Στο μυαλό μας υπάρχουν «πόρτες» που είναι κλειστές. Πάντα υπάρχουν κάποια πράγματα που τα αγνοούμε. Αυτές τις πόρτες σίγουρα αξίζει να βρούμε τρόπο να τις ανοίξουμε αν επιθυμούμε να εξελιχθούμε στην ζωή μας.
Ένας τρόπος για να ανοίξουμε τις «πόρτες του νου» είναι μέσω της μάθησης. Η μάθηση όμως, με την έννοια της απόκτησης γνώσεων, μερικές φορές δεν αρκεί για να σε κάνει έναν πραγματικά ανοιχτόμυαλο άνθρωπο. Θα σε ωφελήσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να βάλεις στόχο να γίνεις ένας τέτοιος άνθρωπος.
Όταν λειτουργείς με ανοιχτό μυαλό, ένα βασικό όφελος που θα πάρεις, είναι ότι θα καταφέρεις να ξεπερνάς ευκολότερα τις αντιστάσεις σου. Τις νοοτροπίες δηλαδή που ενδεχομένως σε εμποδίζουν να ανακαλύψεις το εύρος των δυνατοτήτων σου και σε κρατούν εντός των ορίων της «ζώνη της άνεσης» (comfort zone). Σε αυτό το όφελος θα εστιάσουμε στο σημερινό άρθρο.
Όσα θα διαβάσετε στην συνέχεια σκοπό έχουν να σας βοηθήσουν με δύο τρόπους. Πρώτο, να αξιολογήσετε τον εαυτό σας σχετικά με το πόσο ανοιχτοί είσαστε σε νέες και καλές προοπτικές, και δεύτερο, να διαπιστώσετε μήπως σε κάποιον τομέα της ζωής σας χρειάζεται να δουλέψετε περισσότερο για να ξεπεράσετε αντιστάσεις που περιορίζουν την εξέλιξή σας. Μοιράζομαι επίσης μαζί σας προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να είσαστε ένας πραγματικά ανοιχτόμυαλος άνθρωπος.
Ανοιχτό μυαλό σημαίνει όμορφη εξέλιξη
Θυμίζω εν συντομία, αυτό που ανέφερα και στο προηγούμενο άρθρο. Η «ζώνη της άνεσης» είναι εκείνο το σημείο, όπου όλα είναι γνώριμα και γι΄αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια για εκπλήξεις. Σε έναν βαθμό μας αρέσει να βρισκόμαστε εκεί, γιατί αισθανόμαστε ασφαλείς.
Η ασφάλεια όμως δεν ισούται πάντα της ικανοποίησης, ούτε είναι απαραίτητα ωφέλιμη. Σαν παράδειγμα μπορεί να βρίσκεσαι σε μία όχι καλή σχέση και να αποφεύγεις να προχωρήσεις δίνοντας τέλος, γιατί το γνώριμο σου μοιάζει ασφαλές.
Η ευτυχία όμως προκύπτει όταν καταφέρνεις να συμπορεύεσαι με τον φυσικό ρυθμό της εξέλιξης. Όλα γύρω μας αλλάζουν και εξελίσσονται είτε το επιθυμούμε είτε όχι. Η ικανότητά σου να εξετάζεις με ανοιχτό μυαλό την αλλαγή, είναι το στοιχείο που θα σε βοηθήσει να κινηθείς προς τα εμπρός, έχοντας καλά κριτήρια για το τι χρειάζεται να κρατήσεις καθώς προχωράς προς μία νέα κατεύθυνση.
Για να είσαι αλλά και για να παραμένεις ανοιχτόμυαλος, χρειάζεται να δίνεις προσοχή. Γιατί μπορεί σε κάποιους τομείς να είσαι, ενώ σε άλλους όχι τόσο! Μπορεί να ήσουν κάποτε, αλλά όχι πια!
Είσαι ανοιχτόμυαλος;
Τι απάντηση θα δίνατε για τον εαυτό σας; Η πρότασή μου είναι αντί να βάλουμε μία ταμπέλα που λέει «είμαι» ή «δεν είμαι», με ειλικρίνεια να εξετάσει ο καθένας για τον εαυτό του, σε ποιον τομέα χρειάζεται να δουλέψει με τις αντιστάσεις του. Πάντα υπάρχει κάτι για να δουλευτεί σε όποιο σημείο της εξέλιξής σου κι αν βρίσκεσαι…
Σαν παράδειγμα:
- Στο αντικείμενο της δουλειάς σου, που ενδεχομένως είσαι έμπειρος και ειδικός, πόσο ανοιχτός είσαι σε νέες προτάσεις που σε βγάζουν από τα συνηθισμένα;
- Αν είσαι γονιός, πόσο ανοιχτόμυαλος είσαι να εξετάσεις με ακεραιότητα μία καλοπροαίρετη συμβουλή που ενδεχομένως έρχεται σε αντίθεση με όσα μέχρι τώρα εφαρμόζεις;
- Όταν ζητάς βοήθεια και σου δίνεται μία λύση στο ζητούμενό σου, η οποία όμως θα σε βγάλει από την «ζώνη της άνεσής σου», είσαι ανοιχτός να προχωρήσεις προς την καινούργια, καλύτερη κατεύθυνση;
Είμαι βέβαιος ότι αν αφιερώσετε λίγα λεπτά στοχασμού, θα μπορέσετε να εντοπίσετε ακριβώς που χρειάζεται να καλλιεργήσετε μία πιο ανοιχτή νοοτροπία για να βοηθήσετε τον συγκεκριμένο τομέα της ζωής σας να εξελιχθεί και να βελτιωθεί.
Πώς θα γίνεις (πιο) ανοιχτόμυαλος
Εύχομαι όσα διαβάσατε μέχρι εδώ να σας έχουν δώσει κάποια καλή ιδέα που εφαρμόζοντάς την στον τομέα που σας ενδιαφέρει, θα καταφέρετε να ξεπεράσετε εμπόδια και αντιστάσεις.
Θα μοιραστώ μαζί σας τον δικό μου στοχασμό για το πώς μπορούμε στην πράξη να παρατηρούμε τον εαυτό μας και να βοηθάμε το μυαλό μας να «ανοίξει» εκεί που χρειάζεται. Η πρόταση είναι να διαβάσετε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά του ανοιχτόμυαλου ανθρώπου που θα βρείτε στη συνέχεια, και να στοχαστείτε ποια από αυτά ήδη έχετε, και ποια από αυτά θα ήταν ωφέλιμο να καλλιεργήσετε περισσότερο.
Κρατώντας στον νου σας αυτά που χρειάζεται να δουλέψετε παραπάνω, κάντε τα το σημείο εστίασης και ευθυγράμμισης της συμπεριφοράς σας όταν ξαναβρεθείτε στην ανάλογη κατάσταση.
Ο ανοιχτόμυαλος άνθρωπος:
- Είναι ελεύθερος από προκαταλήψεις. Αξιολογεί ένα γεγονός ή μία κατάσταση με βάση τα νέα δεδομένα που έχει μπροστά του.
- Είναι καλός και ενσυνείδητος ακροατής. Ακούει ουσιαστικά και με ακεραιότητα την άλλη πλευρά χωρίς να απορρίπτει αυτόματα μία διαφορετική άποψη. Κάνει ερωτήσεις με ειλικρινή σκοπό να καταλάβει πραγματικά μία νέα οπτική.
- Αξιολογεί ακέραια. Μπορεί να έχει αντιστάσεις (όλοι έχουμε κάποιες) αλλά τις αναγνωρίζει και δεν επιτρέπει να τον περιορίζουν. Έτσι με καλά κριτήρια θα αποφασίσει αν θα πει «ναι» ή «όχι» σε μία νέα προοπτική.
- Αναγνωρίζει και παραδέχεται τα λάθη του. Το σημαντικό για αυτόν είναι να βρει την καλύτερη λύση και όχι να ικανοποιήσει το «εγώ» του.
- Προσεγγίζει τους άλλους ανθρώπους με σεβασμό, συμπάθεια και κατανόηση. Ακόμα και αυτούς με τους οποίους μπορεί να μην έχει κοινά. Πιστεύει πως από τον κάθε άνθρωπο υπάρχει κάτι χρήσιμο για να μάθει.
Η νοοτροπία ενός ανοιχτόμυαλου ανθρώπου τον βοηθά να βιώνει και εκπέμπει αισιοδοξία και δύναμη. Έτσι καταφέρνει να ωθεί σε εξέλιξη τις σχέσεις του, την καριέρα του, την διάνοιά του και κάθε πτυχή της ζωής του. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να γίνει αυτός ο άνθρωπος.
Στην πράξη
Το ανοιχτό μυαλό είναι μία ανθρώπινη υπερδύναμη. Είναι εκείνη η νοοτροπία που θα σου ανοίγει την μία πόρτα πίσω από την άλλη, για να ανακαλύπτεις το απεριόριστο δυναμικό σου. Σε βοηθά να ξεπεράσεις κάθε «δεν μπορώ», «δεν έχω» και «δεν είμαι» που σου προκαλεί οδύνη.
Κάθε μέρα και κάθε σου επαφή, έχει κάτι να σου μάθει. Γίνε καλός μαθητής για να μπορείς σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει να μετασχηματίζεσαι, και έτσι η δική σου ζωή να εξελίσσεται όμορφα.
Στην Anusara Yoga, την μέθοδο μέσα από την οποία μοιράζομαι μαζί σας την Hatha Yoga, υπάρχει η έννοια της «καλής μαθητείας» (Adikhāra) ή «η καταλληλότητα» με την έννοια του να ταιριάζεις και να είσαι ευπροσάρμοστος. Είναι ύψιστη ποιότητα που προτείνεται να την καλλιεργήσεις για να ζεις μία όμορφη ζωή. Συγκεκριμένα η Yoga μας λέει πως ο «καλός μαθητής» είναι ανοιχτός όπως ο ουρανός, ευκίνητος όπως ο άνεμος, ενθουσιώδης όπως η φωτιά, ευπροσάρμοστος όπως το νερό και σταθερός όπως η γη. «Adi» σημαίνει εαυτός στην ανώτερη εκδοχή του. «Khara» σημαίνει φτιάχνω. Η οδηγία της καλής μαθητείας σου δείχνει ακριβώς τον τρόπο για να φτιάχνεις τον εαυτό σου έτσι όπως σου αρέσει.
Μπορούμε άραγε με τις ραγδαίες αλλαγές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια να παραμείνουμε «καλοί μαθητές» για να λαμβάνουμε το όφελος; Με ανοιχτό μυαλό σίγουρα μπορούμε!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
“Η NOO|ΤΡΟΠΙΑ της Ευημερίας” – To νέο σεμινάριο του Κωνσταντίνου για την αποκάλυψη των δυνατοτήτων του νου σε περιμένει
‘Eλα στις 21 Οκτωβρίου σε ένα μεταμορφωτικό ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης που υπόσχεται να σου προσφέρει κάτι περισσότερο από γνώση. Θα σου προσφέρει εργαλεία για να βελτιώσεις του τρόπο που σκέφτεσαι. Μέσα σε 3 δημιουργικές ώρες θα έχεις την ευκαιρία να εμβαθύνεις με τρόπο ωφέλιμο και δημιουργικό σε έννοιες που έχουν δύναμη μετασχηματιστική. Η συμμετοχή σου στο σεμινάριο θα σε εξοπλίσει με παραγωγικές ιδέες και αποτελεσματικές τεχνικές αυτοδιαχείρισης που θα σε βοηθήσουν, από την επόμενη κιόλας ημέρα, να δημιουργήσεις μία πιο ισορροπημένη, πιο λειτουργική και βαθιά ικανοποιητική καθημερινότητα.
Κλείσε θέση ΕΔΩ
Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου; Τρόποι για να αναλάβεις δράση:
Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα
Ώρα για άνοιγμα σε μία νέα εποχή
Ο Νόμος της Προσφοράς και της Αποδοχής
Ο Νόμος της ΄Ελξης