Διατροφή: Η κλίμακα Πείνας – Κορεσμού

κορεσμός

“Κλειδί” για μία ισορροπημένη διατροφή, είναι το να μπορούμε να «ακούμε» τα σήματα που εκπέμπει το σώμα μας.

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε ένα πολύ απλό εργαλείο, που θα σας βοηθήσει να αντιλαμβάνεστε σωστά τα σήματα του κορεσμού. Ο κορεσμός μας δείχνει πότε το σώμα μας αισθάνεται ικανοποίηση και πληρότητα με την τροφή που έχει λάβει, πριν φθάσει σε σημείο υπερβολής.

Όταν γεννιόμαστε γνωρίζουμε πώς να τρώμε μόνο όταν πεινάμε και να σταματάμε όταν αισθανόμαστε πλήρεις. Μεγαλώνοντας όμως οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζονται και από άλλους παράγοντες όπως είναι η συναισθηματική μας κατάσταση, το ωράριο και η ρουτίνα μας. Έτσι, έχουμε την τάση να τρώμε ξεπερνώντας το σημείο κορεσμού, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε βάρος και φούσκωμα. Χρειάζεται επομένως, μία συνειδητή προσπάθεια, προκειμένου να αποκαταστήσουμε αυτό “τον δίαυλο επικοινωνίας”.

Στην προσπάθειά μας, να μάθουμε να σεβόμαστε το όριο κορεσμού και να αντιλαμβανόμαστε το σημείο ικανοποίησης είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω:

  • Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε την συνήθεια να τρώμε σε συνθήκες ηρεμίας, επικεντρώνοντας την προσοχή μας σε αυτό που κάνουμε εξουδετερώνοντας τους περισπασμούς. Εάν την ώρα που τρώμε παράλληλα βρισκόμαστε στο διαδίκτυο, διαβάζουμε, βλέπουμε τηλεόραση κτλ τότε πολύ εύκολα θα αγνοήσουμε το μήνυμα που στέλνει το σώμα μας.
    .
  • Η πληροφορία από το στομάχι έως τον εγκέφαλο, θέλει λίγη ώρα για να φτάσει. Είναι επομένως ωφέλιμο να τρώμε αργά προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα ότι χορτάσαμε, πριν φουσκώσουμε.
    .
  • Το να σέβεσαι τον κορεσμό πάει μαζί με το να σέβεσαι την πείνα σου. Αν αφήσεις τον εαυτό σου ανικανοποίητο, διαταράσσεις την διατροφική ισορροπία στην οποία στοχεύεις. Όταν πρωτοξεκινάς να καλλιεργείς την ενσυνείδητη διατροφή κάποιες φορές θα χρειαστεί να αφήσεις φαγητό στο πιάτο σου και άλλες να προσθέσεις.  Σταδιακά και με τον καιρό θα μάθεις ποια είναι η σωστή ποσότητα για εσένα.
    .
  • Το φαγητό είναι απόλαυση. Να θυμάστε ότι ο στόχος είναι να νιώσετε ικανοποίηση μετά από κάθε γεύμα και όχι στέρηση ή φούσκωμα.
    .
  • Δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τον κορεσμό μπορεί να γίνει συνήθεια. Θέλει όμως επιμονή και συνέπεια στην εξάσκηση της παρατηρητικότητάς σας.
    .

Ο σεβασμός της πείνας και του κορεσμού, είναι πράξη σεβασμού απέναντι στον εαυτό σου. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αρμονία με αυτά τα σήματα είναι πιο υγιείς, αισθάνονται καλύτερα, βιώνουν ευεξία και έχουν αυξημένη ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθεί η Κλίμακα Πείνας – Κορεσμού που είναι ένα απλό και χρήσιμο εργαλείο, το οποίο μας δείχνει πώς να ερμηνεύουμε αποτελεσματικά, το πώς αισθανόμαστε σε σχέση με την τροφή μας. Λειτουργεί ως εξής: όταν κάποιο σήμα πείνας έρχεται στον εγκέφαλο, μπορείς να ανατρέξεις στην κλίμακα και έτσι να αποδώσεις το σωστό νόημα. Κάνοντάς το αυτό έχεις δώσει χρόνο στον εαυτό σου να παρατηρήσει τι ακριβώς συμβαίνει πριν – κατά την διάρκεια και μετά την κατανάλωση φαγητού. Έτσι μπορείς να κάνεις ενσυνείδητες επιλογές και να αποφύγεις παρορμητικές συμπεριφορές που θα σου φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να αποφεύγει κανείς να φτάνει στα δύο άκρα της κλίμακας, δηλαδή προς το 1 ή προς το 10.

Η κλίμακα Πείνας – Κορεσμού

1  –>  Λιμοκτονώ    –>   Αδυναμία, γκρίνια, οξυθυμία, ζάλη.

2  –> Πεινάω υπερβολικά   –>   Νιώθω άβολα. Χρειάζομαι να φάω κάτι.

3  –> Πεινάω αρκετά   –>   Είμαι έτοιμος να φάω κάτι

4  –> Μικρή πείνα   –>  Είμαι έτοιμος να τσιμπήσω κάτι

5  –> Όχι 100% πλήρης, αλλά ούτε και τόσο πεινασμένος/η   –>  Νιώθω καλά. Το μυαλό μου είναι και σε άλλα πράγματα, εκτός του φαγητού

6  –> Ικανοποιημένος και ανάλαφρος  –>  Δεν πεινάω πια και αισθάνομαι ανάλαφρα. Θα μπορούσα να συνεχίσω να τρώω, αλλά δεν το χρειάζομαι πραγματικά.

7  –> Ελαφρώς πλήρης  –>  Είμαι άνετος, αλλά έχω φτάσει στο όριο.

–> Πολύ Πλήρης  –>  Έφαγα περισσότερο από ό, τι χρειαζόμουν. Ξεπέρασα το όριο και νιώθω φούσκωμα.

9  –> Υπερβολικά πλήρης  –>  Νιώθω βαριά και άβολα. Αισθάνομαι αδυναμία συγκέντρωσης και υπνηλία.

10  –> 100% πλήρης  –>  Αισθάνομαι άσχημα και άρρωστος. Είμαι σε «διατροφικό» κώμα!


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.

Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου; Τρόποι για να αναλάβεις δράση:

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now