Γκουρού < guru (gu=σκοτάδι ru=φως)
/αυτός που αναγνωρίζεις ότι μπορεί να σε μετακινήσει από το σκοτάδι στο φως
/αυτός που αναγνωρίζεις ότι ο λόγος του και η παρουσία του έχει βαρύτητα
Η σανσκριτική λέξη Guru αναφέρεται σε μία ποιότητα που αναγνωρίζεις σε κάποιον άνθρωπο, αντικείμενο ή φαινόμενο που έχει την δύναμη να σε διδάξει μαθήματα ζωής. Μαθήματα τα οποία σε οδηγούν να μετακινηθείς προς μία καλύτερη κατεύθυνση ή προς μία πιο φωτεινή εκδοχή του εαυτού σου. Για να αποκτήσει κάποιος ή κάτι την ιδιότητα του γκουρού σου, χρειάζεται εσύ να του αποδόσεις αυτή την ποιότητα.
Στο άρθρο αυτό θα σας μιλήσω για 4 καταστάσεις που ανά περιόδους βιώνουμε και έχουν την δύναμη να μας δώσουν μερικά από τα πιο σημαντικά μαθήματα στην ζωή. Το πρόβλημα είναι ότι συχνά αντί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις ως μαθήματα, προβάλλουμε αντίσταση κυρίως επειδή μας παρασύρει ο συναισθηματικός τρόπος σκέψης. Θα προτείνω εύκολους τρόπους και οδηγίες που αυτές οι καταστάσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως “δάσκαλοι” που θα διαλύσουν τις αντιστάσεις μέσω εκλογίκευσης.
Η διαδικασία της μάθησης μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με προκλήσεις. Όπως αποτελούσε πρόκληση στο σχολείο να καθίσουμε ήσυχα δίνοντας προσοχή στα λόγια του δασκάλου, με ανάλογο τρόπο αποτελεί πρόκληση το να εστιάσουμε στο μάθημα που θα μας πάει μπροστά.
Οι άνθρωποι που μαθαίνουν και βελτιώνονται μέσα από τις εμπειρίες τους, είναι άνθρωποι που προοδεύουν και απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σας δώσει ώθηση, βοηθώντας σας να βλέπετε τις εμπειρίες σας σαν να είναι ο «γκουρού» σας, ώστε βγαίνοντας μέσα από κάποια εμπειρία, να κατευθύνεστε προς μία πιο λειτουργική, πιο «φωτεινή» κατεύθυνση.
Ποιον κάνεις «γκουρού» σου;
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουμε στην εποχή μας είναι ότι τα εργαλεία για προσωπική ανάπτυξη είναι πιο διαθέσιμα από ποτέ σε σχέση με το παρελθόν. Το coaching, η ψυχοθεραπεία, οι κλασικές αλλά και οι εναλλακτικές θεραπείες του σώματος είναι προσβάσιμα στον μέσο άνθρωπο που κατοικεί σε μία σύγχρονη κοινωνία. Όποιος έχει δίψα για μάθηση όσον αφορά την αυτοβελτίωσή του, είναι εύκολο να βρει μία πηγή.
Ένα πράγμα όμως που έχουμε την τάση να ξεχνάμε είναι ότι εκτός από το να ψάχνουμε κάποιον ειδικό ή κάποιον δάσκαλο για υποστήριξη, είναι εξίσου σημαντικό να κοιτάμε τι έχουν να μας διδάξουν οι εμπειρίες μας. Αν μπορείς να μαθαίνεις μέσα από τις εμπειρίες σου, τότε η πρόοδός σου θα είναι και πιο σίγουρη και πιο μεγάλη.
Τα μεγαλύτερα μαθήματα στη ζωή έρχονται συνήθως μέσα από τις προκλήσεις. Καταστάσεις όπως η αποτυχία, η απογοήτευση, κάποια δυσάρεστη εξέλιξη, κάποια απρόσμενη αλλαγή κτλ. αποτελούν πολύτιμες μαθησιακές εμπειρίες που συνοδεύονται όμως από έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε από την «οδύνη» και έτσι να «χάσουμε το μάθημα».
Αυτές τις στιγμές είναι πολύ σημαντικό το όνομα που θα επιλέξεις να δώσεις στην κατάσταση που βιώνεις. Το όνομα που θα δώσεις, θα καθορίσει την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το μυαλό σου. Με διαφορετικό τρόπο θα προχωρήσεις αν ονομάσεις μία εμπειρία «καταστροφή» (ή κάποιο άλλο όνομα με παρόμοια επίδραση) και με διαφορετικό τρόπο θα προχωρήσεις αν ονομάσεις μία εμπειρία «μάθημα».
Η στιγμή που θα πάρεις την απόφαση να αναγνωρίζεις ως «γκουρού» σου (δηλαδή ως κάτι που σε μετακινεί από την πιο ακατέργαστη στην πιο ραφιναρισμένη εκδοχή σου) τις προκλήσεις που βιώνεις, θα αποτελέσει σημείο καμπής στην ζωή σου. Θα είναι εκείνη η στιγμή που θα απελευθερωθείς από έναν τρόπο σκέψης που σε περιορίζει στο να επαναλαμβάνεις συμπεριφορές που διαιωνίζουν τον φαύλο κύκλο της «οδύνης». Θα εξελιχθείς σε μία δυνατή προσωπικότητα που αναδιαμορφώνει τις εμπειρίες της ως ευκαιριες για μάθηση και ανάπτυξη, αντί για πηγές αποθάρρυνσης ή ήττας.
4 μεγάλοι “δάσκαλοι”
Στη συνέχεια θα διαβάσεις 4 καταστάσεις που αποτελούν προκλήσεις και ταυτόχρονα έχουν την δύναμη να σου δώσουν μερικά από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μπορείς να πάρεις στην ζωή σου. O τρόπος για να λειτουργήσουν ως μαθήματα αντί να σε παρασύρουν σε οδύνη ή μπλοκάρισμα, είναι να δημιουργείς χώρο και απόσταση. Απόσταση από το συναίσθημα, και νοητικό χώρο για να φιλοξενήσει νέα δεδομένα χωρίς προκαταλήψεις ή αντιστάσεις.
- Ο θυμός
Η εμφάνιση θυμού φανερώνει την ανάγκη να επιλύσεις κάτι. Μπορεί να θυμώσουμε βάσει εσφαλμένων εντυπώσεων, ποτέ δεν θυμώνουμε «χωρίς λόγο». Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να επανεξετάσουμε είτε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, είτε τον τρόπο που έχουμε οριοθετήσει κάποια κατάσταση. Ένα πολύτιμο μάθημα που μπορούμε να πάρουμε μέσα από τον θυμό, είναι πώς θα αποκτήσουμε καλύτερα κριτήρια σχετικά με το τι περνάει από το χέρι μας να ελέγξουμε (άρα αξίζει να ασχοληθούμε) και τι δε περνάει (άρα δεν αξίζει να ασχοληθούμε).
Το πρώτο βήμα από το «σκοτάδι» στο «φως» όταν θυμώνεις είναι να πάρεις απόσταση για να αναγνωρίσεις που μπορεί να υπερβάλλεις. Ο θυμός μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε υπερβολικές αντιδράσεις, σκέψεις και αποφάσεις.
Σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις την εξής μαθησιακή φόρμουλα εκλογίκευσης:
Θύμωσα με______________________ διότι σκέφτηκα/ένιωσα ότι____________________.
Λόγω του θυμού υπερέβαλα με τον εξής τρόπο: __________________________________.
Αυτό που θα με βοηθήσει να αντιδράσω καλύτερα την επόμενη φορά είναι________________________.
Το μάθημα που κρατάω από την συγκεκριμένη εμπειρία είναι:______________________________.
Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να εστιάσεις περισσότερο στο πώς θα αρχίσεις να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον θυμό σου, σου προτείνω να δεις το βίντεο που θα βρεις ΕΔΩ.
- Οι μεταβατικές φάσεις
Οι μεταβατικές φάσεις έχουν να κάνουν με μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στη ζωή, όπου καλείσαι να αφήσεις πίσω σου κάποια δεδομένα και να ανοίξεις σε νέα.
Σαν παράδειγμα μεταβατική φάση είναι ακριβώς μόλις τελειώσει μία σημαντική σχέση ή ένας γάμος. Ένα άλλα παράδειγμα είναι όταν αποφασίζεις να αλλάξεις επάγγελμα ή να φύγεις από την δουλειά σου κτλ.
Οι μεταβατικές φάσεις είναι βαθιά επιμορφωτικές. Το στρες όμως ή η αγωνία που μπορεί να τις συνοδεύει, ενδέχεται να σε κάνει να φέρνεις αντιστάσεις στα μαθήματα που θα σε διδάξουν. Αυτά τα μαθήματα είναι πολύτιμα διότι θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις με τους καλύτερους δυνατούς όρους στην νέα φάση.
Είναι σημαντικό να πάρεις απόσταση για να δεις τι σου δίδαξε η φάση που τελειώνει και μπορείς να το αξιοποιήσεις στην επόμενη. Σίγουρα θα βρεις παραδείγματα προς μίμηση και παραδείγματα προς αποφυγή.
Σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις την εξής μαθησιακή φόρμουλα εκλογίκευσης:
Αυτό που χρειάζεται να αφήσω πίσω μου είναι_____________________________________
Αυτό που χρειάζεται να «πάρω μαζί μου» ως γνώση και εμπειρία είναι__________________
Αν βρίσκεσαι σε μεταβατική φάση και έχεις την ανάγκη για υποστήριξη, σου προτείνω να δεις το βίντεο που θα βρεις ΕΔΩ.
- Η αποτυχία
Η αποτυχία είναι κατεξοχήν ευκαιρία για μάθηση. Συχνά όμως προβάλλουμε αντίσταση, διότι την ερμηνεύουμε ως κάτι που αντανακλά άσχημα τις ικανότητες, την εικόνα μας, ή την αξία μας ως άτομα. Στην πραγματικότητα όμως η αποτυχία είναι το αναπόφευκτο μέρος της διαδικασίας μάθησης. Μέχρι να πετύχεις είναι λογικό και αναμενόμενο να αποτύχεις!
Σε σχέση με το πώς εξελίσσεται η ζωή σου είναι καθοριστικής σημασίας να αντιμετωπίζεις την αποτυχία ως μαθησιακή εμπειρία που σου παρέχει πολύτιμη ανατροφοδότηση και πληροφορίες για την προσωπική ανάπτυξη. Για να εισπράξεις την πολύτιμη πληροφορία που θα σε βοηθήσει η επόμενή σου προσπάθεια να είναι καλύτερη, χρειάζεται να αποστασιοποιηθείς από συναισθηματικές σκέψεις και υπερβολές, όπως περιγράψαμε πιο πάνω στην περίπτωση του θυμού.
Σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις την εξής μαθησιακή φόρμουλα εκλογίκευσης:
Πώς αισθάνομαι_________________________
Λόγω των συναισθημάτων μου υπερβάλλω με τον εξής τρόπο: __________________________________.
Αυτό που χρειάζεται να αφήσω πίσω μου είναι_____________________________________
Το μάθημα που κρατάω και θα με βοηθήσει να είναι καλύτερη επόμενή μου προσπάθεια είναι:______________________________.
Για την αποτελεσματική διαχείριση της αποτυχίας θα δημοσιεύω βίντεο μέσα στις επόμενες ημέρες. Μείνετε συντονισμένοι με το κανάλι μου στο YouTube.
- Η μετάνοια
Η λέξη μετά… νοώ κυριολεκτικά σημαίνει ο «νους που έχω μετά από κάποιο γεγονός». Η γνώση δηλαδή που έχεις μετά από κάποιο γεγονός ή κατάσταση . Επομένως όταν μετανιώνεις για κάτι αρχίζεις να σκέφτεσαι διαφορετικά και πιο ορθά γι΄αυτό.
Αυτό που μπορεί να σε εμποδίσει να πάρεις το μάθημα και να προχωρήσεις προς μία καλύτερη κατεύθυνση είναι τα συναισθήματα που συχνά συνοδεύουν την μετάνοια. Συνήθως πρόκειται για συναισθήματα όπως ενοχές, στεναχώρια, εκνευρισμός κτλ. Χρειάζεται να προσέξεις μήπως προσκολληθείς σε αυτά τα συναισθήματα.
Ο τρόπος για να αξιοποιήσεις αυτό που έμαθες μέσα από την εμπειρία της μετάνοιας είναι να φροντίζεις ότι κάθε φορά που μετανιώνεις για κάτι, να περνάς στην μεταμέλεια. Να περνάς δηλαδή από την γνώση στην πράξη. Μετά – μελώ κυριολεκτικά σημαίνει πώς με μέλει να διαχειριστώ μία κατάσταση, που πλέον την κατανοώ με διαφορετικό τρόπο.
Σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις την εξής μαθησιακή φόρμουλα εκλογίκευσης:
Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει στον τρόπο που σκέφτομαι σε σχέση με πριν;___________________________________
Τι χρειάζεται να αφήσω πίσω μου;_______________________
Πώς θα αξιοποιήσω πρακτικά τον νέο τρόπο με τον οποίο κατανοώ την κατάσταση; :______________________________.
Στην πράξη
Η εξέλιξη, η επιτυχία ακόμα και η ευτυχία είναι τα «δώρα» που λαμβάνουμε όταν είμαστε ανοιχτοί στην διαδικασία της μάθησης. Ο μεγαλύτερος «γκουρού» είναι η ίδια η ζωή. Οι καθημερινές σου εμπειρίες είναι γεμάτες με μαθήματα για το πώς θα κάνεις τις επόμενες σου εμπειρίες ακόμα καλύτερες.
Παντού μπορείς να βρεις έναν δάσκαλο είτε προς μίμηση, είτε προς αποφυγή. Διατήρησε το μυαλό σου ευρύχωρο και να συμπεριφέρσου σαν μαθητής!
________________________________________________
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου; Τρόποι για να αναλάβεις δράση:
- Σκέψου Αποτελεσματικά – Online Course: Γίνε ο coach του εαυτού σου και ξεχώρισε!
- Έχεις στρες; Ανακάλυψε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποφόρτισης από το στρες στην Ελλάδα.
- Πέτυχε τους στόχους σου κάνοντας ατομικές συνεδρίες
- Φρόντισε τον εαυτό σου κάνοντας yoga*.
Η Yoga που είναι το πιο παλιό σύστημα προσωπικής ανάπτυξης που εγώ γνωρίζω. O χαρακτήρας των μαθημάτων που προσφέρω θα σε βοηθήσει όχι μόνο βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση αλλά και να φέρεις επίγνωση προς ποια κατεύθυνση σε ενδιαφέρει να αναπτυχθείς. Μέσα από τα μαθήματα θα καλλιεργήσει ποιότητες που θα σου ανοίξουν τον δρόμο της αυτοβελτίωσης. Οι πρακτικές απευθύνονται τόσο σε αρχάριους όσο και σε έμπειρους μαθητές. Απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που επιθυμούν να προσφέρουν φροντίδα στον εαυτό τους
Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα
Ο νους του «αρχάριου» – Μία σπουδαία πρακτική για αυτοβελτίωση
Ο «χώρος» του Νου και το «όχημα» της Αναπνοής