«Το παράδοξο είναι ότι, όταν αποδεχτώ τον εαυτό μου γι’ αυτό που είμαι, τότε ακριβώς μπορώ να αλλάξω».
Carl Rogers, Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπευτής
Έχουμε δυνάμεις, έχουμε και αδυναμίες. Έχουμε φωτεινές ιδέες, έχουμε και περιοριστικές πεποιθήσεις. Έχουμε γνώσεις, έχουμε και άγνοια. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν τον αυθεντικό μας εαυτό. Μόλις αποδεχθούμε αυτό ακριβώς που είμαστε, χωρίς υπεκφυγές ή φαντασιώσεις, ανοίγει ο δρόμος για να πετύχουμε αξιοσημείωτη προσωπική εξέλιξη και βελτίωση της ζωή μας.
Από την στιγμή που ένα παιδί ξεκινά να συγκρίνει τον εαυτό του με τον κόσμο γύρω του και να αναπτύσσει ιδέες για το τι είναι «ωραίο», τι είναι «καλό», τι είναι «ταλαντούχο» κτλ., είναι πιθανό να αρχίσει να δυσκολεύεται να αποδεχθεί κάποια από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό, έρχεται η στιγμή που θα αισθανθούμε την ανάγκη να ασχοληθούμε ενεργά με το πώς θα ενδυναμώσουμε την αυτό-αποδοχή μας. Κάποιοι από εμάς θα το χρειαστούμε σε μεγαλύτερο βαθμό, και άλλοι θα το χρειαστούμε σε μικρότερο βαθμό. Μας αφορά όμως όλους.
Στο άρθρο που διαβάζετε, μοιράζομαι μαζί σας ένα αποτελεσματικό εργαλείο που όσο περισσότερο το χρησιμοποιήσετε, τόσο θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε την αυτο-αποδοχή σας.
Το μεγαλείο της αυτό-αποδοχής
Η αποδοχή του εαυτού υπερβαίνει ορόσημα και χρονοδιαγράμματα. Έχει να κάνει με το να δέχεσαι τον εαυτό σου έτσι όπως είναι σήμερα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό είναι κάτι που μερικές φορές μας δυσκολεύει εμάς τους ανθρώπους. Αν με κάποιο τρόπο λες «μόλις αλλάξω αυτό, τότε θα αισθανθώ καλά με τον εαυτό μου », είναι μία ένδειξη ότι χρειάζεται να ασχοληθείς ενεργά με την καλλιέργεια της αυτό-αποδοχής.
Υπάρχουν λοιπόν στιγμές που σκεφτόμαστε πράγματα όπως:
– όταν θα έχω χάσει 5 κιλά, θα με αγαπώ περισσότερο
– αν πάρω αυτό το πτυχίο, θα θεωρήσω τον εαυτό μου έξυπνο
-αν με θέλει στη ζωή του ο τάδε άνθρωπος, τότε αξίζω
Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιείς κυριολεκτικά εκφράσεις παρόμοιες με τις παραπάνω, μπορείς εύκολα να εντοπίσεις αν κάνεις σκέψεις που ισοδυναμούν με απόρριψη αυτού που τώρα είσαι. Η απόρριψη όταν προέρχεται από κάποιον άλλον άνθρωπο, ακόμα κι αν σε δυσαρεστήσει, δεν μπορεί πραγματικά να σου κόψει τα φτερά. Όταν όμως προέρχεται από εσένα τον ίδιο, δημιουργείται μία κατάσταση γνωστή ως αυτό-σαμποτάζ. Είναι μία κατάσταση που θα σε εμποδίσει να προχωρήσεις στη ζωή σου, να την απολαύσεις, και να αδράξεις ευκαιρίες.
Η αυτό-αποδοχή μοιάζει σαν ένα εύφορο έδαφος που σου επιτρέπει να μεγαλουργήσεις. Για να την καλλιεργήσεις πρακτικά, χρειάζεται να δουλέψεις πάνω σε δύο πράγματα:
– Το πρώτο είναι να μάθεις να αποδέχεσαι τα στοιχεία του εαυτού σου τα οποία αντιλαμβάνεσαι ως μη επιθυμητά. Είναι και αυτά δικά σου άλλωστε!
Το να αποδέχεσαι τα στοιχεία του εαυτού σου που δεν σου είναι αρεστά, είναι ο τρόπος για να αναγνωρίσεις τα όριά σου. Με το να αναγνωρίσεις τα όριά σου, κάνεις ουσιαστικά το πρώτο βήμα για να τα υπερβείς, και έτσι θα ενεργοποιήσεις την διαδικασία της προσωπικής ανάπτυξης.
Αυτό-αποδοχή λοιπόν, δεν σημαίνει παραιτούμαι από το να διεκδικώ κάτι καλύτερο. Σημαίνει έχω επίγνωση του δυναμικού μου, χωρίς προσκόλληση στα χαρακτηριστικά που μου είναι αρεστά, ούτε αποστροφή στα χαρακτηριστικά που δεν μου είναι αρεστά. Σημαίνει επίσης ότι υιοθετείς μία στάση, που θα σε βοηθήσει να κινηθείς στρατηγικά και να βάλεις επιτεύξιμους στόχους
– Το δεύτερο στο οποίο είναι απαραίτητο να δουλέψεις προκειμένου να καλλιεργήσεις την αυτό-αποδοχή, είναι να αναγνωρίζεις τα θετικά σου γνωρίσματα. Τις στιγμές δηλαδή που χρησιμοποιείς τα προτερήματά σου, τις γνώσεις σου, ή ό,τι άλλο αντιλαμβάνεσαι ως θετικό στοιχείο, να το αναγνωρίζεις. Σαν παράδειγμα αν κάποια στιγμή εκνευριστείς, παρόλα αυτά καταφέρεις να παραμείνεις ψύχραιμος, αναγνώρισέ το στον εαυτό σου. Αυτή η συμπεριφορά θα σε βοηθήσει να κάνεις κτήμα σου έναν παραγωγικό και παρακινητικό τρόπο σκέψης. Έναν τρόπο σκέψης «σύμμαχο» σε ό,τι θες να πετύχεις.
Άσκηση για αυτό-αποδοχή
Μοιράζομαι μαζί σας μία άσκηση που θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε την αποδοχή του εαυτού σας.
Οι σκέψεις «σπόροι»
Φανταστείτε τον νου σαν να είναι ένας κήπος, και την κάθε σκέψη που κάνουμε σαν να είναι ένας σπόρος που πέφτει στο έδαφος. Κάποιους από αυτούς τους σπόρους/σκέψεις τους ποτίζουμε, τους φροντίζουμε και τους περιποιούμαστε, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν. Πρόκειται για τις σκέψεις που καλλιεργούμε και τελικά γίνονται η νοοτροπία μας. Μερικές φορές όμως οι σπόροι που φροντίζουμε, δεν είναι αυτοί που θα μας δώσουν τους καρπούς που πραγματικά επιθυμούμε να πάρουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, μπορεί να έχουμε επιτρέψει στον «κήπο του νου» μας να ακμάζουν ζιζάνια και αγριόχορτα! Σκέψεις δηλαδή, που δεν βοηθούν να αισθανόμαστε καλά, να ξεπερνάμε προκλήσεις και να υλοποιούμε τους στόχους μας.
Αυτό που πάντα είναι στο χέρι μας να κάνουμε, και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι στο χέρι μας να το κάνουμε, είναι να επιλέγουμε να καλλιεργούμε καλές σκέψεις και να καθαρίζουμε τον «κήπο» του νου από τα «ζιζάνια». Προσοχή λοιπόν σε ποιες σκέψεις αφιερώνετε την ενέργειά και χρόνο σας.
‘Έχοντας πλέον υπόψη σας αυτήν την μεταφορά, θα διαβάσετε κάποιες σκέψεις/σπόρους που καλλιεργώντας τους, θα λάβετε τον «καρπό» της αυτό-αποδοχής:
– Μου επιτρέπω να κάνω λάθη, και κάθε μου λάθος είναι ευκαιρία για να βελτιωθώ και να εξελιχθώ.
– Έχω αδυναμίες, όπως όλοι οι άνθρωποι, και αυτό είναι φυσιολογικό. Η επίγνωση και η αποδοχή των αδυναμιών μου είναι η δύναμή μου.
– Έχω προτερήματα όπως όλοι οι άνθρωποι. Η επίγνωση και η αξιοποίηση των προτερημάτων μου είναι η δύναμή μου.
– Το καλύτερο που μπορώ να κάνω ή να είμαι σε μία δεδομένη στιγμή, είναι πάντα αρκετό.
– Η αυτό-εξέταση με βοηθά να βελτιώνομαι. Η αυτό-κατηγορία με περιορίζει.
– Όταν αυτό που κάνω πηγάζει από την αγάπη προς αυτό που είμαι, τότε σίγουρα πρόκειται για ωφέλιμη επιλογή. Όταν αυτό που κάνω πηγάζει από την αποστροφή προς αυτό που είμαι, τότε σίγουρα πρόκειται για μη ωφέλιμη επιλογή.
Επιλέξτε από αυτές τις προτάσεις, εκείνη την πρόταση που αισθάνεστε περισσότερο την ανάγκη να καλλιεργήσετε. Την πρόταση που θα επιλέξετε χρησιμοποιήστε την ως δήλωση, για τις επόμενες 30 ημέρες με τους εξής τρόπους:
- Κάθε πρωί πριν φύγεις από το σπίτι στάσου μπροστά στον καθρέφτη και πες την δήλωσή σου κοιτώντας τον εαυτό σου.
- Βάλε στο κινητό σου να χτυπάει υπενθύμιση με αυτή την δήλωση ανά τρεις ώρες.
- Γράψε την σε ένα χαρτί και κόλλησε κάπου να την βλέπεις.
- Το βράδυ για 2-3 λεπτά κάθισε σε ένα ήσυχο σημείο με την πλάτη ορθή. Καθώς κάθεσαι παρατήρησε τον ρυθμό της φυσικής σου αναπνοής και επανάλαβε ρυθμικά από μέσα σου την δήλωσή σου.
Με τους παραπάνω τρόπους θα «φυτέψετε» τον σπόρο της αυτό-αποδοχής. Όσοι κάνετε την άσκηση είναι σίγουρο ότι θα παρατηρήσετε την συμπεριφορά σας σε στιγμές να αλλάζει. Σαν παράδειγμα θα παρατηρήσετε σε στιγμές που έχετε την τάση να επικρίνετε τον εαυτό σας, ότι η ενθύμηση της δήλωσής σας θα σας σταματήσει και θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε και να πράξετε πιο εποικοδομητικά. Όσο περισσότερο καλλιεργήσετε τον καλό «σπόρο», τόσο θα βελτιώνεται η στάση και η νοοτροπία σας. Εάν θεωρείτε ότι το χρειάζεστε, συνεχίστε την πρακτική για περισσότερο από 30 ημέρες.
Στην πράξη
Εύχομαι το άρθρο αυτό να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μήπως σαμποτάρετε την εξέλιξή και την ευημερία σας, επειδή δυσκολεύεστε να αποδεχθείτε κάποια προσωπικά σας χαρακτηριστικά.
Πάντα να θυμάστε ότι αυτό που είστε, είναι η δύναμή σας. Είναι η πρώτη ύλη για να δημιουργήσετε μία καλύτερη εκδοχή σας. Μόλις αποδεχθείτε τον εαυτό σας, ακριβώς έτσι όπως είναι, θα μπορέσετε να μεγαλουργήσετε!
______________________
Aν αυτό το άρθρο σε βοήθησε φαντάσου πόσο θα σε βοηθήσει να κάνουμε πιο στοχευμένη δουλειά μαζί! Σε προσκαλώ να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που θα σου δίνουν εργαλεία για να ζεις καλύτερα και να πετυχαίνεις θετικές αλλαγές.
Δες εδώ τι θα σου προσφέρει: