Οι 10 τρόποι που θα σε ωφελήσει η διατροφική αποτοξίνωση

αποτοξίνωση

Είναι πολύ καλό να κάνουμε αποτοξίνωση, επειδή βοηθά την υγεία μας. Ναι… αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Πώς προκύπτει στην πράξη η ευεξία που βιώνεις μετά από μία – δύο εβδομάδες αποτοξίνωσης; Γιατί αισθάνεσαι τις σωματικές σου λειτουργίες στα καλύτερά τους;

Σε αυτό το άρθρο έχω συγκεντρώσει τους 10 βασικούς πιο τρόπους με τους οποίους η εποχική αποτοξίνωση θα σε ωφελήσει. Διάβασέ τους και θα καταλάβεις ακριβώς γιατί αξίζει να την εντάξεις, απαραίτητα 2 φορές τον χρόνο (φθινόπωρο και άνοιξη) στο πρόγραμμά σου.

  1. Ξεκουράζει τα όργανά σου

Το σώμα σου αποβάλλει τοξίνες συνεχώς. Το συκώτι και τα νεφρά σου είναι τα «φυσικά φίλτρα» του οργανισμού σου, που σε κρατάνε καθαρό και υγιή. Η πρακτική της διατροφικής αποτοξίνωσης βοηθά κυρίως αυτά τα όργανα να ξεκουραστούν και να καθαρίσουν και αυτά.

  1. Εξισορροπεί το μικροβίωμα του οργανισμού σου

Μικροβίωμα είναι τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί όπως βακτήρια που «συγκατοικούν» στον οργανισμό μας ξεπερνώντας κατά 5-10 φορές τον αριθμό των κυττάρων μας! Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί κατοικούν στο έντερο και το δέρμα. Επηρεάζουν την κατάσταση της υγεία μας, την πέψη, το βάρος, ακόμα και τη διάθεσή μας. Η αποτοξίνωση βοηθά να έρθει ισορροπία μεταξύ των ωφέλιμων και των μη ωφέλιμων .

  1. Θα αισθανθείς υπέροχα μέσα στο σώμα σου

Κατά τη διάρκεια της διατροφικής αποτοξίνωσης θα καταναλώνεις εποχικά λαχανικά, πολύ νερό, φυτικές ίνες και υγιή λίπη. Ταυτόχρονα θα έχεις αποκλείσει από τη διατροφή σου τη ζάχαρη, τα άλευρα, τη γλουτένη, τη λακτόζη τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ. Η διατροφή αυτή θα σε βοηθήσει να ξεφουσκώσεις και θα αισθανθείς ανάλαφρα. Θα αισθάνεσαι το σώμα σου πιο λειτουργικό και αεικίνητο.

  1. Μειώνει τις φλεγμονές

Η φλεγμονή είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθισμό, τραυματισμό ή λοίμωξη. Είναι ένα από τα μέσα που επιστρατεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τους ανεπιθύμιτους εισβολείς.  Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν περάσει «ο κίνδυνος», ο μηχανισμός αυτός απενεργοποιείται και η φλεγμονή σταματά.

Υπάρχουν όμως παράγοντες που διατηρούν την ύπαρξη φλεγμονής ακόμα κι όταν η “δουλειά” της έχει τελειώσει. Αυτό είναι πρόβλημα για την υγεία μας. Όταν η φλεγμονή επιμένει ή δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, βλάπτει το σώμα και προκαλεί ασθένειες. Σε έναν υγιή οργανισμό, ο νούμερο 1 παράγοντας που προκαλεί φλεγμoνή είναι η κακή διατροφή (πολλή γλουτένη, ζάχαρη, επεξεργασμένα τρόφιμα κτλ).

Η διατροφική αποτοξίνωση είναι ένα καλός τρόπος για να μειώνεις τις φλεγμονές .

  1. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σου

Υπάρχουν τροφές που προκαλούν στρες στον οργανισμό. Μία από τις επιπτώσεις του στρες είναι ότι εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Μία ορθή αποτοξινωτική διατροφή είναι βαθιά θρεπτική, εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, και συμβάλει στην αποφόρτιση από το στρες. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα δυναμώνει. Γι΄αυτό τον λόγο η εποχική αποτοξίνωση αποτελεί και πρόληψη για τα κρυολογήματα, ενώ μπορεί ακόμα και να μειώσει αισθητά τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας.

αποτοξίνωση

  1. Κάνει πιο υγιή το δέρμα και τα μαλλιά σου

Η διατροφή σου αντικατοπτρίζεται στο δέρμα και στα μαλλιά. Μετά από μία ολοκληρωμένη αποτοξίνωση θα βλέπεις στον καθρέφτη σου το δέρμα και τα μαλλιά σου να λάμπουν και να έχουν πιο υγιή όψη.

  1. Σου φτιάχνει τη διάθεση!

Προηγουμένως διάβασες ότι συγκεκριμένα είδη φαγητού συμβάλλουν στο στρες. Στην πραγματικότητα, όλα τα είδη φαγητού επιδρούν με κάποιο τρόπο στη διάθεσή σου. Είναι λογικό αν σκεφτείς ότι η τροφή επηρεάζει την χημεία του σώματός μας. Επηρεάζει τις ορμόνες μας. Τρώγοντας κάτι μπορεί να αισθανθούμε χαλάρωση ή εγρήγορσή. Θετικότητα ή θυμό.

Η καλή θρεπτική διατροφή θρέφει και το σώμα, τον νου και τα συναισθήματα. Γι΄αυτό κι αν κάνεις το πρόγραμμα Stress Free σε 7 Ημέρες που ετοιμάζω και θα ξεκινήσει σύντομα, ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα μάθεις να εξισορροπείς το νευρικό σου σύστημα είναι μέσω της διατροφής σου.

Μετά από μία αποτοξίνωση λοιπόν, που ο οργανισμός σου έχει αφομοιώσει καθαρτικές, υγιεινές, πραγματικά καλές τροφές θα παρατηρήσει ότι θα έχεις πολύ καλή διάθεση, ενέργεια και θετικότητα!

  1. Σε ξεκουράζει συναισθηματικά…

Πριν φτάσεις να βιώσεις την καλή διάθεση θα έχει προηγηθεί κάτι άλλο, πολύ σημαντικό. Η σύνδεση σώματος – νου είναι τόσο άμεση, που η κάθαρση του σώματος από τις τοξίνες, θα ενεργοποιήσει την αποβολή τοξικών συναισθημάτων. Τα συναισθήματά μας κάποιες φορές τα αποθηκεύουμε μέσα στο σώμα μας. Σαν παράδειγμα ο αποθηκευμένος θυμός μπορεί να σου προκαλεί πονοκεφάλους.

  1. Σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα

Ένα από τα πρώτα πράγματα που χρειάζεται να επανεξετάσεις, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον ύπνο σου είναι η διατροφή σου. Η αποχή από την καφεΐνη, την ζάχαρη και το αλκοόλ σε συνδυασμό με το «καθαρό» διατροφικό πρόγραμμα θα φέρουν ισορροπία στην ενέργειά σου. Αν μάλιστα ακολουθήσεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης όπως αυτό που προσφέρω στο online Detox retreat που συνδυάζει την κατάλληλη άσκηση, πρόγραμμα ρουτίνας και πρακτικές αποτοξίνωσης μαζί με την διατροφή θα απολαύσεις ύπνο βαθύ, ξεκούραστο και ανανεωτικό.

  1. Σου μαθαίνει χρήσιμα πράγματα για τον εαυτό σου

Το τελευταίο όφελος μπορεί να μην το περίμενες! Κι όμως! Η σωματική και νοητική εμπειρία της αποτοξίνωσης θα σε βοηθήσει να παρατηρήσεις διατροφικές ευαισθησίες που ίσως έχεις. Μία καλή ιδέα είναι μετά από 2 εβδομάδες αποτοξίνωσης να εισάγεις μία – μία τις τροφές που είχες αποκλείσει, αντί για όλες μαζί. Έτσι θα μπορέσεις να παρατηρήσεις την επίδραση της κάθε μίας και να μάθεις τι σε βοηθά, σε ποια ποσότητα και σε ποια συχνότητα.

—————

 

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events


Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Πώς θα καταλάβεις ότι χρειάζεσαι αποτοξίνωση

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now