Διαλογισμός: Έχεις μία δουλειά…

διαλογισμός

Αν κάποιος σας πρότεινε μία δουλειά με τα παρακάτω χαρακτηριστικά, θα την δεχόσασταν ή όχι; Ας δούμε ποια είναι αυτά:

  • Σταθερό ωράριο πάντα
  • Σίγουρα κέρδη που αυξάνονται όσο περνάει ο καιρός
  • Όσο περισσότερο κάνετε την δουλειά με συνέπεια, τόσο θα αρχίσουν να βελτιώνονται κι άλλοι τομείς της ζωής σας
  • Ο μόνος τρόπος για να την «χάσετε», είναι να παραιτηθείτε εσείς από αυτήν

Σας φαίνεται ελκυστική αυτή η περιγραφή; Θα λέγατε ναι σε μία τέτοια δουλειά; Πιθανότατα έχετε ήδη καταλάβει πως αυτή η δουλειά είναι ο διαλογισμός  .  Σε αυτό το άρθρο θα σας μιλήσω για το πώς ο διαλογισμός βοηθά να έχεις μία ισορροπημένη επαγγελματική ζωή χωρίς στρες. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν πολύ, είναι αυτοί που στις ημέρες μας οφελούνται πολύ άμεσα και έντονα όταν ξεκινήσουν να διαλογίζονται.

Οι λόγοι για τους οποίους η δουλειά μπορεί να γίνει αιτία στρες είναι διάφοροι. Μπορεί να σχετίζεται με το οικονομικό κομμάτι. Ίσως με το συναδελφικό. Μπορεί να είναι εξαιτίας των υψηλών απαιτήσεων ή επειδή δουλεύεις χωρίς παύσεις. Ο λόγος που αναλαμβάνουμε μία δουλειά, είναι για να συλλέξουμε αυτά που μας προσφέρει. Τον μισθό μας, την εξέλιξή μας, την ικανοποίηση της δημιουργικότητας και άλλα πολλά. Διαθέτουμε το σώμα μας και το μυαλό μας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο κομμάτι “δουλειά”, γιατί υπάρχει στόχος και σκοπός πίσω από αυτό. Όταν όμως υπάρχει ο παράγοντας «εργασιακό στρες» είναι σίγουρα πιο δύσκολο να αισθανθείς σύνδεση με αυτό τον σκοπό.

Διάβασα κάτι πρόσφατα που με εντυπωσίασε και είναι το εξής: Σε σχέση με την δεκαετία του 50 έχουμε γίνει κατά 400% πιο παραγωγικοί! Ζούμε δηλαδή σε τελείως διαφορετικούς ρυθμούς. Ταχύτερους. Κι όμως… ενώ είμαστε αδιαμφισβήτητα πιο παραγωγικοί, ταυτόχρονα ο σύγχρονος άνθρωπος έρχεται περισσότερο αντιμέτωπος σε σχέση με παλαιότερα, με θέματα όπως: πρόβλημα καλής διαχείρισης του χρόνου, αδυναμία συγκέντρωσης και burnout. Μεγάλα και έγκυρα περιοδικά που ασχολούνται με θέματα οικονομικά και εργασιακά όπως το Forbes και οι Financial Times παρατηρούν τα δεδομένα και τις μελέτες και καταλήγουν στο εξής: Αυτές οι συνθήκες δεν βοηθούν την καριέρα κανενός. Σε οποιονδήποτε τομέα κι αν ανήκεις. Μακροπρόθεσμα πλήττουν και την επαγγελματική επιτυχία, μαζί με την υγεία και την προσωπική ζωή.

Η υπερπροσπάθεια, που τελικά οδηγεί σε εξάντληση, δεν ανταμείβεται πάντα με επαγγελματική επιτυχία και αναγνώριση που να είναι σταθερή και να έχει διάρκεια. Ίσως στην αρχή να συμβεί. Σίγουρα υπάρχει και εκείνη η περίπτωση όπου το χωρίς μέτρο «δόσιμο» του εαυτού σου θα σε φτάσει κάπου ψηλά επαγγελματικά. Αυτή όμως η τακτική, για την πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι προδιαγεγραμμένη να μην κρατήσει. Αυτό λένε οι έρευνες. Θα συμπληρώσω επίσης ότι ακόμα κι αν ανήκεις σε εκείνη την μειοψηφία όπου μέσα σε συνθήκες εργασιακού στρες συναντάς την επιτυχία, αξίζει να ρωτήσεις τον εαυτό σου: “Έτσι την φαντάζομαι την επιτυχία μου; Είμαι σε θέση να χαρώ τους καρπούς των κόπων μου; Τι άλλες, καλύτερες επιλογές έχω στην διάθεσή μου;¨

Πώς θα φτιάξεις τη σχέση σου με τη δουλειά σου!

Έχετε αναρωτηθεί γιατί δουλεύουμε; Η προφανής απάντηση είναι για να βγάλουμε τα προς το ζην. Σίγουρα αυτό είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να εξασφαλίσει κανείς. Αν παρατηρήσετε όμως πώς λειτουργούμε, εύκολα θα διαπιστώσετε ότι κάνουμε πολλά περισσότερα από το να εξασφαλίζουμε απλά τροφή, στέγη, ή ό,τι άλλο είναι είδος πρώτης ανάγκης. Θέλουμε η δουλειά μας να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από το να μας βοηθά απλά να επιβιώνουμε. Θέλουμε άνεση, απόλαυση και ικανοποίηση και έχουμε κάθε δικαίωμα να το θέλουμε!

Όταν ξεπεράσουμε το ζήτημα της επιβίωσης η δουλειά μας γίνεται το μέσω για να ικανοποιήσουμε άλλες βαθύτερες ανάγκες. Ανάγκες όπως την ανάγκη μας για έκφραση, για προσφορά, για δημιουργία, για συνύπαρξη ή για παιχνίδι. Όταν εισπράττουμε κάτι από τα παραπάνω μπορεί ακόμα και να παθιαστούμε και με την δουλειά μας. Η εργασία μας γίνεται μέσο απόλαυσης και αυτό μας βοηθά να έχουμε μία καλύτερη καθημερινότητα. Είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνουμε την δουλειά μας, διότι για τον περισσότερο κόσμο, οι ώρες εργασίας καταλαμβάνουν μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο, κομμάτι της ημέρας.

Αν λοιπόν διαπιστώσεις ότι το στρες μπαίνει ανάμεσα σε εσένα και στην ωραία πλευρά της επαγγελματικής σου ζωής, μία λύση που σου προτείνω είναι ο διαλογισμός. Διότι το στρες το δημιουργούν οι σκέψεις που κάνεις. Το πώς φιλτράρεις τα γεγονότα. Έχει επίσης να κάνει με το αν αντιδράς ή αν ανταποκρίνεσαι επιδέξια στις καταστάσεις. Από τον νου ξεκινά το πρόβλημα, και στον νου θα βρεις τη λύση. Τη στιγμή που οι υποχρεώσεις σου μπορεί να μοιάζουν μεγάλες και απροσπέλαστες, ή στην περίπτωση που επηρεάζεσαι από τα λόγια και τις συμπεριφορές των άλλων, ένα πράγμα που σίγουρα χρειάζεσαι είναι: ΑΠΟΣΤΑΣΗ.

Θα εξηγήσω τι εννοώ απόσταση με ένα παράδειγμα. Όταν κοιτάς έναν πίνακα από πάρα πολύ κοντά έχεις περιορισμένη άποψη για αυτόν. Χρειάζεται να πας λίγο πίσω προκειμένου να αντιληφθείς την σωστή και πραγματική εικόνα του. Αυτό πετυχαίνεις και με τον διαλογισμό. Την στιγμή που κατακλύζεσαι, αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί κάτι δεν βλέπεις. Ίσως κοιτάς το πρόβλημα από τόσο κοντά, ώστε το μόνο που βλέπεις είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως είναι μόλις ένα κομμάτι μιας πολύ μεγαλύτερης εικόνας.

Οι στιγμές που θα κατακλύζεσαι από κάποια αρνητική σκέψη ή συναίσθημα θα έρχονται κάποιες φορές. Είναι στο πρόγραμμα και αυτό. Μπορείς όμως, και σίγουρα αξίζει να το κάνεις, να καλλιεργήσεις την δεξιότητα να κάνεις ένα βήμα πίσω, όταν αυτό σου συμβαίνει. Να βάζεις σε τάξεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Μέσα από την τάξη θα βρεις την λύση. Θα λειτουργείς με ηρεμία, νηφαλιότητα και διαύγεια. Με μέτρο και ισορροπία. Τι αντίκρισμα θα έχει αυτό πιστεύεις στην εργασιακή σου απόδοση και εμπειρία; Ποια είναι η θετική επίδραση που θα έχει στην καθημερινότητά σου;

Τα οφέλη του διαλογισμού ιδίως για τον σύγχρονο εργαζόμενο είναι ο λόγος που ολοένα και περισσότερες εταιρίες πολυεθνικές ή και μικρότερου μεγέθους, αυτή την στιγμή εκπαιδεύουν και ενθαρρύνουν τους εργαζόμενούς τους να ασκούν τον διαλογισμό στο πλαίσιο της εργασίας τους. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν:

-να αυξάνουν την συγκέντρωσή τους

– να συνεργάζονται καλύτερα

– να αποδίδουν περισσότερο

– να αποφορτίζονται από την πίεση της δουλειάς

– Τελικά, να βιώνουν εργασιακή ευεξία.

Αν το εργασιακό στρες σου αφαιρεί την απόλαυση ανάλαβε δράση και καλλιέργησε την ικανότητα να παίρνεις συνειδητή απόσταση. Θα κάνει την ζωή σου καλύτερη.

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β
Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Ώρα για Απολογισμό! Ακολούθησε αυτά τα 5 βήματα
Πώς να βρεις τον Εαυτό σου
Πώς θα καλλιεργήσεις την Αυτογνωσία σου

Πόσο αφοσιωμένος είσαι στα θέλω σου;

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now