Ο δρόμος προς την Αυτοπραγμάτωση

αυτοπραγμάτωση

“ Ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να είναι όλο και περισσότερο οι δυνατότητές του ”.
Carl Rogers

Η ανάγκη του ανθρώπου να εξερευνά, να ευθυγραμμίζεται και τελικά να μετασχηματίζεται σε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού του ονομάζεται αυτοπραγμάτωση.

Αφού εξασφαλίσουμε τις βασικές μας ανάγκες για επιβίωση, έχουμε μέσα μας βαθιά την ανάγκη να πετύχουμε το κάτι καλύτερο. Να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να εκφραστούμε. Μέσα από αυτό βιώνουμε ένα αίσθημα ολοκλήρωσης και ευδαιμονίας. Η αυτοπραγμάτωση πρακτικά έχει να κάνει με την ανακάλυψη και την ενεργοποίηση των ταλέντων μας, με την ανάπτυξη των δυνατοτήτων μας και με την επίτευξη των στόχων μας.

Κάθε φορά που πετυχαίνεις μία δράση προσωπικής εξέλιξης σημαίνει ότι έχεις θέσει σε λειτουργία την ανώτερη ευφυία σου. Έχεις καταφέρει δηλαδή να χαλιναγωγήσεις ένστικτα, παρορμήσεις, αντιδράσεις ή προσκόλλησεις και έχεις κάνει μία καλύτερη, πιο συνειδητή επιλογή. Όταν αυτό το κάνεις συστηματικά και με συνέπεια, τότε αρχίζεις πραγματικά να το κατακτάς.

Συνεχίζοντας έτσι, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα λάβει χώρα μέσα σου μία αφύπνιση. Ένας μετασχηματισμός. Μία επιθυμητή αλλαγή που θα έχει διάρκεια. Εκείνη τη στιγμή έχεις καταφέρει να βγεις από το μεταίχμιο, το σημείο της μετάβασης δηλαδή, και να βιώνεις πλέον την πραγματικότητά σου μέσα από μία νέα, πιο εξελιγμένη κατάσταση Εαυτού.

Στο άρθρο αυτό μοιράζομαι μαζί σας κάποιες προτάσεις που πρακτικά θα σας βοηθήσουν να πετυχαίνετε προσωπική εξέλιξη μέσω της αφύπνισης των δυνατοτήτων σας και να ικανοποιείτε την ανάγκη σας για αυτοπραγμάτωση.

Ο ρόλος της καθημερινής ευθυγράμμισης

Αν θέλεις να αναδείξεις την πιο εξελιγμένη εκδοχή σου, χρειάζεται να επιλέγεις να ευθυγραμμίζεσαι με τον αφυπνισμένο σου εαυτό. Στην φιλοσοφία και πρακτική της yoga ο αφυπνισμένος νους ονομάζεται bhuddi και έχει να κάνει με την ενεργοποίηση των ανώτερων ανθρώπινων πνευματικών λειτουργιών.

Είναι η πλευρά του εαυτού σου που έχει πρόθεση να κάνει την πιο ωφέλιμη επιλογή, γνωρίζει ποια είναι η ωφέλιμη επιλογή και κάνει πράξη την πιο ωφέλιμη επιλογή. Σου έχει συμβεί όμως να γνωρίζεις μέσα σου ποια είναι η συμπεριφορά που θα σου φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα, παρόλα αυτά να επιλέγεις μία άλλη; Συμβαίνει σε όλους μας καθημερινά όταν απουσιάζει η συνειδητή μας ευθυγράμμιση με την ανώτερη ευφυία μας.

Η φιλοσοφία και πρακτική της Yoga μας συστήνει 3 εργαλεία που όταν τα υιοθετήσεις στον καθημερινό τρόπο λειτουργίας σου, θα καταφέρεις να ευθυγραμμίζεσαι με το καλύτερο που μπορείς να κάνεις σε κάθε δεδομένη στιγμή. Τα εργαλεία αυτά είναι τα εξής:

  • Iccha: Η πρόθεση. Είναι αυτό που πρώτα απ’ όλα θα σε οργανώσει ώστε ό,τι κάνεις να εξυπηρετεί αυτό που θες να πετύχεις. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να λειτουργείς μέσα από μία ξεκάθαρη πρόθεση και όχι τυχαία.
  • Jnana: Η γνώση. Είναι η ενεργοποίηση της γνώσης που διαθέτεις αλλά και η απόκτηση περαιτέρω γνώσης που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τον σκοπό σου. Χρειάζεται αφού έχεις θέσει την πρόθεσή σου να ανακαλείς την γνώση που διαθέτεις και θα σε βοηθήσει να παραμείνεις σε ευθυγράμμιση με αυτό που θες να πετύχεις.
  • Kriya: Η δράση. Ειναι ξεκάθαρα η δράση που αναλαμβάνεις και υιοθετείς. Ειναι το να λειτουργείς μέσα από την πρόθεσή σου και χρησιμοποιώντας τις γνώσεις σου για να πετύχεις το ό,τι καλύτερο.

Το τρίπτυχο Iccha – Jnana – Kriya εκφράζει το πώς πρακτικά μπορείς να λειτουργείς συνειδητοποιημένα. Μπορείς καθημερινά να επιλέγεις αυτό ή να επιλέγεις να λειτουργείς χωρίς σαφή πρόθεση, με αποσπασματική χρήση της γνώσης που διαθέτεις και με τυχαίες δράσεις.

Αν η επιθυμία σου είναι να έχεις μεγαλύτερη επίδραση σε όσα σου συμβαίνουν και προσβλέπεις σε κάτι καλύτερο, είναι σημαντικό να υιοθετήσεις αυτά τα τρία εργαλεία. Έτσι θα ευθυγραμμίζεσαι με την ανώτερη ευφυία σου, θα καλλιεργήσεις αλλά και θα χρησιμοποιήσεις τα ταλέντα σου και τις ικανότητές σου.

Η έννοια ευθυγραμμίζομαι, δηλώνει εδω, ότι συστηματικά «μπαίνεις και βγαίνεις» από την «ευθεία γραμμή» που οδηγεί στον σκοπό. Γνωρίζουμε καλά ότι στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει. Δεν γίνεται, ούτε χρειάζεται, να τα κάνεις όλα πάντα σωστά ή τέλεια. Δεν είναι η τελειότητα που θα ικανοποιήσει την ανάγκη σου για αυτοπραγμάτωση.

Η απόφασή σου να λειτουργείς συστηματικά με πρόθεση – γνώση – δράση δεν θα σε κάνει αλάθητο, αλλά θα σε οδηγήσει σε αφύπνιση της πλευράς του εαυτού σου που αναζητά και βρίσκει την επίλυση, καθώς «κοιτά» από υψηλότερο μέρος, διανοητικά ανώτερο. Από εδώ πηγάζει ο σοφός σου εαυτός. Ο αφυπνισμένος. Αυτός που στα σανσκριτικά ονομάζεται Buddha.
Κωνσταντίνος χαραντινιώτης coaching

6 βήματα προς την αυτοπραγμάτωση

Θα μοιραστώ 6 βήματα που οδηγούν στην αυτοπραγμάτωση. Είναι δράσεις που για να τις υιοθετήσεις προϋποθέτουν να θέσεις σε λειτουργία την ανώτερη ευφυΐα σου και ταυτόχρονα όσο περισσότερο τις ασκείς , τόσο πιο σοφός και πιο αφυπνισμένος γίνεσαι.

1. Αυτεπίγνωση

Το πρώτο βήμα είναι να έχεις επίγνωση του εαυτού σου. Με ειλικρίνεια και αποστασιοποίηση να παρατηρείς πώς αλληλεπιδράς με τα ερεθίσματα, είτε προέρχονται από το εσωτερικό σου περιβάλλον (μυαλό) είτε από το εξωτερικό περιβάλλον.

2. Αυτό-εξερεύνηση

Η αυτεπίγνωση θα σου φανερώσει σπουδαίες αποκαλύψεις για τον εαυτό σου. Τότε μπορείς να ξεκινήσεις την αυτό- εξερεύνηση. Να αρχίσεις να κάνεις ερωτήσεις όπως:

  • Ποιος θέλω να είμαι;
  • Πώς θα πετύχω την ανάπτυξη των δυνατοτήτων μου;
  • Τι μπορώ να επιλέξω για να βιώνω την αίσθηση εαυτού που επιθυμώ να βιώνω;

Κατά τη διάρκεια της αυτοεξερεύνησης είναι χρήσιμο να συγκεντρώνεις γνώση που θα σου φανερώσει τις επιλογές σου. Να έρχεσαι σε επαφή με βιβλία, υλικό, ασκήσεις, πρακτικές, εκπαιδεύσεις, σεμινάρια κτλ. με σκοπό την προσωπική σου εξέλιξη.

3. Αυτό – κατανόηση

Μέσα από την επίγνωση και την εξερεύνηση του εαυτού αναπτύσσεται μία βαθιά κατανόηση για το πώς κάνεις να σου συμβεί αυτό που σου συμβαίνει. Αρχίζεις να κατανοείς ότι μπορείς να μην γίνεσαι έρμαιο τυχαίων παραγόντων και ότι είσαι ο ενεργός δημιουργός της πορείας σου.

4. Αυταγάπη

Στο τέταρτο βήμα της «διαδρομής»  και  λόγω της «δουλειάς» που έχει προηγηθεί, αρχίζεις να συγχωρείς τον εαυτό σου και να συμφιλιώνεσαι με το παρελθόν σου. Τότε είναι που μπορείς να του δείχνεις πραγματική κατανόηση και να τον καθοδηγείς όπως ένας γονιός το παιδί σε σωστές κατευθύνσεις οποτεδήποτε τον συλλαμβάνεις να κάνει λάθη.

5. Αυτοκυριαρχία

Πλέον καταφέρνεις να κυριαρχείς σε έναν πολύ καλό βαθμό στα κατώτερα ένστικτα και παράγωγα του μυαλού σου. Καταφέρνεις να λειτουργείς μέσα στην καθημερινότητά σου ως ο κυρίαρχος του εαυτού σου. Διαχειρίζεσαι επιδέξια τις καταστάσεις και βρίσκεις την ισορροπία σου αν κάτι πάει να την διαταράξει.

6. Αυτοπραγμάτωση

Οι προηγούμενες συνθήκες μετά από κάποιο διάστημα θα σε οδηγήσουν σε μία αίσθηση αυτοπραγμάτωσης. Όπως ανέφερα στην αρχή του άρθρου έχει να κάνει με τις στιγμές που αισθάνεσαι ότι εξελίσσεις και αξιοποιείς τις δυνατότητές σου καθώς και η αίσθηση της πληρότητας που αυτό συνεπαγέται.

Να σημειώσω ότι αυτά τα βήματα δεν τα «περπατάς» μόνο μία φορά στη ζωή σου. Πότε πηγαίνεις προς τα μπρος και πότε χρειάζεται να επιστρέψεις σε κάποιο προηγούμενο. Συνεχής ευθυγράμμιση!

Στην πράξη

Ικανοποιήστε την ανάγκη σας για αυτοπραγμάτωση παίρνοντας απόφαση να ευθυγραμμίζεστε με τον αφυπνισμένο/ανώτερό σας Εαυτό (buddhi). Η ανάγκη μας για αυτοπραγμάτωση είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που μας διαχωρίζει από τα ζώα. Οι άνθρωποι αναζητούμε κάτι περισσότερο από τροφή και στέγη και έχουμε την έμφυτη τάση να βελτιώνουμε τις ικανότητές μας ώστε να ζούμε καλύτερα.

Θα το πετύχετε με:

  • Την εφαρμογή του τρίπτυχου Iccha – Jyana – Kriya
  • Την καλλιέργεια των 6 δράσεων που οδηγούν σε αυτοπραγμάτωση.

Εν γένει έχετε πρόσβαση σε όλες τις πνευματικά ανώτερες νοητικές καταστάσεις και λειτουργίες που διαβάσατε σε αυτό το άρθρο. Είναι δυνατότητες με τις οποίες έχετε γεννηθεί με την ικανότητα να τις αναπτύξετε.

Εύχομαι λοιπόν αυτό το άρθρο να σας παρακινήσει να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία που διαβάσατε. Μέσω αυτών θα καταφέρετε να ευθυγραμμίζεστε με τον αφυπνισμένο σας εαυτό, για να βιώνετε επιτυχία, εξέλιξη και ολοκλήρωση σε κάθε τομέα της ζωής που επιθυμείτε να βελτιώσετε.

Σας περιμένω στις τάξεις yoga και διαλογισμού αυτή την εβδομάδα για να δουλέψουμε το σώμα και τον νου με τρόπο που θα οδηγήσει σε αφύπνιση!

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Διαβάστε/Δείτε/Ακούστε

Άρθρο: Η Ανατομία του Εαυτού
Άρθρο: Μάθε πώς να ενεργοποιείς τη λογική σου
Άρθρο: Πώς θα κάνεις άλμα στην προσωπική σου εξέλιξη 

Podcast:
3 τρόποι για να δυναμώσεις την αυτοπεποίθησή σου

Video: Έτσι εξηγείται αυτό που σου συμβαίνει! Μάθε για το Κάρμα!

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now