Κάνε τον εαυτό σου προτεραιότητα! Γιατί είναι απαραίτητο και πώς θα το πετύχεις

Όταν ακούς τον όρο «προσωπική ανάπτυξη» τι συνειρμούς κάνεις; Συνήθως το μυαλό πηγαίνει στο πλήθος βιβλίων, προφίλ στο instagram, μπλογκ, εκπομπές κτλ. που ασχολούνται με την προσωπική ανάπτυξη. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγεται και η ιστοσελίδα που βρίσκεσαι τώρα!

Αν όμως σε ρωτήσω, αυτή την χρονική στιγμή τι συγκεκριμένα σημαίνει για εσένα «προσωπική ανάπτυξη», σου είναι ξεκάθαρη η απάντηση χωρίς να χρειαστεί να το διερευνήσεις πρώτα;

Ακόμα και στην περίπτωση που σου είναι ξεκάθαρο ποιο είναι αυτό το ένα πράγμα που σημαίνει για εσένα προσωπική ανάπτυξη σε αυτή την φάση της ζωής σου, η ερώτηση που αξίζει να απαντήσεις είναι: «το έχεις κάνει προτεραιότητά σου;».

Το άρθρο που διαβάζεις έχει σκοπό να σε παρακινήσει να στοχαστείς τι σημαίνει προσωπική ανάπτυξη για εσένα και να αναλάβεις δράση. Θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις με τι έχει πραγματικά νόημα να ασχοληθείς και να το θέσεις ως προτεραιότητα. Το όφελoς που θα λάβεις κάνοντας την προσωπική σου ανάπτυξη προτεραιότητα, είναι ότι θα καταφέρεις να οργανώσεις τον χρόνο σου και να κατευθύνεις την ενέργειά σου σε δραστηριότητες που θα βελτιώσουν τη ζωή σου.

αξίες

Τι σημαίνει προσωπική ανάπτυξη

Η προσωπική ανάπτυξη σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον κάθε άνθρωπο. Είναι ο φυσικός προορισμός όλων των ανθρώπων. Γεννιόμαστε εξερευνητές των δυνατοτήτων μας. Από τις πρώτες στιγμές που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, ξεκινάμε να διερευνούμε πώς θα αποκτήσουμε γνώσεις, πώς θα αναπτύξουμε ταλέντα, δεξιότητες και  πώς θα εξελιχθούμε. Η αυτοβελτίωση είναι τόσο βαθιά εγγεγραμμένη στην ύπαρξη μας που όταν φροντίζουμε για αυτήν αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας και την ζωή μας, ενώ όταν την παραμελούμε βιώνουμε δυσφορία.

Προσωπική ανάπτυξη μπορεί να σημαίνει:

 • να καλλιεργείς το πνεύμα σου
 • να φροντίζεις την υγεία σου (σώμα/πνεύμα)
 • να δουλεύεις για την βελτίωση κάποιας σχέσης
 • να δουλεύεις για την βελτίωση της σχέσης σου με τον εαυτό σου
 • να καλλιεργείς δεξιότητες
 • να αποβάλλεις μη ωφέλιμες συνήθειες
 • να υιοθετείς ωφέλιμες συνήθειες
 • να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις

Αυτές είναι μόνο μερικές ενδεικτικές, γενικές κατηγορίες του τι σημαίνει προσωπική ανάπτυξη. Για κάθε άνθρωπο πάνω στον πλανήτη αυτές οι γενικές κατηγορίες έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο όνομα. Για εσένα προσωπικά μέσα σε κάποια γενική κατηγορία, υπάρχει κάτι που σε ενδιαφέρει. Υπάρχει κάτι που αν το κάνεις No1 προτεραιότητά σου, θα αρχίσεις προσφέρεις στον εαυτό σου μία ακόμα καλύτερη ζωή. Αξίζει να ανακαλύψεις τι είναι αυτό το κάτι.

Γιατί αποτυγχάνουμε να κάνουμε τον εαυτό μας προτεραιότητα;

Πολυάριθμές έρευνες έχουν καταλήξει ότι οι άνθρωποι που σκόπιμα και στοχευμένα έχουν ως βασικό μέλημά τους την προσωπική τους ανάπτυξη και ασχολούνται με αυτήν, είναι πιο χαρούμενοι και πιο επιτυχημένοι στον προσωπικό και στον επαγγελματικό τομέα.

Κάθε άνθρωπος έχει την επιθυμία να εξελιχθεί και να πετύχει ό,τι καλύτερο μπορεί να πετύχει. Πώς όμως μας συμβαίνει ενώ θέλουμε ό,τι καλύτερο για τον εαυτό μας, να μην το κάνουμε προτεραιότητά μας;

Οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής.

 • Αναποτελεσματική διαχείριση του χρόνου

Μέσα σε ένα 24ωρο δεχόμαστε περισσότερη πληροφορία από αυτή που μπορούμε να διαχειριστούμε. Με τόσους περισπασμούς να μας περιτριγυρίζουν είναι πολύ εύκολο να ενδώσουμε σε περισπασμούς, που αντί να μας αφυπνίζουν μας υπνωτίζουν. Σαν παράδειγμα το άσκοπο ζάπινγκ στην τηλεόραση, οι χωρίς μέτρο παρακολούθηση προγραμμάτων ή η χωρίς έλεγχο περιήγηση στο διαδίκτυο. Είναι πολύ εύκολο να ξοδέψουμε χρόνο σε ασχολίες που δεν εξαργυρώνουν την αξία του πολυτίμου χρόνου μας. Χρειάζεται να αρχίσεις να έχεις επίγνωση στο πού ξοδεύεις χρόνο, προκειμένου να βρεις χώρο στο πρόγραμμά σου για να στοχαστείς, να οργανώσεις και να ασχοληθείς με την προσωπική σου ανάπτυξη.

 • Έλλειψη ορίων

Η απουσία των κατάλληλων ορίων έχει άμεση σχέση με το πού αφιερώνεις τον χρόνο σου. Αν συνειδητοποιείς ότι δεν καταφέρνεις να κάνεις προτεραιότητα την προσωπική σου ανάπτυξη, εξέτασε πού ακριβώς έχουν χαθεί τα όρια. Σαν παράδειγμα, μήπως φροντίζεις αποκλειστικά άλλους και όχι τον εαυτό σου; Μήπως κάποιος τομέας της ζωής σου επισκιάζει άλλους τομείς, στον βαθμό που αισθάνεσαι την ποιότητα της καθημερινότητάς σου να φθίνει; Πού παρατηρείς ότι χρειάζονται καλύτερα όρια προκειμένου να καταφέρεις να θέσεις καλύτερες προτεραιότητες;

 • Λάθος εστίαση

Αν εστιάζεις στο τι σου λείπει, στο τι δεν έχεις, ή στο τι αποτελεί πρόβλημα είναι δύσκολο να ενεργοποιήσεις την περαιτέρω εξέλιξη του εαυτού σου ακόμα κι αν το επιθυμείς. Η λάθος εστίαση μπορεί να σε οδηγήσει σε αδιέξοδα και να σε κάνει να απογοητευτείς. Εξαιτίας αυτού να παραμελήσεις πράγματα που αξίζουν να τα θέσεις ως προτεραιότητα. Αφού αποφασίσεις τι είναι αυτό συγκεκριμένα που έχει νόημα να ασχοληθείς διότι θα συμβάλει στην προσωπική σου ανάπτυξη, εστίασε στο πρώτο και πιο καταφερτό βήμα που θα σε φέρει έστω και λίγο πιο κοντά στο στόχο σου. Εστίασε επίσης στο γεγονός ότι η βελτίωση είναι μία διαδικασία που θέλει χρόνο και συνεπή προσπάθεια. Είναι μία διαδικασία που περιλαμβάνει επιτυχίες και αποτυχίες. Όταν αρχίσεις να συγκεντρώνεσαι στο τι μπορείς πρακτικά να κάνεις, αντί στο τι δεν γίνεται να κάνεις, θα καλλιεργήσεις την «νοοτροπία της ανάπτυξης». Μία νοοτροπία απαραίτητη για να δημιουργήσεις μία βαθιά ικανοποιητική ζωή.

 • Έλλειψη αυτοπεποίθησης

Η προσωπική ανάπτυξη αρκετές φορές «σκοντάφτει» στην χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αυτοπεποίθηση σημαίνει να έχεις πίστη στον εαυτό σου. Να πιστεύεις στις δυνάμεις σου και ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Η πίστη στον εαυτό είναι το θεμέλιο της προσωπικής ανάπτυξης. Αναγνώρισε μήπως η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής σου είναι το στοιχείο που χρειάζεται να καλλιεργήσεις πριν προχωρήσεις με την υλοποίηση άλλων σχεδίων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, και σε αρκετές περιπτώσεις η καλύτερη στρατηγική είναι να δουλέψεις μαζί με κάποιον ειδικό στο πλαίσιο ατομικών συνεδριών.

Αποφάσισε σήμερα την Νο1 για εσένα προτεραιότητα

Το τι έχεις θέσει ως προτεραιότητα θα καθορίσει την πορεία σου.  Θα σε βοηθήσει να πάρεις σωστές αποφάσεις και να θέσεις στόχους που θα σε εμπνέουν για να τους πετύχεις. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να καθίσεις, να στοχαστείς και να αποφασίσεις σήμερα ποια είναι για εσένα η Νο1 προτεραιότητα.

Για να σε βοηθήσω με τον στοχασμό σου μοιράζομαι μία άσκηση. Συμπλήρωσε τις προτάσεις που θα βρεις παρακάτω:

 • Θέλω να αποκτήσω καλύτερο έλεγχο…..
 • Θέλω να μάθω να ξεπερνάω….
 • Θέλω να αφιερώνω περισσότερο χρόνο σε…
 • Θέλω να κόψω…
 • Θέλω να μάθω πώς να….
 • Θέλω να βελτιώσω….
 • Θέλω να αλλάξω…
 • Θέλω να ασχοληθώ με…

Από τις απαντήσεις σου θα φανερωθεί τι είναι αυτό το κάτι που για εσένα σε αυτή τη φάση της ζωής σου, σημαίνει προσωπική ανάπτυξη.

Στην πράξη

Αυτό το άρθρο γράφεται στο ξεκίνημα μίας νέας χρονιάς με σκοπό να βοηθήσει εσένα που το διαβάζεις να θέσεις γερά θεμέλια. Αν παρόλα αυτά έρχεται μπροστά στα μάτια σου κάποια διαφορετική χρονική στιγμή κατά την οποία αισθάνεσαι την ανάγκη να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα, και πάλι θα σε βοηθήσει πολύ. Κάθε ημέρα, ανεξαρτήτως ημερομηνίας, μπορεί να γίνει η πρώτη μέρα μίας νέας ζωής. Η πρώτη μέρα της αλλαγής. Φτάνει να το πάρεις απόφαση και να θέσεις σωστές προτεραιότητες.

Αν όσα διάβασες περιγράφουν κάτι σημαντικό για εσένα που σε ενδιαφέρει να διερευνήσεις, μπες στα links που θα βρεις παρακάτω. Θα ανακαλύψεις προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να περάσεις από την θεωρία στην πράξη.

Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου; Τρόποι για να αναλάβεις δράση:

Δες εδώ:
Βίντεο – Αυτή είναι η πιο σημαντική απόφαση της ζωής σου

Άκουσε αυτό:
Podcast- 3 τρόποι για να δυναμώσεις την αυτοπεποίθησή σου

Διάβασε αυτό:
Άρθρο- Ψάχνεις την σωστή απόφαση; Μάθε πώς θα ανακαλύψεις τις αξίες σου!

Konstantinos Charantiniotis

______________________

Aν αυτό το άρθρο σε βοήθησε φαντάσου πόσο θα σε βοηθήσει να κάνουμε πιο στοχευμένη δουλειά μαζί!  Σε προσκαλώ να συμμετέχεις σε δραστηριότητες που θα σου δίνουν εργαλεία για να ζεις καλύτερα και να πετυχαίνεις θετικές αλλαγές.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now