Για να πετύχεις, ό,τι είναι αυτό που θέλεις να πετύχεις, δεν αρκεί απλά να το θέλεις. Χρειάζεται να είσαι πρόθυμος να το πετύχεις. Να είσαι πρόθυμος για αλλαγή.
Ερώτηση εις εαυτόν: Είσαι πρόθυμος να κάνεις τα πράγματα που χρειάζεται να κάνεις, προκειμένου να πάρεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς; Πριν απαντήσεις, σκέψου ότι θέλει κάποια δουλειά. Κάποιες φορές θέλει κόπο. Μπορεί ακόμα και να χρειαστεί να βγεις από τη ζώνη της άνεσής σου μέχρι να πετύχεις τον στόχο.
Ο σκοπός μου μέσα από αυτό το άρθρο είναι να σας δώσω υλικό για έμπνευση που θα σας βοηθήσει να διατηρείτε την προθυμία σας για αλλαγή.
Στις επόμενες παραγράφους θα μάθετε ποια είναι εκείνη η συμπεριφορά που όταν λειτουργείτε μέσα από αυτή, θα καταφέρετε με μεγαλύτερη ευκολία να παραμείνετε πρόθυμοι και να κάνετε την «δουλειά» έως ότου λάβετε τα αποτελέσματα του κόπου σας.
Προθυμία για αλλαγή
Κάθε αλλαγή στο ξεκίνημά της ενέχει προκλήσεις. Κάποιες φορές μικρές και άλλες φορές μεγάλες προκλήσεις, ανάλογα με το μέγεθος της αλλαγής που επιχειρείς να κάνεις.
Σε κάθε περίπτωση είναι πρόκληση να χρειάζεται να λειτουργήσεις διαφορετικά από τον τρόπο που έχεις συνηθίσει να λειτουργείς. Γνωρίζουμε όμως εμπειρικά πως όσο περνάει ο καιρός, τόσο η διαδικασία της αλλαγής αρχίζει να γίνεται ευκολότερη. Από ένα σημείο και μετά, γίνεται η νέα σου πραγματικότητα.
Γνωρίζοντας ότι η αρχική δυσκολία που υπάρχει όταν θες να πετύχεις κάτι είναι μόνο ένα μεταβατικό στάδιο, και όσο κάνεις την δουλειά τόσο οι συνθήκες θα γίνονται ευκολότερες, μπορείς να γίνεσαι διορατικός. Μπορείς δηλαδή να προβλέπεις την έκβαση των πραγμάτων και να αντιλαμβάνεται στο παρόν τι θα συμβεί στο μέλλον.
Θα δώσω ένα απλό πρακτικό παράδειγμα.
Πότε είναι πιο εύκολο να ακολουθήσεις πρόθυμα ένα πρόγραμμα διατροφής, άσκησης ή μιας γενικότερης αλλαγής νοοτροπίας; Όταν επικεντρώνεσαι στις προκλήσεις που θα συναντήσεις ή όταν εστιάζεις στο πώς θα έχει βελτιωθεί η ζωή σου σε ένα τρίμηνο από σήμερα; Σίγουρα όταν βλέπεις μακριά κάνεις πιο πρόθυμα τη «δουλειά».
Για να παραμένεις λοιπόν πρόθυμος για αλλαγή, πρόσεξε πού εστιάζεις. Αν εστιάζεις στην δυσκολία σημαίνει ότι κοιτάς μία μικρή και περιοριστική εικόνα. Κοίταξε πιο μακριά. Δες μπροστά για να σου γίνει ξεκάθαρο:
- Τι αποτέλεσμα θα πάρεις αν διατηρήσεις τα πράγματα έτσι όπως ήδη τα κάνεις.
- Τι θα αλλάξει αν τα κάνεις με διαφορετικό τρόπο.
Το να κοιτάς μπροστά είναι η νοοτροπία που θα σε βοηθήσει να είσαι πρόθυμος για αλλαγή.
Το παράδειγμα του Προμηθέα
Οι μύθοι και οι παραβολές βοηθούν να εντυπώνονται καλύτερα στις αντίληψή μας οι πληροφορίες. Θέλοντας λοιπόν να βοηθήσω όποιον διαβάζει αυτό το άρθρο να πάρει ώθηση και να καταφέρει να γίνεται πρόθυμος στην θετική αλλαγή, θα παρουσιάσω μία οπτική για τον μύθο του Προμηθέα που ενδεχομένως να μην την έχετε ξανακούσει.
Ο Προμηθέας ήταν ένας από τους Τιτάνες, και επειδή η αξία ενός μύθου βρίσκεται στις αλήθειες που κρύβει, μπορούμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύει μία ανώτερη εκδοχή του ανθρώπου. Την ανώτερη μας εκδοχή.
Σύμφωνα με το σύγγραμμα «Πρωταγόρας» του Πλάτωνα, οι θεοί κατασκεύασαν μέσα στη γη, από φωτιά και χώμα, διάφορα θνητά όντα. Όταν τα έφεραν στο φως, ανέθεσαν στον Προμηθέα και στον αδερφό του τον Επιμηθέα να τα προικίσουν με ικανότητες. Κατά τη διανομή όμως, ο Επιμηθέας άφησε τον άνθρωπο γυμνό και απροστάτευτο. Έτσι, ο Προμηθέας έκλεψε από τους θεούς τη φωτιά και τη δώρισε στους ανθρώπους.
Το όνομα Προμηθέας σημαίνει «αυτός που βλέπει μπροστά». Προκύπτει ετυμολογικά από το προμηθής που σημαίνει προνοητικός ή προβλεπτικός. Έκανε τον κόπο να κλέψει την φωτιά αλλά και να τιμωρηθεί από τον Δία, διότι για τους δικούς του λόγους ο σκοπός του ήταν να βοηθήσει το ανθρώπινο γένος να επιβιώσει. Βλέποντας μπροστά, είδε με ποιον τρόπο θα πετύχει τον σκοπό του και γι’ αυτό έκανε πρόθυμα ό,τι χρειαζόταν να κάνει. Για την ιστορία να πούμε ότι ναι μεν τιμωρήθηκε από τον Δία , στη συνέχεια όμως κατάφερε να ξεφύγει από την τιμωρία και να γίνει αθάνατος. Τα πράγματα λοιπόν εξελίχθηκαν καλά για τον Προμηθέα παρά την ταλαιπωρία που υπέστη.
Στη δική μας ζωή όπου ο κόπος στον οποίο μπαίνουμε για να πετύχουμε κάτι, σίγουρα δεν παίρνει τόσο δραματικές διαστάσεις όπως στον μύθο, είναι σημαντικό να «γινόμαστε Προμηθέας». Να ερχόμαστε σε σύνδεση με την ανώτερη εκδοχή μας, για να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα και έτσι να λειτουργούμε με προθυμία.
Στην πράξη
Ο πρόθυμος άνθρωπος είναι αυτός ο οποίος έχει ήδη δει μπροστά τι συμβαίνει και λόγω αυτού εφαρμόζει σήμερα, αυτά που χρειάζεται ώστε να πάρει αύριο το επιθυμητό για αυτόν αποτέλεσμα. Έτσι πετυχαίνει θετικές αλλαγές και εξελίσσεται. Αν θες και εσύ να είσαι ένας τέτοιος άνθρωπος ξεκίνα να βλέπεις μπροστά.
Μπορείς να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις αυτή την ιδέα για να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου. Εξέτασε τις συνήθειές σου. Παρατήρησε αν οι συνήθειες που έχεις βοηθούν να «καίει» δυνατά η «φωτιά» της ενέργειας στο σώμα, η «φωτιά» της έμπνευσης στον νου και η «φωτιά» του πάθους για ζωή.
Θέσε στον εαυτό σου χρήσιμα ερωτήματα όπως:
- Τι προβλέπω ότι θα γίνει σε 10 μέρες εάν συνεχίσω με το ίδιο πρόγραμμα ύπνου που έχω σήμερα.
- Πώς προβλέπω ότι θα αισθάνομαι σε έναν μήνα αν συνεχίσω να αναπαράγω τις ίδιες σκέψεις;
- Τι προβλέπω να αλλάξει στο πώς αισθάνομαι το σώμα μου βάζοντας την άσκηση στη ζωή μου;
- Τι είναι αυτό που βλέπω ότι θα γίνει εάν ασχοληθώ με την αυτοβελτίωσή μου;
Θέσε στον εαυτό σου ερωτήματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πού χρειάζεται να κάνεις αλλαγή συμπεριφοράς. Κρατώντας τις διαπιστώσεις σου έλα πρόθυμος να εφαρμόσεις κάτι που έχεις «δει» ότι θα σε βοηθήσει.
Εύχομαι το άρθρο αυτό και η ερμηνεία του μύθου του Προμηθέα που διάβασες, να λειτουργήσουν ως υπενθύμιση. Υπενθύμιση για να συνδέεσαι με την εκδοχή του εαυτού σου που είναι πρόθυμη να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία της αυτοβελτίωσής σου.
______________________
Aν αυτό το άρθρο σε βοήθησε, φαντάσου πόσο θα σε βοηθήσει να κάνουμε πιο στοχευμένη δουλειά μαζί! Σε προσκαλώ να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που θα σου δίνουν εργαλεία για να ζεις καλύτερα και να πετυχαίνεις θετικές αλλαγές.
Δες εδώ τι θα σου προσφέρει:
Δείτε επίσης
Πώς να απελευθερωθείς από περιοριστικές αντιλήψεις
Δημιουργικότητα: Πώς να την βρίσκεις όταν δεν έρχεται
Podcast: 6 ερωτήσεις για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση
Video: Mάθε πώς να σταματήσεις να αυτό – περιορίζεσαι