Brahmacharya: H δύναμη της εγκράτειας

Με αφορμή ότι αυτό τον μήνα, τον έχουμε αφιερώσει στο να διερευνήσουμε τρόπους επανασύνδεσης με την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας, βρίσκω εξαιρετικά βοηθητικό να αφιερώσουμε ένα κομμάτι του στοχασμού στο πώς καταλήγουμε να χάνουμε την σύνδεσή μας.

Τι είναι αυτό που μας απομακρύνει από τους τρόπους για να ζούμε όμορφα και να αισθανόμαστε καλά; Μπορεί κάποιος να πει ότι φταίει η δουλειά του γιατί τον πιέζει. Ξεκινώ με αυτό το παράδειγμα γιατί το ακούω συχνά. Είναι όμως γεγονός, μπορείς να βρεις ανθρώπους που δουλεύουν πάρα πολύ, σε απαιτητικές συνθήκες και ταυτόχρονα είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους. Ή να συναντήσεις ανθρώπους που πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα στη ζωή τους, το ξεπέρασαν και τώρα απολαμβάνουν την κάθε τους ημέρα. Συμφωνείτε ότι υπάρχουν και αυτά τα παραδείγματα ανάμεσά μας;

Αν συμφωνείτε και ταυτόχρονα βιώνετε σε κάποιο βαθμό αποσύνδεση από τον εαυτό σας ή από μία καθημερινότητα που σας κάνει χαρούμενους, προτείνω να αφήσετε στην άκρη το «γιατί» σας συμβαίνει αυτό και να ασχοληθείτε με το πώς καταλήξατε να σας συμβαίνει.

-Η ερώτηση «γιατί» είναι πολύ πιθανό να δείξει σε κάτι που βρίσκεται έξω από εσένα. Στην δουλειά σου, στην οικογένειά σου, στα γεγονότα κτλ.

– Η ερώτηση «πώς» κατέληξα σε αυτή την κατάσταση, θα σου φανερώσει πώς εσύ ο ίδιος λειτούργησες και τελικά έφτασες σε αυτό το σημείο.

Αυτή η διάκριση είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Γιατί αυτό που εσύ κάνεις, είναι το μόνο που πραγματικά μπορείς να βελτιώσεις.

Πώς ξοδεύεις την ενέργειά σου;

Αν βρίσκεις τον εαυτό σου σε ένα σημείο μακριά από την χαρά σου, τον σκοπό σου, τις αξίες σου και το νόημα που θέλει να έχει η ζωή σου, είναι γιατί ασχολήθηκες με επιλογές που σε οδήγησαν σε άλλη κατεύθυνση. Την ίδια ενέργεια που μπορούσες να ξοδέψεις σε πράγματα που σε ωφελούν, την ξόδεψες σε επιλογές που τελικά σε έκαναν να αποσυνδεθείς. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα και το συναντάμε συχνά στην ζωή μας.

Και φυσικά, για κάθε πρόβλημα υπάρχει η λύση του. Εγώ προσωπικά αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι πως βρίσκω λύση μέσα από την ηθική αρχή της Brahmacharya. Είναι το 4ο Yama και σημαίνει εγκράτεια. Σε έναν κόσμο έντονα αισθητηριακό, όπου όλες μας οι αισθήσεις δέχονται πληθώρα επιλογών και πειρασμών, η εγκράτεια είναι μεγάλη δύναμη. Είναι ο τρόπος να βάζεις φίλτρο στις επιλογές σου. Μέτρον άριστον.

.
Εγκράτεια

Η εγκράτεια έχει να κάνει με το να μην ξοδεύεις την ενέργειά σου με τρόπο που τελικά σε αφήνει άδειο. Συναισθηματικά ή και σωματικά.

Σαν παράδειγμα σας έχει συμβεί ποτέ να μπείτε στο κινητό για να δείτε κάτι συγκεκριμένο και τελικά να πέρασε η ώρα με «κούφιο» τρόπο; Πώς αυτό ξόδεψε την ενέργειά σας; Σας στέρησε ύπνο; Σας έκανε να μην δώσετε προσοχή στο τι φάγατε; Σας καθυστέρησε από κάποια δουλειά και τελικά σας πρόσθεσε βάρος; Αν συστηματικά παρακολουθείτε βίαιες ταινίες ακριβώς πριν κοιμηθείτε το βράδυ, βοηθάτε τον οργανισμό σας να ανακτήσει την ενέργειά του το βράδυ ή τον δυσκολεύετε; Σε ανάλογες περιστάσεις, η μη εγκράτεια στο φαγητό, στην δουλειά ή στην διασκέδαση πώς μπορεί να σας έχει οδηγήσει σε κακή διαχείριση της ενέργειά σας;

Σε περίπτωση που δεν κάνετε τίποτα από τα παραπάνω, προτείνω να εξετάσετε την εγκράτεια σε ένα άλλο επίπεδο. Σαν παράδειγμα διαχειρίζεστε σωστά την ενέργειά σας όταν γυμνάζεστε; Ή μήπως η υπερβολική προσπάθεια σας καίει; Όταν κάνετε πράγματα για να φροντίσετε τον εαυτό σας σας έχετε υγιή κριτήρια και μέτρο; Ή μήπως προσπαθείτε να εφαρμόσετε όλες τις συμβουλές και μεθόδους που έχετε βρει και διαβάσει και τελικά αδειάζετε από ενέργεια; Μέσα σε μία σχέση με έναν άνθρωπο που αγαπάτε πολύ είτε είναι σύντροφος, είτε φίλος, είτε το παιδί σας δείχνετε εγκράτεια ή μήπως ο υπερβολικός σας ζήλος χαλάει τις ισορροπίες μέσα στην σχέση;

Η συνειδητή εγκράτεια έτσι όπως την προτείνει ο όρος Brahmacharya στην φιλοσοφία και πρακτική της Yoga δεν είναι στέρηση και δεν έχει να κάνει με το λίγο. Είναι η μέση γραμμή. Εκεί όπου υπάρχει σύνδεση. Το υπογραμμίζω αυτό γιατί μπορεί να συναντήσετε ανακρίβειες σχετικά με το τι σημαίνει Brahmacharya. Συχνά αποδίδεται λανθασμένα ως η αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτή είναι μία παραπλανητική απόδοση που γενικεύει πρακτικές που αφορούν μοναχούς που κατ’ επιλογήν ακολουθούν αυτόν τον δρόμο.

Επί της ουσίας για εμάς που ζούμε μια τυπική, σύγχρονη ζωή και ψάχνουμε τρόπους  για να διατηρούμε την σύνδεση με τις ανάγκες μας, η πρακτική της εγκράτειας μας βοηθά να κάνουμε έσω στροφή την στιγμή που βομβαρδίζόμαστε με πράγματα που μας τραβούν έξω από το κέντρο μας. Έτσι μπορεί κανείς τελικά να αποκτήσει τον έλεγχο των αισθήσεων και του νου του. Να καταφέρει δηλαδή να απελευθερωθει από εξαρτήσεις και προσκολλήσεις.

Στην πράξη

Σε πρακτικό επίπεδο προτείνω σε όποιον από εσάς πιστεύει ότι θα του είναι χρήσιμο, για τις επόμενες 7 ημέρες να δοκιμάσει να εφαρμόσει την πρακτική της εγκράτειας σε κάτι που θεωρεί πως υπερβάλλει και τελικά τον βαραίνει.

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε τι είναι αυτό. Το δεύτερο είναι να ορίσετε τι σημαίνει μέση γραμμή στην δική σας περίπτωση. Εφαρμόστε αυτό τον περιορισμό που εσείς θα αποφασίσετε και παρατηρήστε αν αυτό σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα. Αν δεν κάνει κάποια διαφορά τότε ίσως χρειάζεται περισσότερος χρόνος και συντονισμός για να βρείτε την μέση γραμμή.

Κάντε το πείραμά σας ξεκινώντας από ένα πράγμα. Στην συνέχεια εξετάστε πού αλλού μπορείτε να ωφεληθείτε εφαρμόζοντας την εγκράτεια. Στο τέλος θα έχετε πετύχει κάτι πολύ σημαντικό. Θα απολαμβάνετε το φαγητό χωρίς το φαγητό να είναι η πηγή της απόλαυσής σας. Θα απολαμβάνετε την συντροφιά κάποιου χωρίς εξαρτήσεις. Θα απολαμβάνετε επιτυχία στην δουλειά σας χωρίς να «καίγεστε».

Από ό,τι κάνετε δηλαδή, θα κρατάτε μόνο την απόλαυση χωρίς να ακολουθεί βάρος, άγχος ή εξάντληση. Με την ίδια ευκολία που λέτε «ναι» σε κάτι, θα μπορείτε να του πείτε «όχι» την στιγμή που δεν θα εξυπηρετεί κάποια ανάγκη σας. Θα παραμένετε δηλαδή σώμα και νους σε σύνδεση. Η εγκράτεια είναι αρετή!

———-

Σας περιμένω κάθε Τρίτη στις 18:00 – 19:15 και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη πρωί στις 8:30 – 10:00 στην παρέα των Online τάξεων Yoga, όπου αυτό τον μήνα δουλεύουμε πάνω στους τρόπους επανασύνδεσης νου και σώματος.

Επίσης σας προσκαλώ 6 – 8 Νοεμβρίου να είσαστε μαζί μου στο Online Retreat Φθινοπωρινής Αποτοξίνωσης με θέμα του την Επαναφορά. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τρεις ημέρες που θα τις αφιερώσουμε σε live συνδέσεις για να κάνουμε πρακτικές αποτοξίνωσης και καθαρισμού σώματος, πνεύματος και νου. Στόχος είναι να επαναφέρουμε το σώμα και το μυαλό μας σε εύρυθμη λειτουργία, απομακρύνοντας ό,τι περιττό έχει συσσωρευθεί.

Είναι ένα πρόγραμμα πλούσιο σε πρακτικές και πραγματικά πρωτότυπο που θα σας προσφέρει μία υπέροχη εμπειρία αλλά και πολλά εργαλεία για να τα χρησιμοποιείτε και μετά το τέλος του τριημέρου. Δείτε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το Online  Retreat Φθινοπωρινής Αποτοξίνωσης ΕΔΩ.

Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη ξεκινήσει. Κλείστε την θέση σας έγκαιρα!

 

 


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Yamas: Οι όροι της καλής συνύπαρξης

Ώρα για επανασύνδεση

Οι 10 Θεμελιώδεις Αρχές του Γκάντι – Έμπνευση για μια καλύτερη ζωή

Συναισθήματα: Έχετε τον έλεγχο ή σας ελέγχουν;

Επόμενα Events

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x