Στην “εργαλειοθήκη” του δυναμικού μας κάποιες από τις δυνατότητες που διαθέτουμε, μας είναι κρυφές. Μας είναι κρυφές διότι πρόκειται για τις δυνατότητες που χρησιμοποιούμε λιγότερο ή καθόλου και γι’ αυτό μπορεί να τις παραβλέψουμε, παρόλο που σε στιγμές μας είναι απαραίτητες. Μία τέτοια δυνατότητα είναι η ενδοσκόπηση. Να κάνουμε δηλαδή την επιλογή αντί να παρατηρούμε το προς τα έξω (όπως συνήθως κάνουμε), να στρέψουμε την προσοχή και την επίγνωσή μας προς τα μέσα.
H μαγεία ορίζεται ως η χρήση μίας κρυφής δύναμης προκειμένου να συμβεί κάτι διαφορετικό από αυτά που συνήθως συμβαίνουν. Σκέφτομαι λοιπόν ότι ο ορισμός αυτός ταιριάζει πολύ με την διαδικασία της ενδοσκόπησης διότι πράγματι, όταν επιλέγεις να την χρησιμοποιήσεις, πετυχαίνεις ”μαγικά” αποτελέσματα. Καταφέρνεις να αλλάζεις την θέση μέσα από την οποία βλέπεις και αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου, τη ζωή σου και τα ζητήματα που σε απασχολούν.
Το να αλλάζεις την οπτική σου γωνία, είναι μία επιλογή που στις περισσότερες περιπτώσεις θα αλλάξει το αντικείμενο που παρατηρείς. Σαν παράδειγμα, θυμήσου κάποια περίπτωση όπου πίστευες πως κάτι δεν μπορείς να το κάνεις, και επειδή με κάποιον τρόπο άλλαξε η οπτική σου, τελικά άρχισες βλέπεις ότι υπάρχει τρόπος να το κάνεις.
Το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι ακριβώς είναι η ενδοσκόπηση και πώς θα ωφεληθείτε υιοθετώντας την ως συνήθεια. Θα σας προτείνω επίσης δύο διαφορετικές αφετηρίες από τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε την πρακτική σας.
Ένας αθέατος «έσω κόσμος»
Κάθε στιγμή της ζωής σου ζεις συγχρόνως σε δύο κόσμους. Στον έσω και στον έξω. Είναι βέβαια δύο κόσμοι αλληλένδετοι που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο. Φαντάσου ότι μαθαίνεις ένα ευχάριστο νέο και αυτό σε κάνει να αισθάνεσαι αισιόδοξα και χαρούμενα. Επειδή αισθάνεσαι κατά αυτό τον τρόπο, όταν πηγαίνεις το πρωί να πάρεις τον καφέ σου είσαι ιδιαίτερα ευχάριστος και ευγενικός στον υπάλληλο που σε εξυπηρετεί. Η συμπεριφορά σου επιδρά θετικά στην διάθεση του υπαλλήλου, και συνεχίζει με περισσότερο κέφι την δουλειά του. Σε εύθυμο τόνο εξυπηρετεί τον επόμενο πελάτη και… η αλυσίδα συνεχίζεται! Αν παρατηρήσεις το παραπάνω παράδειγμα, υπάρχει μία αλυσιδωτή αλληλεπίδραση μεταξύ έσω και έξω κόσμου. Αυτό συμβαίνει συνέχεια. Συμβαίνει ταυτόχρονα με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Παρόλο όμως που υπάρχουμε και στους δύο κόσμους, συνήθως μας παρασύρει περισσότερο το «έξω». Τα ερεθίσματα που προσλαμβάνουμε μέσω των 5 αισθήσεών μας συχνά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής μας. Αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, διότι το σώμα μας είναι το πιο άμεσα αντιληπτό επίπεδο της ύπαρξής μας. Έτσι λοιπόν μπορεί σαν παράδειγμα να ακούσουμε κάτι και να ανησυχήσουμε, και καθότι δεν στρεφόμαστε εντός για να επεξεργαστούμε περεταίρω το συναίσθημα, παραμένουμε σε μία κατάσταση ανησυχίας. Στην καθημερινότητά μας αντιμετωπίζουμε συνεχώς παρόμοιες καταστάσεις που αν κάνουμε έσω στροφή, θα μπορέσουμε να τις παρατηρήσουμε μέσα από μία πιο χρήσιμη οπτική και γι΄αυτό θα τις διαχειριστούμε καλύτερα.
Αφού λοιπόν εκ φύσεως «πατάμε με το ένα πόδι» στον έσω κόσμο και με το «άλλο πόδι» στον έξω κόσμο, για να βρίσκουμε ισορροπία χρειάζεται να φροντίζουμε να πατάμε εξίσου γερά και στα δύο «πόδια».
Η ενδοσκόπηση είναι η διαδικασία της παρατήρησης της αθέατης πλευράς του εαυτού σου. Είναι μία διαδικασία που κάνει ορατά πολύ σημαντικά δεδομένα. Σου αποκαλύπτει τις ανάγκες σου, τις δυνατότητές σου, τα μοτίβα της συμπεριφοράς σου, το τι θέλουν να σου πουν τα συναισθήματά σου, ποιες είναι οι εσφαλμένες αντιλήψεις σου και τις λαμπρές σου ιδέες. Πάνω απ’ όλα το να κάνεις ενδοσκόπηση, σημαίνει ότι έχεις σκοπό να ανακαλύψεις λύσεις, απαντήσεις, και τις επιλογές σε υπηρετούν καλύτερα. Το λέει και η λέξη: ένδο (δηλαδή μέσα), σκόπηση (αρχαίο σκοπώ, που σημαίνει έχω σκοπό).
Από πού να ξεκινήσεις;
Μία εύλογη απορία για κάθε άνθρωπο που θέλει να κάνει ενδοσκόπηση είναι το «από πού να ξεκινήσω; Με ποιο σκοπό να στραφώ προς τα μέσα και τι να αρχίσω να παρατηρώ;».
Η απάντησή μου είναι να στοχαστείς πρώτα αν αυτή τη στιγμή υπάρχει κάτι στη ζωή σου που θες να το επεξεργαστείς καλύτερα. Κάτι που πιστεύεις ότι είναι χρήσιμο να το εξετάσεις μέσα από μία άλλη οπτική. Μπορεί να είναι κάποια συμπεριφορά σου ή κάποια συνήθειά σου. Μπορεί να είναι κάποιο συναίσθημα ή κάποιο συμβάν.
Επιπλέον θα σου προτείνω δύο πολύ καλές κατευθύνσεις για ενδοσκόπηση. Αφορούν καταστάσεις που όλοι θα βοηθηθούμε αν από καιρό σε καιρό καθόμαστε να τις παρατηρήσουμε με επίγνωση.
– Η πρώτη πρόταση έχει να κάνει με το να φέρεις επίγνωση, αν με κάποιο τρόπο ενδέχεται να ασκείς βία στον εαυτό σου. Η πρόταση αυτή απορρέει από τις βασικές οδηγίες και τους όρους συμπεριφοράς που προτείνει το σύστημα της yoga (συγκεκριμένα τα Yoga Sutras του Patanjali) να υιοθετήσει κανείς προκειμένου, να απελευθερωθεί από μη ωφέλιμες σκέψεις και συμπεριφορές.
Είναι γεγονός ότι ζώντας στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, μπορεί να μην έχουμε επίγνωση για την βία που ασκούμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Η βία προς τον εαυτό μας εκδηλώνεται με τρόπους όπως τους εξής:
- Παρα-βιάζουμε τις αντοχές μας ως σώμα και ως ψυχολογία.
- Καταναλώνουμε συστηματικά φαγητό που επιβαρύνει τον οργανισμό και σαμποτάρει την υγεία μας.
- Επιλέγουμε να εμπλακούμε σε δραστηριότητες, που λειτουργούν εις βάρος της ποιότητας της καθημερινότητάς μας.
- Υποτιμούμε, προσβάλλουμε ή κακομεταχειριζόμαστε με οποιονδήποτε τρόπο τον εαυτό μας.
- Ενδίδουμε ανεξέλεγκτα σε τοξικά συναισθήματα ή καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας, εμποδίζοντας τον εαυτό μας από το να τα βιώσει και να τα διαχειριστεί.
H οπτική της μη – βίας που σου προτείνω, έχει να κάνει με το να αρχίσεις να παρατηρείς το πώς λειτουργείς μέσα από το πρίσμα του “δείχνω σεβασμό ή δείχνω ασέβεια προς στον εαυτό μου”. Πρόκειται για μία οπτική που θα σου αποκαλύψει τρόπους με τους οποίους θα βελτιώσεις πολύ άμεσα την καθημερινότητά σου.
-Η δεύτερη πρόταση, είναι να κάνεις ενδοσκόπηση με σκοπό να δεις ξεκάθαρα το αποτέλεσμα που είτε ήδη σου έχουν φέρει, είτε πρόκειται να σου φέρουν, οι σκέψεις και οι επιλογές σου. Η πρόταση απορρέει από την οδηγία του Βούδα: «πρόσεχε τι σκέφτεσαι, διότι αυτό θα γίνεις». Έχει να κάνει με το να στραφείς μέσα στο μέρος του εαυτού σου, όπου γίνονται οι επιλογές, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, και να γίνεις παρατηρητής.
Θα πάρεις πολύτιμη πληροφορία και βαθύτερη γνώση για τον εαυτό σου μέσα από αυτό. Με τρόπο σχεδόν «μαγικό» θα δεις ότι κάποια πράγματα που βιώνεις, τη στιγμή που επιθυμείς να συμβαίνει κάτι διαφορετικό, με κάποιο τρόπο έχεις φυτέψει εσύ τον «σπόρο» και γι΄αυτό τα βιώνεις. Η πρακτική αυτή θα σε βοηθήσει να δεις τις επιλογές που μπορείς να κάνεις ώστε να βελτιώσεις ό,τι είναι αυτό που σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις.
Στην πράξη
Όπως μπορείς να αντιληφθείς από τα παραδείγματα και τις προτάσεις που διάβασες, η ενδοσκόπηση είναι ο τρόπος για να κάνεις αυτορρύθμιση. Να ρυθμίζεις δηλαδή την συμπεριφορά σου και έτσι να επαναφέρεις την ισορροπία εκεί όπου χρειάζεται.
Είναι μία διαδικασία παντός καιρού. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εποχές που μας εμπνέουν περισσότερο στο να κάνουμε κάποια πράγματα, και εποχές που μας εμπνέουν να κάνουμε διαφορετικά πράγματα. Τώρα τον Χειμώνα βρισκόμαστε συμβολικά σε μία εποχή όπου η φύση στρέφεται “προς τα μέσα¨ και κάνει εσωτερικές και αθέατες διεργασίες. Διεργασίες απαραίτητες για να έρθει αργότερα η Άνοιξη.
Με έμπνευση από τους ρυθμούς της φύσης (τους οποίους πάντα είναι ωφέλιμο να τους ακολουθούμε) είναι μία εξαιρετική αφορμή για να βάλεις αυτή την περίοδο στο πρόγραμμα σου την ενδοσκόπηση.
Εύχομαι αυτό το άρθρο να σε κινητοποιήσει και να σε βοήθησε να θυμηθείς ότι πάντα έχεις την δυνατότητα να αλλάζεις οπτική, ιδίως όταν ο τρόπος που κοιτάς τα πράγματα δεν σε υπηρετεί.
______________________
Aν αυτό το άρθρο σε βοήθησε φαντάσου πόσο θα σε βοηθήσει να κάνουμε πιο στοχευμένη δουλειά μαζί! Σε προσκαλώ να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που θα σου δίνουν εργαλεία για να ζεις καλύτερα και να πετυχαίνεις θετικές αλλαγές.
Δες εδώ τι θα σου προσφέρει:
Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα
Δείτε επίσης:
Βίντεο: Μάθε πώς θα μιλάς θετικά στον εαυτό σου
3 τρόποι για να αφαιρέσεις την “μάσκα” που φοράς!
H αυθεντικότητα είναι δύναμη – Πώς θα αποκαλύψεις τον αυθεντικό σου εαυτό