“Selfcare is not selfish” ~Unknown
Όταν ξεκινάς την πορεία σου στο “μονοπάτι” της αυτοφροντίδας, είναι αναγκαίο να θέσεις κάποια όρια. Εκείνα τα ωφέλιμα όρια που προστατεύουν την σωματική, ψυχική και νοητική σου υγεία.
Θα χρειαστεί ενδεχομένως, να αφήσεις πίσω σου συνήθειες, ανθρώπους ή καταστάσεις που είναι τοξικές για εσένα. Προκειμένου να επιλέξεις ποια όρια θα θέσεις, χρειάζεται πρώτα να εστιάσεις και να συνδεθείς με τον εαυτό σου. Να κάνεις αυτό που πολύ λιτά και περιεκτικά περιγράφει η Bhagavad Gita δίνοντας τον ορισμό της yoga: “Υοga είναι το ταξίδι του Εαυτού, προς τον Εαυτό, δια μέσω του Εαυτού “ . Οποιοδήποτε ταξίδι αυτογνωσίας, είτε μέσω της yoga, είτε μέσω άλλης οδού, είναι ακριβώς αυτό.
Τι γίνεται όμως με τους “συνεπιβάτες” σου στην ζωή, όταν εσύ έχεις ξεκινάς αυτό το ταξίδι; Τι γίνεται με όλους όσους αγαπάς και είναι σημαντικοί για εσένα;
Εσύ και οι άλλοι
Παρατηρώ να εμφανίζεται συχνά το εξής δίλημμα: “θέλω να εστιάσω στις ανάγκες μου, αλλά δεν μπορώ γιατί έχω υποχρεώσεις. Δεν μπορώ γιατί είμαι γονιός, έχω ευθύνες στην δουλειά μου, υπάρχουν άνθρωποι που εξαρτώνται από εμένα. Μακάρι να το είχα κάνει κάποια άλλη στιγμή…”.
Αν οι ρόλοι που έχεις αναλάβει στην ζωή σου, “συγκρούονται” με την ανάγκη σου για αυτοφροντίδα, πιστεύω ότι αξίζει να αναρωτηθείς: “ποια εκδοχή του εαυτού μου αξίζουν όλοι όσοι αγαπώ;”
Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στους δικούς σου ανθρώπους , είναι η ισορροπημένη και χαρούμενη πλευρά του εαυτού σου.
Είναι σημαντικό, να εστιάζεις στον εαυτό σου με βάση την πρόθεση να είσαι λειτουργικός μέσα στο περιβάλλον σου. Γιατί τότε το “ταξίδι” σου αποκτά μεγαλύτερη αξία και νόημα.
Υπάρχει και ένα δεύτερο “φαινόμενο” που παρατηρώ. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος εστιάζει στον εαυτό του, διαχωρίζοντας συγχρόνως την θέση του από τους υπόλοιπους. Απομακρύνεται συνειδητά από φίλους, παρέες κτλ. επιθυμώντας να αφοσιωθεί ακόμα περισσότερο στο “ταξίδι” του. Φυσικά είναι δικαίωμα του καθενός να επιλέξει την πορεία του.
Βρίσκω όμως χρήσιμο να μοιραστώ μαζί σας κάτι που γνωρίζω πολύ καλά μέσα από την εμπειρία μου. Έχω δει ότι έτσι λειτουργεί στην πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχομαι σε επαφή. Οι περισσότεροι από εμάς, που έχουμε επιλέξει να ασχοληθούμε με την καλλιέργεια και την ατομική μας εξέλιξή, ταυτόχρονα έχουμε μία τυπική καθημερινότητα με υποχρεώσεις και ευθύνες. Ναι, υπάρχει τρόπος να τα συνδυάσεις και τα δύο. Ο τρόπος είναι να θέσεις καλά τα όριά σου και να παραμείνεις ευέλικτος.
Την στιγμή δηλαδή που εστιάζεις στις πρακτικές σου, διατήρησε την ικανότητα να μην περιορίζεσαι από αυτές. Η ευελιξία είναι εκείνη η ποιότητα που μπορεί να σε βοηθήσει να παραμένεις ανοιχτός στους γύρω σου. Σου θυμίζει το απεριόριστο δυναμικό που έχεις μέσα σου, όταν λες “χρειάζεται να επιλέξω, αν θα εστιάσω είτε σε εμένα, ή στους άλλους”. Σου θυμίζει ότι δεν χρειάζεται να επιλέξεις είτε να “χάσεις” ανθρώπους, είτε να “χάσεις” τον εαυτό σου. Μέσω της ευελιξίας θα καταφέρεις να συνδεθείς ταυτόχρονα με τον εαυτό σου και με τους άλλους. Έτσι εξαφανίζεται ο διαχωρισμός “άλλο αυτοί και άλλο εγώ”. Αυτή η συμπεριφορά είναι ύψιστη μορφή σεβασμού.
Άλλωστε η ύπαρξη των “άλλων” στη ζωή σου, έχει άμεση σχέση με την χαρά και την ικανοποίηση των αναγκών σου. Γιατί εξ ορισμού είμαστε “ζώα της αγέλης”.
Η ζωή είναι εκεί έξω
Υπάρχουν τρεις πολύ βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Θα τις χαρακτήριζα θεμελιώδεις. Είναι οι εξής:
- Η ανάγκη να ακούγομαι. Συμφωνείτε ότι όταν δεν σε ακούν και δεν σου δίνουν σημασία, δεν αισθάνεσαι καλά; Όλοι αισθανόμαστε ότι θέλουμε να μας προσέχουν και μας αρέσει το ενδιαφέρον των άλλων.
- Η ανάγκη να ξέρω την ιστορία μου. Τόσο την συλλογική όσο και την ατομική μου ιστορία. Να ξέρω από πού προέρχομαι, να έχω μνήμες και ενθύμια να αισθάνομαι την σύνδεση με ό,τι έχει προηγηθεί πριν από εμένα.
- Η αίσθηση του “ανήκω”. Να αναπτύσσω συναισθηματικούς δεσμούς και να αισθάνομαι μέλος μίας ομάδας. Να μοιράζομαι κοινές προθέσεις, στόχους και επιθυμίες. Να στηρίζω και να στηρίζομαι.
Όταν μία από αυτές τις τρεις ανάγκες δεν ικανοποιείται επαρκώς, δημιουργείται ψυχικό κενό. Ανισορροπία. Ίσως όταν μιλάμε για αυτοφροντίδα τις συγκεκριμένες ανάγκες να μην τις έχουμε κατά νου. Συνήθως δίνουμε το βάρος αλλού. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλες πτυχές όσον αφορά την ευεξία μας και κάποιες από αυτές αφορούν στο πώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους και με το περιβάλλον μας.
Στην τελική, γιατί ξεκινάς το “ταξίδι” της αυτοφροντίδας; Τι υπάρχει πίσω από την επιθυμία σου, να εξελίξεις τον εαυτό σου; Ο καθένας μπορεί να απαντήσει το δικό του “γιατί”. Σίγουρα όμως τα εργαλεία και οι μέθοδοι δημιουργήθηκαν με στόχο να σε βοηθήσουν να ζεις καλύτερα. Μπορούν να σε βοηθήσουν να απολαμβάνεις τον κάθε σου ρόλο. Μέσα στην δουλειά σου, στην οικογένειά σου ή στις σχέσεις σου. Όλο αυτό ξεκινάει πρώτα φροντίζοντας τον εαυτό σου. Επομένως “το ταξίδι του Εαυτού, προς τον Εαυτό, δια μέσω του Εαυτού” και οι καθημερινές σου συναναστροφές, τελικά δεν είναι τόσο διαφορετικά πράγματα. Ίσως δεν χρειάζεται “να διαλέξεις αν θα είσαι γονιός/φίλος/σύντροφος ή αν θα κάνεις την πρακτική σου”. Κάνε την πρακτική σου και δες πώς αυτό που μαθαίνεις, σε κάνει ακόμα καλύτερο στον ρόλο του γονέα/φίλου/συντρόφου.
Καλλιεργείς μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, για να παρουσιαστείς με αυτήν έξω στον κόσμο. Τότε αρχίζεις πραγματικά να λαμβάνεις οφέλη. Έχε λοιπόν έννοια , πώς εφαρμόζεις κατά τις συναναστροφές σου την “δουλειά” που κάνεις με τον εαυτό σου. Γιατί, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που επιλέγει κανείς τον ασκητισμό, η ζωή μας περιλαμβάνει και άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι που συναναστρεφόμναστε είναι παράγοντας της ευεξίας μας.
Χρειάζεται λοιπόν παρατηρητικότητα και ευελιξία. Η παρατηρητικότητα θα σου επιτρέψει να εφαρμόσεις στην δουλειά σου, στο σπίτι σου και στις σχέσεις σου, αυτό που κερδίζεις από την εξέλιξή σου. Σαν παράδειγμα, να είσαι ενσυνείδητος (mindful) την ώρα του παιχνιδιού, την ώρα της δουλειάς, την ώρα της σχέσης και την ώρα του διαλογισμού. Είναι το ίδιο εργαλείο, σε διαφορετικές εφαρμογές. Δεν είναι υπέροχο όλα όσα μαθαίνεις και σε εμπνέουν να μπορείς να τα ενσωματώνεις στην ζωή σου; Αυτή είναι η ουσία.
Η ευελιξία εν τέλει θα σε βοηθήσει να λειτουργείς με “ευρυχωρία”. Να δημιουργείς χώρο για να εκφραστούν οι διαφορετικοί ρόλοι που έχεις επιλέξει να έχεις. Τότε είναι που κατανοείς, ότι ο ένας σου ρόλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με όλους τους υπόλοιπους. Αλληλοσυμπληρώνονται και είναι τα μικρότερα κομμάτια που συνθέτουν την μεγαλύτερη εικόνα.
Η ευελιξία τελικά είναι ο τρόπος για να σεβαστείς όλες τις πτυχές του Εαυτού σου. Να τις αναδείξεις, αντί να διαλέξεις κάποιες “καταπιέζοντας” άλλες. Δοκίμασε να γίνεις ευέλικτος και παρατήρησε πόσο ευκολότερα θα καταφέρεις να συνδεθείς με το ποιος είσαι και να το εκφράζεις προς τα έξω. Στοχάσου πόσο βαθιά ικανοποιητικό να αναγνωρίζεις τον εαυτό σου, τον σκοπό σου και το νόημα της ζωής σου, μέσα από ό,τι κάνεις.
Στην πράξη
Να θυμάσαι ότι: σέβεσαι, πρώτα τον εαυτό σου και μετά τους γύρω σου, όταν είσαι ευέλικτος στο να παραμερίσεις στην άκρη στερεοτυπικές συμπεριφορές και προκαταλήψεις. Πάνω απ’ όλα μία ευέλικτη συμπεριφορά θα δημιουργήσει φιλόξενο χώρο, για να ανθίσει το δυναμικό σου. Στο πλαίσιο αυτό, αν θες να δουλέψεις περισσότερο, σου προτείνω να κάνεις την άσκηση που θα σε βοηθήσει να ενδυναμώσεις την αυτο-αποδοχή σου που θα βρεις ΕΔΩ.
______________________
Aν αυτό το άρθρο σε βοήθησε φαντάσου πόσο θα σε βοηθήσει να κάνουμε πιο στοχευμένη δουλειά μαζί! Σε προσκαλώ να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που θα σου δίνουν εργαλεία για να ζεις καλύτερα και να πετυχαίνεις θετικές αλλαγές.
Δες εδώ τι θα σου προσφέρουν:
Δείτε επίσης:
3 τρόποι για να αφαιρέσεις την “μάσκα” που φοράς!
H αυθεντικότητα είναι δύναμη – Πώς θα αποκαλύψεις τον αυθεντικό σου εαυτό
Πώς θα καλλιεργήσεις την Αυτογνωσία σου
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.