«Απ’ τις διαφορές γεννιέται η πιο όμορφη αρμονία»
Ηράκλειτος
Υπάρχει μία προσδοκία στην οποία συχνά “γραπωνόμαστε” εμείς οι άνθρωποι, με αποτέλεσμα να βιώνουμε δυσφορία ή και έλλειψη ικανοποίησης από την καθημερινότητά μας .
Η προσδοκία αυτή, έχει να κάνει με το να μας ταιριάζουν οι συνθήκες και τα γεγονότα. Επιθυμούμε διακαώς να βιώνουμε καταστάσεις που ταιριάζουν με τις ιδέες μας, με τα θέλω μας, με το συμφέρον ή τις ορέξεις μας, και αποστρεφόμαστε ό,τι διαφέρει με αυτά.
Εξαιτίας αυτής της προσδοκίας, καλλιεργείται στον νου μας η πεποίθηση πως η ζωή μας είναι αρμονική όταν τα πράγματα μας ταιριάζουν. Μία στιγμή όμως! Τι σημαίνει αρμονία; Σημαίνει όχι διαφορές; Όταν όλα είναι ίδια ή παρόμοια, αυτό το ονομάζουμε μονοτονία… όχι αρμονία!
Αν σας ρωτήσω λοιπόν τι σημαίνει για εσάς αρμονία, τι απάντηση δίνετε; Έχω ακούσει ανθρώπους να περιγράφουν την αρμονία ως ισορροπία ή ηρεμία. Γιατί όμως χρησιμοποιούμε δύο λέξεις, πχ αρμονία και ισορροπία, αν αυτές περιγράφουν ακριβώς την ίδια κατάσταση; Γιατί προφανώς δεν είναι 100% το ίδιο. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να περιγράψετε ακριβώς την έννοια της αρμονίας, είμαι σίγουρος πως αν αυτή την στιγμή κλείσετε τα μάτια σας, μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι το να αισθάνεστε αρμονία. Κάντε το για μία στιγμή. Παρατηρήστε πώς μέσα σας γνωρίζετε τι σημαίνει να βιώνετε την αρμονία. Αυτό συμβαίνει διότι η αρμονία είναι μία εσωτερική μας κατάσταση. Γι’ αυτό την επιζητάμε σε βαθύ ψυχικό επίπεδο.
Η καλλιέργεια εσωτερικής αρμονίας είναι δύναμη που μας βοηθά να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά προκλήσεις όπως ένα ξαφνικό εργασιακό πρόβλημα, έναν προσωπικό προβληματισμό ή μια παρεξήγηση/διαφωνία με άλλα πρόσωπα, διατηρώντας νηφαλιότητα και συμπόνια.
Στο άρθρο αυτό θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες ιδέες που θα σας βοηθήσουνε να κατανοήσετε τι είναι η αρμονία και κυρίως πώς μπορείτε να την δημιουργείτε και να απολαμβάνετε τα οφέλη της.
Τελικά τι είναι η αρμονία;
Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, προτείνω να κοιτάξουμε προσεκτικά ό,τι πιο αρμονικό εξ ορισμού υπάρχει και ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Να κοιτάξουμε την Φύση. Παρατηρώντας την φύση βλέπουμε διαφορετικά ζώα, φυτά, σχήματα, χρώματα, υφές, θερμοκρασίες και ποιότητες να συνθέτουν ένα αρμονικό «όλον». Μπορεί κανείς να αρνηθεί την ύπαρξη αρμονίας στον ποικιλόμορφο κόσμο μας, που κάθε άλλο παρά ομοιομορφία έχει;
Ένας ακόμα τρόπος για να κατανοήσουμε τι πραγματικά σημαίνει αρμονία, είναι να εξετάσουμε την ίδια την ετυμολογία της λέξης. Η λέξη αρμονία, σχετίζεται με την λέξη αρμός. Ο αρμός είναι εκείνο το σημείο όπου εφάπτονται δυο ή περισσότερες επιφάνειες. Για την ακρίβεια είναι εκείνος ο μικρός κενός χώρος που δημιουργείται μεταξύ δυο επιφανειών, ο οποίος εξασφαλίζει ότι οι επιφάνειες θα παραμείνουν κοντά χωρίς να σπάσουν. Αρμονία εν τέλει, είναι όταν τα πράγματα συντονίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτή η καλή διατήρησή τους.
Μία ζωή ή ένας κόσμος σε αρμονία δεν σημαίνει ούτε εξίσωση, ούτε εξομοίωση. Αρμονία δεν σημαίνει πως όλα είναι ίδια ή ομαλά. Σε μία αρμονική ζωή όταν λαμβάνει χώρα ένα δυσάρεστο συμβάν, υπάρχει ο χώρος που θα απορροφήσει τον “κραδασμό” ούτως ώστε να διατηρηθεί το «όλον». Ο χώρος αυτός είναι νοητικός χώρος. Έχει να κάνει με την δική σου ικανότητα να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου, τις σκέψεις σου, τις συγκρούσεις, τις δυσαρέσκειες και ό,τι άλλο είναι διαφορετικό από αυτό που θέλεις να βιώνεις.
Πώς δημιουργείς την αρμονία;
Αν αρχίσεις να παρατηρείς τον κόσμο τόσο μέσα σου όσο και έξω από εσένα μέσα από το πρίσμα της αρμονίας, θα συνειδητοποιήσεις ότι η αρμονία παίζει βασικό ρόλο στην διατήρηση, στην εξέλιξη και στην ροή των πραγμάτων.
Φέρε για παράδειγμα στο μυαλό σου, τον τρόπο που η σηματοδότηση στους δρόμους σε βοηθά να φτάσεις αρμονικά στην δουλειά σου. Η εναλλαγή των κόκκινων και των πράσινων φαναριών δίνει χώρο σε πεζούς και οχήματα που θέλουν να πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις με διαφορετικό σκοπό, να κινηθούν και να φθάσουν στον προορισμό τους. Οι περισσότεροι από εμάς όμως έχουμε τουλάχιστον γκρινιάξει τουλάχιστον μία φορά στην ζωή μας για την σηματοδότηση, όταν το φανάρι δεν έδειξε αυτό που θέλαμε να δείξει! Εκείνη την στιγμή θεωρούμε εμπόδιο το κόκκινο φανάρι χωρίς να αναγνωρίζουμε την αρμονία που δημιουργεί. Μέχρι που κάποια μέρα ημέρα, τα φανάρια δεν δουλεύουν λόγω κάποιας βλάβης και τότε αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά σημαίνει έλλειψη αρμονίας!
Κρατήστε το μυαλό σας αυτό το απλοϊκό παράδειγμα και στοχαστείτε ποιες συνθήκες βιώνεται στην καθημερινότητά σας από τις οποίες αισθάνεστε ότι λείπει η αρμονία. Εξετάστε τι είναι αυτό που μπορείτε εσείς να φέρετε μέσα σε αυτή την κατάσταση, σε επίπεδο κατανόησης και συμπεριφοράς ώστε να βελτιωθεί αυτό που βιώνετε.
Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να αναγνωρίσεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε ένα “κόκκινο φανάρι” επομένως χρειάζεται να κάνεις υπομονή, ή να μείνεις ακροατής, ή να περιορίσεις την ορμή σου ή να βάλεις «νερό στο κρασί σου». Σε άλλες περιπτώσεις ίσως βρίσκεσαι μπροστά σε ένα “πράσινο φανάρι” επομένως η καλύτερη δράση έχει να κάνει με το να μιλήσεις, να διεκδικήσεις, να βγεις μπροστά ή να βάλεις περισσότερη ενέργεια σε κάτι.
Κάνε πρόθεσή σου αντί να είσαι πάντα ανυποχώρητος ή πάντα υποχωρητικός (αντικατάστησε αυτά τα επίθετα με τον χαρακτηρισμό που ταιριάζει σε αυτό που τείνεις να εμφανίζεις) να εναρμονίζεσαι με αυτό που υπηρετεί την κατάσταση που βιώνεις. Επίτρεψε στον εαυτό σου να γίνεται “ποικιλόμορφος” επιλέγοντας συνειδητά την στάση σου και παρατήρησε πώς με αυτό τον τρόπο θα δημιουργείς αρμονία τόσο για τον εαυτό σου, όσο και στις επαφές σου με τους άλλους ανθρώπους.
Υλικό για εξάσκηση
Μελέτησε το παρακάτω υλικό για να προχωρήσεις στην καλλιέργεια νοητικών δυνάμεων που θα σε βοηθήσουν να ζεις μία πιο αρμονική ζωή.
Αν θέλεις να εμβαθύνεις με την δική μου καθογήγηση κλείσε θέση στην νέα ενότητα του σεμιναρίου “Ο Κήπος του Νου” που εστιάζει στην καλλιέργεια Εσωτερικής Αρμονίας – {Ananda Bhāvanā} . Οι τέσσερις συναντήσεις που θα συμμετέχεις είναι ένα εξελικτικό «ταξίδι» κατά το οποίο θα μεταμορφώνεται σταδιακά ο εσωτερικό σου μονόλογος σε μια πηγή έμπνευσης, διαύγειας και ενδυνάμωσης. Μπες εδώ για να διαβάσεις λεπτομέρειες και κλείσε τη θέση σου.
Άρθρο: Πώς να εφαρμόζεις αυτά που γνωρίζεις