Πώς να εξουδετερώσετε την συναισθηματική πείνα

Για πολλούς ανθρώπους, το φαγητό δεν αποτελεί απλά έναν τρόπο για την ικανοποίηση της πείνας, αλλά παράλληλα ικανοποιεί και συναισθηματικές ανάγκες.

Έχετε ποτέ “ακούσει” τον εαυτό σας να σκέφτεται :

“Πώς ακριβώς έφτασα στο ντουλάπι με τα μπισκότα;”

“Γιατί  έφαγα αυτήν την σοκολάτα πάλι, αφού είχα πει όχι σήμερα;”

“Γιατί τρώω γλυκά όταν είμαι πιεσμένος από την δουλειά;”

“Γιατί μετά από μια διαμάχη το παγωτό με καλμάρει; ”

Ειδικά αν έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε μία διατροφή αποτοξίνωσης για κάποιο διάστημα, η συναισθηματική εξάρτηση από το φαγητό ενδέχεται να γίνει πιο έντονη. Μέσω του καθαρισμού που συμβαίνει, καθώς το σώμα αποβάλει τις τοξίνες, “ταρακουνάει” και το συναίσθημα βοηθώντας να φύγουν και συναισθηματικές τοξίνες όπως το άγχος, ο φόβος, ο θυμός, κλπ. Αν λοιπόν εκείνο το διάστημα αισθάνεστε έντονα μια λαχτάρα ή λιγούρα για συγκεκριμένες τροφές και γεύσεις είναι γιατί αυτό που συμβαίνει εκείνη την στιγμή, είναι μια συναισθηματική απελευθέρωση.

Αν σας τύχει να βρεθείτε σε αυτή την κατάσταση δώστε χώρο και χρόνο στον εαυτό σας. “Σκάψτε” λίγο βαθύτερα. Δεν είναι η τροφή που σας κάνει να αισθάνεστε έτσι, ούτε πρόκειται για έλλειψη τροφής ή κάποια πραγματική ανάγκη για θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Καμιά φορά χρειάζεται καθοδήγηση και δημιουργικός διάλογος για να ανακαλύψετε την σωστή κατεύθυνση.

Αναγνωρίστε την κατάσταση και ρωτήστε τον εαυτό σας, » τι πραγματικά συμβαίνει εδώ “ ; Μαθαίνοντας να ακούτε το σώμα σας και τις πραγματικές του ανάγκες θα καταφέρετε να πάρετε τον έλεγχο, μειώνοντας τις πιθανότητες να παρασυρθείτε από την συναισθηματική φόρτιση που θα σας οδηγήσει σε μη ωφέλιμες διατροφικές επιλογές.

Συμβουλές για να εξουδετερώσετε την συναισθηματική πείνα

– Πιείτε νερό με χυμό λεμόνι, νερό καρύδας, πράσινο χυμό, ή πλύνετε τα δόντια σας

– Βγείτε για περπάτημα, κάντε αναπνευστικές ασκήσεις, γράψτε στο ημερολόγιό σας τις σκέψεις σας. Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για εκτονωθούν τα συναισθήματά σας με διαφορετικό και καλό τρόπο.

– Μπορείτε επίσης, απλά να μείνετε με το αίσθημα της λιγούρας και να το αφήσετε να ξεφουσκώσει. Θα φύγει με τρόπο φυσικό καθώς και αυτό, όπως τα πάντα, είναι παροδικά. Παρατηρήστε τον μετασχηματισμό και την μετάλλαξη αυτών των αισθημάτων και παραμείνετε σε μία κατάσταση σταθερότητας που θα σας επιτρέψει τελικά να τα ξεπεράσετε. Είναι μία εξάσκηση που θα σας δώσει τελικά μια καταπληκτική αίσθηση ψυχικής ενδυνάμωσης. Χρησιμοποιήστε τον διαλογισμό ως εργαλείο για να καθαρίσετε τον νου από τις ανώφελες σκέψεις που επιμένουν.


Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο διαβάστε επίσης:

Διατροφή: Η κλίμακα Πείνας – Κορεσμού

Mindful Eating: Από την διατροφή στην θρέψη με ενσυνείδηση

Sharing is caring!



Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x