Εποχή Ενδοσκόπησης 

ενδοσκόπησης

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που αρχίζει να γίνεται περισσότερο αισθητός ο μετασχηματισμός της φύσης. Μία διεργασία που έχει ξεκινήσει να γίνεται από τον Σεπτέμβριο. Τα φύλλα πέφτουν, το φως λιγοστεύει, τα οπωρικά λιγοστεύουν, εξού και Φθινόπωρο. 

Οι ορατές εκδηλώσεις της φύσης είναι λιγότερες. Ο παλμός όμως χτυπά ακάθεκτος. Απλά κάνει την «δουλειά» εσωτερικά. Στο βάθος της γης μεγαλώνουν οι σπόροι και ό,τι άλλο χρειάζεται για να έρθει η αναγέννηση. 

Είναι πολύ βοηθητικό για εμάς τους ανθρώπους να «ακούμε» την εκάστοτε εποχή και να ευθυγραμμιζόμαστε με αυτήν. Γιατί αυτό που εκ φύσεως συμβαίνει γύρω μας, αντανακλά αυτό που συμβαίνει στο φυσικό μας σώμα. Λόγω των περισπασμών που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας, ενδέχεται να μας ξεφεύγει αυτό που συμβαίνει μέσα μας. Σίγουρα όμως βλέπουμε, αισθανόμαστε, ακούμε, μυριζόμαστε και γευόμαστε την αλλαγή της εποχής. 

Αυτό το τόσο δυνατό σήμα, είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι διανύουμε μία εποχή που σιγά – σιγά μας καλεί να στραφούμε προς τα μέσα, κρατώντας μόνο τα απαραίτητα. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξοικονομήσουμε δυνάμεις και να δημιουργήσουμε χώρο. Αυτό είναι που έχουν ανάγκη το σώμα και ο νους μας κάθε μεταβατική περίοδο. Δεν είναι τυχαίο που η πρακτική της αποτοξίνωσης έχει εποχιακό χαρακτήρα και γίνεται κάθε Φθινόπωρο και Άνοιξη. Είναι με ακρίβεια μελετημένο βάσει της φύσης μας. Γι’ αυτό και έχει τόσο θετικά αποτελέσματα για την υγεία μας. 

Ας δώσουμε λοιπόν προσοχή. Τώρα είναι η ώρα για εκείνο το ξεκαθάρισμα που θα οδηγήσει σε επαναφορά του καλύτερου τρόπου λειτουργίας μας. 

 

Ενδοσκόπηση 

Αν ψάξουμε πώς ορίζεται επίσημα η ενδοσκόπηση στην επιστήμη της ψυχολογίας, θα δούμε ότι είναι η διεργασία κατά την οποία ένα άτομο πραγματοποιεί αυτοπαρατήρηση. Δηλαδή θέτει ερωτήματα στον εαυτό του, ούτως ώστε να ανακαλύψει περισσότερα πράγματα για τον ίδιο. Το αποτέλεσμα της ενδοσκόπησης είναι η αποκάλυψη των διάφορων πτυχών της προσωπικότητας και μοτίβων συμπεριφοράς. Τελικά η ενδοσκόπηση δίνει λύσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα που είναι σημαντικά για την ευτυχία και την ισορροπία του ατόμου. 

Η λέξη ενδοσκόπηση τα λέει όλα. Ένδο που είναι συνώνυμο του έσω και σκόπηση από το αρχαίο σκοπώ, που σημαίνει έχω σκοπώ, σκοπεύω, θέτω στόχο. 

Τώρα το φθινόπωρο ένας καλός λόγος και σκοπός για να κάνουμε την έσω στροφή, είναι για να θρέψουμε τους καρπούς που ήδη έχουμε, να ξεριζώσουμε ό,τι χρειαζόμαστε ή και να φυτέψουμε καινούργιους σπόρους. Γιατί τώρα; Γιατί τον Χειμώνα οι συνθήκες είναι πιο ακραίες και χρειάζεται να είμαστε περισσότερο ανθεκτικοί. Είναι ωφελιμότερο λοιπόν, να μας βρει ο χειμώνας ήδη απαλλαγμένους από σωματικά και νοητικά βάρη. 

Για τον νου το ξεκαθάρισμα ξεκινά από την ενδοσκόπηση. Για να κάνεις όμως ουσιαστική ενδοσκόπηση, χρειάζεται να έχεις φτιάξει το κατάλληλο περιβάλλον. Εκείνο το περιβάλλον που θα σε βοηθήσει να μην έχεις προσκόλληση στους παλιούς «σπόρους», συνήθειες ή σε ό,τι υπάρχει και λειτουργεί ως περισπασμός. Αυτό το περιβάλλον μπορείς να το δημιουργήσεις μέσα από την πρακτική της  πρακτική της pratyahara . Διότι η pratyahara, όπως είπαμε στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, είναι η απόσυρση από τις αισθήσεις για να έχουμε πιο ακέραια και καλά κριτήρια. 

Αυτό λοιπόν που μπορείς να επιλέξεις να κάνεις αυτή την περίοδο, σαν δώρο και πράξη αγάπης προς τον εαυτό σου, είναι να δώσεις συνειδητά χώρο και χρόνο για ενδοσκόπηση. Να επιλέξεις να ακολουθήσεις το παράδειγμα της φύσης και να περιορίσεις λίγο το «προς τα έξω», για να συνδεθείς με το «προς τα μέσα». Γιατί προς τα μέσα θα βρεις τον σκοπό. 

Έτσι θα μπορέσεις να θέσεις σημαντικά ερωτήματα και να ανακαλύψεις τις απαντήσεις τους. Ερωτήματα όπως: 

– Τι θέλεις; 

– Ποιο είναι το επόμενο βήμα για εσένα, για την ανάπτυξή σου και για την ευημερία σου. 

– Ποιο είναι το επόμενο βήμα που θα φέρει ισορροπία στον οργανισμό σου; 

-Ποια είναι η επόμενη δράση σου στις σχέσεις σου και στην δουλειά σου; 

Όταν κάνεις την «δουλειά» και ο σκοπός αποκαλυφθεί ξεκάθαρος μπροστά στα μάτια σου, θα ξέρεις ακριβώς τι χρειάζεται να καλλιεργήσεις. Τότε είναι που ο κόπος και η προσπάθεια που καταβάλλεις θα έχει νόημα. Θα έχει νόημα γιατί θα σου δώσει τους καρπούς που επιθυμείς. 

Στην πράξη 

Όπως η φύση αποσύρεται σε κάποιο βαθμό από την εξωτερική εκδήλωση τους εαυτού της και κάνει δουλειά προς τα μέσα, η πρόσκλησή μου είναι να κάνουμε και εμείς αυτή την δουλειά με εργαλείο την ενδοσκόπηση. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει να δώσουμε προσοχή στο πώς λειτουργούμε. Πού προσπαθούν να μας παρασύρουν οι αισθήσεις μας και αν τελικά τα καταφέρνουν. Σαν παράδειγμα αν μία αίσθηση σου ζητά επίμονα ένα συγκεκριμένο φαγητό και εσύ ενδίδεις, αξίζει να δώσεις προσοχή γιατί συμβαίνει αυτό. Κάτι μεγαλύτερο υπάρχει πίσω από την προσκόλληση. Τι πραγματικά θέλεις; Η αυτοπαρατήρηση θα σου το αποκαλύψει. 

Υπάρχουν διάφορων ειδών προσκολλήσεις. Σε πρόσωπα, σε συμπεριφορές, σε συνήθειες και σε μοτίβα σκέψεων. Παρατηρήστε… Κάνετε πράγματα από επιλογή ή από προσκόλληση; Οι επιλογές έχουν πάντα από πίσω τους έναν σκοπό. Οι προσκολλήσεις απλά «θολώνουν τα νερά». 

Ενδοσκόπηση για ξεκαθάρισμα. Έτσι θα επαναφέρουμε στην επιφάνεια την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. 

 

αποτοξίνωση διατροφή γιόγκα

 

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Φθινοπωρινό Detox Retreat
Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Οι 10 τρόποι που θα σε ωφελήσει η διατροφική αποτοξίνωση

Πώς θα καταλάβεις ότι χρειάζεσαι αποτοξίνωση

Φθινοπωρινή αποτοξίνωση – Πώς θα σε ωφελήσει 

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now