Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές, έχουμε την τάση όταν επιθυμούμε να καλύψουμε κάποια ανάγκη μας, να ψάχνουμε την λύση έξω από εμάς. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αυτό το οποίο πραγματικά χρειαζόμαστε, μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να το προσφέρουμε στον εαυτό μας. ‘Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάγκη μας για αναγνώριση. Η ανάγκη μας για «μπράβο». Για τα εύσημα.
Όταν ο κόπος μας, τα ταλέντα μας και οι αρετές μας αναγνωρίζονται, αισθανόμαστε βαθιά ικανοποίηση. Συγχρόνως γεμίζουμε με κίνητρο για να συνεχίσουμε να κάνουμε και να είμαστε, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε και να είμαστε. Η αναγνώριση μας καθησυχάζει, μας δίνει δύναμη και μας κάνει να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας.
Για να συμβούν όλα αυτά και να ικανοποιηθεί η ψυχική μας ανάγκη για αναγνώριση, υπάρχει μία προϋπόθεση: η αναγνώριση πρώτα απ’ όλα να προέρχεται από εμάς τους ίδιους. Διότι εάν εσύ αμφισβητείς τις ικανότητές σου ή είσαι σκληρός με τον εαυτό σου, τα “μπράβο” των άλλων δεν αρκούν για να αισθανθείς καλά και να αντλήσεις δύναμη.
- Αξίζει να αναρωτηθείς εάν πραγματικά αναγνωρίζεις ό,τι καλό πετυχαίνεις, ή μήπως κάποιες φορές αντιμετωπίζεις πολύ αυστηρά τον εαυτό σου.
- Αξίζει να εξετάσεις μήπως εστιάζεις πολύ περισσότερο σε όσα δεν έχεις υλοποιήσει ακόμα, παραβλέποντας την πορεία που έχεις ήδη διανύσει.
- Αξίζει επίσης να αναθεωρήσεις την στάση σου, στην περίπτωση που ασκείς σκληρή κριτική στον εαυτό σου, ίσως γιατί πιστεύεις πως αυτό θα σε βοηθήσει,.
Η πρόταση που μοιράζομαι θα σας βοηθήσει να στοχαστείτε πώς θα υιοθετήσετε μία πιο φιλική, δίκαιη και υποστηρικτική συμπεριφορά απέναντι στον εαυτό σας.
Θέσε ορόσημα
Ένας παράγοντας που μπορεί να σε κάνει να παραβλέπεις τα επιτεύγματά σου, είναι ο όγκος των ευθυνών και όλων όσων έχεις να διαχειριστείς στην καθημερινότητά σου. Για να είσαι εξασφαλίσεις σίγουρα ότι θα βρίσκεις το χρόνο για να αναγνωρίζεις την μέχρι τώρα πορεία σου, θέσε εκ των προτέρων ορόσημα. Όρισε δηλαδή, πότε ακριβώς έχει νόημα για εσένα να κάνεις αξιολόγηση.
Τα ορόσημα μπορεί να είναι χρονικά. Να πεις δηλαδή ότι μία φορά το τρίμηνο, τον μήνα, την εβδομάδα κτλ. θα αφιερώνω λίγο χρόνο για να αναγνωρίσω ό,τι καλό έχω καταφέρει. Θα καθίσω επίσης να θυμηθώ ποιος είμαι. Τι έχω πετύχει έως τώρα. Ποια είναι τα προτερήματα και οι δυνάμεις μου, και πώς μπορώ να τις χρησιμοποιήσω αυτή τη στιγμή. Πώς έχω ξεπεράσει προκλήσεις στο παρελθόν και πώς μπορώ να το ξαναπετύχω αυτό; Όταν ο απολογισμός ξεκινάει από την αναγνώριση, αντί να στηρίζεται στην κριτική, είναι πιο παραγωγικός.
Ίσως προτιμήσεις να θέσεις κάποιο άλλο κριτήριο για το ορόσημό σου αντί για τον χρόνο. Σαν παράδειγμα μπορεί το ορόσημό σου να είναι η ολοκλήρωση ενός επιμέρους στόχου. Σε κάθε περίπτωση όρισε συγκεκριμένα πότε θα κάθεσαι για να κάνεις απολογισμό της πορείας σου, με στόχο να αναγνωρίσεις τι καλό έχεις πετύχει και να πεις… “μπράβο μου!”. Μπορείς πάντα να πεις “μπραβο μου που κατανοώ τι χρειάζεται να διορθώσω.” Ακόμα λοιπόν κι αν τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα ήθελες, στοχάσου και αναγνώρισε σε ποια προσωπικά σου χαρακτηριστικά, σε ποια προτερήματα, σε ποιες δυνατότητες που κατέχεις μπορείς να στηριχθείς, ώστε να σημειώσεις την πρόοδο που επιθυμείς στο επόμενο διάστημα.
Στην πράξη
Η συνήθεια του να δίνεις τα εύσημα στον εαυτό σου, δεν σημαίνει να “κλείνεις τα μάτια” στις αδυναμίες σου. Είναι μία πράξη αυτοφροντίδας. Είναι μία υποστήριξη που μόνο εσύ μπορείς να την προσφέρεις στον εαυτό σου κατά αυτό τον τρόπο. Θα σε ενδυναμώνει συναισθηματικά και ψυχικά, και θα σε τροφοδοτεί με αυτοπεποίθηση. Μία από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορείς να πάρεις στη ζωή σου είναι να γίνεις ο μεγαλύτερος υποστηριχτής του εαυτού σου!
Κλείστε θέση στα Event που ξεκινούν από Σεπτέμβριο
Online Μαθήματα Yoga και διαλογισμού
Σεμινάριο αυτοβελτίωσης: Νοο-τροπία
Δείτε επίσης
Πώς να απελευθερωθείς από περιοριστικές αντιλήψεις
Δημιουργικότητα: Πώς να την βρίσκεις όταν δεν έρχεται
Podcast: 6 ερωτήσεις για αυτογνωσία και αυτοβελτίωση
Video: Mάθε πώς να σταματήσεις να αυτό – περιορίζεσαι