H Ανατομία του Εαυτού

konstantinos charantiniotis

Τι είναι ο Εαυτός;

Είναι το σώμα σου; Eίναι το μυαλό σου; Είναι οι σκέψεις σου; Είναι τα συναισθήματά σου; Μήπως είναι οι εμπειρίες σου;

Ο Εαυτός περιλαμβάνει όλα αυτά και ταυτόχρονα τα υπερβαίνει. Είσαι ο «μικρός σου Εαυτός» όταν αντιδράς παρορμητικά, και είσαι ο «μεγάλος σου Εαυτός» όταν ανταποκρίνεσαι μέσα από τον λογική και πνευματικά ανώτερη πλευρά σου.

Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσεις μία «ανατομία του Εαυτού» που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις τα διαφορετικά επίπεδα της ύπαρξής σου και πώς μπορείς να δουλεύεις με αυτά, ώστε να αποκτάς πρόσβαση στον ανώτερο εαυτό σου. Θα πάρεις επίσης ιδέες σχετικά με το πώς μπορείς να τιθασεύσεις κατώτερες συμπεριφορές όπως παρορμήσεις, προσκολλήσεις, αντιδράσεις κτλ. Αυτό είναι προϋπόθεση για να ενεργοποιείς την δημιουργικότητά σου, την κριτική σου ικανότητα, την λογική σου και άλλες υψηλότερες λειτουργίες του νου.

Η καλή γνώση και διαχείριση της ανατομίας του Εαυτού σου, θα σε βοηθά να φεύγεις από σημεία που δεν σε υπηρετούν πια, και να κάνεις μεταβάσεις προς πιο επιθυμητές καταστάσεις.

Με όρους επιστημονικούς στο άρθρο αυτό θα βρεις κατευθυντήριες οδηγίες για να πετύχεις τα εξής δύο:

Α) να ενεργοποιείς περισσότερο το πιο εξελιγμένο και ευφυές τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται προμετωπιαίος λοβός

Β) να αποκτάς καλό έλεγχο στις τάσεις του παρορμητικού, μεταιχμιακού εγκεφάλου.

Τα 5 φύλλα της ύπαρξης

Η φιλοσοφία της Yoga παρουσιάζει με πολύ κατανοητό τρόπο τα διαφορετικά επίπεδα της ύπαρξής μας και παράλληλα μας εξηγεί πώς μέσα από τις καθημερινές μας επιλογές μπορούμε να πετυχαίνουμε σύνδεση με τον ανώτερο, ευφυή μας Εαυτό.

Μας λέει ότι ο Εαυτός αποτελείται από 5 Koshas. Kosha σημαίνει φύλλο, θήκη ή κάλυμμα. Φανταστείτε λοιπόν 5 φύλλα υπάρξης, όπου το ένα καλύπτει το άλλο, και όλα μαζί απαρτίζουν… εσένα! Ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα τα 5 φύλλα της ύπαρξης είναι τα εξής:

Anamaya Kosha: Το φυσικό σώμα. Το σώμα της τροφής. Είναι το πρώτο και το πιο χονδροειδές επίπεδο της ύπαρξής μας. Είναι το πιο απτό και το πιο εύκολα αντιληπτό. Γνωρίζεις όμως ως αίσθηση ότι δεν είσαι μόνο το φυσικό σου σώμα. Υπάρχει κάτι που το κινεί και αυτό είναι η ζωτικότητά του. Αμέσως μετά λοιπόν ακολουθεί το πρώτο λεπτοφυές επίπεδο της ύπαρξής σου.

Pranamaya Kosha: Το πρανικό σώμα της ζωτικής ενέργειας. Αν κάνεις μία τομή σε ένα ανθρώπινο σώμα, δεν θα μπορέσεις να δεις την ενέργεια, ούτε τα ενεργειακά κανάλια ροής της ενέργειας που ονομάζονται Nadis στα σανσκριτικά. Παρόλα αυτά γνωρίζεις ότι η ζωτική ενέργεια σε διαποτίζει διότι μπορείς να τη νιώσεις. Μπορείς ξεκάθαρα να καταλάβεις πότε έχεις άφθονη ενέργεια ή πότε σου λείπει ενέργεια.

Manomayakosha: Το τρίτο επίπεδο της ύπαρξής σου έχει να κάνει με το μυαλό. Με τον σκεπτόμενο νου ο οποίος όμως επεξεργάζεται τα πράγματα από προκατασκευασμένα πλαίσια οπως είναι οι μνήμες, οι παρελθοντικές εμπειρίες και οι εντυπώσεις. Σχετίζεται επίσης με τις λειτουργίες του μεταιχμιακού εγκεφάλου όπως είναι τα ένστικτα και τα συναισθήματα. Από εδώ πηγάζουν και κάποιες κατώτερες, πιο ενστικτώδεις συμπεριφορές όπως οι παρορμήσεις και οι αυτόματες αντιδράσεις σου.

Vijnanamayakosha: Προχωρώντας ακόμα πιο βαθιά στον Εαυτό σου θα συναντήσεις τη διάνοιά σου. Αυτό το «φύλλο» της ύπαρξής σου αναζητά την επίλυση, καθώς «κοιτά» από υψηλότερο μέρος. Από εδώ πηγάζει ο σοφός σου εαυτός που λειτουργεί με επίγνωση. Είναι η πλευρά σου που γνωρίζει πώς να τιθασεύει τα ένστικτα και πώς να ανταποκρίνεται επιδέξια στα φαινόμενα. Έτσι καταφέρνεις να μην γίνεσαι έρμαιο σε συνήθειες και αυτοματισμούς. Εδώ λοιπόν εδρεύει ο ανώτερός σου Εαυτός που πρακτικά συνδέεται με την ενεργοποίηση των λειτουργιών του προμετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου.

 Anandamayakosha: Το τελευταίο και βαθύτερο φύλλο της ύπαρξης είναι ο ευδαιμονικός εαυτός. Είναι η πιο εξευγενισμένη, αφυπνισμένη, πνευματική εκδοχή του Εαυτού.

Τα koshas αποτυπώνουν την ανατομία του Εαυτού από το πιο χονδροειδές/υλικό επίπεδο του σώματός μας έως το πιο λεπτοφυές/ενεργειακό μας σώμα. Μπορεί τα 4 ενεργειακά επίπεδα να μην σου είναι ορατά, όλα όμως αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους επηρεάζοντας το πώς βιώνεις την καθημερινότητά σου. Δίνοντας προσοχή και επιλέγοντας την κατάλληλη δράση θα βοηθάς να λειτουργεί εύρυθμα το κάθε ενεργειακό σώμα.

mindfulness

Δουλεύοντας με τα Koshas στην καθημερινότητα

Ένας πρακτικός τρόπος για να καταφέρνεις να λειτουργείς στην καθημερινότητά σου μέσα από την σοφή και λογική σου πλευρά, είναι να υιοθετήσεις συνήθειες που βοηθούν να ρέει ανεμπόδιστα η ενέργεια μεταξύ των διαφορετικών φύλλων την ύπαρξης σου.

Κάθε φορά που βιώνεις μία όχι επιθυμητή αίσθηση εαυτού αυτό που στην ουσία έχει συμβεί, είναι ότι έχει προηγηθεί κάτι που εμποδίζει την καλή επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων της ύπαρξής σου.

Σαν παράδειγμα αν σου λείπει ο καλός ύπνος και η καλή τροφή θα εμφανιστούν εμπόδια στην λειτουργικότητα του σώματός σου και στα επίπεδα της ζωτικής σου ενέργειά σου. Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας είναι πιθανότερο να σε κάνουν να εκφράσεις αντιδραστική συμπεριφορά, σαν παράδειγμα να γίνεις παρορμητικός, άβουλος ή και επιθετικός. Αυτό μπορείς να το αποφεύγεις παρατηρώντας τι ακριβώς έχεις κάνει και έχεις εμποδίσει την πρόσβασή σου στον σοφό σου εαυτό. Παρατήρησε πώς μπορεί να «σκληραίνεις», και να γίνεσαι άκαμπτος είτε στο σώμα είτε στο νου κλείνοντας τις «πύλες επικοινωνίας» με την ανώτερη εκδοχή του εαυτού. Έτσι θα μπορείς να ξεφεύγεις από την «λίμπο» και να κάνεις άλματα βελτίωσης.

Θα αισθανθείς άμεση βελτίωση στην σωματική και ψυχική σου ευεξία, αν αρχίσεις από σήμερα να δουλεύεις με τα koshas με τους εξής τρόπους:

  • Δώσε σημασία στο πώς η τροφή που επιλέγεις αλλά και η διατροφική σου συμπεριφορά, επηρεάζει τα επίπεδα της ενέργειάς σου σε σώμα και νου.
  • Δώσε προσοχή μέσα στην ημέρα πώς μπορεί να σφίγγονται, να κρατούν ένταση, σημεία στο σώμα σου και κάνε καθημερινά επιλογές (πχ γιόγκα, μασάζ, stretching, περπάτημα, 5 λεπτά συνειδητής αναπνοής στο σημείο κτλ.) που θα σε εξισορροπήσουν.
  • Φέρε επίγνωση στην στάση του φυσικού σου σώματος και διόρθωσέ την αν χρειαστεί. Σαν παράδειγμα αν θες να συνδεθείς ανεμπόδιστα με την πλευρά του εαυτού σου που εκφράζει αυτοπεποίθηση, πρόσεξε μήπως γέρνεις τους ώμους σου προς τα μπροστά. Με το σώμα μπορείς άμεσα να επηρεάσεις την συμπεριφορά σου και το αντίστροφο.
  • Παρατήρησε τους εσωτερικούς μονολόγους που κάνεις. Οτιδήποτε λες στον εαυτό σου είναι δράση που προκαλεί αντίδραση. Παρατήρησε λοιπόν αν μέσα από τις ιδέες που καλλιεργείς βοηθάς τον ανώτερο, σοφό σου εαυτό να έρθει στο προσκήνιο ή αν τον εμποδίζεις.
  • Εξέτασε τι αντίκτυπο έχει το πρόγραμμά σου στην ροή της ενέργειάς σου σε σώμα και πνεύμα. Αυτή τη στιγμή ο τρόπος που ζεις το 24ωρό σου σε βοηθά να λειτουργείς μέσα από την ανώτερή σου εκδοχή; Μήπως σε ωθεί να εκδηλώνεις περισσότερο τον «μικρό σου Εαυτό»; Άλλαξέ το!

 Στην πράξη

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη: «Η γνώση του Εαυτού είναι η αρχή όλης της σοφίας». Η κατανόηση της “ανατομίας του Εαυτού” μέσα από την λειτουργία των koshas είναι ένας οδηγός που θα σου φανερώσει πώς να χαλιναγωγείς τα υποδεέστερα παράγωγα του μεταιχμιακού σου εγκεφάλου και πώς να αποκτάς καλή πρόσβαση στον σοφό σου εαυτό εξαλείφοντας τα εμπόδια που σε εμποδίζουν να φτάσεις εκεί.

Σας ενθαρρύνω συμπληρωματικά να δείτε το βίντεο που θα βρείτε εδώ. Είναι απόσπασμα από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 200 ωρών στην Anusara Yoga και θα ακούσετε πολύ χρήσιμη πληροφορία για τα 5 koshas και πώς να ρυθμίζετε καλά την ροή της ενέργειας μεταξύ τους. Φροντίστε τον Εαυτό σας, φροντίζοντας και τα 5 επιπέδα της ύπαρξής σας! Αυτά είναι η πηγή της ευεξίας, της υγείας, της ισορροπίας και της χαράς σας.

Σας περιμένω στις τάξεις yoga και διαλογισμού αυτή την εβδομάδα για να πετύχουμε καλή σύνδεση με το όλον της ύπαρξής μας.

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Διαβάστε/Δείτε/Ακούστε

Άρθρο: Μάθε πώς να ενεργοποιείς τη λογική σου
Άρθρο: Πώς θα κάνεις άλμα στην προσωπική σου εξέλιξη 

Podcast:
3 τρόποι για να δυναμώσεις την αυτοπεποίθησή σου

Video:  Έτσι εξηγείται αυτό που σου συμβαίνει! Μάθε για το Κάρμα!

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now