λειτουργήσεις, δεν έιναι λογικό. Ο φόβος μπορεί να γίνει το έδαφος για επιτυχία, εξέλιξη, και αυτοπεποίθηση. Δες τον φόβο ως ευκαιρία και άδραξε την ευκαιρία!
________________________________________________
Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events
Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου; Τρόποι για να αναλάβεις δράση:
- Κάνε αποτοξίνωση και νιώσε υπέροχα σε σώμα και νου
- Σκέψου Αποτελεσματικά – Online Course: Γίνε ο coach του εαυτού σου και ξεχώρισε!
- Έχεις στρες; Ανακάλυψε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποφόρτισης από το στρες στην Ελλάδα.
- Πέτυχε τους στόχους σου κάνοντας ατομικές συνεδρίες
Διαβάστε επίσης
Βίντεο: Δες πώς θα ξεπεράσεις 2 εμπόδια για να βελτιώσεις τη ζωή σου
Podcast: 7 ερωτήσεις για να πιστέψεις στις δυνάμεις σου
Podcast: Η απόρριψη είναι ευκαιρία! Άκου γιατί…