Έχεις ακούσει την φράση «το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής»; Είναι ένα ρητό που αναφέρεται σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η προθυμία σου να κάνεις κάτι αδυνατεί να υπερβεί τις σωματικές αδυναμίες.
Σαν παράδειγμα μπορεί να κάνεις yoga και το πόδι σου για τον οποιονδήποτε λόγο να μην τεντώνει στον πλήρη βαθμό. Όσο πρόθυμος κι αν είσαι να τεντώσεις το πόδι, αυτό είναι κάτι που εκείνη την στιγμή δεν μπορείς να το αλλάξεις. Ίσως να αλλάξει σε έναν μήνα, σε πέντε χρόνια, ίσως και ποτέ.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι να έχεις την προθυμία να αποφύγεις να φας σοκολατάκι, διότι έχεις βάλει στόχο να προσέξεις την διατροφή σου, αλλά τελικά να κάνεις το αντίθετο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει διότι το ερέθισμα που πυροδότησε τις αισθήσεις σου (εν προκειμένο η λαχτάρα για σοκολάτα), υπερίσχυσε της αρχικής σου προθυμίας. Θα μπορούσες όμως και να μην το κάνεις… Σωστά;
Στην ζωή συναντάμε διάφορα «πόδια που δεν τεντώνουν» και «ακαταμάχητα σοκολατάκια». Τα συναντάμε με τη μορφή κάποιας συμπεριφοράς, κάποιας συνήθειας ή κάποιας νοοτροπίας, που ενώ θέλουμε να την βελτιώσουμε, «σκοντάφτουμε» πάνω σε κάποια αδυναμία.
Για να εξελίσσεσαι και να βελτιώνεις τις συνθήκες της ζωής σου, χρειάζεται να διατηρείς την προθυμία σου να κάνεις τη “δουλειά” που εξυπηρετεί τον σκοπό σου. Σε στιγμές που η διατήρηση της προθυμίας σου τείνει να κλονιστεί από κάποια αισθητηριακή «σκανδάλη», αυτό που θα σε βοηθήσει είναι η ικανότητα να παίρνεις απόσταση από το ερέθισμα. H ικανότητα να έχεις τον έλεγχο των αισθήσεών σου και κυριαρχία στις εξωτερικές επιρροές, στην πρακτική και στην φιλοσοφία της yoga ονομάζεται Pratyahara. Στο άρθρο αυτό θα μοιραστώ μία ιδέα προς εφαρμογή που θα σε βοηθήσει να κάνεις πρόθυμα την “δουλειά” που χρειάζεται να κάνεις για να πετυχαίνει τους στόχους σου, ενώ λειτουργείς μέσα σε έναν κόσμο που “βομβαρδίζει” τις αισθήσεις και το μυαλό σου με ερεθίσματα που μπορούν να σε παρασύρουν έξω από τον αρχικό σου σκοπό.
Το «καλό έδαφος» της προθυμίας
Θα παρομοίαζα την προθυμία σαν ένα πολύ καλό και σταθερό «έδαφος». Ένα έδαφος πάνω στο οποίο μπορείς χτίσεις γερά θεμέλια για προσωπική εξέλιξη και αυτοβελτίωση. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ότι οι λέξεις προθυμία και θυμός έχουν κοινή ρίζα την λέξη θυμικό. Θυμικό είναι εκείνο το μέρος της ψυχής όπου εδρεύει η βούληση και το συναίσθημα. Σκέψου το λίγο αυτό. Όταν ξεκινάς την προσπάθειά σου να καταφέρεις κάτι και στην πορεία συναντάς εμπόδια, υπάρχουν δύο βασικοί «δρόμοι» που μπορείς να ακολουθήσεις. Ο «δρόμος» του θυμού ή ο «δρόμος» της προθυμίας.
Φαντάσου λοιπόν ότι ξεκινάς την ημέρα σου, το project σου, την διατροφή σου ή την γυμναστική σου προσδοκώντας τα πράγματα να εξελιχθούν μόνο με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Πάντα υπάρχει η περίπτωση τα σχεδιά σου να ανατραπούν. Μπορεί να συναντήσεις κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει την δεδομένη στιγμή, όπως το πόδι που δεν τεντώνει, ή μπορεί κάτι να πυροδοτήσει τις αισθήσεις σου και να σε κάνει να «λοξοδρομήσεις», όπως η λιγούρα για το σοκολατάκι.
Η μία εκδοχή είναι να θυμώσεις με τον εαυτό σου ή με την κατάσταση. Ο θυμός συνήθως θα σε οδηγήσει σε δύο πράγματα. Είτε θα σε κάνει να εγκαταλείψεις την προσπάθεια. είτε θα συνεχίσεις ό,τι κάνεις υπό την επίρροια του θυμού. Μπορείς να θυμηθείς κάποια φορά που λειτουργούσες με θυμό; Περνούσες καλά; Πήρες το αποτέλεσμα που ήθελες να πάρεις; Τις περισσότερες φορές ο αδιαχείριστος θυμός οδηγεί σε αυτοσαμποτάζ.
Υπάρχει όμως και ο άλλος “δρόμος”. Ο δρόμος της προθυμίας. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα έχεις υπολογίσει, λειτούργησε με την προθυμία να κάνεις το καλύτερο που μπορείς. Το «καλύτερο που μπορείς» σημαίνει διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί να σημαίνει να είσαι να είσαι ευέλικτος, να είσαι ήρεμος, να είσαι ατάραχος, μεθοδικός, συγκεντρωμένος κτλ. Αν υπάρχει η προθυμία, τότε υπάρχει «εύφορο έδαφος» για συμπεριφορές που θα σου φέρουν καλά αποτελέσματα. Η προθυμία λοιπόν είναι μία στάση που θα σε βοηθά να διαχειρίζεσαι τις ανατροπές διότι δημιουργεί αποδοχή και διαύγεια στον νου. Είναι μία ποιότητα που θα σε βοηθήσει να βλέπεις μπροστά και να αντιλαμβάνεσαι ότι η ανατροπή είναι μόνο η μικρή εικόνα. Ο σκοπός είναι μεγαλύτερος και πάντα υπάρχουν άλλες καλές εναλλακτικές για να εξυπηρετήσεις τον σκοπό σου.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα φας το «σοκολατάκι» που είχες αποφασίσει να μη φας (και προφανώς μιλάω συμβολικά), αντί να θυμώσεις ή να απογοητευτείς, δείξε την προθυμία να παρατηρήσεις πώς έφτασες να κάνεις αυτό που είπες ότι δεν θα κάνεις. Μπορεί να μη γίνεται να αλλάξεις αυτό που ήδη έχει συμβεί μέσα από την στάση της προθυμίας όμως θα πάρεις χρήσιμο feedback. Θα πάρεις πληροφορία που μπορείς να την αξιοποιήσεις για να πετύχεις βελτίωση.
Για τον μη εξασκημένο νου, είναι ευκολότερο να βρεθεί στον “δρόμο” του θυμού αντί στον “δρόμο” της προθυμίας. Ο νους έχει την τάση να έλκεται από το πιο δυνατό ερέθισμα που θα τραβήξει την προσοχή του, και είναι αλήθεια, πως θυμός «φωνάζει πιο δυνατά» από την προθυμία. Γι’ αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται προσπάθεια για να θυμώσεις…. Χρειάζεται όμως εξάσκηση για να μπορείς να διατηρήσεις την προθυμία σου. Σου προτείνω να εξερευνήσεις το blog μου, αλλά και στο κανάλι μου στο YouTube και τα Podcast διότι θα βρεις πολύ αποτελεσματικά εργαλεία και τρόπους για καλλιεργήσεις καλό έλεγχο των αισθήσεών σου και να κυριαρχείς στα ερεθίσματα που δέχεσαι.
Στην πράξη
Το να παραμένεις πρόθυμος να λειτουργείς με τον καλύτερό σου εαυτό σε ό,τι κάνεις, θα σε βοηθήσει να εξελίσσεσαι σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής σου.
Είναι μία δεξιότητα που θα την κατακτήσεις ελέγχοντας την προσοχή σου. Καταφέρνοντας δηλαδή, να μην παρασύρεται η προσοχή σου από το πιο δυνατό ή πιο έντονο ερέθισμα. Τελικά την προθυμία σου θα καταφέρεις να την διατηρήσεις μαθαίνοντας να παίρνεις απόσταση από “σκανδάλες” που σε αποπροσανατολίζουν από τον σκοπό σου. Μέσα στον χώρο που θα δημιουργήσει αυτή η απόσταση θα μπορέσεις να διακρίνεις τις επιλογές που έχεις, αλλά και να προ – βλέψεις πού θα σε οδηγήσει η κάθε μία από αυτές. Το να έχεις επιλογές είναι δύναμη.
Ξεκίνα λοιπόν να παρατηρείς τις “σκανδάλες” που μπορεί να σε παρασύρουν και να σαμποτάρουν την προθυμία σου για εξέλιξη. Βάλε στόχο να παίρνεις απόσταση από αυτές τις “σκανδάλες”. Αν πρόκειται για σκέψεις πάρε απόσταση σε νοητικό επίπεδο. Αν οι “σκανδάλες” έχουν φυσική υπόσταση, πάρε απόσταση ως φυσικό σώμα στο βαθμό που είναι εφικτό. Καθυστέρησε την αντίδρασή σου και παρατήρησε. Το πιθανότερο είναι ότι πρώτα θα εμφανιστεί η συνηθισμένη σου παρόρμηση. Δώσε χρόνο για να εμφανιστούν και οι άλλες επιλογές και επίλεξε την καλύτερη δυνατή.
Η πρόταση μου αν θες να κάνεις πρακτική στην ιδέα που μοιράστηκα, είναι για τις επόμενες 30 ημέρες μόλις ξυπνάς να λες στον εαυτό σου αυτή τη δήλωση: «Σήμερα είμαι πρόθυμος να κάνω θετική αλλαγή, παρατηρώντας και καθυστερώντας τις αντιδράσεις μου στα ερεθίσματα που δέχομαι στο σώμα και στον νου μου.». Αφού πεις τη δήλωσή σου, να την γράψεις σε ένα post it, να το βάλεις κάπου που θα το βλέπεις μέσα στη διάρκεια της ημέρας, και με την βοήθεια αυτής της υπενθύμισης να κάνεις πρακτική εφαρμογή της πρόθεσής σου.
Τι πιστεύεις ότι θα αλλάξει στη ζωή σου αν κάνεις πρακτική στην ιδέα που μόλις διάβασες για τον επόμενο μήνα; Τι πιστεύεις ότι θα αλλάξει σε 30 ημέρες από σήμερα; Εύχομαι να το κάνεις για να ανακαλύψεις την απάντηση.
______________________
Aν αυτό το άρθρο σε βοήθησε, φαντάσου πόσο θα σε βοηθήσει να κάνουμε πιο στοχευμένη δουλειά μαζί! Σε προσκαλώ να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που θα σου δίνουν εργαλεία για να ζεις καλύτερα και να πετυχαίνεις θετικές αλλαγές.
Δες εδώ τι θα σου προσφέρει:
Δείτε επίσης:
Επιθυμείς αλλαγές; Πόσο πρόθυμος είσαι να αλλάξεις;
Πώς να κάνεις reset στην διάθεσή σου