Πώς να βιώνεις αρμονία

βιώνεις

Όταν βρίσκεσαι σε καλή επαφή με το ποιος είσαι, και αισθάνεσαι ότι ο τρόπος που ζεις σε εκφράζει, τότε βιώνεις αρμονία. Το αίσθημα της αρμονίας ουσιαστικά προκύπτει όταν συλλειτουργούν καλά οι διάφορες πτυχές της ζωής. Την εμπειρία της ζωής μας την βιώνουμε μέσα από διαφορετικές πτυχές, ή μέσα από διαφορετικά περιβάλλοντα λειτουργίας.

Ζούμε ταυτόχρονα σε δύο περιβάλλοντα. Στο εσωτερικό περιβάλλον και στο εξωτερικό περιβάλλον. Βιώνουμε ταυτόχρονα τα δρώμενα του νου και τα δρώμενα γύρω μας. Το έσω και το έξω περιβάλλον μπορεί να είναι διαφορετικά αλλά δεν είναι εντελώς ξεχωριστά μεταξύ τους . Αλληλοεπιδρούν και αλληλοσυμπληρώνονται. Οι εξωτερικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν το πώς αισθάνεσαι, και αυτό που αισθάνεσαι θα επηρεάσει την συμπεριφορά που θα εκδηλώσεις προς τα έξω. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να φροντίζεις αυτά τα δύο περιβάλλοντα να συλλειτουργούν εύρυθμα. Να τροφοδοτούν με καλή πληροφορία το ένα το άλλο. Να φιλτράρεις πρώτα τι θα μπει «μέσα» γιατί αυτό τελικά, θα οργανώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι και τον τρόπο που θα εκδηλωθείς.

Ένα σύνηθες πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας, είναι ότι δεχόμαστε πάρα πολλούς εξωτερικούς περισπασμούς. Οι αισθήσεις μας γίνονται υποδοχείς αδιάκοπων ερεθισμάτων, που γεμίζουν το μυαλό με περισσότερη πληροφορία από όση του είναι χρήσιμη και εύπεπτη. Αυτό δημιουργεί δυσαρμονία.

Υπάρχει κάτι που θα σε βοηθήσει να βιώσεις μία αρμονική εμπειρία ζωής και θα το μάθεις στο άρθρο που διαβάζεις αυτή τη στιγμή. Είναι ένας πρακτικός τρόπος για να χτίσεις μία καλή γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του «μέσα» και του «έξω». Στις επόμενες σειρές αυτού του κειμένου, θα μάθεις πώς μπορείς να οργανωθείς μέσα από μία κλασική οδηγία της yoga, που στα σανσκριτικά ονομάζεται Pratyahara.

Η πρόταση αυτή θα σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις το εσωτερικό περιβάλλον από τους εξωτερικούς περισπασμούς, και έτσι να καταφέρεις να διαχειριστείς την ενέργειά σου με πιο παραγωγικό τρόπο. Ως αποτέλεσμα, όταν τελειώνει η ημέρα αλλά και κατά την διάρκειά της, θα αισθάνεσαι αρμονία!

άσκηση mindfulness

Τι φέρνεις «μέσα σου»;

Στα σανσκριτικά Αhara σημαίνει τροφή ή αυτό που παίρνει το σώμα μέσα. Prati σημαίνει έλεγχος, ή  κυριαρχία επί των επιρροών. Pratyahara επομένως, κυριολεκτικά σημαίνει «κυριαρχία στις εξωτερικές επιρροές».

Είναι το 5ο βήμα στο “οκταπλό μονοπάτι της yoga” όπως το περιγράφει ο σοφός Patanjali στα Yoga Sutras (αφορισμοί). Κάθε βήμα στο μονοπάτι προτείνει έναν τρόπο για να «σπουδάσεις» σε βάθος τον Εαυτό σου, με σκοπό να βιώσεις μία καλύτερη εμπειρία Εαυτού. Στο άρθρο αυτό θα εστιάσουμε στην κυριαρχία επί των επιρροών.

Υπάρχουν λοιπόν, 5 διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους προσλαμβάνουμε τις εξωτερικές επιρροές. Είναι οι 5 αισθήσεις μας. Αυτό που ως οδηγία σημαίνει και προτείνει η Pratyahara είναι η «απόσυρση από τις αισθήσεις».

Μια καλή αναλογία για να καταλάβουμε καλύτερα την έννοια της Pratyahara είναι να σκεφτούμε μια χελώνα που αποσύρεται μέσα στο κέλυφος της. Το κέλυφος της χελώνας συμβολίζει το μυαλό και τα άκρα της χελώνας συμβολίζουν τις αισθήσεις.

Για να πετύχεις μία τέτοιου είδους απόσυρση, χρειάζεται να πάρεις απόσταση από ό,τι έχει ισχυρή δράση επάνω στις 5 αισθήσεις και τείνει να δημιουργεί προσκόλληση ή έλλειψη συγκέντρωσης. Αν ανατρέξεις στο άρθρο όπου δίνω οδηγίες για το πώς θα κάνεις πρακτική της Σιωπής (link ) θα δεις έναν από τους τρόπους για να το κάνεις στην πράξη. Πριν όμως από την πρακτική, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σου είναι ξεκάθαρο ποιον σκοπό υπηρετείς, επιλέγοντας να κάνεις απόσυρση από τις αισθήσεις σου είτε μέσω της σιωπής, είτε με κάποιον άλλο τρόπο (στο τέλος του άρθρου θα διαβάσεις περισσότερες προτάσεις).

Ο σκοπός λοιπόν αυτής της οδηγίας, είναι να αποκτήσεις πρόσβαση σε μία πιο ευρεία εικόνα της πραγματικότητάς σου. Να καταφέρεις να δεις ξεκάθαρα πώς θα πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα, στα θέματα που σε ενδιαφέρουν και σε αφορούν προσωπικά.

Αυτό που συχνά σε εμποδίζει να δεις καθαρά είναι οι αισθητηριακοί περισπασμοί. Ζούμε σε γρήγορες ταχύτητες και δεχόμαστε μεγάλο όγκο πληροφορίας. Οι αισθήσεις μας «βομβαρδίζονται» με ερεθίσματα, με αποτέλεσμα η προσοχή μας να διασπάται σε πολλά διαφορετικά πράγματα.

Σε έναν βαθμό μπορούμε να λειτουργήσουμε και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Προκειμένου όμως σε βάθος χρόνου να παραμείνουμε αποτελεσματικοί και ευχαριστημένοι μέσα από τον τρόπο που λειτουργούμε, είναι αναγκαίος και ο αντίποδας. Έχουμε επίσης ανάγκη να αποσυρόμαστε από τις «αισθητηριακές σκανδάλες». Τότε είναι που θα μπορέσουμε να βιώσουμε αρμονία.

3 καθημερινές πρακτικές για απόσυρση από τις αισθήσεις

Στοχεύοντας να σε βοηθήσω να χρησιμοποιήσεις την μεγάλη έννοια της Pratyahara ως εργαλείο, για να βιώνεις μία αρμονική καθημερινή εμπειρία, θα μοιραστώ 3 σύντομες και εύκολες πρακτικές που σου προτείνω να υιοθετήσεις.

  • 5-10 λεπτά σιωπής

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, για την πρακτική της σιωπής έχω δώσει αναλυτικές οδηγίες σε προηγούμενο άρθρο. Μπορείς να ανατρέξεις σε αυτές, οποτεδήποτε το θελήσεις. Συγκεκριμένα όμως για τον σημερινό σκοπό, σου προτείνω να περιφρουρήσεις 5 – 10 λεπτά μέσα στην ημέρα σου αφιερωμένα στη σιωπή. Να καθίσεις με σκοπό να παραμείνεις σιωπηλός παρατηρητής της δραστηριότητας του νου σου.

Να εστιάσεις στο τι γίνεται «μέσα», αντί στο τι γίνεται «έξω», αποσύροντας συνειδητά το νου σου όταν πάει να παρασυρθεί από σκέψεις ή αισθήσεις. Αποσύροντας τον επίσης, από την παρόρμηση να σηκωθεί ή να απασχοληθεί με την αίσθηση «φαγούρας» ή ενόχλησης από κάποιο θόρυβο. Είναι μόνο 5-10 λεπτά…. σίγουρα μπορείς!

Όσο περισσότερο το κάνεις αυτό, τόσο θα δυναμώνεις την ικανότητά του μυαλού σου να φιλτράρει τις αισθητηριακές επιδράσεις, και να αφιερώνει την προσοχή του μόνο στην καλή ή στην χρήσιμη πληροφορία.

  • 15 λεπτά ακινησίας σε Savasana

 Η Savasana είναι μία αρχαία πρακτική που σε καλεί να ξαπλώσεις ανάσκελα, να παραμείνεις ακίνητος, και συνειδητά να παραδοθείς σε μία κατάσταση απόλυτης χαλάρωσης, δραπετεύοντας από τις αισθητηριακές σκανδάλες και τον ειρμό των σκέψεών σου, χωρίς να προσπαθείς. Αφήνοντάς το απλά να συμβεί.

Είναι ένα καθημερινό αντίδοτο στην αισθητηριακή κόπωση που προκύπτει από την συνεχή διέγερση των αισθήσεων. Αν έχεις παρακολουθήσει κάποιο μάθημα yoga γνωρίζεις ήδη πώς γίνεται. Σου προτείνω να κάνεις καθημερινά 15 λεπτά απόσυρσης σε savasana σε ένα διάλειμμά σου μέσα στην ημέρα. Αν δεν έχεις ξανακάνει μπορείς να διαβάσεις το άρθρο εδώ (link) για να εφαρμόσεις τις οδηγίες, ή να έρθεις στα μαθήματα yoga για να βιώσεις την εμπειρία στο τέλος του μαθήματος.

  • Παρατήρηση των αισθητηριακών «απαιτήσεων»

Μία άλλη πρακτική που μπορείς εύκολα να κάνεις μέσα στην ημέρα σου είναι να δώσεις προσοχή στις αισθητηριακές απαιτήσεις, με σκοπό να δώσεις χρόνο για να τις φιλτράρεις πριν αποφασίσεις πώς θα ανταποκριθείς.

Σαν παράδειγμα, παρατήρησε πότε οι αισθήσεις σου μπορεί να «απαιτούν» ένα συγκεκριμένο φαγητό που ίσως να μην είναι αυτό που χρειάζεσαι, ούτε στην ώρα που το χρειάζεσαι. Κάνε το ίδιο αντίστοιχα, για κάθε ερέθισμα που εισβάλει θέλοντας να παρασύρει την προσοχή σου και βάλε «φρένο». Ο χρόνος που θα δίνεις ανάμεσα στο ερέθισμα και στην ανταπόκρισή σου, θα δημιουργεί νοητικό χώρο. Έτσι πρακτικά θα βοηθάς το «έσω» και το «έξω» περιβάλλον σου να συλλειτουργούν εν αρμονία!

Στην πράξη

Η Pratyahara είναι η πρακτική οδηγία που γεφυρώνει το «μέσα» με το «έξω». Σε έναν κόσμο που αρκετές φορές η εξωτερική πληροφορία είναι τόσο έντονη που φέρνει κακή και δύσπεπτη τροφή μέσα στον νου, είναι σημαντικό να πάρεις απόφαση να υιοθετήσεις τη συνήθεια να απέχεις προγραμματισμένα και ηθελημένα από τις αισθητηριακές σκανδάλες. Έτσι θα κυριαρχήσεις επί αυτών.

Τότε θα έρθουν σε αρμονία οι σκέψεις με τις πράξεις σου. Η πρόθεσή σου με τις επιλογές σου. Θα είναι αρμονικός ό κόπος που καταβάλλεις, με το αποτέλεσμα που εισπράττεις. Η απόσυρση από τις αισθήσεις είναι πάνω απ΄όλα ένας καλός τρόπος οργάνωσης, για να καταφέρεις να εκδηλώσεις το καλύτερο που μπορείς σε μία δεδομένη στιγμή. Στην πράξη θα γίνεις πιο αποτελεμαστικός, πιο παραγωγικός και βαθιά ικανοποιημένος από τον εαυτό σου.

Σας περιμένω στις τάξεις αυτής της εβδομάδας, να κάνουμε πρακτική εμπνευσμένη από αυτή την ιδέα.

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Πώς να βρεις τον Εαυτό σου
.
Πώς θα καλλιεργήσεις την Αυτογνωσία σου
.
Πόσο αφοσιωμένος είσαι στα θέλω σου;
.
Πώς να επανακάμπτεις (σίγουρα μπορείς!)

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Αν θέλεις καλές ιδέες, έμπνευση και χρήσιμες προτροπές κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μου.
Mε την εγγραφή θα λάβεις άμεσα το ebook μου “10 tips για καλή υγεία και ευεξία”

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

ACCESS MY 10 STEPS

for living a vibrant, healthy, joyful life.

If you want good ideas, inspiration and useful prompts listed in my NEWSLETTER.
By registering you will immediately receive my ebook “10 tips for good health and well-being”