Yamas: Οι όροι της καλής συνύπαρξης

Αυτοβελτίωση, αυτογνωσία, αυτοφροντίδα. Γενικοί όροι που περικλείουν τις πρακτικές που κάνουμε και μας βοηθούν να εξελισσόμαστε και να ζούμε όμορφα. Στο προσκήνιο αυτών των λέξεων έρχεται ο E-αυτός. 

Στις διάφορες συζητήσεις που κάνω με ανθρώπους που έρχομαι σε επαφή, κάποιες φορές συναντώ τον εξής προβληματισμό: Πώς μπορώ να βρω την ισορροπία μεταξύ προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και προσφοράς στον εαυτό μου; 

Είναι αλήθεια, και το βλέπουμε γύρω μας να συμβαίνει, στην προσπάθειά του κανείς να συνδεθεί με το «Α», καταλήγει να αποσυνδέεται με το «Β». Σαν παράδειγμα μπορεί να αφιερώνεις το ενδιαφέρον σου και την υποστήριξή σου σε πράγματα έξω από εσένα και τελικά να αποσυνδέεσαι με τις δικές σου ανάγκες. Ή το αντίθετο. Στο πλαίσιο της αυτοφροντίδας και της αυτογνωσίας να αποκόβεσαι από τους γύρω σου. Είτε στην μία, είτε στην άλλη περίπτωση, καταλήγεις σε αποσύνδεση. Ποια είναι λοιπόν η ισορροπημένη δράση; 

Βρίσκω τον παραπάνω στοχασμό εξαιρετικά χρήσιμο. Είναι χρήσιμος γιατί μας δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε πάνω στην ουσία της φιλοσοφίας και της πρακτικής της yoga. Ειδικά στις ημέρες μας όπου καλούμαστε να ανταποκριθούμε ως κοινωνικό σύνολο στην μεγάλη πρόκληση του ιού, και βιώνουμε αλλαγές σε κάποιες πτυχές της ζωής μας. Τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία να στοχαστούμε, πώς η ατομική πορεία αυτοβελτίωσης ενός ανθρώπου, μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. 

Αν πάρουμε λοιπόν το ορισμό της yoga όπως τον βρίσκουμε στην Bhagavad Gita “Yoga είναι το ταξίδι του εαυτού, προς τον εαυτό, διά μέσω του εαυτού”. Ξεκινώντας αυτό το πολύ προσωπικό «ταξίδι», στην πορεία σου συναντάς και τα yamas. Είναι οι όροι της καλής, σωστής και ηθικής συμπεριφοράς προς τον έξω κόσμο. Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η yoga δηλώνει ότι η σύνδεση με τον εαυτό έχει και την εξωστρεφή της πλευρά. Σύνδεση με τον εαυτό και σύνδεση με τον έξω κόσμο είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. 

Στην ουσία ο τρόπος που θα συμπεριφερθείς στους γύρω σου, είναι η αντανάκλαση αυτού που έχεις επιλέξει να καλλιεργήσεις μέσα σου. Αν λοιπόν επιθυμείς μία κοινωνία με συνείδηση, χρειάζεσαι πάνω απ’ όλα ενσυνείδητους ανθρώπους. 

Η εξωστρεφής πλευρά της σύνδεσης 

Ενώ στο βάθος της ύπαρξής μας επιθυμούμε να είμαστε καλά, μερικές φορές καταλήγουμε να αποσυνδεόμαστε από τους στόχους και τους σκοπούς μας. 

Όταν αυτό συμβεί το αισθανόμαστε αμέσως. Βιώνουμε στην ζωή μας ένα αίσθημα έλλειψης, δυσφορίας ή κάποιου είδους δυσαρέσκεια.  Η λύση στο πρόβλημα είναι να επανασυνδεθούμε με τις βαθύτερες, καλές, προσωπικές μας αξίες. Αυτό που βιώνεις όταν συνδέεσαι με αξίες που γεμίζουν με νόημα την ζωή σου, είναι ένα αίσθημα βαθιά προσωπικό. Ταυτόχρονα όμως οι καλές αξίες είναι οικουμενικές και πανανθρώπινες. Στις ίδιες ανατρέχουμε όλοι για να βρούμε την ισορροπία μας. Λειτουργούν πάντα, από πάντα και για όλους. Ευτυχώς δηλαδή! Γιατί έτσι γνωρίζουμε πού χρειάζεται να στραφούμε για να βρούμε λύσεις! 

Αυτές οι αξίες καλλιεργούνται αν υιοθετήσεις τους όρους καλής και ηθικής συμπεριφοράς (yamas): 

Ξεκινάμε με την μη βία (ahimsa) που περιλαμβάνει τις συμπεριφορές που ευδοκιμούν στο περιβάλλον όπου απουσιάζει ο σεβασμός ή η ευγένεια. Μπορεί να πάρει την μορφή της σωματικής βίας, της λεκτικής βίας ακόμα και της βια- σύνης. Γιατί επί της ουσίας όταν βιάζεσαι, δεν σέβεσαι την φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Σαν παράδειγμα η βιασύνη να καταναλώσουμε περισσότερα από όσα παράγει η φύση, είναι ένας από τους λόγους που ασκούμε βία στο περιβάλλον. 

Όταν απουσιάζει το κριτήριο του σεβασμού και τις ευγένειας η ύπαρξη βίας μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και στις σκέψεις μας, στην τροφή που επιλέγουμε, στον τρόπο που διασκεδάζουμε κτλ. 

-Η επόμενη αξία είναι η φιλαλήθεια (satya). Αυτό περιλαμβάνει το κατά πόσο αληθινός παρουσιάζεσαι έξω στον κόσμο, αλλά και το πώς οι επιλογές σου αντικατοπτρίζουν την αλήθεια σου. Ένα άλλο παράδειγμα είναι αν επικοινωνείς και συνδέεσαι αληθινά με τους άλλους. Χτίζεις αληθινούς δεσμούς ή υποκατάστατα σχέσεων; 

– Στην συνέχεια συναντάμε την μη κλοπή (asteya). Πέρα από το να μην κλέβεις, η μη κλοπή ως πρακτική περιλαμβάνει να αναγνωρίζεις τον κόπο του άλλου και να μην οικειοποιείσαι επιτυχίες και επιτεύγματα που δεν σου ανήκουν. 

– Ακολουθεί η εγκράτεια (brahmacharya). Σε έναν κόσμο υπερπροσφοράς, με πληθώρα πειρασμών γύρω μας το να παραμένεις εγκρατής προϋποθέτει μεγάλη δύναμη. Παν μέτρον άριστον. Η εγκράτεια κατά βάση έχει να κάνει με το να μην ξοδεύεις την ενέργειά σου με τρόπο που τελικά σε αφήνει άδειο. Συναισθηματικά ή και σωματικά. Κάποια παραδείγματα έλλειψης εγκράτειας είναι η κατάχρηση των social media σε βάρος της ξεκούρασής σου, ο τρόπος που «ξοδεύεις» την ενέργειά σου σε κοινωνικές υποχρεώσεις,  οι κακές επιλογές φαγητού κτλ. 

– Το τελευταίο yama είναι η μη απληστία (aparigraha). Σκεφτείτε όλοι στον κόσμο να κάναμε το εξής. Να παίρναμε μόνο όσα χρειαζόμαστε και να τα κρατούσαμε μόνο για όσο χρειαζόμαστε. 

Το να μην είσαι άπληστος δεν σημαίνει ότι στερείσαι. Το αντίθετο μάλιστα… Η μη απληστία σε οδηγεί σε περισσότερη απόλαυση, γιατί κατέχεις μόνο πράγματα που σου είναι χρήσιμα και ικανοποιούν κάποια ανάγκη σου. Είναι αλήθεια πως υπάρχει η τάση να συσσωρεύει κανείς πράγματα που δεν τα χρειάζεται, ούτε τα απολαμβάνει. Αυτή η συμπεριφορά δημιουργεί ακαταστασία και περισπασμούς που τελικά σε αποσυνδέουν από την ουσία. Τότε είναι που εμφανίζεται το αίσθημα της δυσφορίας και της μη ικανοποίησης. 

————- 

Η πρόθεση επανασύνδεσης με αυτές τις ηθικές αρχές συμπεριφοράς τελικά θα σε κάνουν έναν πραγματικά ελκυστικό άνθρωπο. Ένα άνθρωπο που δημιουργεί γύρω του ένα περιβάλλον όμορφης συνύπαρξης με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί κάποιες φορές μπορεί να γίνεσαι βίαιος, να κλέβεις, να είσαι άπληστος κτλ. με τον εαυτό σου… 

Είναι σημαντικό επομένως να ξεκινάς από την αυτοβελτίωσή σου. Γιατί σίγουρα η βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού σου περιλαμβάνει και την πτυχή του κοινωνικά υπεύθυνου ανθρώπου. Του ανθρώπου που συμπεριφέρεται με συμπόνια και νοιάζεται για τους γύρω του. 

Όπως είπε και ο Μαχάτμα Γκάντι : «γίνε εσύ η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο». 

Στην πράξη 

Έχω μία άσκηση να σας προτείνω για αυτή την εβδομάδα. Μπορείτε να την κάνετε όσοι από εσάς επιθυμείτε να παρατηρήσετε αν λειτουργείτε σε ευθυγράμμιση με τους όρους καλής συνύπαρξης. Πάνω απ΄όλα θα αυξήσει την επίγνωσή σας σε σχέση με την συμπεριφορά που εκδηλώνετε προς τα έξω. 

Διαβάστε καλά ποια είναι τα 5 yamas και κάντε πρόθεσή σας να λειτουργήσετε τις επόμενες 7 ημέρες, παραμένοντας πιστοί σε αυτά. Εφαρμόστε τα τόσο στην δράση σας όσο και στην σκέψη σας. Σαν παράδειγμα υπάρχουν σκέψεις που ασκούν βία, δηλώνουν απληστία, ή οικειοποιούνται κάτι το οποίο δεν είναι δικό σας κτλ. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας σημειώστε τα εξής: 

  • Μήπως παρατηρήσατε ότι χρειάστηκε να κάνετε αλλαγές στον τρόπο που κανονικά θα συμπεριφερόσασταν, προκειμένου να παραμείνετε πιστοί σε κάποια από τις αρχές; 
  • Ποια ηθική αρχή σας δυσκόλεψε περισσότερο να εφαρμόσετε; 
  • Συνέβη κάποια αλλαγή στην καθημερινότητά σας; Αν ναι, ποια; 
  • Γράψτε κάτι που συνειδητοποιήσατε για τον εαυτό σας κάνοντας αυτή την άσκηση. 

 

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Niyamas : Οι τρόποι για να συναντάς τον καλύτερό σου εαυτό 

6 Στοχασμοί για να αναγνωρίσεις την πρόοδό σου

Για ό,τι θες να καταφέρεις… απλά εμφανίσου!

Να είσαι έτοιμος για το καλύτερο χωρίς προσκόλληση σε προσδοκίες!

.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now