«Γνωμικό», «Αφορισμός», «Ρητό», «Απόφθεγμα», «Ρήση». Λέξεις συνώνυμες που τις χρησιμοποιούμε, για να περιγράψουμε φράσεις που έχουν αποκτήσει διαχρονική αξία.
Είναι διαχρονικές γιατί μιλούν για εμπειρίες, προβληματισμούς και αλήθειες πανανθρώπινες. Έχουν αξία γιατί κάνουν νόημα σε διαφορετικούς ανθρώπους, σε διαφορετικές εποχές, ανά την υφήλιο.
Η ανάγνωση γνωμικών είναι σε αρκετές περιπτώσεις, η “τονωτική ένεση” που αναζωπυρώνει τον ενθουσιασμό, την αποφασιστικότητα, και κυρίως, την έμπνευσή μας.
Βρίσκω πολύ χρήσιμο, να ανατρέχει κανείς σε αυτά τα αποστάγματα σοφίας. Είναι κάτι που προσωπικά συνηθίζω να κάνω στην ζωή μου. Γιατί ακόμα κι αν έχω ακούσει κάτι στο παρελθόν, ανακαλύπτω νέο νόημα και χρησιμότητα όταν το «επισκέπτομαι» ξανά, υπό διαφορετικές συνθήκες.
Στο άρθρο αυτό, θα διαβάσετε 6 αποφθέγματα του Στωικού φιλοσόφου Επίκτητου (50 μ.Χ.-120 μ.Χ). Η Στωική φιλοσοφία είναι πραγματικά μία τέχνη για καλό βίο με εξαιρετικές προτάσεις προς εφαρμογή και πρακτική. Μπορεί να πλάσει αξιόλογους χαρακτήρες και να καλλιεργήσει το ανθρώπινο πνεύμα.
Τα κύρια σημεία που εστιάζει ο Επίκτητος στην φιλοσοφία του είναι η ακεραιότητα, η αυτοδιαχείριση και η προσωπική ελευθερία.
Τα 6 αποφθέγματα που έχω επιλέξει για εσάς είναι από το σύγγραμμά του «Εγχειρίδιον».
- «Οι άνθρωποι ταράζονται όχι απ’ αυτά που συμβαίνουν, αλλά από την άποψή τους γι’ αυτά που συμβαίνουν».
Θυμηθείτε εκείνη την φορά που κάποιος σας είπε κάτι που σας θύμωσε ή σας στεναχώρησε. Πότε ταραχθήκατε περισσότερο; Όταν συνέβη ή αργότερα όσο το σκεφτόσασταν και το αναλύατε;
- «Αν θέλεις να σε επαινούν, μάθε πρώτα να λες καλά λόγια, και αφού μάθεις να λες καλά λόγια, να κάνεις καλές πράξεις, και τότε θα ακούς καλά λόγια για εσένα».
Δούλεψε πρώτα με την αυτοβελτίωσή σου. Επικεντρώσου στις δικές σου σκέψεις, πράξεις και συμπεριφορά. Ο τρόπος για να χτίζεις καλές σχέσεις, να κερδίζεις την αναγνώριση των οικείων σου και να είσαι ένας άνθρωπος που οι άλλοι επιζητούν την παρουσία τους, είναι να καλλιεργείς και να βελτιώνεις τον εαυτό σου.
- «Πρώτα πες στον εαυτό σου ποιος θέλεις να είσαι. Μετά να ενεργείς σύμφωνα μ’ αυτό».
Ποιος θες να είσαι; Τι σε εκφράζει; Η απάντηση σε αυτά τα σημαντικά ερωτήματα θα σε βοηθήσει να έχεις καλά κριτήρια, για να κάνεις εκείνες τις επιλογές στη ζωή σου, που είναι οι σωστές για εσένα. Όταν ξέρεις ποιος θες να είσαι και μετά ενεργείς σύμφωνα γι΄ αυτό μπορείς να ζεις μία όμορφη ζωή γεμάτη με νόημα.
- «Μπορείς να είσαι ανίκητος αν δεν κατεβαίνεις σε κανένα αγώνα που δεν θα μπορούσες να νικήσεις».
Με άλλα λόγια, εχθρός της επιτυχίας δεν είναι η αποτυχία, αλλά ο φόβος μήπως αποτύχεις. Αυτός ο φόβος μπορεί να σε κρατάει στάσιμο. Η αποτυχία είναι μάθημα. Είναι προπόνηση και ευκαιρία για περαιτέρω εξέλιξη. Πάνω απ΄όλα, η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας που φέρνει την επιτυχία.
- «Είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο να μάθει αυτά που νομίζει ότι ήδη ξέρει».
Να είσαι ανοιχτός, δεκτικός και ευρύχωρος. Όσο καλά και να γνωρίζεις κάτι πάντα υπάρχει περιθώριο για εξέλιξη.
- «Όρισε στον εαυτό σου έναν χαρακτήρα και έναν τρόπο ζωής που θα τον κρατάς είτε είσαι μόνος είτε με άλλους».
Εσάς ποιο από τα 6 γνωμικά σας εμπνέει περισσότερο σήμερα; Όποιο κι αν είναι αυτό, σας προτείνω να το κάνετε πρακτική . Ο σκοπός της φιλοσοφίας άλλωστε είναι να την εφαρμόζουμε, για να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη.
Αν θέλετε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου να κάνετε κάτι διαφορετικό, διασκεδαστικό, που θα σας αναζωογονήσει και θα σας φτιάξει την διάθεση δείτε τι σας προτείνω εδώ!
Δείτε επίσης: