Τι μπορεί να σε βοηθήσει και τι μπορεί να σε εμποδίσει να υλοποιήσεις τις ιδέες σου; Θα δώσω ένα απλό παράδειγμα που θα ρίξει φως σε αυτό το σημαντικό ερώτημα!
Σκέψου πόσες φορές σου έχει συμβεί να ανοίξεις την πόρτα ενός δωματίου, να ανάψεις το φως και μετά να αναρωτηθείς… «μα καλά, τι ήρθα να κάνω εδώ;». Προφανώς με κάποιο σκεπτικό σηκώθηκες και πήγες μέχρι το δωμάτιο. Στην πορεία όμως κάτι έγινε και δεν ολοκλήρωσες την ενέργειά σου. Αυτό που έγινε είναι ότι: ξέχασες τον σκοπό σου.
Οι ιδέες που υλοποιούμε, είναι οι ιδέες που τις συνδέουμε ξεκάθαρα με κάποιον σκοπό. Διότι όταν σου είναι ξεκάθαρο όχι απλά τι θέλεις, αλλά ποιον σκοπό θα εξυπηρετήσει αυτό που θέλεις, τότε είναι πιο σίγουρο ότι θα κάνεις μέχρι τέλους τις κατάλληλες ενέργειες που θα σου δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η μη ύπαρξη σκοπού ή η από-σύνδεση με τον σκοπό είναι από τους βασικούς παράγοντες που μας εμποδίζει να αναλάβουμε δράση, παρότι έχουμε επιθυμίες και ιδέες.
Το άρθρο αυτό θα σε βοηθήσει με δύο τρόπους:
1. Θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πόσο σημαντικό είναι κάθε ιδέα που θέλεις να υλοποιήσεις να την συνδέεις με έναν ξεκάθαρο σκοπό.
2. Θα διαβάσεις μία εύκολη και πολύ αποτελεσματική πρακτική που θα σε βοηθήσει να διατηρείς την σύνδεση μεταξύ: ιδέας – σκοπού – δράσης.
Σκοπός: Ο συνδετικός κρίκος
Φαντάσου τον σκοπό σαν να είναι ένας «συνδετικός κρίκος» μεταξύ μίας ιδέας και της δράσης που θα σου φέρει χειροπιαστά αποτελέσματα.
Ένας σκοπός που έχει τη δύναμη να σε τροφοδοτεί με κίνητρα και αντοχή μέχρι να υλοποιήσεις τις ιδέες σου, είναι ένας σκοπός που εκφράζει αξίες και ανάγκες που είναι σημαντικές για εσένα προσωπικά τη δεδομένη στιγμή. Σαν παράδειγμα ένας σκοπός πολύ σημαντικός για εμένα ενδεχομένως να κινητοποιεί σε μικρότερο βαθμό εσένα, ή ο σκοπός που είχες πριν από 10 χρόνια σήμερα να μην έχει την ίδια δυναμική.
Mία βασική αιτία που μπορεί να μας αποσυνδέσει από τον σκοπό μας, είναι ότι ξεχνάμε ή δεν έχουμε καλλιεργήσει την νοοτροπία να «κοιτάμε προς τα μέσα» πριν προβούμε σε δράση. Όταν συμβαίνει αυτό μπαίνουμε ευκολότερα στον «αυτόματο πιλότο». Μπορεί δηλαδή ενώ κάνουμε πολλά και διαφορετικά πράγματα να λείπει η ξεκάθαρη αίσθηση του σκοπού. Τότε δημιουργείται μία παρόμοια αίσθηση με το «τι ήρθα να κάνω μέσα στο δωμάτιο;». Αυτό μπορεί να ειπωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους:
-«Τι κάνω εδώ πέρα;»
-«Ποιο είναι το νόημα να προσπαθήσω;»
– «Γιατί να μπω στον κόπο μίας αλλαγής;»
Όταν κάποιος άνθρωπος ζει τη ζωή του χωρίς να τον παρακινεί κάποιος σκοπός, τον ταλαιπωρούν ευκολότερα οι οδύνες. Τον καταβάλλει ευκολότερα η λύπη, η ζήλια, ο θυμός, η αυτολύπηση και ό,τι άλλο αποτελεί εμπόδιο στην προσωπική ευτυχία και εξέλιξη.
Ακόμα όμως κι όταν αρχίσεις να ψάχνεις κάποιον σκοπό, είναι σημαντικό να προφυλάξεις τον εαυτό σου από μία αρκετά συνηθισμένη «παγίδα». Η παγίδα είναι να αρχίσεις να ψάχνεις κάπου έξω από εσένα για να βρεις σκοπό που θα σε εκφράζει, και θα σε βοηθά να πετυχαίνεις στόχους. Ο τρόπος για να έρθεις σε σύνδεση με έναν σκοπό που θα έχει πραγματικά την δύναμη να σε κινητοποιήσει είναι να περιορίσεις το «έξω», και να κοιτάξεις μέσα σου. Έτσι θα πετύχεις σύνδεση μεταξύ: ιδεών – σκοπού – δράσης.
Αναλογίσου πόσες σκέψεις και ιδέες έχεις μέσα σου. Είναι αδύνατο να τις μετρήσεις. Κάποιες από αυτές τις σκέψεις είναι χρήσιμες και άλλες όχι. Κάποιες μπορούν σε πάνε μπροστά και άλλες μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην προσωπική σου εξέλιξη. Το να κάνεις «έσω στροφή», να κοιτάξεις προς τα μέσα, πριν προβείς σε δράση είναι ένας τρόπος για να βάζεις σε τάξη τις σκέψεις σου, να τις φιλτράρεις, να θέσεις προτεραιότητες και να αποφασίσεις πώς θα υπηρετήσεις τις ανάγκες σου. Έτσι θα καταφέρεις να διακρίνεις ξεκάθαρα ποιος σκοπός είναι σημαντικός για εσένα και να κάνεις επιλογές που θα έχουν νόημα. Όταν μας είναι ξεκάθαρο το νόημα και ο σκοπός του γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε, τότε αισθανόμαστε ψυχικά καλά.
Πρόταση για πρακτική
Θα μοιραστώ μαζί σου μία πρακτική που στηρίζεται στην οπτικοποίηση του ειρμού των σκέψεων σου. Η πρακτική αυτή θα σε βοηθήσει να δημιουργείς δυνατή σύνδεση μεταξύ ιδέας – σκοπού – δράσης.
Χωρίζεται σε 3 βήματα.
- Για λίγες στιγμές συγκεντρώσου και φέρε επίγνωση στα εξής: Τι σκέφτομαι; Τι αισθάνομαι; Τι έχω πραγματικά ανάγκη αυτή τη στιγμή;
Οι ερωτήσεις αυτές θα σε βοηθήσουν να φιλτράρεις τον «ωκεανό» των σκέψεών σου και να εστιάσεις σε εκείνη την σκέψη που έχει περισσότερο χρησιμότητα την δεδομένη στιγμή. Μερικές φορές «χανόμαστε» στις σκέψεις μας και μπορεί να αγνοήσουμε «εσωτερικές φωνές» που μας λένε πολύ καλές ιδέες. Ιδέες που αν τις υλοποιήσουμε θα προσθέσουν αξία στη ζωή μας.
. - Στοχάσου με ποιον μεγαλύτερο και σημαντικό για εσένα σκοπό συνδέεται η σκέψη που ξεχώρισες.
. - Τι είναι αυτό που πρακτικά μπορείς να κάνεις προκειμένου να εξυπηρετήσεις αυτό τον σκοπό;
Αφού δώσεις τις απαντήσεις σου γράψε σε μία πρόταση απλά και ρητά:
Θέλω να ________(ιδέα) επειδή________(σκοπός) και γι’ αυτό θα κάνω ________(δράση).
Συνεχίζοντας το παράδειγμα που έδωσα στην αρχή, όπου κάποια ιδέα σε έκανε να θες να πας στο διπλανό δωμάτιο, ο ειρμός θα μπορούσε να είναι ως εξής: Θέλω να αισθάνομαι ζεστά, και είναι σημαντικό για εμένα να αισθάνομαι καλά, οπότε θα πάω στο δωμάτιο να πάρω μία ζακέτα.
Αυτή την πρακτική μπορείς φυσικά να την εφαρμόσεις για να υλοποιείς πολύ πιο σύνθετες ιδέες από την ιδέα του παραδείγματος. Σου προτείνω σε στιγμές που έχεις κάποια ιδέα που φαίνεται καλή, αντί να την κρατήσεις στο μυαλό σου διακινδυνεύοντας να χαθεί στον «ωκεανό» των σκέψεών σου, να την σημειώσεις σε ένα χαρτί ή στο κινητό σου.
Μέσα στην ημέρα βρες 5-10 λεπτά χρόνο για να επεξεργαστείς γραπτώς αυτή την ιδέα μέσα από τα τρία βήματα της πρακτικής που διάβασες. Σκοπός είναι να καταλήξεις σε μία πρόταση που θα έχει αυτή τη μορφή:
Θέλω να ________(ιδέα) επειδή________(σκοπός) και γι’ αυτό θα κάνω ________(δράση).
Στην τελευταία σημείωση που αφορά την δράση, γράψε το πρώτο και πιο άμεσο βήμα που μπορείς να κάνεις. Αν θες μπορείς να συνεχίσεις γράφοντας το δεύτερο βήμα, το τρίτο κ.ό.κ. Έτσι θα φτιάξεις ένα πλάνο δράσης για το πώς θα υλοποιήσεις την ιδέα σου.
Η οπτικοποίηση της ξεκάθαρης σύνδεσης ιδέας – σκοπού – δράσης θα σε ωφελήσει με τους εξής τρόπους:
1. Θα κάνεις ξεκαθάρισμα.
Καθώς κάθεσαι να εξετάσεις τον τρόπο που μία ιδέα συνδέεται με κάποιον σημαντικό για εσένα σκοπό, κάποιες φορές μπορεί να ανακαλύψεις ότι τελικά δεν αξίζει να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια για να ασχοληθείς με αυτή την ιδέα.
2.Θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την αναβλητικότητα.
Όταν η ιδέα σου συνδέεται με κάποιον σημαντικό για εσένα σκοπό και βλέπεις μπροστά σου τα πρώτα βήματα της υλοποίησης, θα γεμίσεις με κίνητρο για δράση. Η αναβλητικότητα συνήθως ευδοκιμεί όταν απουσιάζει ο σκοπός και το πλάνο.
3. Θα σε βοηθήσει να οργανωθείς και να είσαι συνεπής.
Ο σκοπός που εσύ έχεις επιλέξει ως σημαντικός είναι η κινητήριος δύναμή σου. Γνωρίζοντας τον σκοπό σου θα μπορείς να βάζεις στόχους που θα σε ενδιαφέρει πολύ να τους κατακτήσεις και θα σε ενθουσιάζουν. Όταν κάτι σε ενθουσιάζει είναι ευκολότερο να είσαι συνεπής με αυτό.
4. Θα σε κάνει ανθεκτικό στις προκλήσεις
Τα σχέδια για δράση κάποιες φορές μπορεί να ανατραπούν. Κάποιες φορές αλλιώς σχεδιάζουμε τα πράγματα και αλλιώς εξελίσσονται. Είναι σημαντικό όταν ένας δρόμος δεν σε πάει τελικά εκεί που θες, να είσαι ανθεκτικός στην ανατροπή, και να αλλάζεις δρόμο όχι όμως προορισμό!
Θα φέρω ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι το να εξασφαλίζεις την ψυχική σου ηρεμία είναι ένας σκοπός σημαντικός για εσένα, παρόλα αυτά έχεις εμπλακεί σε μία κατάσταση που σε στρεσάρει, τι είναι πιο λογικό να κάνεις:
- να εξετάσεις ποιες δράσεις θα σε βοηθήσουν να ξαναβρείς την ηρεμία σου;
ή
- να εγκαταλείψεις την ιδέα της ψυχικής ηρεμίας και να συμβιβαστείς με το στρες;
Προφανώς το πρώτο! Αν τα πλάνα και τα σχέδια που ακολουθείς αποτυγχάνουν να υπηρετήσουν εσένα, τον σκοπό σου και τις ανάγκες σου, τότε σίγουρα υπάρχουν καλύτερα πλάνα και σχέδια που μπορείς να επιλέξεις!
Στην πράξη
Εύχομαι όσα διάβασες να τα βάλεις σε εφαρμογή. Ξεκίνα να οπτικοποιείς την σύνδεση μεταξύ ιδέας – σκοπού – δράσης, χρησιμοποιώντας την άσκηση που μοιράστηκα. Είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για αρχίσεις να υλοποιείς τις πιο καλές σου ιδέες. Να υλοποιείς ιδέες πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η προσωπική σου εξέλιξη σε κάθε τομέα της ζωής.
______________________
Aν αυτό το άρθρο σε βοήθησε, φαντάσου πόσο θα σε βοηθήσει να κάνουμε πιο στοχευμένη δουλειά μαζί! Σε προσκαλώ να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που θα σου δίνουν εργαλεία για να ζεις καλύτερα και να πετυχαίνεις θετικές αλλαγές.
Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου; Τρόποι για να αναλάβεις δράση:
- Σκέψου Αποτελεσματικά – Online Course: Γίνε ο coach του εαυτού σου και ξεχώρισε!
- Έχεις στρες; Ανακάλυψε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποφόρτισης από το στρες στην Ελλάδα.
- Πέτυχε τους στόχους σου κάνοντας ατομικές συνεδρίες
- Φρόντισε τον εαυτό σου κάνοντας yoga*.
Η Yoga που είναι το πιο παλιό σύστημα προσωπικής ανάπτυξης που εγώ γνωρίζω. O χαρακτήρας των μαθημάτων που προσφέρω θα σε βοηθήσει όχι μόνο βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση αλλά και να φέρεις επίγνωση προς ποια κατεύθυνση σε ενδιαφέρει να αναπτυχθείς. Μέσα από τα μαθήματα θα καλλιεργήσει ποιότητες που θα σου ανοίξουν τον δρόμο της αυτοβελτίωσης. Οι πρακτικές απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε έμπειρους μαθητές. Απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που επιθυμούν να προσφέρουν φροντίδα στον εαυτό τους
Δείτε επίσης:
Πώς να προβλέπεις χωρίς… προκαταλήψεις!
Πώς να διατηρείς την προθυμία σου
Επιθυμείς αλλαγές; Πόσο πρόθυμος είσαι να αλλάξεις;